Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Industria IT, pion decisiv pentru economia României: Facilitățile fiscale au dus la creșterea acestui sector

Publicat

in

Industria IT reprezintă un pilon esențial în economia României, având în vedere că veniturile companiilor au depăşit anul trecut 2,4 miliarde de euro. Sectorul s-a dezvoltat și datorită facilităților fiscale. Totuși, numărul programatorilor din țara noastră este doar de două ori mai mic decât cel al IT-iştilor din Silicon Valley, reperul mondial al sectorului.

În primele trei luni ale acestui an, IT-ul a contribuit la formarea produsului intern brut mai mult decât construcţiile şi agricultura la un loc, aducând 6% din PIB, adică 40 de miliarde de lei.

Specialiştii români sunt foarte bine pregătiţi, dar cu toate acestea salariile pe care le încasează sunt chiar şi cu 70% mai mici faţă de cele plătite în vestul Europei.

În acest domeniu lucrează peste 86.000 de programatori, cam jumătate faţă de cei din Silicon Valley.

„Peste 90% sunt servicii informatice, sub 10% reprezintă produse software. Pentru un junior în România este un cost al unei companii care îl angajează la o treime față de Germania. Pentru un senior, costul este cu 30%-40% mai mic decât în Germania”, spune Eugen Schwab-Chesaru, expert IT, citat de Digi 24.

„Facilitatea de impozitare zero pentru veniturile programatorilor a fost adoptată într-un moment în care migrația creierelor era în plină desfășurare”, spune Valerica Dragomir, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software.

7.000 de tineri termină anual o facultate cu profil de informatică și sunt vânați de multinaționalei încă de pe vremea studenției.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Revoltele din Noua Caledonie: Franța va începe o operațiune cu 600 de jandarmi pentru eliberarea drumului spre aeroport

Publicat

in

​Statul francez a lansat duminică o vastă operaţiune a forţelor de ordine în arhipelagul său din Pacificul de Sud, Noua Caledonie, pentru a debloca drumul spre aeroport, după şase morţi în şase zile de revolte împotriva unei reforme electorale, notează AFP și Agerpres.

Dezastru în Noua Caledonie din cauza revoltelorFoto: NICOLAS JOB / Sipa Press / Profimedia

Această operaţiune „cu peste 600 de jandarmi” urmăreşte “să recâştige controlul complet asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre Nouméa şi aeroport”, a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.

Cu atât mai mult cu cât Noua Zeelandă a anunţat duminică că a cerut Franţei să poată ateriza avioane pentru a-şi repatria cetăţenii.

„Suntem pregătiţi de decolare şi aşteptăm autorizaţia autorităţilor franceze pentru a şti când aceste zboruri pot avea loc în deplină siguranţă”, a declarat ministrul de externe Winston Peters într-un comunicat.

În lipsa zborurilor către şi dinspre Noua Caledonie, suspendate de marţi, guvernul arhipelagului a estimat sâmbătă că 3.200 de persoane erau blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au putut ajunge acolo.

Violenţele au făcut şase morţi, cel mai recent sâmbătă după-amiază, un caldoche (caledonian de origine europeană) în Kaala-Gomen, în provincia Nord. Ceilalţi cinci morţi sunt doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone), în zona metropolitană Nouméa.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică dimineaţă, Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a raportat însă o noapte “mai calmă”.

„Statul se mobilizează pentru a asigura protecţia populaţiei şi a restabili ordinea republicană”, a adăugat reprezentanta statului central.

Ea a anunţat sosirea viitoare a „câteva sute de forţe de securitate internă, sprijin logistic şi operaţional şi de securitate civilă”, pe lângă întăririle deja trimise, a reamintit ea.

Ministrul francez de interne a publicat imagini cu sosirea întăririlor trimise de Paris pe insulă:

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Revoltele de pe insulă au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Vulcanul Ibu erupe spectaculos / Mai multe localități din Indonezia evacuate

Publicat

in

Mai multe localități de pe o insulă indoneziană au fost evacuate din cauza unui vulcan care a început să erupă. Erupția a început în noaptea de sâmbătă spre duminică. Indonezia se află pe „Inelul de foc” al Pacificului și are 127 de vulcani activi.

Vulcanul Ibu de pe îndepărtata insulă indoneziană Halmahera a erupt spectaculos, aruncând în aer un nor de cenușă gri. Locuitorii din șapte sate de pe o rază de șapte kilometri au fost evacuați, au declarat autoritățile duminică, potrivit Reuters.

O echipă comună formată din polițiști, militari și pompieri a fost trimisă în zonă pentru a-i muta pe localnici. Aceștia au fost cazați în corturi pe parcursul nopții.

Indonezia s-a confruntat cu mai multe erupții vulcanice în ultimele săptămâni. De altfel, activitatea vulcanică nu reprezintă o surpriză, țara insulară find așezată pe o zonă foarte activă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend