Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Patronatele din industria cărnii vor TVA de 9% din acest an

Publicat

in

Patronatele din industria cărnii din România solicită aplicarea cotei de 9% pentru TVA la carne şi preparate din carne din 2015, argumentând că este singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale dar şi de diminuare a preţului la raft pentru carne şi preparate din carne.

‘Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România salută decizia Guvernului României de introducere în noul Cod Fiscal a cotei de TVA de 9% pentru alimentele de bază, inclusiv pentru carne şi preparate din carne. Din nefericire, reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016, nu va rezolva problemele stringente cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate şi anume reducerea evaziunii fiscale şi relansarea economică a industriei producătoare de carne şi preparate din carne’, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta de cele trei patronate din domeniu.

Patronatele din industria cărnii susţin că aplicarea cotei de 9% pentru TVA la carne şi preparate din carne în cursul acestui an este prioritară, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale şi de diminuare a preţului la raft pentru carne şi preparate din carne.

‘Introducerea cotei de 20% înaintea celei de 9% nu va reduce absolut deloc preţul cărnii şi al preparatelor din carne în magazine şi nici nu va permite companiilor din acest sector să îşi construiască un plan de dezvoltare în parteneriat cu băncile care pot credita acest tip de activitate. Mai mult decât atât, o reducere de doar 4% nu va aduce încasările la bugetul de stat din reducerea evaziunii fiscale pe care noi, cei ce am militat şi milităm în continuare pentru cota de 9% pentru carne şi preparate din carne începând cu anul 2015, le-am estimat încă de la declanşarea campaniei ‘Taie TVA’, se precizează în document.

În concluzie, patronatele solicită premierului menţinerea deciziei iniţiale de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru carne şi preparate din carne în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei generale de 20% din 1 ianuarie 2016, asigurând astfel încasări mai mari la bugetul de stat şi oferind un bun exemplu şi pentru celelalte produse.

Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi la 18% la 1 ianuarie 2018, dar şi a cotei pentru produsele alimentare de bază la 9% de la 1 ianuarie 2016.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a anunţat în repetate rânduri că există spaţiul fiscal necesar, astfel încât TVA să se reducă încă din vara acestui an, fie cota standard, de la 24% la 20% fie cota pentru produsele alimentare, la 9%.

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/patronatele-din-industria-carnii-vor-tva-de-9prc-din-acest-an_952191.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Sărbătorile zilei din 21 mai 2024 – Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Publicat

in

Sărbătorile zilei din 21 mai 2024 – Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Ortodoxe

Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Greco-catolice

Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

Romano-catolice

Ss. Cristofor Magallanes, pr. şi îns., m.; Elena, mama împ. Constantin; Eugen de Mazenod, ep.

Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, sunt sărbătoriţi de Biserică în ziua de 21 mai.

Cel dintâi şi cel mai mare împărat creştin, Sfântul Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niş, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanţiu Chlor, care la acea vreme era general, a ajuns mai târziu la conducerea imperiului cu titlul de “Cezar”, iar cu un an înaintea morţii sale a preluat titlul de “August”. După moartea lui Constanţiu Chlor, în anul 306, armata l-a proclamat drept August pe Constantin (306-337).

Confruntarea pe care Constantin cel Mare a avut-o în octombrie 312, cu fiul fostului împărat Maximian, Maxenţiu, care stăpânea Roma, la Pons Milvius (Podul Vulturului), a marcat convertirea sa la creştinism. În acest loc, împăratul Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui, cu inscripţia: “Întru aceasta vei birui”.

Împăratul şi oamenii săi, comandanţi şi soldaţi care văzuseră minunea, au fost destul de tulburaţi şi înfricoşaţi. Noaptea însă, în timpul somnului, Sfântului Împărat Constantin cel Mare i s-a arătat Iisus Hristos cu semnul crucii, pe care-l văzuse ziua pe cer, cerându-i să-l pună pe steagurile soldaţilor, spre a-i servi drept semn protector în lupte.

Bătălia de-a doua zi a fost câştigată de Constantin, care a intrat biruitor în Roma, iar Maxenţiu s-a înecat în apele Tibrului.

Un an mai târziu (313), Constantin a emis Edictul de la Mediolanum (Milan), prima recunoaştere oficială a creştinismului, prin care se punea capăt persecuţiilor împotriva creştinilor şi se garanta libertatea credinţei şi a cultului.

Din anul 324, Constantin a rămas singur la conducerea Imperiului Roman, poziţie pe care şi-a menţinut-o până la sfârşitul vieţii (337).

În această perioadă, Biserica a cunoscut o mare înflorire pe tot întinsul imperiului. La Ierusalim şi în alte locuri din Palestina, la Antiohia, Tyr, Nicomidia, la Roma şi în alte oraşe, s-au ridicat biserici impunătoare.

În acord cu credinţa sa, Constantin cel Mare a început să înlăture din legile penale dispoziţii şi pedepse contrare spiritului creştin: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roşu). S-a îmbunătăţit totodată tratamentul în închisori, s-a uşurat situaţia sclavilor, recunoscându-se şi episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i proclama liberi, în biserică, în faţa credincioşilor. S-au luat măsuri de protecţie şi de ajutor pentru săraci, orfani, văduve şi bolnavi. S-au adus restricţii luptelor de gladiatori.

S-a modificat în spirit creştin legislaţia referitoare la căsătorie, la celibatari, la părinţii fără copii, s-a îngreunat divorţul, s-au pedepsit adulterul şi siluirea, s-a interzis aruncarea copiilor şi s-a îngrădit vinderea lor prin ajutoare date părinţilor săraci.

În 321, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a generalizat, ca zi de repaus în Imperiu, Duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor.

Constantin cel Mare s-a hotărât să părăsească definitiv Roma şi să ridice un alt oraş de reşedinţă. Acesta a fost Bizanţul, pe Bosfor, care a primit numele de Constantinopol – oraşul lui Constantin -, inaugurat la 11 mai 330.

Sfântul împărat Constantin a fost botezat în Nicomidia de episcopul semiarian Eusebiu de Nicomidia şi de alţi clerici în luna mai 337, cu puţin timp înainte de a muri. Întârzierea botezului era obişnuită în acea vreme. A murit la scurt timp după botez, la 22 mai, în Duminica Rusaliilor şi a fost îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Mama sa, Sfânta Elena, a fost ataşată mult de valorile religiei creştine. Prin râvna ei pentru descoperirea relicvelor sfinte a fost descoperit locul Golgotei şi s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos. Sfânta împărăteasă Elena a ridicat lăcaşuri de închinare pentru creştini atât la Ierusalim, cât şi la alte locuri sfinte. Mai întâi însă a dorit să se zidească, la Ierusalim, Biserica Învierii, construită deasupra Sfântului Mormânt.

Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi “întocmai cu apostolii”. (surse: vol. “Vieţile Sfinţilor”; “Istoria Bisericească Universală” vol. I (1-1054), Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1987; “Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Cleopa Ilie, Ed. Episcopiei Romanului, 1996)

Citeste mai mult

NATIONAL

Curiozități în România Educată: Futelniță e în topul căutărilor pe dexonline

Publicat

in

Vorba “Mare e Grădina Domnului” nu îi e străină niciunui român! Cu toții ne mirăm, zi de zi, de câte lucruri ciudate se pot întâmpla în țara noastră, de care ne place atât de mult să ne plângem. Ba politicienii sunt hoți, ba școlile nu au dotări, ba corupția ne împiedică să fim cinstiți, ba… e Mercur retrograd! Cam ce curiozități intelectuale au românii care, zicem popular, stau pe internet și se plâng de cât de nedreaptă e țara asta cu ei, se vede din audiențele diverselor emisiuni de pe rețele de socializare.

Vezi și: Meseria super bănoasă pentru care nu se găsesc angajați: Sunt reangajați masiv pensionari și profesioniști mai în vârstă

Când vine vorba de chestiuni mai serioase, cum ar fi căutările pe pagina dexonline, situația e tot tragică.

Cuvântul „futelniță” a ajuns în topul căutărilor pe pagina de internet a dicționarului. Alte curiorizități ale românilor au mai fost legate de semnificația unor cuvinte precum „mironosiță”, „empatie”, „pragmatic” sau…„holistic”!

Și, dacă v-ați amuzat citind știrea noastră, e bine să știți că futelniță nu are sensul figurat cu care ne-am obișnuit.

Cuvântul care a ajuns să semnifice un partener de sex fără obligații înseamnă de fapt… pat!

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend