Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Traian Băsescu, despre declarațiile șefei DNA: Sunt de acord parțial. Liderii justiției se cred un fel de dumnezei ai națiunii. Spectacolul justiției, păgubos

Publicat

in

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi seara, în cadrul unei intervenții telefonice la emisiunea „Ultimul Cuvânt”, difuzată de B1Tv, că este de acord, parțial, cu afirmația șefei DNA potrivit căreia imunitatea pentru parlamentari trebuie eliminată.

Traian Băsescu a declarat că este de acord cu eliminarea imunității aleșilor pe probleme de justiție, însă că ar trebui păstrată imunitatea privind declarațiile politice.

„Hai să o luăm cu exemple practice, altfel risc să generez speculații. Eu, ca om politic, sunt de acord că un ticălos care modifică probe, fie el și senator, deputat sau ministru, pentru a putea înșela justiția, trebuie să fie arestat fără să îi mai dea Senatul sau Tăriceanu vreun aviz. Un om care prin modificarea probelor încearcă să înșele justiția n-are ce protecție să primească de la Parlament. A fost un caz (..), un om care a vrut să se sustragă urmăririi penale, n-are de ce să primească protecție din partea Parlamentului, deci trebuie umblat undeva. În Constituție, în lege, în schimb, un tip de imunitate trebuie să rămână. Ponta nu merge într-o emisiune să nu spună Băsescu trebuie să meargă în pușcărie, e părerea lui. Ponta nu făcea întâlniri pe stadioane fără să pună mase de oameni să strige Băsescu la pușcărie, e opusul a ceea ce discutăm în cazul Șova, acuzat că a falsificat probe.Trebuie să rămână indiscutabil imunitatea pentru declarații și pentru atitudini politice, pentru puncte de vedere politice, nu doar în Parlament, ci și în spațiul public. Ai dreptul și ești obligat să ai puncte de vedere la adresa oponenților politici și trebuie să fii protejat. Dacă discutăm despre infractori, ei nu au dreptul la niciun fel de nicio protecție din partea Parlamentului”, a declarat fostul șef al statului.

Totodată, Băsescu a declarat că există lideri ai justiției care mint atunci când pretind că reprezintă instituții perfecte și că au ajuns să se creadă „dumnezei ai națiunii”.

„Când deschizi gura să spui ceva despre justiție, vei vedea câțiva lideri ai justiției care imediat țipă și vor să meargă la Inspecția Judiciară să li se apere prestigiu. N-ai voie să ai păreri despre justiției, deși sunt destule lucruri care sunt departe de ceea ce trebuie, dar tentația liderilor justiției, fie că vb de ÎCCJ, de DNA, de PG, e să nu miște nimeni în front. Nimeni nu are voie să vorbească. Au devenit un fel de dumnezei ai națiunii care dau lecții la toți și se ocupă să înăbușească orice fel de dezbatere la nivel public despre justiție. Am vreo trei reclamații la IJK după ce mi am terminat mandat. Eu dupa terminarea mandatuli aș vrea să vorbesc despre justiție. Aș vrea ca ceea ce vorbesc să genereze dezbatere publică, dacă liderii justiției vor să acrediteze ideea că ei reprezintă niște instituții perfecte, vă spun că ei mint. Sistemul de justiție e încă în proces de perfecționare, încă are tare ale anilor 90 care îl marchează în interior și mascăm bine acest lucru, are probleme de pregătire profesionale și am observat o tendință, un soi de discreționarism. După ce mi-am terminat mandatul, fortuit, am fost în legătură cu foarte mulți avocați, nu vreți să știți ce spun avocații despre modul cum se comportă cu ei procurorii sau judecătorii, dar în timpul anchetei penale cum se poartă procurorii cu ei”, a explicat Băsescu.

De asemenea, fostul președinte a dat un exemplu cu privire la modul „defectuos” în care funcționează justiția:

„Un exemplu extrem de simplu trăit pe pielea mea: știți de povestea cu punerea sub sechestru a terenului de la Nana. Conform Codului Penal, trebuia să existe un proces verbal de punere sub sechestru. PG n-a dat doi bani pe această prevedere legală Judecătorul n-a îndrăznit să îi spună procurorului că trebuia un proces verbal de sechestru. Încep să înțeleg de ce foarte mulți oameni spun că au probleme cu justiția. A început să funcționeze pe baza corectă a libertății și independenței procurorului și judecătorului, un soi de discreționarism în interiorul sistemului și acest lucru nu e bun pentru că nu vom avea o justiție credibilă.
Sunt de acord cu doamna Kovesi că din punct de vedere penal nu trebuie să existe imunitate, dar trebuie să existe niște garanții de echilibru. Acesta e un stat de drept corect în care puterile sunt în echilibru una față de alta. Niciun politician corupt nu trebuie menajat. Spectacolul justiției este păgubos”, a continuat Băsescu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Credeați că cireșele sunt scumpe? Peste 1.800 de lei un ananas; aproape 30 de lei o căpșună

Publicat

in

Imaginați-vă că aveți aproximativ 2.000 de lei (400 de dolari) pentru o experiență culinară de lux. Ați putea să vă răsfățați cu o cutie de caviar de calitate superioară, o sticlă sau două de vin foarte bun sau o masă cu mai multe feluri de mâncare la un restaurant de lux. Sau ați putea cheltui toți banii pe un singur ananas și, poate, pe câteva căpșune.

Ananasul Rubyglow, un fruct cu exterior roșu distinctiv și o dulceață intensă, se vinde la prețul de 395,99 dolari (aproximativ 1.813 lei) la Melissa’s Produce din California. Del Monte, un angrosist specializat în ananas, a petrecut 15 ani dezvoltând Rubyglow, disponibil inițial doar în China la începutul acestui an. Recent, Del Monte a decis să testeze piața din Statele Unite, iar Melissa’s Produce a început să-l comercializeze la acest preț ridicat, potrivit CNN.

Există o cerere constantă pentru fructele de calitate superioară, ceea ce a motivat Del Monte să aducă Rubyglow în SUA. Cindy van Rijswick de la Rabobank afirmă că există mereu o piață pentru produsele de specialitate în restaurante de lux, pentru gurmanzi și în anumite canale online.

Interesul americanilor pentru noi soiuri de fructe a crescut în ultimii ani, aceștia fiind dispuși să plătească mai mult pentru merele Honeycrisp, strugurii Cotton Candy, citricele Sumo Citrus și căpșunile japoneze cultivate pe verticală. Totuși, un ananas de 400 de dolari este considerat exagerat.

Consumul de fructe scumpe a crescut constant

Mărul Honeycrisp, introdus acum peste 30 de ani, a reprezentat un punct de cotitură în piață, oferind o opțiune nouă și atrăgătoare într-o piață dominată de soiurile Red Delicious, Golden Delicious și McIntosh. Jim Luby, profesor de științe horticole la Universitatea din Minnesota, subliniază succesul Honeycrisp datorită caracteristicilor sale unice și crocante, deși prețul era mai mare. Oamenii doreau mai multe opțiuni, iar Honeycrisp a satisfăcut această cerere.

Comercializarea noilor fructe necesită investiții mari în cercetare și dezvoltare. Găsirea unui fruct care să fie atât delicios, cât și rezistent comercial este un proces dificil și costisitor. Cercetătorii trebuie să convingă cultivatorii să investească în aceste fructe, un risc care s-a dovedit justificat în cazul Honeycrisp.

Succesul acestuia a dus la o diversificare mai mare în oferta de fructe. În ultimul deceniu, consumul de fructe scumpe precum fructele de pădure, mango și avocado a crescut, în timp ce consumul de mere și banane a rămas constant.

Aproape 30 de lei o singură căpșună

Unele fructe de specialitate au dezvoltat adepți fideli. Strugurii Cotton Candy au devenit rapid populari după lansarea din 2011, iar citricele Sumo au avut o ascensiune treptată, dar sigură. Oishii a vândut căpșuni de specialitate la 50 de dolari pentru un pachet de opt (aprximativ 30 de lei o căpșună), atrăgând mii de clienți pe lista de așteptare. Astăzi, datorită îmbunătățirilor tehnologice, prețul lor a scăzut la 10-14 dolari.

Del Monte a continuat să inoveze, lansând în 2020 ananasul Pinkglow cu pulpa roz, destinat cadourilor de lux și promovării pe rețelele sociale. Inițial vândut la 50 de dolari, astăzi se găsește la prețuri mai accesibile, între 8 și 29 de dolari.

Melanie Zanoza Bartelme de la Mintel Food & Drink sugerează că achiziționarea unui ananas roz poate fi justificată prin beneficiile sale emoționale, dar recunoaște discrepanța dintre prețurile acestor fructe de lux.

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice

Publicat

in

Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice, inclusiv 12 aeronave Tu-95MS și 13 Tu-22M3, la baza aeriană Olenia din regiunea arctică Murmansk, arată imaginile din satelit. Acest lucru indică pregătirea unui nou val de atacuri asupra Ucrainei, Rusia căutând, totodată, să-și protejeze avioanele de potențiale atacuri ale Kievului.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 21 mai, ora 03:00: Vladimir Putin face curățenie totală în armata rusă: l-a demis pe adjunctul ministrului apărării și a numit în locul său un economist

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis luni pe ministrul adjunct al apărării Iuri Sadovenko, înlocuindu-l cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei, care până acum a lucrat ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, conform unui decret publicat, într-un nou semn al intenţiei sale de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a Rusiei, relatează Reuters şi EFE, conform Agerpres.

Destituirea generalului Sadovenko, numit ministru adjunct în ianuarie 2013, intervine la o săptămână după plecarea din minister a şefului acestuia, Serghei Şoigu, care este acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Continuarea aici

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend