Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Motivarea deciziei de condamnare a lui Dan Diaconescu: Fondatorul OTV avea un telefon special pentru santaj si mita. Banii din mita, denumiti plasme

Publicat

in

Dan Diaconescu avea un telefon special pentru discutiile in care santaja diverse persoane si le cerea mita, folosind un limbaj codificat, precum “plasme”, se arata in motivarea deciziei de condamnare a acestuia la cinci ani si sase luni de inchisoare, pentru santajarea unui fost primar. In motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti, din 4 martie, de condamnare a fondatorului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, la cinci ani si jumatate de inchisoare, este descris in detaliu mecanismul prin care era santajat fostul primar al comunei aradene Zarand Ion Mot si i se cerea mita, fiind amenintat ca altfel vor fi difuzate pe postul de televiziune materiale compromitatoare despre el, in conditiile in care existau informatii ca desfasoara operatiuni ilicite cu terenuri agricole, potrivit Mediafax.

Conform declaratiilor unuia dintre inculpatii din dosar, Dan Diaconescu avea “si un alt numar de telefon decat cel asa-zis public” – “telefonul de speriat” -, pe care il cunosteau doar “initiatii”, respectiv “cei aflati in camarila personala a <domnului presedinte>.

“Cata vreme la <telefonul public>, domnul presedinte nu prea raspunde, la cel <de speriat>, in schimb, raspunde intotdeauna”, mentiona unul dintre inculpati in declaratiile date in fata anchetatorilor.

In motivarea deciziei de condamnare a lui Dan Diaconescu, magistratii noteaza ca era folosit un limbaj codificat pentru mita ceruta primarului din Zarand.

Astfel, in discutiile telefonice dintre inculpati era folosit termenul “televizoare”, reprezentand terenurile agricole ale lui Mot, pe care acesta era dispus sa le cedeze in contul banilor ceruti, dar pentru care Dan Diaconescu “manifesta cel mai redus interes”, “fiind evident ca ar prefera solutia baneasca”.

Magistratii noteaza “interesul deosebit” al lui Dan Diaconescu pentru “plasme”, asa cum era numita mita in bani, si mai ales pentru “plasmele Panasonic” – suma de bani totala care trebuia data de catre fostul primar.

Dan Diaconescu, fondatorul postului de televiziune OTV si al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, a fost condamnat definitiv, in 4 martie, de Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru santajarea lui Ion Mot, fost primar al comunei aradene Zarand, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe langa condamnarea la inchisoare cu executare a fondatorului PPDD, si interzicerea desfasurarii de catre acesta a oricarei activitati in presa scrisa sau audio-video, ca pedeapsa complementara, pe o perioada de cinci ani dupa executarea pedepsei. Magistratii au decis ca, in cazul fondatorului OTV, sa fie scazuta din pedeapsa perioada in care a fost retinut si arestat preventiv, respectiv intre 22 si 25 iunie 2010.

In acelasi dosar a fost condamnat si Doru Parv, fost realizator de programe la OTV, la o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, el neavand dreptul de a desfasura vreo activitate in presa scrisa sau audio-video, pe o perioada de cinci ani dupa ce iese din inchisoare.

Completul de la Curtea de Apel Bucuresti, format din judecatoarele Raluca Morosanu si Adina Adriana Radu, a decis, in acelasi caz, si condamnarea lui Ghezea Mitrus, fost realizator de programe la OTV, la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, jurnalistul neavand voie sa mai participe la vreo activitate in presa, pentru cinci ani, dupa executarea pedepsei principale.

Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV la data faptelor, Dorel Petru Parv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, “recidivist postexecutoriu”, si Ghezea Mitrus, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicatiei “Atac la persoana”, au fost trimisi in judecata in octombrie 2010.

Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat in mod repetat, atat in mod direct, in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune OTV, cat si indirect, prin intermediul lui Dorel Parv, pe primarul comunei aradene Zarand, Ion Mot, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 de euro.

“Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri”, preciza DNA.

Ion Mot, sub presiunea acestor amenintari, i-ar fi dat lui Dorel Parv suma de 30.000 euro si 42.000 lei, “scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat de mai multe ori, atat in mod direct, in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitrus, realizatorul emisiunii “Semnal de alarma” difuzata pe acelasi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Tardea, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

“Amenintarea a constat in difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana santajata, cum ar fi date despre trecutul infractional al acesteia si afirmatii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comerciala condusa de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, arata procurorii DNA.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Marco Reus și modul inedit în care și-a luat la revedere de la fanii Borussiei Dortmund

Publicat

in

Marco Reus, legenda celor de la Borussia Dortmund, a decis să își ia la revedere de la fani într-un mod inedit. La meciul cu Darmstadt, mijlocașul a oferit suporterilor bere gratis.

Marco ReusFoto: kolbert-press/Marc Niemeyer / imago sportfotodienst / Profimedia

Marco Reus a făcut cinste cu bere la ultimul meci în fața suporterilor lui Dortmund

Mijlocașul Marco Reus a decis să plece de la Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după 12 ani petrecuți în tricoul galben-negru.

Despărțirea a fost una de poveste, iar suporterii nemți au avut parte de o surpriză la stadion.

Aceștia au primit bere gratuit, iar dozatoarele purtau un bilet pe care stătea scris un mesaj din partea idolului lor.

„Mulțumesc pentru tot! Berea de rămas bun este din partea mea. Al vostru Marco”.

În meciul câștigat cu 4-0 în fața celor de la Darmstadt, Reus a marcat al doilea gol al Borussiei.

428 de meciuri, 170 de goluri și 131 de pase decisive sunt cifrele lui Reus la Dortmund.

Marco Reus și-a anunțat plecarea de la Borussia Dortmund după 12 ani

„Ei bine, cum să încep?

Dragi suporteri BVB, mi s-a permis să joc pe acest stadion timp de 12 ani.

Mi-am dedicat jumătate din viață pentru acest club. Cu multe suișuri și coborâșuri. Mai multe suișuri, zic eu. Împreună cu conducerea clubului am luat decizia de a nu-mi prelungi contractul.

Sunt incredibil de mândru și de recunoscător că am reușit să joc pentru acest club atâția ani. Îmi este greu să găsesc acum cuvintele potrivite.

Pentru mine este important să vă spun vouă, fanilor, asta. Avem un obiectiv uriaș în fața noastră. Vrem să mergem pe Wembley.

Vrem să aducem din nou acest trofeu la Dortmund. De asta este foarte important că decizia a fost luată deja. Și asta încheie orice problemă.

Acum, cu toții suntem concentrați pe acest obiectiv major. Și o să ne mai vedem în câteva ocazii pe acest stadion. Sâmbătă chiar. Sunt foarte concentrat pe meciurile următoare. Ne vedem.” – a fost mesajul lui Marco Reus transmis la începutul lunii mai.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sfârșit tragic pentru zeci de ucraineni. Au fugit de război, dar au murit înecați la granița cu Ungaria și România

Publicat

in

Cel puțin 30 de ucraineni au murit în încercarea de a scăpa de serviciul militar. Ei s-au înecat în râurile de la granița Ucrainei cu Ungaria și România. Alți ucraineni au dispărut în zonele montane din zona frontierei.

Cadavrul unui bărbat a fost recuperat de pe râul Tisa în această săptămână de polițiștii de frontieră români. Corpul a stat în apă mai multe zile, estimează specialiștii. Este a 30-a victimă cunoscută, a anunțat serviciul de frontieră al Ucrainei, potrivit Sky News.

Mii de ucraineni au fugit din țara pentru a evita mobilizarea.

Noile legi au redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani și au mărit amenzile pentru cei care nu se conformează.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend