Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marcel Opriș (STS): Sistemul de monitorizare a votului, implementat și în străinătate

Publicat

in

“După exerciţiul electoral din iunie, cel mai mult m-au bucurat mesajele venite din mediul profesional. Avem acum toate persoanele cu drept de vot înregistrate într-un sistem, ce pot fi verificate cu ajutorul unei banale tablete aflate în fiecare secţie de vot. Exerciţiul se va repeta şi la alegerile care urmează. Pentru partide, actori politici, informaţiile au fost suficiente legate de câţi au participat. În plus, de data aceasta pentru a nu mai fi niciun fel de dubii faţă de comportamentul civic al cetăţenilor noştri, Guvernul a luat hotărârea ca aplicaţia existentă să aibă şi o cameră ce va filma procesul de vot. Evident că mai sunt şi alte procese, precum completarea procesului verbal. Acest lucru se va face fără a se întrerupe filmarea. Părerea mea este că e un progres extraordinar pentru România, dar nu ştiu cum va arăta în viitor”, a spus Opriş.

Potrivit oficialului STS, România se grăbeşte să facă mai multe lucruri deodată în sectoarele de comunicaţii, IT sau e-Guvernare.

“În privinţa e-Guvernare, sincer, mă îndoiesc că se va întâmpla ceva dacă nu se schimbă modul nostru de gândire. Una dinte cheile problemei legată de e-Guvernare este identificarea problemei. Una dintre ele este e-Cardul, de a acorda o identitate electronică unei persoane. Probabil că ar trebui să identificăm pe cei care sunt interesaţi de aceste servicii. Există o confuzie, cum că toate lucrurile trebuie rezolvate deodată. Cred că noi ne grăbim, nu separăm lucrurile. Ne-am grăbit să facem interfeţe pentru smartphone, dar către ce baze de date?”, a subliniat Marcel Opriş.

La alegerile locale s-a introdus, pentru prima dată, un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de evitare a votului multiplu, proiect care a fost un succes. Sistemul a fost implementat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), împreună cu STS.

În luna august, Iulian Ivan, directorul Direcţiei pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), declara că la alegerile parlamentare din 11 decembrie se va introduce acest sistem şi în secţiile din străinătate, iar românii nu vor mai fi obligaţi să semneze pe proprie răspundere că nu şi-au exprimat opţiunea electorală şi în altă secţie.

Tabletele din secțiile de votare, folosite în procesul de numărare a voturilor

Pe 19 octombrie, Guvernul a adoptat, în şedinţa săptămânală, o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor în secţiile din România şi din străinătate la alegerile parlamentare. Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a precizat că tabletele aflate în dotarea tuturor secţiilor de votare vor fi folosite pentru a înregistra video desfăşurarea procesului de numărare a voturilor.

Înregistrările vor fi realizate de operatorii tabletelor, iar prin intermediul acestor înregistrări nu este vizată constituirea de probe în instanţă.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Informaţionale (ADSI) organizează, marţi, dezbaterea având ca temă birocraţia prin e-Guvernare şi utilizarea conexiunilor broadband, a tehnologiilor identităţii şi semnăturii electronice gratuite pentru publicul larg.

Conferinţa, intitulată “Eliminarea Birocraţiei prin e-Guvernare şi Inovare în Avantajul Cetăţenilor – Utilizarea conexiunilor broadband şi tehnologiilor identităţii şi semnăturii electronice gratuite pentru toţi cetăţenii’, va beneficia de participarea unor experţi internaţionali, precum şi a reprezentanţilor administraţiei publice. (Agerpres)

Source Article from http://www.dcnews.ro/marcel-opri-sts-sistemul-de-monitorizare-a-votului-implementat-i-in-strainatate_521661.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Claudiu Târziu: Politica AUR e una a iubirii. Toţi cei care ni se împotrivesc nu sunt decât duşmanii dragostei

Publicat

in

Caravana „Patrioţi în Europa”, organizată de AUR pentru prezentarea candidaţilor la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă în judeţul Bistriţa-Năsăud. Preşedintele Consiliului naţional de conducere al partidului, Claudiu Târziu, le-a cerut celor prezenţi să aleagă candidaţii formaţiunii la alegerile locale şi europarlamentare şi a mai spus că „politica AUR este una a iubirii”, iar cei care se opun partidului nu sunt decât „duşmanii dragostei”.

Claudiu TârziuFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În Bistriţa, după un flashmob în parcul unde se regăseşte şi Cetatea Bistriţei, o parte dintre candidaţii la alegerile europarlamentare din 9 iunie, alături de candidaţi la alegerile locale din judeţ, au fost prezentaţi asistenţei, relateză un comunicat de presă al AUR, citat de News.ro.

„Mă bucur să ne regăsim, dragi bistriţeni, fraţi români, fraţi creştini, într-un moment în care ţara noastră trece printr-o mare cumpănă. Europa întreagă trece printr-o mare cumpănă, într-un moment în care e nevoie ca apărătorii patriei române să se unească şi să lupte împreună, dincolo de toate diferenţele, dincolo de toate animozităţile, dincolo de orice ar putea să ne despartă, cu gândul numai la ceea ce ne poate uni. Şi ce ne poate uni mai mult decât patriotismul, care este dragostea de patrie, dragostea de ţară. Naţionalismul este dragostea de neam şi această dragoste ne animă pe noi toţi cei care facem parte din mişcarea de renaştere naţională, a cărei expresie politică este Partidul AUR”, a afirmat Claudiu Târziu, potrivit sursei citate.

El a mai spus că „familismul, această dragoste pentru familie, acest imbold de a constitui şi de a ocroti familia, ca şi creştinismul, care este în fibra noastră naţională, care este sufletul românesc, care este dragostea pentru Dumnezeu, înseamnă AUR”.

„Familie, naţiune, credinţă şi libertate. Noi am pus aceste valori pe steagul nostru, nu ca pe nişte lozinci, ci ca pe un crez. Ele reprezintă exact ce simţim. Iar ele ne fac să facem o politică a dragostei, nu una a urii. Pentru că toate mustesc de dragoste, toate izvorăsc din dragoste şi toate sunt duse mai departe cu dragoste. Politica AUR este deci una a iubirii. Iar toţi cei care ni se opun, toţi cei care ne acuză, toţi cei care ni se împotrivesc, nu sunt decât duşmanii dragostei. Cei care ne urăsc şi ne ponegresc, nu o fac atât pentru noi, ci pentru ceea ce nutrim noi. Pentru aceste iubiri de familie, de naţiune, de credinţă şi de libertate. Şi nu fac aici o afirmaţie gratuită. Dovezile ne stau la tot pasul. Ei nu iubesc această ţară, pe care au închinat-o intereselor străine. Ei nu iubesc libertatea pe care ne-au furat-o, pe care ne-au îngrădit-o, pe care ne-ar lua-o de tot, dacă ar putea. Au încercat în timpul pandemiei, dar nu se vor opri aici. Trebuie să fim pregătiţi tot timpul să ne apărăm libertatea. Ei nu-l iubesc pe Dumnezeu, ei nu iubesc pe români, nu ne iubesc pe noi, pe care ne-au jefuit, pe care ne-au umilit, pe care ne-au batjocorit în fel şi chip”, a continuat Claudiu Târziu, care candidează pentru Parlamentul European pe data de 9 iunie.

Claudiu Târziu şi-a încheiat discursul, spunând: „Dacă nu i-ar urâ atât de mult pe români, Ciucă, Ciolacu, Iohannis şi toată clica lor s-ar opune tuturor relelor care vin din afară şi ar face imposibile relele care se folosesc înăuntru”.

Citește și:

Citeste mai mult

NATIONAL

Dezastru demografic: În 2022, din România au plecat aproape 19.000 de copii sub 15 ani

Publicat

in

România rămâne țară de emigrare, la nivelul Uniunii Europene, chiar dacă în 2022, numărul imigranților l-a depășit, în premieră, pe cel al emigranților. Chiar și așa, țara noastră se află aproape de un colaps demografic: nașterile sunt tot mai puține, iar decesele rămân constant la valori mari.

Ieșirile din sistem date de emigrație, adică plecarea din România pentru mai mult de 12 ani, ceea ce este echivalent cu ieșirea din populația rezidentă, au fost, în 2022, de peste 200.000 de persoane. Concret, România a pierdut 202.311 persoane, care au ales să plece în alte țări.

Cei mai mulți români, 44.900, au ales să emigreze în Germania. 29.429 de persoane au emigrat în Spania, iar 28.291 au plecat în Italia. Regatul Unit a fost destinație, în 2022, pentru 18.256 de români emigranți, în timp ce 14.495 au ales Austria. 12.788 din totalul de emigranți români au plecat în Belgia, iar 7.267 au ajuns în Țările de Jos. Danemarca a fost aleasă de 5.945 dintre emigranții români, iar Moldova a fost țară de destinație pentru 4.838 de persoane.

”Ce trebuie să remarcăm este faptul că cei mai mulți dintre românii care pleacă fac parte din tinerii și tinerele aflate în plină perioadă de putere de muncă și de fertilitate. Practic, din totalul celor plecați în 2022, 27.543 dintre ei, adică 13,61%, erau persoane cu vârstele cuprinse între 25 și 29 de ani. 12,73% aveau între 20 și 24 de ani, iar 12,62% aveau între 30 și 34 de ani. Dacă îi punem la socoteală și pe cei din categoria 35-39 de ani, remarcăm că jumătate dintre emigranți au vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

Aș dori să mai punctez ceva: în 2022, din România au plecat și 18.629 de copii cu vârsta sub 15 ani, iar ca procent reprezentau 9,21% din totalul emigranților.”, a precizat Cristi Șelaru, consilier superior la Institutul Național de Statistică.

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend