Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful Penitenciarelor: 45 la sută dintre cei închiși sunt recidiviști

Publicat

in

Array
(
[id] => 530912
[title] => Emoții care ne provoacă boli fizice. Pericol neștiut
[supratitle] =>
[description] =>

În momentul în care emoţiile se acumulează în fiinţa noastră, din cauza unei atenţii sporite şi a timpului îndelungat de menţinere a agitaţiei mentale, acestea se defulează prin stări de anxietate, atacuri de panică sau prin depresie. Aceste tulburări apar deoarece organismul nostru are nevoie, conform instinctului de supravieţuire, să găsească un mod, fie şi forţat, de a descărca ceea ce este periculos pentru sănătatea noastră.

[title_homepage] =>
[description_homepage] =>
[title_rss] =>
[description_rss] =>
[title_tpu] =>
[content] =>

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, în cazul în care acumularea de emoţii depăşeşte pragul de suportabilitate, aceste descărcări emoţionale ajung până în planul fizic şi încep să se manifeste tot felul de afecţiuni ale corpului, de la cele mai uşoare până la boli foarte grave.

[citeste si]

“Rostul bolilor fizice este acela de a conştientiza asupra suferinţei sufleteşti şi necesită vindecarea ei. De multe ori, nu dăm importanţă unei suferinţe sufleteşti, o ignorăm şi credem că aceasta nu se poate transforma într-o boala fizică. Din contră, cu cât lăsăm mai multe o boala sufletească netratată, cu atât mai intens va fi procesul de somatizare. Boala sufletească se va transforma în boala fizică, nu imediat, dar în câteva luni sau ani. Avem două posibilităţi de a trata suferinţele sufleteşti şi a le impedica să escaladeze în boli fizice: 1) prin tratament medicamentos, însă acesta nu descarcă emoţiile, ci doar le inhibă, iar la un moment dat există marele risc ca acestea să recidiveze sub o formă sporită. În timp, organismul va deveni imun la tratamentul medicamentos; 2) prin psihoterapie, cu ajutorul căreia putem identifica cauzele psihologice primare care au condus la această condiţie”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.

În accepţiunea specialistului, există 5 emoţii principale, foarte dăunătoare pentru organismul nostru, care la un moment dat se pot transforma în boli fizice, astfel:

Frica – o îngrijorare simțită în legătură cu un pericol real sau imaginar

“Persoanele care simt frică sunt tensionate, lipsite de curaj, deoarece simt vulnerabilitate interioară, sunt focalizate mai degrabă pe așteptările celorlalți decât pe ale lor, simt că nu se pot baza aproape pe nimeni și nimic. Frica neprelucrată se manifestă la nivelul stomacului și al rinichilor, zona lombară, uneori și la nivelul gâtului dacă are legătură cu ceva ce vrem să spunem pentru că este important”, consideră psihologul Cojocaru.

Neiertarea – apare ca o incapacitate de a merge mai departe, de a înțelege că oamenii sunt supuși “greșelii”

“Persoanele care nu iartă pe cei care le-au făcut rău, au în minte faptul că, dacă îi iartă, este ca și cum le-ar accepta și încuraja comportamentul defectuos sau că răul produs nu se mai poate repara. Nu este vorba nici de acceptarea comportamentului, nici de încurajarea lui, ci de liniștea interioară personală, care decurge din eliberarea minții de imaginea “răufăcătorului”, de atenția acordată propriei sănătăți și de direcționarea minții către căutarea de soluții. Uneori da, un rău produs nu se mai poate repara concret pentru că nu putem da timpul înapoi, dar putem învăța să ne bucurăm de viață în continuare făcând lucruri noi. Neiertarea slăbeşte sistemul imunitar şi aduce boala în general în întregul organism și în mod particular, partea afectată este inima”, afirmă specialistul.

Furia – o încărcare emoțională spontană izvorâtă adesea dintr-un sentiment de neputință de a mai schimba ceva sau de a accepta o situație de viață

„Persoana furioasă se simte invadată de ceva sau cineva, se opune la anumite constrângeri venite de la o persoană sau situație, uneori se agață cu disperare de propriile convingeri, gândurile se amestecă, devin confuze. Atunci când descărcarea emoțională este reprimată sau exagerată, furia se manifestă adesea în planul fizic la nivelul ficatului, în special dacă are legătură cu critica celorlalți, deoarece acest organ are rolul de a neutraliza. Se mai poate manifesta la nivelul capului, cefei și picioarelor dacă are legătură cu neacceptarea, la nivelul stomacului dacă are legătură cu neputința, la nivelul mijlocului (spate) dacă are legătură cu lipsa de flexibilitate sau poate declanșa chiar infecții în corp”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Nesiguranța – apare atunci când ne lipsesc certitudinile (real sau imaginar) sau când ne pierdem încrederea în capacitățiile noastre

“Persoanele nesigure (cu încredere scăzută în sine), pun totul sub semnul întrebării, rămân în tipare vechi de comportament și gândire, pentru că au fost “testate” de alții, au o capacitate scăzută de discernământ și caută confirmări de la ceilalți pentru fiecare pas pe care-l fac. Nesiguranța se manifestă în planul fizic la nivelul stomacului, genunchilor, gleznelor, coloanei vertebrale, umerilor, gâtului (daca este legată de credința că ar putea spune “prostii”)”, consideră specialistul.

Rușinea – declanșată de credința legată că părerea celorlalți este decisivă pentru a fi validat ca om în toate aspectele vieții

“Cei care trăiesc sentimente de rușine simt că ceilalți îi judecă, că nu sunt suficient de buni, puternici, inteligenți, informați, etc. Prin această atitudine ei pun pur si simplu puterea lor interioară în mâinile celorlalți. Rușinea afectează pielea, stomacul, picioarele sau coloana vertebrală”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

[allow_comments] => 0
[keywords] =>
[source] =>
[author] =>
[author_id] => 6
[old_id] => 0
[old_entity_id] => 0
[editor] => 6
[reporter] => 0
[gplusid] =>
[date_published] => 2017-01-30 08:43:50
[date_updated] => 2017-01-30 08:43:50
[date_in] => 0000-00-00 00:00:00
[date_out] => 0000-00-00 00:00:00
[video_files] => 0
[audio_files] => 0
[image_files] => 1
[other_files] => 0
[article_status] => 3
[article_main_type] => 0
[article_type] => standard
[summary] =>
[custom_article_type] =>
[slug] => emo-ii-care-ne-provoaca-boli-fizice-pericol-ne-tiut
[meta_info] =>
[old_show_id] => 0
[old_star_id] => 0
[old_type] =>
[subtitle] =>
[connection] =>
[tdr_special_tag] =>
[media] => Array
(
[images] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 487062
[media_type] => image
[description] =>
[filename] => psiholog_58790900.jpg
[datedir] => 201509
[upload_date] => 2015-09-02 21:50:05
[preview] =>
[source] =>
[ingallery] => 1
[am_description] =>
[promo] => 0
[link] => https://www.dcnews.ro/foto_487062__530912.html
)
)
)
)
1

Source Article from http://www.dcnews.ro/eful-penitenciarelor-45-la-suta-dintre-cei-inchi-i-sunt-recidivi-ti_530955.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice

Publicat

in

Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice, inclusiv 12 aeronave Tu-95MS și 13 Tu-22M3, la baza aeriană Olenia din regiunea arctică Murmansk, arată imaginile din satelit. Acest lucru indică pregătirea unui nou val de atacuri asupra Ucrainei, Rusia căutând, totodată, să-și protejeze avioanele de potențiale atacuri ale Kievului.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 21 mai, ora 03:00: Vladimir Putin face curățenie totală în armata rusă: l-a demis pe adjunctul ministrului apărării și a numit în locul său un economist

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis luni pe ministrul adjunct al apărării Iuri Sadovenko, înlocuindu-l cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei, care până acum a lucrat ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, conform unui decret publicat, într-un nou semn al intenţiei sale de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a Rusiei, relatează Reuters şi EFE, conform Agerpres.

Destituirea generalului Sadovenko, numit ministru adjunct în ianuarie 2013, intervine la o săptămână după plecarea din minister a şefului acestuia, Serghei Şoigu, care este acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Continuarea aici

content-image

Citeste mai mult

NATIONAL

După ce a ieșit campion, Răzvan Lucescu a trecut la acuzații grave

Publicat

in

Răzvan Lucescu (55 de ani) și PAOK s-au impus la limită în derby-ul cu Aris, scor 2-1, în urma căruia s-a decis noua campioană a Greciei, scrie digisport.ro.

Pe terenul rivalei din oraș, PAOK a avut mari emoții, deoarece Michailidis a primit al doilea galben în minutul 78, iar o remiză ar fi făcut-o campioană pe AEK. Elevii lui Lucescu au menținut scorul intact până la final, dar antrenorul român nu a uitat maniera de arbitraj.

Răzvan Lucescu l-a făcut praf pe centralul Orel Grinfeld: “Catastrofal”

A doua zi, în cadrul intervenției telefonice de la Digi Sport Special, Lucescu l-a criticat în termeni foarte duri pe centralul partidei, israelianul Orel Grinfeld (42 de ani).

“Catastrofal! Primul galben, în secunda 30. Nici măcar n-a fost fault! Dimpotrivă, a fost faultat al nostru, care s-a dus să dea în minge. Al doilea fault, unul absolut normal, de joc, s-a transformat în al doilea galben.

Intenționat l-a dat afară, a făcut tot ce a putut ca să încurce și să nu câștigăm. Aș spune așa: am fost duși spre acest campionat de către Dumnezeu.

AEK beneficiază de un ajutor imens. Are o forță politică deosebită. Da, patronii lui AEK și Aris sunt prieteni, dar n-aș vrea să comentez și să intru în această polemică. Au fost fotografiați de câteva ori.

Acum, că au avut și alte afaceri, nu știu, se poate întâmpla orice, eu n-am dreptul să comentez. Spun doar ce a apărut în presă. Pentru mine e important că am câștigat pe teren campionatul. Pot spune că AEK are un antrenor extraordinar și un grup de anvergură, dar anul acesta a fost al nostru”, a declarat Lucescu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend