Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ponta: În 2012, plecam să joc baschet, dar m-a sunat Băsescu pentru guvernare. Crin a zis: Aoleu!

Publicat

in

Victor Ponta a remarcat absenţa fostului lider PNL Crin Antonescu de la evenimentul PSD de celebrare a trei ani de la căderea Guvernului Ungureanu şi a punctat că istoria nu poate fi rescrisă, relatând cum acesta l-a încurajat să preia guvernarea când a fost sunat de Băsescu.

 “În ziua de 27 aprilie 2012, cam pe la această oră, 18.30, ajunsesem deja acasă – eram, evident, foarte fericit – m-am schimbat să plec să joc baschet. Mi-a sunat telefonul şi mi s-a spus “Bună ziua, domnule preşedinte Ponta, domnul preşedinte Băsescu doreşte să vă invite la Cotroceni”. Am zis politicos “Mulţumesc”, am pus mâna pe acelaşi telefon şi l-am sunat pe Crin spunându-i “M-a chemat Băsescu la Cotroceni”. Crin a zis: “Aoleu !” Zic: “Da. Dacă spune să preluăm guvernarea, tu ce părere ai ?” Şi a zis: “Bineînţeles că da, nu de asta am făcut USL ? Ca să-i luăm lui Băsescu, MRU, Predoiu şi toată trupa guvernarea?””, a relatat Ponta.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Rachetele Houti pun la grea încercare navele de război americane: timpul de reacție este limitat la 9-20 de secunde

Publicat

in

Carney a fost prima navă de război americană din regiune care a interceptat amenințările houthi în lupta care a început în octombrie 2023. Distrugătorul a fost implicat în zeci de confruntări în timpul desfășurării sale de câteva luni – distrugând rachete balistice anti-navă, rachete de croazieră cu atac terestru și drone – și a efectuat, de asemenea, mai multe lovituri împotriva rebelilor din interiorul Yemenului, scrie Insider.

Houthi păstrează un arsenal considerabil de rachete balistice anti-navă, potrivit unei analize a think tank-ului International Institute for Strategic Studies.

Unele dintre aceste rachete sunt de origine iraniană, în timp ce altele conțin doar piese de la Teheran. Comandamentul Central al SUA nu a identificat rachete specifice care au fost folosite în niciunul dintre atacurile Houthi, dar rachetele balistice, în general, zboară cu o viteză mai mare decât rachetele de croazieră.

Amenințarea rachetelor balistice anti-navă “este foarte dificilă – este foarte dinamică și foarte rapidă”, a declarat Robertson. “Acestea sunt cu siguranță zone foarte periculoase, iar fiecare interacțiune este complet diferită una de alta”.

Robertson a spus că marinarii săi lucrează foarte repede pentru a respinge aceste rachete. De la început până la sfârșit, procesul complex de a detecta o amenințare, de a se asigura că este reală, de a sorta traiectoria și de a o angaja, poate dura “între nouă și 20 de secunde”, a spus el.

content-image

Totuși, Carney a fost pregătit pentru amenințare. “Sistemele noastre fac exact ceea ce am proiectat să facă”, a declarat Robertson. “Avem conducte de pregătire care se bazează și pe această amenințare, așa că, cu siguranță, facem o mulțime de antrenamente pentru a ne asigura că echipa este pregătită să facă față acestei amenințări.”

În timpul unei vizite în Marea Roșie la începutul acestui an, Business Insider a vorbit cu ofițeri de marină de la bordul USS Dwight D. Eisenhower, un portavion, și USS Gravely, un distrugător, despre amenințarea cu rachete balistice anti-navă Houthi.

Aceștia au lăudat în mod similar sistemele de luptă de pe navele lor de război pentru că funcționează așa cum au fost concepute și au spus că marinarii lor se pregătesc și se antrenează în mod corespunzător pentru a învinge amenințările.

Cum ar sta lucrurile într-o potențială ciocnire între SUA și China

content-image

Rachetele balistice anti-navă au apărut ca o preocupare din ce în ce mai mare pentru armata americană cu mult înainte de începerea conflictului cu Houthi, în timp ce Washingtonul se uită peste Pacific la China și la arsenalul său tot mai mare de rachete formidabile, cu rază lungă de acțiune.

O potențială ciocnire între SUA și China s-ar desfășura în domeniul maritim, ceea ce face ca capacitățile anti-navă să fie un factor crucial.

Experții, inclusiv foști ofițeri de marină, au declarat anterior pentru BI că capacitățile Houthi în materie de rachete anti-navă nu prea se ridică la înălțimea a ceea ce are China în arsenalul său. Cu toate acestea, angajamentele în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu oferă Marinei o experiență de luptă valoroasă, în premieră – și informații – pentru a face față acestor rachete periculoase.

De asemenea, Carney s-a confruntat și cu alte amenințări cu rachete în afara celor lansate de Houthi în timpul desfășurării sale îndelungate.

Luna trecută, după ce distrugătorul a ieșit din Orientul Mijlociu și a intrat în estul Mării Mediterane, și-a folosit pentru prima dată interceptorii SM-3 pentru a doborî o rachetă balistică iraniană cu rază medie de acțiune, în contextul atacului aerian fără precedent al Teheranului împotriva Israelului.

Carney s-a întors în cele din urmă acasă la Mayport, Florida, duminică, pentru a încheia o desfășurare care a durat mai mult de șapte luni.

“Nu aș putea fi mai mândră de ceea ce a făcut echipa Carney din septembrie încoace”, a declarat șeful operațiunilor navale, amiralul Lisa Franchetti, la bordul navei de război la începutul acestei luni, întâmpinând echipajul înapoi în SUA.

“Chemați la acțiune chiar din prima zi în care ați intrat în Flota a 5-a americană, ați efectuat 51 de angajamente în șase luni”, a spus Franchetti. “Ultima dată când Marina noastră a angajat direct inamicul în măsura în care ați făcut-o voi a fost cu mult timp în urmă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum arată cel mai umilitor coșmar pe care îl poți trăi la locul de muncă și cum te poți apăra de el în România

Publicat

in

La cinci ani de când Organizația Internațională a Muncii (OIM) a adoptat Convenția privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, România a ratificat și ea actul în luna martie a acestui an.

Hărțuire la locul de muncăFoto: Shutterstock

Asta după ce, în 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că statul român a eșuat în a proteja demnitatea unei angajate care reclamase că șeful o hărțuia sexual. În ciuda înregistrărilor cu avansurile și a martorilor care declarau că femeia era stresată și îngrijorată, instanțele din România i-au respins plângerea și pe motiv că nu s-ar fi simțit amenințată sau umilită, așa cum cere legea.

Acum, prin ratificarea Convenției, Ministerul Muncii a promis „mai multă claritate în legislația națională” și îmbunătățiri în domenii ca protecția socială. Avem un an la dispoziție să punem bazele, până intră în vigoare acordul internațional.

Panorama a vorbit cu mai mulți experți, pentru a înțelege cum se traduce în practică ratificarea Convenției, într-o țară în care cea mai la îndemână formă de protecție împotriva abuzurilor este și cea mai radicală – demisia.

Citește mai mult pe Panorama.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend