Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Estonia se teme de Rusia: solicitare de urgență pentru NATO

Publicat

in

Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a cerut o prezenţă permanentă a trupelor de luptă ale NATO în ţările baltice, în contextul exerciţiilor militare ruse la graniţa cu acestea şi al conflictului din Ucraina, potrivit bursa.ro.

“Am văzut o intensificare a zborurilor militare” şi “am observat exerciţii militare de amploare la frontierele noastre”, a afirmat şeful statului estonian într-un interviu pentru The Telegraph, solicitând cel puţin o brigadă a NATO care să fie desfăşurată permanent în ţările baltice.

Anexarea Crimeii de către Rusia şi sprijinul acordat de Moscova separatiştilor proruşi din estul Ucrainei au provocat mari îngrijorări în cele trei state baltice – Lituania, Letonia şi Estonia, devenite în 2004 membre ale UE şi NATO după o jumătate de secol de ocupaţie sovietică încheiată la începutul anilor “90, scrie Agerpres.

În prezent, aproximativ 150 de soldaţi ai Alianţei Nord-Atlantice se află în Estonia, dar pe o perioadă limitată, în condiţiile în care Actul fondator semnat de Rusia şi NATO în 1997 interzice staţionarea permanentă de trupe.

“O sută cincizeci de soldaţi nu este mult. Noi credem că ar fi rezonabil staţionarea unor trupe suplimentare”, a afirmat preşedintele estonian, subliniind că situaţia din punct de vedere al “mediului de securitate” s-a schimbat faţă de cea din 1997.

Pentru a răspunde îngrijorărilor manifestate de ţările vecine Rusiei, NATO şi-a întărit capacităţile sale în Europa de Est. Astfel, Alianţa a desfăşurat în martie pentru trei luni 3.000 de soldaţi americani în ţările baltice, a întărit apărarea flancului său estic prin crearea unei noi forţe de 5.000 de militari şi a decis crearea a şase centre de comandă în Europa de Est.

Întărirea dispozitivului militar al NATO în ţările baltice a fost solicitată şi de premierul eston Taavi Roivas, precum şi de omologii săi din Letonia şi Lituania, aminteşte AFP.

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/estonia-se-teme-de-rusia-solicitare-de-urgen-a-pentru-nato_952771.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Războiul televiziunilor pe chefi. Antena 1 a dat în judecată Pro TV și pe Chefii Cătălin Scărlătescu şi Florin Dumitrescu

Publicat

in

După ce PRO TV a anunțat că foștii chefi la cuțite Florin Dumitrescu, Sorin Bontea şi Cătălin Scărlătescu vor fi noii jurați de la Masterchef, Antena 1 contraatacă, informează PaginadeMedia.

Show-ul Chefi la cuțite, difuzat de Antena 1Foto: Facebook/ Chefi la cutite

Antena Group a depus zilele trecute la Tribunalul Bucureşti acţiuni în instanţă atât împotriva Chefilor Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu, cât şi împotriva Pro TV, scrie Paginademedia.ro.

Potrivit sursei citate, Antena Group a făcut o cerere de „ordonanţă preşedinţială”, o cale rapidă de acţiune pentru a bloca o anumită situaţie. Cel mai probabil Antena încearcă să suspende colaborarea dintre Chefi şi Pro TV până la soluţionarea celorlalte procese (câte cinci pe numele fiecăruia dintre Chefi), ceea ce poate dura ani de zile, notează sursa citată.

Antena Group și cei trei chefi sunt în conflict din toamna anului trecut, după ce aceștia au anunțat că nu vor să filmeze un nou sezon din emisiune, iar Antena 1 a decis să-i dea afară. Ulterior, compania a inițiat mai multe procese contra acestora.

Citeste mai mult

NATIONAL

Dosarul Orfelinatului Groazei de la Siret ajunge pe agenda CCR. Curtea se va pronunța asupra ordonanței de clasare

Publicat

in

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat că magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti sesisează Curtea Constituţională a României (CCR) în dosarul privind victimele-copii din căminul-spital de la Siret din timpul regimului comunist, transmite News.ro.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR)Foto: AGERPRES

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută decizia Curţii de Apel Bucureşti care a admis solicitarea Institutului de a putea sesiza Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de clasare a dosarului referitor la crimele comise de regimul comunist privind sute de copii supuşi la tratamente neomenoase la Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret”, au anunţat reprezentanţii IICCMER, vineri, printr-un comunicat de presă.

IICMER a cerut Parchetului să redeschidă dosarul

Pe 25 iunie 2018, IICCMER a înaintat un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret. Denunţul făcea referire la perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, în care au murit 340 de minori.

„Pe 13 martie 2023, un procuror de la Parchetul General a emis o ordonanţă de clasare în acest caz, iar pe 7 aprilie 2023, IICCMER a depus o plângere împotriva acestui document, pe care îl considera nelegal şi netemeinic, la procurorul ierarhic superior. Plângerea noastră a fost respinsă de procurorul ierarhic superior, invocându-se faptul că IICCMER nu ar avea un interes legitim pentru a formula o asemenea cerere, nefiind o veritabilă victimă implicată în dosar, ci un simplu denunţător. După ce ne-a fost comunicată această soluţie (21 martie 2024), am formulat o nouă plângere împotriva Ordonanţei de clasare, conform art. 340 alin. 1 din Codul de Procedură Penală, sens în care s-a format dosarul nr. 2477/2/2024 pe rolul Curţii de Apel Bucureşti”, au afirmat reprezentanţii IICCMER.

Ei au precizat că pe 17 mai, un judecător din cadrul acestei instanţe a decis admisibilitatea sesizării IICCMER cu excepţia de neconstituţionalitate invocată în cauză, dosarul urmând să ajungă pe rolul Curţii Constituţionale pentru soluţionare.

„În cazul în care Curtea Constituţională decide că ordonanţa de clasare a dosarului este neconstituţională, decizia de clasare nu mai are efecte legale. Cu alte cuvinte, dosarul va fi redeschis, iar procurorii trebuie să reia investigaţiile şi să continue procedurile legale”, a precizat sursa citată.

Rata mortalității din Orfelinatul Groazei era de aproape 20%

Reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au reamintit că Spitalul de copii neuropsihici Siret, localizat în partea de nord a României, numit sugestiv în limbajul localnicilor Orfelinatul Groazei, a fost înfiinţat 1956 prin ordin al ministrului Sănătăţii, fiind printre primele unităţi medicale din România comunistă dedicată afecţiunilor neurologice infantile.

În perioada 1956 – 2001 au fost internaţi la Siret 8586 copii, dintre aceştia pierzându-şi viaţa nu mai puţin de 1500.

„Din raţiuni de timp şi resurse umane limitate, ştiind că investigaţia este de mari proporţii, atât pentru IICCMER, cât şi pentru Parchetul General, s-a ales pentru început perioada anilor `80. Pentru perioada de referinţă pentru care IICCMER a înaintat denunţul, cuprinsă aşadar între 01.01.1980 – 22.12.1989, s-au înregistrat 340 decese, cu un maxim în anul 1981 de 81 de copii decedaţi, în timp ce în 1991, în noile condiţii create prin implicarea unor organizaţii filantropice, registrele de stare civilă consemnează doar două decese”, au mai transmis reprezentanţii IICCMER.

Ei mai afirmă că numărul declarat al deceselor scade considerabil începând cu anii 1983 şi 1984 (12 decese în 1984), ca urmare a transferului masiv de copii către alte unităţi din ţară. Registrul spitalului consemnează transferul a peste 750 de copii în numai câteva zile de la finele lunii noiembrie 1983.

Specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc mai adaugă că majoritatea deceselor aveau loc în lunile de iarnă, cauzele acestora fiind, într-o proporţie covârşitoare, afecţiunile pulmonare, urmate de epilepsii, afecţiuni cardiace, renale, hepatice, gastrointestinale etc.

Pe grupe de vârstă, cele mai multe decese au fost consemnate în dreptul grupei 1-4 ani (mai mult de jumătate), urmate de grupele 5-10 ani, 11-18 ani şi peste 18 ani. O analiză asupra locului de provenienţă al copiilor decedaţi demonstrează faptul că o mare parte a acestora proveneau din localităţi din judeţul Suceava sau judeţe învecinate, dar şi din zone mai îndepărtate precum Bucureşti, Bihor, Timiş, Dâmboviţa, Constanţa etc.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend