Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Subiectele Zilei: Participare sub orice critica a Romaniei la cea mai importanta expozitie mondiala; Condamnare la CEDO in cazul fostului deputat Mihail Boldea; Romania mai are medici doar pentru jumatate din tara

Publicat

in

Participare sub orice critica a Romaniei la cea mai importanta expozitie mondiala. Desi este poate cel mai mare eveniment international de prezentare a potentialului economic al unei tari, Romania are una dintre cele mai slabe prezente. Numarul vizitatorilor este jumatate fata de ceea ce se estimase. Executivul, prin Ministerul de Externe, a gasit doar 3,6 milioane de euro pentru standul ce va reprezinta, timp de sase luni, Romania la Expo Milano, cea mai mica suma la nivelul tuturor statelor din Uniune. Chiar si cu acesti bani puteam face o “figura frumoasa”. Multi dintre cei care au vizitat standul Romaniei s-au plans insa de oferta slaba si chiar de aspectul neingrijit al standului, scrie EVZ

Romania, condamnata la CEDO in cazul fostului deputat Mihail Boldea. Motivul: conditiile proaste de detentie. Romania a fost condamnata la CEDO pentru conditiile din penitenciare in nu mai putin de 20 de dosare, printre care si cel al fostului deputat Mihail Boldea. Cuantumul total al despagubirilor acordate este de aproape 170.000 de euro, fostul parlamentar revenindu-i 4.200 de euro daune morale. Mihail Boldea a reclamat Romania la CEDO in 2012, pentru conditiile proaste din Penitenciarul Galati si arestul Politiei din Galati. Este vorba de suprapopularea celulei de detentie in anumite perioade, accesul insuficient la miscare in curte, toalete neseparate de restul celulei, lipsa ventilatiei, a luminii naturale si conditiile precare de igiena, anunta Gandul

PNL il ataca pe Ponta la “dosarul” Rompetrol. Opozitia cere conducerii Camerei Deputatilor infiintarea unei comisii de ancheta pe tema datoriei Rompetrol. Este vorba atat de cei 380 de milioane de dolari “stersi” de Guvernul Ponta, cat si de neindeplinirea mult-vehiculatului angajament privind crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. Cererea de infiintare a unei comisii parlamentare de ancheta este semnata de 95 de membri ai grupurilor PNL, PC-PLR, Democrat-Popular (fostii oameni ai lui Dan Diaconescu) si Partidul Social Romanesc (fostii social-democrati, stransi in jurul lui Mircea Geoana). Potrivit prim-vicepresedintelui PNL Andreea Paul, comisia ar trebui sa verifice daca Executivul “a respectat si a aparat interesele nationale in ceea ce priveste recuperarea a aproape 600 milioane de dolari datorie din partea companiei Rompetrol”. Printre intrebarile la care Parlamentul ar trebui sa gaseasca raspuns se numara si “cum au votat reprezentantii statului cand s-a luat decizia intrarii in insolventa”, respectiv “care sunt companiile care vor beneficia de acelasi mecanism de stergere a datoriilor?”. Parlamentarii opozitiei ar mai dori ca verificarea sa includa toate donatiile si sponsorizarile realizate de Rompetrol Group N.V. in perioada 2012-2015, precum si daca au fost indeplinite obligatiile fiscale, informeaza Romania Libera

“Am vrut sa ies la pensie, dar nu s-a prezentat nimeni sa-mi ia locul”. Romania mai are medici doar pentru jumatate din tara. Romania poate ajunge in cativa ani o tara in care mai toti medicii vor fi la varsta pensionarii. Cei tineri pleaca in strainatate sau in sistemul privat, in timp ce, in spitalele de stat, bolnavii sunt ingrijiti de doctori care trebuiau sa iasa demult la pensie. Peste 20 la suta din totalul medicilor au peste 60 de ani, iar fara ei multe sectii s-ar inchide. Copiii bolnavi din Zimnicea, dar si din alte 10 comune invecinate, sunt tratati de singurul pediatru din zona. Este o doctorita iesita la pensie anul trecut, care a ramas sa lucreze si chiar sa faca si 7 garzi pe luna ca sa nu se desfiinteze sectia de pediatrie, scrie StirileProtv.ro

Transbucegi 2015 – Cand se deschide circulatia rutiera si cand vor fi finalizate lucrarile de modernizare. Transbucegi sau Drumul Babelor este unul dintre cele mai frumoase din Romania, alaturi de Transfagarasan, Transalpina sau Transrarau. Circulatia va fi deschisa oficial in 2016, pentru ca in prezent se fac lucrari de modernizare. rumul Babelor asigura accesul in Muntii Bucegi, la Babe si Sfinx, si este format din trei tronsoane. Momentan se poate circula, cu restrictii, dar cei care se aventureaza trebuie sa stie ca exista portiuni neasfaltate si alunecari de teren in unele zone. Se lucreaza la modernizare si la oprirea alunecarilor de teren. Presedintele Consiliului Judetean Dambovita Adrian Tutuianu a explicat pentru RealitateaBucuresti care sunt tronsoanele, in ce stadiu sunt investitiile si cand va fi deschis circulatiei rutiere. 

DW: Superbia parlamentarului inegal. Cum se vede ca s-a defectat democratia in Romania? Iata o intrebare la care e destul de lesne de raspuns, chiar fara sa se faca recurs la exemplul fraudarii referendumului de demitere a lui Traian Basescu. Am cautat joi dimineata mult, incercand in disperare sa gasesc o stire buna. Sau mai multe. Unele, capabile sa remonteze intrucatva starea de spirit a celor demoralizati, intre altele, de cascada infectelor decizii luate in ultima vreme de majoritatea parlamentara de la Bucuresti. Care, dupa ce l-a aparat de justitie pe penalul suprem (in prelungirea hotararii anterioare de a scapa de justitie si mana lui dreapta) s-a autorasplatit. Si-a autoacordat recent cu insolenta totala dreptul la pensii speciale. Si aud ca ar umbla, concomitent, prin proxima modificare a legii lobby-ului, sa-si dea liber la trafic de influenta. Ca asemenea modificari de legi se realizeaza in genere pe sest, precum de pilda in martea neagra, ca si in mai toate reeditarile ei, se intelege de la sine. Dar modul adoptarii nesimtitelor decizii nu constituie in context problema principala, informeaza Deutsche Welle

Are Donald Trump destui bani sa cumpere presedintia Americii? Donald Trump coboara din cer pe o scara rulanta. In fata lui: sotia lui, Melania – postura informerciala, dinti infomerciali, pielea fina ca staniolul, privirea impenetrabila a cuiva plictisit care poarta pantofi mult mai scumpi decat tine. In jurul lor: femei in delir, cu dintii strambi isi cauta aparatele foto; barbati cu tunsori proaste, in pantaloni scurti si tricouri cu masuri nepotrivite le fac poze cu telefoanele. Dedesubtul lor: camere, telefoane, oameni care stau pe podea si scriu in carnetele. Tavi cu inghetata care se topeste. Sticle de apa la trei dolari. Toate blondele din lume. Barbati care beau cafea ieftina. Femei vopsite intre doua varste. Femei mai in varsta imbracate in poliester. Toate persoanele din sectiunea VIP arata fie ca un derivat al lui Trump, fie ca genul de femeie cu care s-ar casatori Trump, scrie Vice.com.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Revoltele din Noua Caledonie: Franța va începe o operațiune cu 600 de jandarmi pentru eliberarea drumului spre aeroport

Publicat

in

​Statul francez a lansat duminică o vastă operaţiune a forţelor de ordine în arhipelagul său din Pacificul de Sud, Noua Caledonie, pentru a debloca drumul spre aeroport, după şase morţi în şase zile de revolte împotriva unei reforme electorale, notează AFP și Agerpres.

Dezastru în Noua Caledonie din cauza revoltelorFoto: NICOLAS JOB / Sipa Press / Profimedia

Această operaţiune „cu peste 600 de jandarmi” urmăreşte “să recâştige controlul complet asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre Nouméa şi aeroport”, a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.

Cu atât mai mult cu cât Noua Zeelandă a anunţat duminică că a cerut Franţei să poată ateriza avioane pentru a-şi repatria cetăţenii.

„Suntem pregătiţi de decolare şi aşteptăm autorizaţia autorităţilor franceze pentru a şti când aceste zboruri pot avea loc în deplină siguranţă”, a declarat ministrul de externe Winston Peters într-un comunicat.

În lipsa zborurilor către şi dinspre Noua Caledonie, suspendate de marţi, guvernul arhipelagului a estimat sâmbătă că 3.200 de persoane erau blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au putut ajunge acolo.

Violenţele au făcut şase morţi, cel mai recent sâmbătă după-amiază, un caldoche (caledonian de origine europeană) în Kaala-Gomen, în provincia Nord. Ceilalţi cinci morţi sunt doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone), în zona metropolitană Nouméa.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică dimineaţă, Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a raportat însă o noapte “mai calmă”.

„Statul se mobilizează pentru a asigura protecţia populaţiei şi a restabili ordinea republicană”, a adăugat reprezentanta statului central.

Ea a anunţat sosirea viitoare a „câteva sute de forţe de securitate internă, sprijin logistic şi operaţional şi de securitate civilă”, pe lângă întăririle deja trimise, a reamintit ea.

Ministrul francez de interne a publicat imagini cu sosirea întăririlor trimise de Paris pe insulă:

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Revoltele de pe insulă au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Vulcanul Ibu erupe spectaculos / Mai multe localități din Indonezia evacuate

Publicat

in

Mai multe localități de pe o insulă indoneziană au fost evacuate din cauza unui vulcan care a început să erupă. Erupția a început în noaptea de sâmbătă spre duminică. Indonezia se află pe „Inelul de foc” al Pacificului și are 127 de vulcani activi.

Vulcanul Ibu de pe îndepărtata insulă indoneziană Halmahera a erupt spectaculos, aruncând în aer un nor de cenușă gri. Locuitorii din șapte sate de pe o rază de șapte kilometri au fost evacuați, au declarat autoritățile duminică, potrivit Reuters.

O echipă comună formată din polițiști, militari și pompieri a fost trimisă în zonă pentru a-i muta pe localnici. Aceștia au fost cazați în corturi pe parcursul nopții.

Indonezia s-a confruntat cu mai multe erupții vulcanice în ultimele săptămâni. De altfel, activitatea vulcanică nu reprezintă o surpriză, țara insulară find așezată pe o zonă foarte activă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend