Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Summit-ul de primavara al FMI si Bancii Mondiale: Preocupare in crestere ca Statele Unite pierd suprematia la conducerea economiei mondiale

Publicat

in

Preocuparea ca Statele Unite pierd, usor, suprematia la conducerea economiei mondiale, intr-un moment in care era cea mai mare nevoie de SUA, este in crestere in aceste zile, cand liderii celor mai importante economii din lume se afla la Washington, capitala inca celei mai importante economii mondiale, pentru summit-ul de primavara al Fondului Monetar International si Bancii Mondiale (17-19 aprilie), noteaza New York Times.

Intalnirile din cadrul summit-ului de primavara al Fondului Monetar International si Bancii Mondiale au umplut Washington-ul de coloane si ambuteiaje, dar si de liste incarcate de angajamente ale presedintelui Obama si ale secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew. Ei au subliniat, insa, si ceea ce unii la Washington, altii din intreaga lume, au vazut deja: o guvernare a SUA divizata, pe punctul de a ceda suprematia pe scena economica a lumii, suprematie detinuta de la finalul celui de-al doilea raboi mondial, calitate din care SUA a facut regulile in mare masura incepand de atunci.

“Statele Unite sunt aproape sa predea stafeta puterilor economice in crestere”, a declarat Arvind Subramanian, consilier economic sef al Guvernului Indiei, subliniind ca “Aceste lucruri nu se spun public, dar pare a fi problema cea mai importanta a acestor reuniuni de primavara”.

Alti oficiali prezenti la intalnirile din aceasta saptamana, care au preferat sa isi pastreze anonimatul, au admis ca rolul Statelor Unite in economia lumii face obiectul preocuparilor lor.

Posibila retragere a Washington-ului nu este neaparat una intentionata, a mai afirmat oficialul indian Arvind Subramanian, fiind mai degraba rezultatul unor disfunctii si a unei lipse de resurse pentru a-si proiecta puterea economica asa cum a facut-o odata.

Expertii considera ca aceste aspecte dau nastere unei schimbari oarecum haotice la nivel mondial, mai ales in beneficiul Chinei, administratia Obama fiind ingrijorata de extinderea influentei economice chineze in Asia si in alte zone, in conditiile in care economia Chinei se dezvolta in lipsa unor standarde ridicate in ceea ce priveste protectia mediului, drepturile lucratorilor si transparenta in afaceri, care au devenit norme occidentale.

Provocarea a fost admisa si de presedintele Obama: “Pietele cu cea mai rapida crestere, si cele mai populate, vor fi in Asia, iar daca nu reusim sa modelam regulile astfel incat afacerilr si lucratorii noastri sa poata concura pe aceste piete, atunci China va stabili normele care vor constitui un avantaj pentru lucratorii chinezi si afacerile din China.”

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Vreme la extreme în Italia! O ‘bombă cu apă’ a explodat în nord, în timpul ce sudul e sufocat de căldură

Publicat

in

Italia a fost lovită de inundații puternice după ploi abundente. Afectate sunt mai multe regiuni din nordul țării, iar serviciile de urgență au folosit ambarcațiuni pentru a salva oamenii din casele lor. În sudul Italiei este un val de căldură.

Furtuna și ploile abundente au provocat inundații în mai multe părți din nordul Italiei. Orașele Padova și Vicenza sunt cele mai afectate, potrivit BBC.

Serviciile de urgență au folosit ambarcațiuni pentru a ajunge în zonele calamitate.

Guvernatorul regiunii Veneto a descris vremea de pe parcursul nopții drept o „bombă cu apă”. În zonele afectate a fost și vânt puternic. În Lombardia un tren de marfă a fost răsturnat de rafalele de vânt, iar în Como s-a rupt un pod.

În paralel, sudul Italiei se confruntă cu un val de căldură. Temperaturile sunt mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului, în Sicilia înregistrându-se chiar și 35 de grade Celsius.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Apel în societate: „De ce nu ar putea să voteze și tinerii de 16 ani?”

Publicat

in

I-am întrebat pe liderii filialelor de tineret ce au făcut partidele pentru tineri în ultimul an. Iar Cristian Opriș, președintele de la Forța Dreptei Tineret a răspuns: „Dacă cei de peste 16 ani pot răspunde penal, de ce nu ar putea să și voteze?”. Un proiect de lege a fost depus în Parlament. Ce s-a întâmplat mai departe.

Studenți la deschiderea anului universitar Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul organizației de tineret a partidului Forța Dreptei a reamintit depunerea în Parlament a proiectului de lege care cere dreptul de vot al tinerilor de 16 ani, la alegerile locale și europarlamentare, proiect care a trecut tacit de Senat în septembrie 2022, însă nu a ajuns la vot în Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă a fost propusă de studenți de la Facultatea de Științe Politice din București, sprijiniți de către deputatul Alexandru Kocsis.

Acesta a fost răspunsul lui Cristian Opriș la întrebarea adresată de către HotNews.ro. Întrebați și liderii partidelor de tineret PSD, USR, UDMR, PMP și AUR au enumerat alte lucruri pe care susțin că le-au făcut pentru tineri, în ultimul an. Redăm mai jos răspunsurile lor.

HotNews.ro a realizat o serie de mini-interviuri video cu liderii partidelor de tineret PSD, AUR, USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR, despre acțiunile politice ale organizațiilor cu impact asupra tinerilor din România. Jurnalista HotNews.ro Alexandra Nistor a abordat teme de interes pentru publicul tânăr, precum armata obligatorie, traficul de droguri, condiții în căminele studențești, LGBTQ, măsuri politice adoptate în ultimul an și sfaturi în vederea celor patru runde de alegeri de anul acesta.

*HotNews.ro a lansat invitația participării la aceste interviuri și către TNL (tineret PNL), însă aceștia au refuzat invitația.

„Dacă cei de peste 16 ani pot răspunde penal sau pot obține permis auto pentru anumite categorii, de ce nu ar putea să și voteze?”

Cristian Opriș, președinte Forța Dreptei Tineret: „Colegii noștri din Parlament, prin vocea organizației de tineret, au depus un proiect legislativ de reducere a vârstei de vot, la 16 ani, pentru alegerile locale și europarlamentare. Cred că e un proiect benefic pentru tineri pentru că, dacă cei de peste 16 ani pot răspunde penal, pot obține permis de conducere pentru anumite categorii, cum e B1, de ce nu ar putea să și voteze?”.

Răzvan Biro, președinte AUR Tineret: „Putem observa cât de dificilă este integrarea pe piața muncii a tinerilor și cel mai important este ca ei să poată să beneficieze de un venit optim, decent, să rămână în România. Noi considerăm că ar trebui ca, în primii ani de muncă, firmele care încadrează astfel de tineri la început de drum să fie scutite de taxarea muncii. Iar atunci să-și permită să le ofere un salariu net mult mai mare tinerilor”.

„O creștere extraordinară a bugetului pentru educație”

Alexandru Ghigiu , președinte PSD Tineret: „Dacă ne uităm la educație, spre exemplu, vorbim despre o creștere extraordinară a bugetului pentru educație care, din punctul meu de vedere, este o acțiune care vizează în primul rând tinerii. Dacă ne uităm la relansarea sau lansarea de diferite programe la Ministerul Familiei și Tineretului, pentru studenți, pentru tinerele familii, toate aceste programe sunt destinate cu precădere în zona de tineret. Creșterea sumelor alocate pentru burse, creșterea sumelor și numărului de călătorii pe CFR. Avem o paletă foarte largă”.

Mihai Costea, președinte USR Tineret: „USR a depus inițiative legislative. Prima care a fost adoptată, în octombrie 2023, face referire la acea sumă pe care o primesc tinerii aflați sub protecția statului, de 9.900 de lei pe care îi primeau o singură dată, respectiv de 2.860 de lei lunar – în momentul în care decideau că vor să se mute din Centrul rezidențial de stat, în chirie sau în altă parte. Noi am mutat, specific pe legislația în vigoare, vârsta de la care tânărul aflat în protecția statului poate să se mute, de la 18 la 26 de ani”.

„Am sprijinit programe precum Family Start și Student Invest”

Marius Lucian Lupu, președinte PMP Tineret: „Încercăm să-i motivăm să se implice în viața politică. Discutăm de un procent de tineri care să se regăsească pe liste, pe locuri eligibile”.

Szilágyi Dóra Emese, președinte UDMR Tineret: „Când UDMR făcea parte din coaliția de guvernare, a sprijinit programe precum Family Start și Student Invest, precum și programe de construire de grădinițe și creșe care încurajează tinerii, cuplurile care doresc să întemeieze o familie, dacă doresc să lucreze, își pot lăsa copiii în siguranță la o creșă sau la o grădiniță, de exemplu”.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO „Să ne asumăm să fim și bărbați”. Ar trebui să fie armata obligatorie în România? Ce spun președinții de tineret din partide

VIDEO „Să repunem accent pe școlile de meserii” / Liderii partidelor de tineret răspund ce ar face pentru un sistem de educație mai bun

VIDEO „Instituțiile ar trebui să destructureze aceste grupări mafiote”. Cum vor să reducă partidele de tineret traficul de droguri

Ce spun președinții organizațiilor de tineret ale partidelor despre căsătoria între cuplurile de același sex – VIDEO

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend