Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Președintele sare la gâtul primarilor: Respectarea legii nu este opțională!

Publicat

in

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis un mesaj ciudat primarilor reuniți în cadrul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România. Pe de o parte le spune că îi înțelege că au salarii mici, că legislația este confuză și dă ca exemplu problema incompatibilităților care l-a afectat și pe el, iar pe de altă parte îi avertizează că Respectarea legii nu este opțională și că flagelul corupției trebuie stârpit.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 24 aprilie a.c., un mesaj cu prilejul Adunării Generale a Asociaţiei Orașelor din România, mesaj adresat participanților la eveniment de către domnul consilier prezidenţial Dan Mihalache, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat remis stiripesurse.ro

Vă prezentăm textul mesajului:

„Stimați reprezentanți și participanți,
Doamnelor și domnilor,

Înainte de toate, doresc să vă transmit cele mai bune gânduri și să vă felicit pentru că vă aplecați cu atenție asupra problemelor cu care orașele noastre se confruntă zi de zi. Mi-aș dori ca, prin deciziile pe care le veți lua în cadrul acestei reuniuni, viața cetățenilor din comunitățile pe care le reprezentați fiecare să devină mai bună și mai ușoară.

În toate cele peste 300 de orașe ale României este nevoie de soluții, iar acestea vor veni în primul rând de la dumneavoastră. În cei 14 ani cât am fost primar al Sibiului, am înțeles că singurul generator de bună practică este efortul comun și munca de echipă. Doar o bună colaborare între primari, consilieri locali, funcționari, societate civilă și mediu de afaceri duce la soluții benefice pentru comunitate Din această perspectivă, vă îndemn pe toți să identificați, să dezbateți și să acordați atenția necesară nevoilor și intereselor cetățenilor împreună, nu separat.

În același timp, cred cu tărie că trebuie să ținem cont de particularitățile regionale dacă vrem să reducem decalajele de dezvoltare. În definitiv, performanța unei administrații se măsoară prin nivelul de satisfacție al locuitorilor pe care îi serviți. Așadar, pornind de la particularitățile regionale, se poate construi o administrație corectă, eficientă, cu servicii de calitate, care să corespundă nevoilor reale ale cetățenilor. 

Aș dori să readuc în discuţie câteva chestiuni care știu că vă preocupă și care mă preocupă, totodată. În primul rând, dezbaterea asupra regionalizării și descentralizării. Sunt două teme asupra cărora este necesar și potrivit să discutăm aplicat și mă bazez pe implicarea dumneavoastră în reforma administrativ-teritorială. Sunt convins că împărtășim aceeași viziune asupra reformării României, proces care presupune realizarea unui transfer structural de servicii publice, competențe și fonduri din subordinea autorităților centrale în subordinea autorităților locale. 

În al doilea rând, aș vrea să menționez o altă temă extrem de importantă pentru România – absorbția fondurilor europene și colaborarea cu organismele financiare ale Uniunii Europene. Accesarea acestor fonduri reprezintă o prioritate pentru orice comunitate și, de aceea, misiunea dumneavoastră în acest sens este esențială. Prin antrenarea cetățenilor și comunităților și educarea continuă a acestora, cât mai aproape de practicile și valorile europene, profilul României ca stat membru se întărește constant. În vederea împlinirii acestui obiectiv, instituțiile au nevoie de oameni pregătiți din punct de vedere profesional, capabili să-și însușească regulile din domeniu, să transmită informațiile corecte către cei care vor să acceseze fonduri europene și, în definitiv, să creeze plusvaloare în beneficiul comunității.

Un alt aspect vital pentru dezvoltarea comunităţilor urbane este necesitatea investițiilor. Dumneavoastră aveți un rol central în această direcție, pentru a înlătura birocrația şi a încuraja capitalul. Păstrarea unui dialog continuu și implicarea activă între reprezentanții administrației și cei ai mediului de afaceri este cheia atingerii acestui obiectiv.

Doamnelor și domnilor.
În centrul politicii şi în centrul administraţiei se află cetăţeanul. O administraţie eficientă pentru cetăţean este una în care proiectele utile comunităţii sunt finalizate, indiferent de alianțele politice la nivel central sau local. Vom putea vorbi despre maturitate în administrația publică românească în momentul în care binele cetății predomină în detrimentul celui particular ori partinic. Dumneavoastră, ca factori de decizie, aveţi o responsabilitate pe care vă încurajez să o asumaţi. Aceea de a vă asigura că toate procesele administrative sunt tratate echidistant, cu respectarea legii. 

Ca fost primar cunosc responsabilitățile unui funcționar, fie el înalt sau simplu executant, câte legi are de respectat, câte proceduri are de îndeplinit. Şi mai știu şi care este salariul unui funcționar în România. Dar respectarea legii nu este opțională. Doar eradicând corupția, cetățenii vor ajunge să aibă încredere deplină în instituțiile pe care le reprezentăm. 

Pe de altă parte, este necesar și ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcționare eficientă a administrației. Lipsa de claritate a legislației, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilitățile, afectează administrația și capacitatea sa de a lucra în serviciul comunității.

Vă încurajez să purtați o luptă continuă pentru dezvoltarea, modernizarea și progresul României sub toate formele. Cetățenii ne vor acorda încrederea și votul doar dacă în slujba lor este pusă o muncă de calitate și dorința de schimbare nu este doar o lozincă.

Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a schimba România în bine și vă doresc mult succes în lucrurile bune pe care le faceți pentru comunitățile dumneavoastră!”

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/pre-edintele-sare-la-gatul-primarilor-respectarea-legii-nu-este-op-ionala_953916.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care persoanele paralizate își pot mișca mâinile

Publicat

in

Ceea ce era până acum doar un experiment limitat ar putea deveni în curând o soluţie benefică pentru mai multe persoane paralizate în viaţa de zi cu zi. Aproximativ 40 de tetraplegici şi-au recăpătat controlul asupra braţelor sau al mâinilor datorită unor electrozi plasaţi în jurul măduvei spinării, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste rezultate, detaliate într-un articol publicat în revista Nature Medicine, demonstrează, potrivit concluziilor formulate într-un nou studiu, “siguranţa şi eficacitatea” unui dispozitiv ce constă în plasarea unor electrozi pe pielea persoanelor paralizate în jurul zonei în care măduva spinării a fost afectată în urma unui accident.

În total, 40 de tetraplegici şi-au recâştigat atât forţa, cât şi capacitatea de a-şi mişca braţele sau mâinile, după două luni de terapie cu acest dispozitiv.

Acesta din urmă, proiectat de start-upul Onward, “ar putea schimba datele problemei pentru majoritatea pacienţilor afectaţi de o leziune a măduvei spinării”, a declarat cercetătorul Chet Moritz, coordonatorul acestui studiu, într-o conferinţă de presă organizată de revista Nature.

Cercetările avansează

Noile cercetări se înscriu într-un domeniu care a cunoscut progrese majore în ultimii ani. Este vorba despre faptul de a le permite persoanelor paralizate să se mişte din nou, cu ajutorul unei stimulări electrice a măduvei spinării.

Mai mulţi pacienţi au reuşit astfel chiar să meargă din nou, permanent, datorită unui implant plasat direct în măduva spinării.

Deşi mai puţin spectaculoase la prima vedere, rezultatele anunţate luni ar putea schimba vieţile unor pacienţi la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, pe termen scurt.

“Toată lumea crede (…) că noi vrem doar să putem merge din nou”, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă jurnalista britanică Melanie Reid, rămasă paralizată după o căzătură de pe cal în urmă cu 15 ani.

“Dar, pentru un tetraplegic, cel mai important lucru este să poată să se folosească de mâinile sale”, a adăugat ea, după ce a beneficiat de acel dispozitiv şi care reuşeşte în prezent să facă să defileze o pagină de internet pe ecranul unui telefon mobil.

Uşor de utilizat

Noul sistem este interesant şi dintr-un punct de vedere practic. El necesită plasarea unei cutii pe piele, nu implantarea unor electrozi printr-o operaţie chirurgicală.

Un implant, o pistă explorată şi de Onward, ar fi probabil mai eficient, dar şi mai complex de utilizat.

Iar cutia nu trebuie să fie purtată tot timpul pentru a fi benefică: ea a fost testată în sesiuni care au durat o oră fiecare. În timp, efectele sale par să dureze, deoarece ajută la dezvoltarea unor noi conexiuni între creier şi membrele afectate.

“Beneficiile cresc cu timpul, chiar şi atunci când stimulatorul nu funcţionează”, a adăugat Melanie Moritz.

Mai presus de toate, amploarea acestui studiu este cea care marchează un pas înainte considerat crucial. Până în prezent, cercetările în acest domeniu au implicat doar câţiva pacienţi izolaţi, cu rezultate impresionante, dar insuficiente pentru a concluziona dacă astfel de instrumente sunt viabile în viaţa de zi cu zi.

Când ar putea ajunge pe piață

Noul studiu a fost realizat la nivel global pe 60 de pacienţi, un eşantion fără precedent. Deşi nu toţi au înregistrat progrese notabile, aproape trei sferturi dintre ei au avut de beneficiat de pe urma dispozitivului.

În acest stadiu, rezultatele obţinute le permit reprezentanţilor de la Onward să înceapă negocieri imediate cu autorităţile sanitare de reglementare din mai multe ţări, inclusiv cu cele din Statele Unite.

“Niciodată nu putem să prezicem când vom obţine o autorizare”, a explicat cercetătorul Gregoire Courtine, care a supervizat studiul şi care face parte din echipa start-upului Onward. “Dar, după părerea mea, vom putea să îl comercializăm până la sfârşitul anului în Statele Unite, apoi imediat după aceea şi în Europa”, a adăugat el.

În schimb, în raport cu stadiul în care se află cercetarea medicală în prezent, vor trebui să treacă mai mulţi ani înainte ca pacienţii tetraplegici să aibă acces în mod frecvent la implanturi care să le permită să meargă din nou.

Rămâne o mare necunoscută: preţul noului dispozitiv. “Nu a fost încă stabilit”, a recunoscut Gregoire Courtine, care promite că obiectivul specialiştilor de la Onward este acela ca preţul să rămână “accesibil”.

Citeste mai mult

NATIONAL

SUA spun că s-au aflat „în imposibilitatea” de a oferi ajutor Iranului după prăbușirea elicopterului lui Ebrahim Raisi, „în mare parte din motive logistice”

Publicat

in

Statele Unite au anunțat luni că nu au fost în măsură, în mare parte din motive logistice, să accepte o cerere de asistență din partea Iranului venită în urma accidentului de elicopter din weekend în care a murit președintele Ebrahim Raisi, Washingtonul prezentându-și condoleanțele pentru decesul acestuia, scrie Reuters.

Varzaghan, nord-vestul Iranului, locul prăbușirii elicopterului în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi, 20 mai 2024. Foto: Azin HAGHIGHI / AFP / Profimedia

Această rară solicitare a Iranului, care consideră SUA și Israelul drept principalii săi adversari, a fost dezvăluită de Departamentul de Stat, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ne-a fost solicitată asistență de către guvernul iranian. Le-am spus clar că le vom oferi ajutor, așa cum am face ca răspuns la orice solicitare din partea unui guvern străin în acest tip de situație”, a declarat în fața presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„În cele din urmă, în mare parte din motive logistice, nu am fost în măsură să oferim această asistență”, a spus Miller, fără a oferi alte detalii.

Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbușit duminică, în care se aflau Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian și alți șase pasageri și membri ai echipajului, a fost găsită luni dimineață, după o căutare care s-a întins pe parcursul nopții, în condiții meteorologice extrem de dificile.

Iranul nu a oferit încă nicio explicație oficială cu privire la cauza prăbușirii elicopterului Bell 212 de fabricație americană în munții din apropierea graniței cu Azerbaidjanul.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Teheranul ar putea da vina pe Washington, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a răspuns: „Statele Unite nu au avut niciun rol în acest accident”.

„Continuăm să monitorizăm situația, dar nu avem nicio perspectivă asupra cauzei accidentului”, a adăugat Austin, citat de Reuters și AFP.

Prăbușirea avionului s-a produs într-un moment în care disensiunile interne din Iran, cauzate de o serie de crize politice, sociale și economice, s-au înmulțit. Conducătorii clerici ai Iranului se confruntă cu presiuni internaționale în legătură cu programul nuclear al Teheranului și cu aprofundarea legăturilor militare cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, Austin a negat orice îngrijorare a SUA cu privire la faptul că accidentul ar putea avea implicații imediate de securitate în Orientul Mijlociu.

„Nu văd neapărat un impact mai larg, regional, asupra securității în acest moment”, a precizat el.

Conform constituției Republicii Islamice, noi alegeri prezidențiale trebuie organizate în termen de 50 de zile. De altfel, presa de stat a anunțat, conform AFP, că autoritățile au decis să țină alegeri prezidențiale pe data de 28 iunie

Suzanne Maloney, cercetătoare din cadrul think tank-ului Brookings Institution, specializată în chestiuni care au legătură cu Iranul, a explicat că ayatollahul Ali Khamenei și serviciile de securitate iraniene vor încerca să evite orice percepție de vulnerabilitate în timpul perioadei de tranziție.

„Prin urmare, m-aș aștepta la un Iran timid și reactiv, care ar putea fi mai reticent la riscuri pe termen scurt, dar, în mod paradoxal, mai periculos dacă se percepe în defensivă”, a spus Maloney.

Zi de doliu naţional în Turcia, decretată de Erdogan

Tot luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea lui Ebrahim Raisi.

„În timpul şedinţei de guvern, am decis să declaram o zi de doliu naţional în ţara noastră pentru a împărtăşi durerea profundă trăită de poporul iranian”, a declarat liderul de la Ankara, într-un discurs televizat.

„Transmitem din nou condoleanţe fraţilor noştri iranieni”, a mai spus Erdogan, care a afirmat anterior în cursul zilei de luni că „ne rugăm pentru mila lui Dumnezeu pentru dragul meu coleg şi frate” Ebrahim Raisi.

Ministrul turc al transporturilor Abdulkadir Uraloglu a precizat că elicopterul la bordul căruia se afla preşedintele iranian nu avea „sistem de semnalizare” sau acesta nu funcţiona în momentul prăbuşirii duminică a aparatului de zbor.

„Am stabilit că sistemul de semnalizare al elicopterului era probabil stricat sau că (aparatul de zbor) nu avea un sistem de semnalizare”, a declarat presei ministrul turc, potrivit Agerpres.

Ankara, care a trimis duminică seara o dronă Akinci în zona accidentului, a afirmat luni că dispozitivul său a făcut posibilă localizarea epavei elicopterului la bordul căruia se afla preşedintele Raisi, descoperită în zorii zilei de luni în nord-vestul Iranului.

Preşedintele Erdogan, care se mândreşte deseori cu dezvoltarea industriei de apărare a Turciei, a salutat luni seara „rolul activ” pe care l-a avut drona turcească în localizarea epavei elicopterului.

Autorităţile iraniene au mai anunţat luni că procesiunea funerară pentru preşedintele Raisi va avea loc miercuri la Teheran.

Citiți și:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend