Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O fetiţă moartă după un accident de săniuş în judeţul Vaslui a salvat vieţile altora: Organele i-au fost donate

Publicat

in

Fetiţa din localitatea vasluiană Puieşti a murit, după ce, în urmă cu aproape o săptămână, a intrat cu sania într-un stâlp de electricitate. Micuţa a ajuns acasă pe propriile picioare, însă starea ei s-a agravat, iar părinţii ar fi dus-o la spitalul din Bârlad după câteva ore.

Medicii din Bârlad au decis să transfere copila la Iaşi, la Spitalul de Neurochirurgie, unde însă doctorii nu au putut să facă altceva decât să declare moartea cerebrală.

Familia fetiţei a fost de acord cu prelevarea organelor, iar în urmă cu două zile o echipă de medici a intrat în sală pentru această intervenţie.

“A fost cea de-a doua prelevare de organe din acest an, de la care s-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea. Este vorba despre un pacient de 12 ani. Un rinichi a fost trimis la Spitalul Parhon unde s-a făcut în cursul zilei de joi transplantul, ficatul şi celălalt rinichi au fost trimise la Bucureşti, pentru că noi nu avem deocamdată pe lista de aşteptare la transplantul hepatic un pacient atât de mic. Prelevarea s-a făcut într-o echipă complexă, au venit chirurgi şi anestezişti de la Spitalul de Copii”, a declarat pentru MEDIAFAX dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Rinichiul care a rămas la Iaşi a fost transplantat unui bărbat de 35 de ani, dependent de dializă de mai bine de un an.

Medicii nefrologi au declarat că este o situaţie mai rară ca o persoană adultă să primească un rinichi de la un donator copil.

“În varianta ideală, aceste transplaturi se fac de la copil la copil, nu a fost niciun copil cu compatibilitate pentru acest donator şi atunci s-a mers mai departe pe lista de primitori adulţi. Din punct de vedere chirurgical nu este diferită intervenţia, există anumite riscuri pentru adult în condiţiile în care vorbim de un adult cu o greutate corporală mai mare şi o înălţime mai mare. Nu a fost cazul acum şi atunci nu cred că există niciun risc pentru acest primitor”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, medic nefrolog la Spitalul “C.I.Parhon” Iaşi.

Pacientul care a primit la Iaşi rinichiul fetiţei făcea, de un an, trei şedinte de dializă, potrivit medicilor. Acesta fusese diagnosticat cu insuficienţă renală în stadiu terminal în Franţa, unde lucra, şi a trebuit să se întoarcă acasă, la cei trei copii şi la soţie.

De la fetiţa din Vaslui au fost prelevate şi corneele. Una dintre ele a fost primită chiar de o fetiţă de 12 ani, tot din judeţul Vaslui. Acesta a fost cel mai tânăr pacient căruia i-a făcut transplant de cornee vreodată în clinica de oftalmogie a Spitalului Spiridon din Iaşi.

Cea de-a doua cornee va reda vederea unui bătrân de 76 de ani din judeţul Iaşi.

Anul trecut la Spitalul Parhon din Iaşi s-au făcut 23 de transplanturi renale, cele mai multe de la un donator aflat în moarte cerebrală.

 


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.


 

Source Article from http://feedproxy.google.com/~r/MediafaxSocial/~3/rcAWxDnODiE/o-fetita-moarta-dupa-un-accident-de-sanius-in-judetul-vaslui-a-salvat-vietile-altora-organele-i-au-fost-donate-16132518

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Un steag american răsturnat, gestul care pune sub semnul întrebării imparțialitatea Curții Supreme

Publicat

in

Un steag american arborat cu susul în jos, un simbol deturnat de Trump, fotografiat în 2021 la domiciliul unui judecător al Curții Supreme, relansează suspiciunile de părtinire în jurul instituției, într-un moment în care o țară divizată așteaptă o decizie privind imunitatea penală invocată de fostul președinte, potrivit AFP.

Judecatorii Clarence Thomas si Samuel AlitoFoto: Jacquelyn Martin – Pool via CNP / DPA / Profimedia

Vineri, mai mulți aleși democrați i-au cerut acestui judecător foarte conservator, Samuel Alito, să se recuzeze din orice dosar legat de alegerile din 2020 sau de asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. În special dosarul privind imunitatea penală invocată de Donald Trump în cadrul procedurii federale inițiată împotriva sa pentru tentativele de a anula în mod ilegal rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

În aprilie, cei nouă judecători de la Curtea Supremă au părut impenetrabili la argumentele în favoarea imunității penale absolute pentru un fost președinte, dar momentul și formularea deciziei lor ar putea compromite definitiv desfășurarea procesului lui Donald Trump înainte de alegerile din noiembrie.

New York Times a dezvăluit joi seară că în ianuarie 2021, cu câteva zile înainte de învestirea președintelui democrat Joe Biden, un steag american răsturnat a fost arborat în fața casei lui Samuel Alito, în suburbia Washingtonului.

Inițial un semnal de alarmă în armată, acest gest a devenit un semn de protest politic, exprimând la vremea respectivă sprijinul pentru afirmațiile președintelui republican în exercițiu, care susținea că alegerile i-au fost „furate”.

Într-un răspuns trimis prin e-mail ziarului, Samuel Alito a declarat că „nu a avut nimic de-a face cu ridicarea steagului” la domiciliul său, referindu-se la o „scurtă” inițiativă a soției sale ca răspuns la un afișaj „jignitor” în grădina unui vecin.

Acest judecător în vârstă de 74 de ani, considerat unul dintre cei mai de dreapta membri ai Curții Supreme, este cunoscut mai ales pentru că a redactat în 2022 hotărârea răsunătoare pentru majoritatea conservatoare care a eliminat protecția federală a dreptului la avort.

Încredere scăzută

Influentul senator democrat Dick Durbin, șeful Comisiei juridice, a declarat că steagul răsturnat „creează o aparență de părtinire”.

„Curtea se află într-o criză etică pentru care este singura responsabilă, iar judecătorul Alito și colegii săi ar trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a recâștiga încrederea publicului”, a spus el într-o declarație.

„Acest tip de comportament scufundă Curtea Supremă”, și-a exprimat îngrijorarea și un alt senator democrat, Richard Blumenthal, la MSNBC.

„Credibilitatea Curții se prăbușește”, a deplâns el, cerându-i președintelui Curții, John Roberts, să îi oblige pe judecătorul Alito și pe colegul său Clarence Thomas să se recuze din cazurile care îl implică pe Donald Trump.

Clarence Thomas, în vârstă de 75 de ani, a ignorat până acum apelurile de a se recuza din cauza implicării soției sale în campania de contestare a rezultatelor ultimelor alegeri prezidențiale.

„Președintele consideră că drapelul american este sacru”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, adăugând că este de competența Curții să stabilească dacă judecătorul Alito ar trebui să se recuzeze.

Popularitatea și încrederea în această instituție crucială a democrației americane s-au prăbușit, în special din cauza răsturnării de către majoritatea conservatoare a pilonilor societății liberale americane din anii 1960-1970, cu privire la avort în iunie 2022.

Un sondaj publicat în februarie de Marquette Law School a arătat că 40% aprobă acțiunea Curții, față de 60% care o dezaprobă. De la minimul istoric de 38% în iulie 2022, opiniile favorabile nu au mai depășit niciodată 47%, în timp ce acestea erau majoritare până în martie 2022, potrivit acestui studiu.

Judecătorii Thomas și Alito au fost, de asemenea, denigrați pentru că au acceptat foloase de la miliardarii republicani, inclusiv sub formă de călătorii și vacanțe.

În cadrul unei conferințe susținute săptămâna trecută în Alabama (sud), Clarence Thomas s-a revoltat împotriva „ticăloșiei” și a „minciunilor” la care, potrivit lui, familia sa a fost supusă.

Sub presiune, Curtea Supremă a adoptat în noiembrie un cod de conduită, fără a-i reduce la tăcere pe cei care îl critică, din cauza absenței oricărui mecanism de sancționare sau de aplicare.

Citeste mai mult

NATIONAL

Adversarul lui Alexander Zverev din finala ATP Roma

Publicat

in

​Nicolas Jarry a reușit vineri calificarea în cea de-a doua finală din acest an, după 6-3, 6(3)-7, 6-3 în fața americanului Tommy Paul (16 ATP) în semifinalele turneului „ATP 1000” de la Roma.

Alexander ZverevFoto: Marco Alpozzi/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> ATP Roma: Al treilea favorit, în finala turneului după un prim set pierdut

Alexander Zverev vs Nicolas Jarry în finala turneului ATP Roma

Aflat pe locul 24 în clasamentul mondial, Jarry a rupt echilibrul primului set cu Tommy Paul pe final, când breakul reușit l-a făcut să câștige trei gameuri la rând.

A urmat un set pe contre care s-a încheiat la tiebreak, unde americanul a condus cu 4-0 si nu a ratat șansa de trimite meciul în decisiv: 7-3.

Chilianul și-a corectat greșelile în setul al treilea, a fost sigur pe serviciul său și a obținut calificarea după patru mingi de meci ratate. Partida a durat două ore și 47 de minute.

În finala de duminică, Nicolas Jarry îl va întâlni pe al treilea favorit al turneului, germanul Alexander Zverev.

Jucătorul chilian are trei titluri ATP în palmares, cucerite în 2019 la Bastad și 2023 la Geneva și Santiago.

Jarry a pierdut și trei finale, la Sao Paulo (2018), Geneva (2019) și Buenos Aires (2024).

ATP Roma are loc în perioada 8-19 mai pe zgura din complexul de la Foro Italico. Are premii totale în valoare de 7.877.020 € și face parte din categoria „ATP 1000”. Campionul en-titre este Daniil Medvedev.

Zverev – Jarry 4-2 la întâlniri directe

Alexander Zverev s-au întâlnit până acum de șase ori, iar germanul a adunat patru victorii, ultima anul trecut la Beijing.

2023 Beijing: 6-1, 6(5)-7, 6-3 pentru Zverev

2023 Halle: 7-5, 6-3 pentru Zverev

2023 Geneva: 7-6(3), 6-3 pentru Jarry

2019 Hamburg: 6-4, 6-2 pentru Zverev

2019 Geneva: 6-3, 3-6, 7-6(8) pentru Zverev

2019 Barcelona: 3-6, 7-5, 7-6(5) pentru Jarry

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend