Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

MARELE PERICOL după investirea lui Donald Trump: La ce primejdii se expune OMENIREA

Publicat

in

Donald Trump a fost investit în funcţia de preşedinte al SUA în faţa a zeci de mii de spectatori şi milioane de telespectatori. De abia de acum îngrijorările analiştilor din întreaga lume încep să prindă contur. Analistul politic Radu Tudor se arată îngrijorat de noul președinte al SUA, motivându-și teama prin faptul că Donald Trump ”are legături suspecte și neclarificate cu Rusia” și este un critic al NATO.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, alte numiri în funcţii cheie: Pe cine a adus premierul în guvern

Totodată, realizatorul Antena 3 Radu Tudor mai amintește, pe propriul blog faptul că Trump ”are o viziune și un limbaj nepotrivite pentru o personalitate de rang atât de înalt”. “Dupa o campanie atipica, plina de incidente de tot felul, de cuvinte peste masura de grele si atacuri neobisnuite (“daca ajung presedinte vei merge in puscarie” – Trump catre Hillary), meciul a fost castigat de Trump. De azi, totul intra in linie dreapta : de pe Twitter si Facebook, direct la Casa Alba, cu decizii ce privesc cea mai puternica tara a lumii, dar si aliatii ei. Plus celelalte mari puteri.

Am spus-o de mai multe ori : nu mi-a placut Barack Obama. Am fost mereu un fan al republicanilor : marele Reagan a invins imperiul raului, comunismul. Bush 43 a sprijinit aderarea Romaniei la NATO, cea mai importanta decizie de revenire a tarii noastre in spatiul civilizatiei occidentale, de unde ne-au scos bolsevicii la finalul anilor ‘ 40. In afara sarmului sau comunicational, a fost gol, lipsit de viziune strategica, generator de slabiciune pe plan mondial, lasand adversarii libertatilor sa zburde si sa se intareasca. Esecul primaverii arabe cu efectul migrarii terorismului in multe tari din Nordul Africii si spre Europa, valul de refugiati dintr-o Sirie lasata prada Rusiei si regimului criminal pe care-l sustine acolo.

Citeşte şi: PANICĂ la metroul din Bucureşti: Călătorii au fost EVACUAŢI

In plan strategic – militar si de securitate – administratia Obama a luat cea mai buna decizie pentru Romania : amplasarea elementelor scutului american antiracheta, o investitie de 1 miliard de dolari cu valoare strategica multe peste cea financiara. In plan politic, administratia Obama a facut insa o gafa majora : a sprijinit un personaj ce a generat un haos institutional intern si un haloimas constitutional fara precedent dupa 1989. Bomboana pe coliva a fost sustinerea uriasei minciuni de catre emisarul Departamentului de Stat potrivit careia la referendumul din Iulie 2012 au fost fraudate 2 milioane de voturi. Justitia nu a confirmat aceasta asumare mincinoasa de catre reprezentantul unui stat pentru care adevarul e politica de stat de 200 de ani.

Vine insa un presedinte nou care ma ingrijoreaza si mai tare :

are legaturi suspecte si neclarificate cu Rusia, fapt confirmat chiar de cele mai importante servicii americane de informatii reunite sub cupola DNI

este un critic al celei mai eficiente si puternice aliante politico-militare din istorie – NATO. Aceasta institutie pe care Trump o considera “invechita” este singura sansa pentru Romania si alte state europene sa promoveze descurajarea strategica, sa apere teritoriile si populatiile statelor membre

are o viziune si un limbaj nepotrivite pentru o personalitate de rang atat de inalt. Nu pot decat sa sper ca se va corecta si va deveni un om echilibrat si matur institutional odata ce va imbraca haina de presedinte al SUASunt mai multe lucruri de spus, dar ma opresc aici.Trump 45, cu dezinvoltura sa, poate deveni un mare presedinte.Va putea la 70 de ani sa-si corecteze defectele ingrijoratoare vazute in campanie?

Ne va dovedi ca ingrijorarile noastre se vor spulbera? Vom vedea. Echilibrul mondial depinde foarte mult de Trump 45. Sunt foarte ponderat in optimismul meu ca SUA vor ramane acelasi stat puternic, serios si predictibil in planul apararii si securitatii ca si pina acum. Aceasta e miza esentiala a mandatului ce incepe azi.”, a scris Radu Tudor.

 

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Organizațiile criminale din Balcani au devenit cei mai puternici jucători în traficul european de droguri

Publicat

in

Potrivit unei investigaţii Reuters, în ultimul deceniu organizațiile criminale din Balcani au fost cei mai puternici „jucători în traficul de droguri din Europa”. Εste semnificativ faptul că în ultimii ani cocaina care intră pe Bătrânul Continent se ridică la sute de tone, mai mult decât ceea ce ajunge chiar și în SUA, iar principalul responsabil pentru acest lucru este cartelul balcanic, se arată într-o analiză a publicației grecești Kathimerini, citată de Rador Radio România.

În 2018, Slobodan Kostovski, denumit de către colaboratorii săi „generalul”, a evadat dintr-o închisoare din Brazilia unde era deținut. Folosind un pașaport fals, s-a întors în Europa și la vechile lui obiceiuri: traficul cu cocaină. Conform unui raport al poliției sârbe din 2022, „generalul” sârb a traficat cantități mari de cocaină în Europa „o lungă perioadă de timp”. Dar nu este singurul.

În august anul trecut, Kostovski a fost arestat din nou, de data aceasta la Belgrad, fiind acuzat că a transportat 2,7 tone de cocaină din Brazilia în Insulele Canare.

Trăind ani de zile în Brazilia, Kostovski, acum în vârstă de 70 de ani, a reușit să dezvolte legături puternice cu unii dintre cei mai mari producători de cocaină din Columbia, Bolivia și Peru. Pe baza acestor relaţii, a organizat transportul pe mare al drogurilor spre Europa.

După cum au subliniat pentru Reuters autorităţi responsabile cu aplicarea legii împotriva drogurilor din SUA, Europa și America Latină, 90% din comerţul global se bazează pe navigaţie, iar transporturile maritime includ – evident – şi droguri.

Din Anzi la Paris

Când, în 2018, Kostovski se întorcea în Europa după o lungă ședere în Brazilia, contexul era extrem de favorabil pentru comerțul cu cocaină pe Bătrânul Continent deoarece, potrivit Reuters, producția din America de Sud crescuse în ultimii ani, iar cererea europeană puternică era satisfăcută în mare măsură de traficanții din Balcani. Potrivit investigației, traficanții din Balcani domină în prezent „structura complexă a logisticii pentru transportul cocainei din laboratoarele de producție din Munţii Anzi către vânzătorii de pe străzile din Paris, Londra și Berlin”. Aceasta este o realitate care a transformat Europa în „cea mai mare piață a cocainei la nivel global” în prezent.

În declarațiile date către Reuters de Ivo Silva, un detectiv al Poliției Federale braziliene, care l-a anchetat pe Kostovski în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, „când vorbim de expedieri la scară mare pentru aprovizionarea continentului european, singurul grup care are o poziţie dominantă este cel din Balcani”.

„Nu există un naș”

Una dintre cele mai importante arme ale organizațiilor balcanice de cocaină pare să fie structura lor. Spre deosebire de cartelurile mexicane și columbiene, organizațiile balcanice nu au conducere, ci lucrează în schimb „în nuclee mici, care sunt extrem de mobile, caracterizate de secretomanie și capabile să facă trafic cu cantități surprinzător de mari de cocaină”. Chiar dacă este posibil să fi fost implicate în unele lupte interne sângeroase, totuși, toate aceste organizații sunt coalizate în ceea ce forțele de ordine denumesc drept „Cartelul Balcanic”. Însă „nu există o structură ierarhică strictă în cartelul balcanic. Nu există un naș”, a explicat pentru Reuters un fost ofiţer al agenției americane de control al drogurilor (DEA).

Potrivit fostului ofiţer DEA, cartelul balcanic lucrează în principal cu organizații criminale din Israel, Olanda, Suedia, Republica Dominicană și China. Dar nu este un lucru bătut în cuie deoarece „colaborează, de fapt, cu oricine”. Faptul că acest cartel se ţine departe de SUA pare să aibă legătură cu dominația cartelurilor mexicane, dar și cu sistemul de poliţie mai strict care predomină acolo.

Potrivit datelor recente ale Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC), capturile de cocaină în Europa de Vest și Centrală au atins un record de 315 tone în 2021, depășind cele 250 de tone confiscate în SUA. Tot conform UNODC, puritatea cocainei în Europa a crescut constant în ultimul deceniu, ceea ce dovedește abundența acesteia.

„Prezență pe întregul lanț de aprovizionare”

În acest context, crimele legate de droguri au crescut foarte mult în Europa. Este edificator faptul că, în martie trecut, Poliția Elenă a destructurat două bande din Muntenegru, care au comis aproximativ 60 de crime, dintre care patru în Grecia. În aceeași lună, străzile din Bruxelles au fost zguduite de mai multe lupte cu arme de foc în care se presupune că a fost implicată mafia albaneză. Și în America Latină prezența traficanților din Balcani este mai puternică decât oricând. După cum a comentat un anchetator Europol pentru Reuters, există peste 50 de nuclee mari de trafic din Balcanii de Vest care operează în toată America Latină, iar „în regiune sunt răspândiți sute de gangsteri”.

O altă explicație pentru puterea cartelului balcanic este, potrivit raportului, că în ultimii douăzeci de ani „mii de bărbați din regiune au lucrat pe nave de marfă, iar unii dintre ei s-au dovedit predispuși la corupție”. Traficanții din Balcani „mituiesc sau amenință navigatorii din Balcani să desigileze containere, să ascundă cocaina printre bunurile lor sau să o transporte la navele lor cu bărci mai mici în timp ce sunt pe mare”. Iar apoi, pe pământ european, „oferă infrastructură de distribuție și de vânzare cu amănuntul pentru vânzările pe stradă, oferind cartelului balcanic o prezență de-a lungul întregului lanț de aprovizionare”.

Aplicații și interceptări telefonice

În perioada în care Kostovski a evadat din închisoare, poliția a început să investigheze două servicii de comunicații criptate – EncroChat și SkyECC – considerând că erau utilizate pe scară largă de către infractori. Potrivit investigației Reuters, „în câțiva ani, polițiștii francezi, olandezi și belgieni au interceptat canalele. În zeci de milioane de conversații, ei au descoperit un ecosistem interlop foarte frecventat în care suspecții vorbeau deschis despre traficul de droguri, traficul de arme și planuri de asasinate”. De notat că aplicația SkyECC a fost folosită și de membrii organizațiilor criminale din Muntenegru care au fost destructurate în Grecia. Ba chiar unul dintre membri descrisese în această aplicație modul în care a comis o crimă.

Potrivit Europol, aceste interceptări ale conversațiilor de către aplicațiile respective au dus la peste 6.500 de arestări din 2020 încoace. Multe dintre ele vizează cartelul balcanic, dar și pe Kostovski. Cu toate acestea, lupta se duce acum în instanțe, întrucât avocații mai multor inculpați contestă legalitatea acestor interceptări ale poliției. O acuzație pe care autoritățile europene o resping, susținând că totul s-a făcut legal și invocând faptul că în acest fel au fost prevenite numeroase alte infracțiuni.

Citeste mai mult

NATIONAL

CSO Voluntari a câştigat medaliile de bronz în Liga Naţională

Publicat

in

CSO Voluntari a câştigat medaliile de bronz în Liga Naţională de baschet masculin, după ce a învins-o pe FC Argeş Piteşti cu scorul de 71-58 (10-16, 18-18, 27-14, 16-10), vineri seara, în deplasare, potrivit Agerpres.

Internaţionalul Alexandru Lucian Olah a fost cel mai bun om al oaspeţilor, cu 18 puncte şi 12 recuperări. Keyshawn Maklik Feazel a contribuit cu 12 p, 9 rec, Trevon Litrell Allen, cu 12 p, 5 rec, iar Kodi Andrew Justice a adăugat 11 p, 3 rec, 3 pase decisive.

De la piteşteni s-a remarcat Christian Dion Jones, cu 17 p, 10 rec, 4 pd.

Ilfovenii, finaliştii ENBL, au câştigat cu 3-0 la general finala mică, după victorii cu 84-67 şi 96-62 pe teren propriu.

În confruntarea pentru locurile 17-18, CSM Târgu Jiu are 2-1 la general cu ABC Laguna Bucureşti, pe care a învins-o în Capitală cu 90-80, condusă de Cameron Ayodeji Oluyitan (28 p, 5 rec).

Seria are loc după sistemul cel mai bun din cinci partide, următoarea fiind programată tot în Capitală, pe 19 mai.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend