Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Separatistii isi retrag amendamentele la Constitutie dupa ce nu recunosc anexarea Crimeei de Rusia

Publicat

in

Separatistii prorusi din estul Ucrainei, sustinuti de Moscova, si-au retras propunerile de modificare a Constitutiei Ucrainei printr-un proiect care nu recunostea anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, relateaza The Telegraph, citat de Mediafax. Reprezentantii rebelilor au propus anterior amendamente la Constitutie – in cadrul procesului de pace de la Minsk – care prevad acordarea unui anumit nivel de autonomie sau “statut special” zonelor din Donbas pe care le controleaza.

Un armistitiu si aranjamente in vederea solutionarii conflictului au fost semnate in Belarus, in februarie, insa aplicarea lor a stagnat in contextul in care continua sa aiba loc confruntari sporadice intre insurgenti prorusi si forte nationale ucrainene.

Proiectul rebel recomanda noi structuri de putere in Donbas, fara ca regiunea sa se desprinda din Ucraina, dar lasa intacta prevederea din Constitutie potrivit careia Crimeea este parte integranta a statului ucrainean.

Documentul risca astfel sa infurie Moscova, care furnizeaza separatistilor sustinere militara, dar nu le recunoaste independenta fata de Kiev.

Vladislav Deinego, un reprezentant al rebelilor, a declarat ca Crimeea nu a fost retrasa de pe lista teritoriilor ucrainene, in acest text, deoarece procesul de la Minsk vizeaza conflictul din estul tarii si nu peninsula, pe care Rusia a anexat-o in martie anul trecut.

“Propunerea eliminarii sau pastrarii in acest articol (de Constitutie) nu este absolut deloc de competenta noastra, avand in vedere ca aceasta tema nu are nicio legatura cu Donbasul si indeplinirea unei serii de masuri (prevazute de intelegerile de la Minsk)”, a declarat el, citat de agentii.

Insa, dupa doar cateva ore, Deinego si Denis Pusilin, alt negociator rebel din cadrul “Grupului de contact” de la Minsk, au publicat alt comunicat, in care afirma ca retrag propunerile.

“Desigur, DNR si LNR considera Crimeea drept parte a Rusiei”, afirma ei, referindu-se la “republicile populare” de la Donetk si, respectiv, Lugansk. “Mai mult decat atat, republicilor noastre le-ar placea sa faca parte din Federatia rusa”, adauga ei.

Reprezentantii rebelilor au afirmat ca modificarile – trimise Grupului de contact – au mentionat Crimeea ca parte a Ucrainei mai degraba ca pe o formalitate “tehnico-juridica” decat ca pe o reflectare a sentimentelor separatistilor.

Cu toate acestea, propunerile au fost retrase “pentru a evita speculatii suplimentare, in contextul in care propaganda ucraineana incearca sa transforme aceste formalitati nesemnificative intr-un fel de eveniment politic”, au adaugat ei.

Ei s-au razgandit dupa ce comunicatul initial pare ca a luat prin surprindere Crimeea.

“Sunt sigur ca colegii nostri nu vor sa sugereze nimic prin acest lucru, au facut pur si simplu o greseala, este doar o scapare de condei”, a declarat Serghei Aksionov, liderul Crimeei. “Nu avem de ce sa ne simtim ofensati, actionam cu totii pentru a atinge un singur scop”, a adaugat el.

Presedintele rus Vladimir Putin declara saptamana trecuta, intr-un interviu pentru un ziar italian, ca faptul ca rebelii vor sa ramana in Ucraina reprezinta o “preconditie sanatoasa a demararii unor negocieri substantiale”.

Adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin a reiterat acest punct de vedere miercuri, apreciind ca noile propuneri “au oferit posibilitatea unei cautari reale a compromisului, daca Kievul vrea cu adevarat acest lucru”.

Unii dintre rebelii din estul Ucrainei isi recunosc dezamagirea fata de faptul ca Putin a decis sa nu “absoarba” in Rusia zonele aflate sub controlul separatistilor din regiunea Donbas, asa cum a facut cu Crimeea.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko anunta saptamana trecuta ca este pregatit sa organizeze un referendum national cu privire la statutul Donbasului in tara, in cazul in care sunt necesare “ajustari constitutionale”.

Peste 6.400 de persoane au fost ucise in conflictul din Ucraina, potrivit ONU.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Revoltele din Noua Caledonie: Franța va începe o operațiune cu 600 de jandarmi pentru eliberarea drumului spre aeroport

Publicat

in

​Statul francez a lansat duminică o vastă operaţiune a forţelor de ordine în arhipelagul său din Pacificul de Sud, Noua Caledonie, pentru a debloca drumul spre aeroport, după şase morţi în şase zile de revolte împotriva unei reforme electorale, notează AFP și Agerpres.

Dezastru în Noua Caledonie din cauza revoltelorFoto: NICOLAS JOB / Sipa Press / Profimedia

Această operaţiune „cu peste 600 de jandarmi” urmăreşte “să recâştige controlul complet asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre Nouméa şi aeroport”, a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.

Cu atât mai mult cu cât Noua Zeelandă a anunţat duminică că a cerut Franţei să poată ateriza avioane pentru a-şi repatria cetăţenii.

„Suntem pregătiţi de decolare şi aşteptăm autorizaţia autorităţilor franceze pentru a şti când aceste zboruri pot avea loc în deplină siguranţă”, a declarat ministrul de externe Winston Peters într-un comunicat.

În lipsa zborurilor către şi dinspre Noua Caledonie, suspendate de marţi, guvernul arhipelagului a estimat sâmbătă că 3.200 de persoane erau blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au putut ajunge acolo.

Violenţele au făcut şase morţi, cel mai recent sâmbătă după-amiază, un caldoche (caledonian de origine europeană) în Kaala-Gomen, în provincia Nord. Ceilalţi cinci morţi sunt doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone), în zona metropolitană Nouméa.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică dimineaţă, Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a raportat însă o noapte “mai calmă”.

„Statul se mobilizează pentru a asigura protecţia populaţiei şi a restabili ordinea republicană”, a adăugat reprezentanta statului central.

Ea a anunţat sosirea viitoare a „câteva sute de forţe de securitate internă, sprijin logistic şi operaţional şi de securitate civilă”, pe lângă întăririle deja trimise, a reamintit ea.

Ministrul francez de interne a publicat imagini cu sosirea întăririlor trimise de Paris pe insulă:

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Revoltele de pe insulă au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Vulcanul Ibu erupe spectaculos / Mai multe localități din Indonezia evacuate

Publicat

in

Mai multe localități de pe o insulă indoneziană au fost evacuate din cauza unui vulcan care a început să erupă. Erupția a început în noaptea de sâmbătă spre duminică. Indonezia se află pe „Inelul de foc” al Pacificului și are 127 de vulcani activi.

Vulcanul Ibu de pe îndepărtata insulă indoneziană Halmahera a erupt spectaculos, aruncând în aer un nor de cenușă gri. Locuitorii din șapte sate de pe o rază de șapte kilometri au fost evacuați, au declarat autoritățile duminică, potrivit Reuters.

O echipă comună formată din polițiști, militari și pompieri a fost trimisă în zonă pentru a-i muta pe localnici. Aceștia au fost cazați în corturi pe parcursul nopții.

Indonezia s-a confruntat cu mai multe erupții vulcanice în ultimele săptămâni. De altfel, activitatea vulcanică nu reprezintă o surpriză, țara insulară find așezată pe o zonă foarte activă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend