Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Scrisoare deschisă către Victor Ponta: S-ar putea spune că aveţi demisia semnată în buzunar

Publicat

in

Victor Ponta s-a dus, așa cum a anunțat chiar în ziua moțiunii de cenzură, la Baku, în Azerbaidjan la festivitatea de deschidere a primei ediții a Jocurilor Europene. Ponta a fost singurul premier din UE care a luat parte la eveniment, în condițiile în care Uniunea Europeană a decis să boicoteze Jocurile organizate de autoritățile azere. Vladimir Putin și președintele Turciei au fost oaspeți de seamă ai autorităților azere.

Citește și: SUA, mesaj strategic extrem de important pentru România

Deputatul PNL Florin Secară îi trimite o scrisoare deschisă lui Ponta, una în care și-ar fi dorit ca premierul să-și dea demisia. Secară știe că premierul nu are atâta demnitate și îl ironizează că e mai mic în grad decât Putin, cel care a fost ofițer de securitate al KGB, iar despre Ponta s-a vehiculat că ar fi fost agent sub acoperire al SIE.

Citește și: Gabriel Oprea: Dacă aș fi în locul lui Victor Ponta, mi-aș da DEMISIA

”Parlamentul    României

Camera    Deputaţilor

Birou  Parlamentar  –  deputat  PNL,  Florin  Mihail  Secara

Scrisoare deschisă

14.06.2015

Către:   Guvernul României

În atenţia:   Domnului Victor Ponta, Prim-ministru

CC:    Ministerul Afacerilor Interne

În atenţia:   Domnului Gabriel Oprea, Viceprim-ministru,      Ministrul Afacerilor Interne

Ref:    La Baku, Victor Ponta – cu mult mai mic în grad decât Vladimir Putin

Stimate Domnule Prim-ministru,

Sunt extrem de impresionat de fotografiile în care pozaţi vineri în Azerbaijan, la câteva scaune depărtare de lideri politici care nu au nimic în comun cu democraţia. În acelaşi timp, oficiali guvernamentali români, probabil membrii ai delegaţiei dumneavoastră, se întreceau în selfie-uri postate pe Facebook din aceeaşi tribună de la Baku, avându-l în prim plan nu pe Victor Ponta, ci pe Vladimir Putin.  Consider că aţi plecat în Azerbaijan conştient că drumul politic pe care aţi intrat este cu sens unic şi că, la capătul acestui drum, va trebui să daţi socoteală pentru prejudiciile aduse ţării noastre de când ocupaţi fotoliul de premier. Dacă ar fi să mă refer doar la pagubele generate de prezenţa dumneavoastră la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku, acestea vizează cel puţin trei paliere.

În primul rând, având în vedere că vocile politicienilor din spaţiul european care vă susţin s-au rărit considerabil în ultima perioadă, s-ar putea specula că încercaţi să găsiţi sprijin pentru prelungirea artificială a carierei dumneavoastră politice la Ilham Aliyev, Recep Erdogan, ba chiar la Vladimir Putin. E un calcul mărunt şi meschin al unui politician în derivă, este o strategie greşită, păguboasă pentru ţara noastră, opţiunile României pentru UE şi NATO nu pot fi puse la îndoială. După experienţa comunistă de o jumătate de secol, nu ne înhămăm, în niciun caz, la remorca Rusiei, nu ne înscriem, sub nicio formă, pe traiectoria Rutheniei sau a Eurasiei.

În al doilea rând, s-ar putea spune că aveţi demisia semnată în buzunar şi că aţi plecat la Baku să vă luaţi, la final de mandat, partea pentru afacerea Rompetrol. Dar mie parcă nu îmi vine să cred aşa ceva. Este adevărat că Rompetrol şi-a cerurt insolvenţa imediat ce au început problemele dumneavoastră în justiţie. Tot la fel de adevărat este faptul că sunteţi autorului unui act care a consfiinţit unul dintre cele mai mari jafuri din istoria democratică a ţării noastre, respectiv a unei Hotărâri de Guvern din 2014 prin care statul român renunţă de bună voie la jumătate de miliard de dolari, datorie pe care Grupul Rompetrol o avea faţă de România din 2003. Să vie vorba doar despre nişte coincidenţe?

În cel de-al treilea rând, dar nu în cele din urmă, afişarea dumneavoastră alături de Vladimir Putin pune România în inferioritate şi dintr-o altă perspectivă. Dacă declaraţiile fostului preşedinte conform cărora aţi fi fost ofiţer de informaţii se adeveresc, cu siguranţă că liderul rus e mai mare în grad decât prim-ministrul României. După dispunerea politicienilor în tribună la ceremonia deschiderii Jocurilor Olimpice Europene din Azerbaijan, s-ar putea trage concluzia că e diferenţă mare de grade între cei doi.

Pentru toate aceste considerente, Domnule Prim-ministru, vă cer să demisionaţi numaidecât. Consider că sunteţi o frână în calea parcursului democratic al ţării noastre şi că, prin gesturi precum cel al participării dumneavoastră la un eveniment organizat de un regim recunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, la care au fost prezenţi doar lideri politici autoritari, puneţi în pericol principiile care stau la baza construcţiei Uniunii Europene.

Florin Secară  Deputat PNL”, se arată în scrisoarea deschisă a liberalului.

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/scrisoare-deschisa-catre-victor-ponta-s-ar-putea-spune-ca-aveti-demisia-semnata-in-buzunar_958708.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, pe ultima sută de metri: Un tribunal britanic ar putea lua luni decizia finală

Publicat

in

Un tribunal britanic ar putea lua luni o decizie finală dacă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ar trebui extrădat în Statele Unite din cauza scurgerii în masă a documentelor secrete americane, punctul culminant a 13 ani de bătălii legale şi detenţii, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Doi judecători de la Înalta Curte din Londra urmează să decidă dacă instanţa este mulţumită de asigurările SUA că Assange, în vârstă de 52 de ani, nu s-ar putea confrunta cu pedeapsa cu moartea şi s-ar putea baza pe dreptul la libertatea de exprimare conform Primului Amendament, dacă s-ar confrunta cu un proces în SUA pentru spionaj.

Ce spune echipa juridică a lui Assange

Echipa juridică a lui Assange spune că el s-ar putea afla într-un avion care traversează Atlanticul în 24 de ore de la decizie, ar putea fi eliberat din închisoare sau cazul său ar putea fi din nou blocat în luni de lupte legale.

”Am impresia că s-ar putea întâmpla orice în acest stadiu. Julian ar putea fi extrădat, sau ar putea fi eliberat”, a declarat soţia sa, Stella, săptămâna trecută.

Ea a spus că soţul ei spera să fie în instanţă pentru audierea crucială.

WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate cu privire la războaiele Washingtonului din Afganistan şi Irak – cele mai mari breşe de securitate de acest gen din istoria militară a SUA – împreună cu telegrame diplomatice.

În aprilie 2010, a publicat un videoclip clasificat care arată un atac american cu elicopterul din 2007, care a ucis o duzină de persoane în capitala irakiană, Bagdad, inclusiv doi membri ai echipei de ştiri a Reuters.

Autorităţile americane vor să-l judece pe Assange, născut în Australia, pentru 18 acuzaţii, aproape toate conform Legii de spionaj, spunând că acţiunile sale cu WikiLeaks au fost imprudente, au afectat securitatea naţională şi au pus în pericol viaţa agenţilor.

Numeroşii săi susţinători la nivel mondial numesc urmărirea penală o parodie, un atac la adresa jurnalismului şi a libertăţii de exprimare şi o răzbunare pentru că a provocat jenă.

Solicitările pentru eliminarea cazului au variat de la grupuri pentru drepturile omului şi unele organisme media, până la premierul australian Anthony Albanese şi alţi lideri politici.

Reținut din 2010

Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzaţii de infracţiuni sexuale, care au fost ulterior retrase. De atunci, el a fost în arest la domiciliu, a fost închis timp de şapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra şi a fost deţinut din 2019 la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, în ultimul timp în timp ce aştepta o decizie privind extrădarea sa.

”În fiecare zi, din 7 decembrie 2010, a fost într-o formă sau alta de detenţie”, a spus Stella Assange, care a făcut parte iniţial din echipa sa juridică şi s-a căsătorit cu el în Belmarsh în 2022.

Dacă Înalta Curte decide că extrădarea poate continua, căile legale ale lui Assange în Marea Britanie sunt epuizate, iar avocaţii săi se vor adresa imediat Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru a solicita o ordonanţă de urgenţă care blochează deportarea în aşteptarea unei audieri complete de către această instanţă în cazul său, la o dată ulterioară.

Pe de altă parte, dacă judecătorii resping afirmaţiile SUA, atunci el va avea permisiunea de a face apel la cazul său de extrădare din trei motive şi s-ar putea să nu fie audiat până anul viitor.

De asemenea, este posibil ca judecătorii să decidă ca şedinţa de luni să ia în considerare nu doar dacă poate face recurs, ci şi fondul apelului respectiv. Dacă va avea câştig de cauză, el ar putea fi eliberat.

Stella Assange a spus că, indiferent de rezultat, ea va continua să lupte pentru libertatea lui. Dacă este eliberat, ea plănuieşte să-l urmeze în Australia sau oriunde este în siguranţă. Dacă va fi extrădat, ea a spus că toate dovezile psihiatrice prezentate în instanţă au ajuns la concluzia că el are un risc foarte grav de sinucidere.

“Trăim de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, de la decizie la decizie. Acesta este modul în care trăim de ani de zile. Acesta pur şi simplu nu este un mod de a trăi – este atât de crud. Şi nu mă pot pregăti pentru extrădarea lui – cum aş putea? Dar dacă el este extrădat, atunci voi face tot ce pot, iar familia noastră va lupta pentru el până va fi liber”, a declarat ea pentru Reuters.

Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele Argentinei declanşează un scandal în Spania după ce Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia premierului Sanchez

Publicat

in

Guvernul socialist spaniol l-a chemat duminică pentru consultări pe ambasadorul său de la Buenos Aires, după ce preşedintele argentinian Javier Milei a făcut comentarii critice la adresa soţiei premierului Pedro Sanchez cu ocazia unei reuniuni a extremei dreapta ce a avut loc la Madrid, relatează Reuters.

Javier MileiFoto: Juan MABROMATA / AFP / Profimedia

Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia lui Sanchez, Begona Gomez, în timpul unei adunări organizate la Madrid de partidul de extremă dreapta Vox, la care au participat mulţi dintre aliaţii săi internaţionali.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Alvares a declarat că aşteaptă scuze din partea lui Milei.

Alţi miniştri au condamnat, de asemenea, discursul lui Milei, în care acesta a descris socialismul ca fiind “blestemat şi cancerigen”.

Sanchez conduce Partidul Socialist din Spania.

“Prin comportamentul său, Milei a adus relaţia dintre Spania şi Argentina în cea mai gravă stare din istoria recentă”, a declarat Alvarez într-o declaraţie video.

Vizita lui Milei a încălcat şi protocolul diplomatic, întrucât a refuzat să se întâlnească cu regele Spaniei, Felipe, şi cu premierul Sanchez, preferând să îşi promoveze cartea alături de liderul Vox, Santiago Abascal, la mitingul partidului.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, care provine din rândul socialiştilor spanioli, a declarat, într-o postare pe X, că “atacurile împotriva membrilor de familie ai liderilor politici nu îşi au locul în cultura noastră”.

Principalul partid de opoziţie din Spania, Partidului Popular (PP), conservator, a refuzat să susţină poziţia Madridului, surse din cadrul partidului afirmând că Sanchez ar fi trebuit să ofere explicaţii cu săptămâni în urmă cu privire la presupusul caz de corupţie în care a fost menţionat numele soţiei sale. “Tăcerea sa generează îndoieli interne, dar şi neîncredere în străinătate”, a declarat o sursă din PP, adăugând că treaba partidului este să se opună guvernului spaniol şi nu lui Milei.

Un tribunal din Madrid a declarat în aprilie că analizează acuzaţii de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri împotriva soţiei lui Sanchez, aduse într-o plângere privată de Manos Limpias (Mâini Curate), un grup de activişti anticorupţie. Cu toate acestea, autoritatea de urmărire penală din Madrid a declarat ulterior că a făcut apel pentru ca acest caz să fie respins din lipsă de probe.

Sanchez a decis să rămână în funcţie după cinci zile în care şi-a cântărit viitorul odată ce a fost anunţată ancheta împotriva soţiei sale.

(news.ro)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend