Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Proiect de lege: Membrii Consiliului National al Audiovizualului, demisi daca isi incalca atributiile, suspendati daca sunt urmariti penal

Publicat

in

Cativa deputati ai grupului parlamentar popular-democrat propun, printr-un proiect de lege, ca membrii CNA sa poata fi demisi pentru nerespectarea sau incalcarea atributiilor de serviciu si sa fie suspendati de drept din functie in cazul inceperii urmaririi penale sau a trimiterii in judecata. Proiectul de lege, care modifica Legea audiovizualului, este initiat de deputatii Liliana Minca, Daniel Fenechiu, Stefan Dalca, Stefan Burlacu si Marinel Cristinel si se afla in consultare publica la Camera Deputatilor, anunta Mediafax.

Potrivit proiectului, membrii Consiliului National al Audiovizualului vor putea fi demisi la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului si in cazul nerespectarii sau incalcarii repetate a atributiilor de serviciu. In prezent, membrii Consiliului pot fi demisi doar daca sunt in incapacitate de a-si exercita atributiile mai mult de sase luni si daca sunt condamnati penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Initiatorii mai propun, in proiect, ca, in cazul inceperii urmaririi penale sau a trimiterii in judecata, membrii CNA sa fie suspendati de drept, fie pana la terminarea urmaririi penale – in situatia in care se finalizeaza cu netrimiterea in judecata, fie pana la pronuntarea unei hotararii definitive – in situatia trimiterii in judecata.

Initiatorii motiveaza necesitatea proiectului prin faptul ca, in ultima perioada, CNA a fost subiect de disputa politica si publica, situatia interna poate fi caracterizata prin disfunctionalitate, iar in prezent legea nu prevede situatia unui membru CNA urmarit penal sau trimis in judecata, ceea ce poate duce la “planarea unor dubii asupra acestuia in privinta eticii care ii permite sa mai voteze in cadrul Consiliului”.

“De asemenea, nici ipoteza in care incalca, in mod repetat, atributiile prevazute de lege nu este sanctionata, desi, cu siguranta, activitatea este perturbata in acesta situatie”, mai sustin initiatorii.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Săptămâna ‘Școală în siguranță’: Polițiștii din București au vorbit cu elevii

Publicat

in

În perioada 14 – 17 mai 2024, în contextul proiectului „Săptămâna Școala în Siguranță”, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Siguranță Școlară au desfășurat activități la nivelul unităților de învâțământ preuniversitar, din Capitală, în vederea prevenirii și combaterii violenței, a consumului de droguri în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, prevenirii faptelor antisociale în rândul elevilor, precum si pentru creșterea gradului de siguranță civică în instituția de învățământ.

În cadrul acestui proiect, pus în practică de către Serviciul Siguranță Scolară din cadrul Poliției Capitalei, obiectivul principal al activităților a fost conștientizarea elevilor, a cadrelor didactice și a părinților cu privire la necesitatea adoptării unei atitudini pozitive în prevenirea violenței în mediul școlar și asigurarea unui climat educațional corespunzător.

În acest context, au fost abordate multiple subiecte de interes, purtându-se discuții interactive atât cu elevii, cât și cu personalul didactic.

Printre temele abordate s-au numărat: fenomenul de bullying, violența sub toate formele sale, reacție, consecințe, paralelă între contravenții și infracțiuni, cu explicarea principalelor fapte cu care elevii s-ar putea confrunta, conștientizarea acțiunilor și consecințele acestora.

De asemenea, au fost aduse la cunoștința elevilor prevederile Lg 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, făcându-se referire, în specia, la prevederile art. 3, privind interdicția consumului produselor din tutun în unitățile de învățământ.

Au fost purtate discuții privind consumul de alcool, substanțe psihoactive sau alte substanțe interzise ori cu regim special, atrăgându-se atenția asupra consecințelor, respectiv informarea unității școlare, a părinților sau instituțiilor abilitate, în vederea luării măsurilor disciplinare ori legale ce se impun.

Prin aceste activități, rezultatul urmărit este acela de prevenire a comportamentelor de risc la vârsta adolescenței, care ar putea afecta siguranța elevilor, prin furnizarea informațiilor care să permită creșterea nivelului de educare și conștientizare a acestora, în vederea prevenirii săvârșirii unor fapte ilegale, precum și abordării unui comportament adecvat la școală și în societate.

Polițiștii au avut în atenție infracțiunile de criminalitate informatică și cele la viața sexuală și nerespectarea vieții private, acestea fiind subiecte de o importanță majoră pentru siguranța școlară.

Totodată, s-au purtat discuții interactive cu elevii care au avut multiple curiozități și au adresat întrebări, pe această cale clarificându-se fiecare aspect în parte.

Activitățile vor continua și în perioada următoare, în cadrul acestui eveniment național de traditie inițiat de Direcția Siguranță Școlară din cadrul Poliției Române.

Citeste mai mult

NATIONAL

DNA face apel la „echilibru în discursul public”, după afirmaţiile candidatului AUR referitoare la urmărirea penală a primarului Nicuşor Dan „Nu este vizată nicio persoană”

Publicat

in

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere candidaţilor la următoarele alegeri „echilibru în discursul public”, după afirmaţiile candidatului AUR la Primăria Capitalei, Mihai Enache, care a susținut că DNA a început urmărirea penală a primarului general Nicuşor Dan. Procurorii anunţă că nu este vizată nicio persoană în dosar.

Nicușor DanFoto: Inquam Photos / Saul Pop

„În dosarul respectiv nu este dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de nicio persoană. Pe această cale, atragem atenţia asupra echilibrului în discursul public pentru a se evita transmiterea unor informaţii de natură a crea aparenţa desfăşurării activităţii DNA altfel decât în cadru legal, în mod echidistant şi imparţial”, a transmis DNA vineri seară într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Procurorii mai precizează că vor transmite informaţii dacă va fi cazul în acest dosar: „Consecventă practicii de comunicare care răspunde interesului major al opiniei publice, DNA va transmite public, în condiţiile legii, orice informaţie privind activitatea instituţiei”.

Nicuşor Dan: „Acum patru ani vreo 10 parlamentari PSD mi-au făcut o plângere, acum opt ani a fost cu Soros”

Anterior, întrebat pe acest subiect, primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a explicat, referilor la o presupusă anchetă a DNA, că decizia procurorilor anticorupţie e „o chestiune absolut formală”, în contextul în care aceştia sunt obligaţi să deschidă o cercetare penală în cazul în care este formulată o plângere.

„Două lucruri pot să vă spun. E ceva ce se întâmplă o dată la patru ani. Acum patru ani, la fel, vreo 10 parlamentari PSD mi-au făcut o plângere – tot aşa, la DNA, dacă nu mă înşel – că şantajez, nu ştiu ce mai fac… Acum opt ani a fost cu Soros, care mi-a dat o bursă de 400 de dolari şi în felul ăsta mă influenţează”, a afirmat Nicuşor Dan vineri seară într-o intervenţie telefonică la postul B1TV, întrebat despre anunțul făcut vineri de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, conform căruia DNA ar fi început „urmărirea penală” în cazul său.

Edilul general a mai spus că „oricine face împotriva oricui o plângere la un Parchet, de exemplu, eu dacă vă fac dumneavoastră o plângere, spunând că mi-aţi furat maşina, Parchetul, dacă plângerea aia nu e informă, e semnată, are date de identificare, e obligat să deschidă o cercetare penală. Asta s-a întâmplat, nu e absolut nimic în neregulă cu asta”.

Nicuşor Dan a mai declarat că este o chestiune formală ca DNA să ancheteze atunci când cineva face o plângere. „E o chestiune absolut formală. Acolo unde lucrurile nu sunt formale: când urmărirea penală începe împotriva persoanei, şi nu, aşa cum se spune, in rem, sau următorul pas – când se pune în mişcare urmărirea penală, sau următorul pas – când se trimite în judecată, dar noi suntem doar la o chestiune formală. Cineva a făcut o plângere şi DNA, în baza acestei plângeri, a deschis un dosar penal. Asta e tot”, a conchis Nicuşor Dan.

Mihai Enache (AUR) a spus că DNA a început urmărirea penală în cazul lui Nicuşor Dan

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală în cazul lui Nicuşor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară, a anunţat Enache, vineri, printr-un comunicat de presă al partidului AUR.

„Am fost chemaţi de procurorii DNA pentru a fi înştiinţaţi că a fost începută urmărirea penală în urma plângerii depuse de noi pe 30 aprilie. Sperăm la o anchetă cât mai rapidă, în aşa fel încât să aflăm până la alegeri care este situaţia reală cu privire la campania de publicitate outdoor utilizată de domnul Nicuşor Dan. Fie dânsul a folosit pentru plata acestor servicii nişte sume de bani pe care nu le-a declarat şi pe care nu le vedem, fie a primit beneficii directe, constând în reduceri substanţiale de la singura societate comercială cu care a avut contracte, societatea controlată de domnul Matei Păun”, a susținut Mihai Enache în comunicat.

Potrivit lui Mihai Enache, Nicuşor Dan ar fi cheltuit pentru panourile publicitare aproximativ 500.000 de euro.

Enache a fost însoţit la DNA de Matei Ştefănescu, avocat de profesie, candidatul AUR la Primăria Sectorului 4.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend