Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

‘Ne naştem ca să ni se sugă’

Publicat

in

Scris de brăileanul Cosmin Cârciova la persoana I, romanul Oral* este un tur de forţă pe aproape 500 de pagini, care certifică talentul de povestitor al autorului.

Cu vervă, dezinhibat pînă peste poate, tînărul prozator (27 de ani) ne aşază în faţa unui story liniar, în centru cu nihilistul avînd numele imposibil Orsin Terry-Iaky, care are ca ocupaţii principale băutul şi regulatul cînd se nimereşte, statornic, masturbatul. Nu se localizează acţiunea, dar, deşi se folosesc dolarii, e ceva à la roumaine plutind distinct în pagini.

Femeile din roman, prostituata Melissa, “vegetariana compulsivă” Adeline, traducătoarea Anita, bomba sexuală blondă Natalia şi avocata cu început de scolioză Vanessa sunt oglinzi în care personajul principal masculin încearcă să se descopere. Orsin e un tip de douăzeci şi ceva de ani, care nu ştie să refuze femeile, de la reparatul unei chiuvete pînă la un cunilingus atent aplicat. Desigur, iubeşte să fie oralizat la rîndul lui. Legat de ce e între picioare e şi semnificaţia titlului cărţii, dacă am înţeles corect, “În nemernicia mea am ajuns la concluzia că scopul vieţii este oralul. Ne naştem ca să ni se sugă”.

Acum, ce să mai zic? Nu e o lectură pentru pudibonzi. Însă mareea de penisuri şi vagine nu are stridenţă în context, este de acceptat ca mîncatul. Sau somnul. Sau mersul pe bicicletă. E o carte despre un inadaptat, un protestatar atipic, hăbăuc. Doarme într-un pat de lemn, ca să se obișnuiasca cu sicriul, dintr-un soi de autopenitență, iar în tavanul garsonierei și-a atîrnat un ștreang. Tot romanul este un protest șui, de fapt, împotriva conformismului societăţii şi a faliilor dintre categoriile sociale.

Dacă percepem naraţiunea în cheie fantezistă, treacă-meargă, e pasabilă, interesantă, te prinde pe urmele lui Kurt Vonnegut și Hunter S. Thompson. Dar, dacă aplicăm perspectiva lecturii realiste, povestea nu se susţine, e strident neverosimilă, cu Orsin care primeşte o moştenire imensă de la tatăl său, pe care-l ştia dormind într-o rulotă şi căruia i-a dat odată bani de păcănele, pe cînd el era multimilionar şi, haiul lumii!, mai şi lucra angajat pe o platformă petrolieră. Ori cînd Orsin Terry-Iaky merge singur, trimis de-o organizație, într-o misiune umanitară într-un sat izolat şi nu ia contact, din start, cu toţi localnicii ca să împartă ajutoarele, ci rămîne la o singură familie şi doar solicitat mai merge la încă una. Sunt şi scăpări de alt tip – la un moment dat autorul anunţă că a venit primăvara, ca, peste cîteva pagini, să uite şi să prezinte personajele pe fond hibernal.

Cosmin Cârciova are nevoie să se ia în serios ca să fie luat chiar în serios, mai ales că nu e la debut.

*Cartea a apărut în 2015 la editura Herg Benet.

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/ne-nastem-ca-sa-ni-se-suga_959097.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Revoltele din Noua Caledonie: Franța va începe o operațiune cu 600 de jandarmi pentru eliberarea drumului spre aeroport

Publicat

in

​Statul francez a lansat duminică o vastă operaţiune a forţelor de ordine în arhipelagul său din Pacificul de Sud, Noua Caledonie, pentru a debloca drumul spre aeroport, după şase morţi în şase zile de revolte împotriva unei reforme electorale, notează AFP și Agerpres.

Dezastru în Noua Caledonie din cauza revoltelorFoto: NICOLAS JOB / Sipa Press / Profimedia

Această operaţiune „cu peste 600 de jandarmi” urmăreşte “să recâştige controlul complet asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre Nouméa şi aeroport”, a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.

Cu atât mai mult cu cât Noua Zeelandă a anunţat duminică că a cerut Franţei să poată ateriza avioane pentru a-şi repatria cetăţenii.

„Suntem pregătiţi de decolare şi aşteptăm autorizaţia autorităţilor franceze pentru a şti când aceste zboruri pot avea loc în deplină siguranţă”, a declarat ministrul de externe Winston Peters într-un comunicat.

În lipsa zborurilor către şi dinspre Noua Caledonie, suspendate de marţi, guvernul arhipelagului a estimat sâmbătă că 3.200 de persoane erau blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au putut ajunge acolo.

Violenţele au făcut şase morţi, cel mai recent sâmbătă după-amiază, un caldoche (caledonian de origine europeană) în Kaala-Gomen, în provincia Nord. Ceilalţi cinci morţi sunt doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone), în zona metropolitană Nouméa.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică dimineaţă, Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a raportat însă o noapte “mai calmă”.

„Statul se mobilizează pentru a asigura protecţia populaţiei şi a restabili ordinea republicană”, a adăugat reprezentanta statului central.

Ea a anunţat sosirea viitoare a „câteva sute de forţe de securitate internă, sprijin logistic şi operaţional şi de securitate civilă”, pe lângă întăririle deja trimise, a reamintit ea.

Ministrul francez de interne a publicat imagini cu sosirea întăririlor trimise de Paris pe insulă:

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Revoltele de pe insulă au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Vulcanul Ibu erupe spectaculos / Mai multe localități din Indonezia evacuate

Publicat

in

Mai multe localități de pe o insulă indoneziană au fost evacuate din cauza unui vulcan care a început să erupă. Erupția a început în noaptea de sâmbătă spre duminică. Indonezia se află pe „Inelul de foc” al Pacificului și are 127 de vulcani activi.

Vulcanul Ibu de pe îndepărtata insulă indoneziană Halmahera a erupt spectaculos, aruncând în aer un nor de cenușă gri. Locuitorii din șapte sate de pe o rază de șapte kilometri au fost evacuați, au declarat autoritățile duminică, potrivit Reuters.

O echipă comună formată din polițiști, militari și pompieri a fost trimisă în zonă pentru a-i muta pe localnici. Aceștia au fost cazați în corturi pe parcursul nopții.

Indonezia s-a confruntat cu mai multe erupții vulcanice în ultimele săptămâni. De altfel, activitatea vulcanică nu reprezintă o surpriză, țara insulară find așezată pe o zonă foarte activă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend