Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Elvetia se pregateste pentru sosirea a mii de imigranti

Publicat

in

În conditiile în care mai multe tari din Europa de Est si-au securizat frontierele, Elvetia se teme ca imigrantii vor încerca sa ajunga în nordul Europei traversând teritoriul ei, dupa ce vor fi traversat Italia, informeaza, miercuri, AFP.

În cadrul Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), expertii îsi pun aceeasi problema, recunoaste un purtator de cuvânt al organizatiei, Joel Millman.

‘În final, aceste fluxuri de imigranti ar putea trece prin Italia, Milano si sosi apoi la Ticino’, în sudul Elvetiei, explica, pentru AFP, Norman Gobbi, membru al partidului La Lega dei Ticinesi si sef al guvernului regional. ‘Încercam sa facem o eventuala planificare, pentru a gestiona fluxul de imigranti, care sosesc cu miile în fiecare zi’, a adaugat Gobbi.

În iunie, el a cerut suspendarea temporara a acordurilor Schengen, însa Berna a refuzat, acceptând totodata sa-si întareasca efectivele pazei de frontiera.

Însa, primarul din Chiasso, Moreno Colombo, cere o ‘si mai mare prezenta’ a politistilor de frontiera, precum si o mai mare cooperare între comunele din regiune în vederea primirii de imigranti.

În fiecare zi, între 30 si 150 de imigranti sosesc la Chiasso, care dispune de doar 134 de locuri de primire. Majoritatea celor sositi sunt barbati tineri, africani. Imigrantii, multi dintre ei eritreeni si gambieni foarte tineri, unii cu un aer debusolat, se lasa amprentati si îsi pun la încheietura o bratara galbena cu un numar de identificare.

Numarul de nou-sositi s-a dublat în decurs de un an, potrivit autoritatilor locale. Între iunie si august, punctul culminant a fost înregistrat cu circa 5.000 de intrari în centrul din Chiasso, comuna cu putin peste 8.000 de locuitori.

Cu toate acestea, numarul lor este astazi unul foarte mic în raport cu ceea ce Chiasso, poarta de intrare meridionala în Elvetia, a cunoscut în timpul Razboiului din Balcani din anii 1990, cu mai multe sute de sosiri pe zi, si în timpul Primaverii arabe.

‘Pentru moment, totul e sub control, stabil, înca mâine lucrurile s-ar putea schimba’, avertizeaza Patrick Benz, responsabil, în cadrul pazei de frontiera, pentru problema migratiei.

La Berna, mai multi deputati au abordat problema saptamâna aceasta si au cerut un control sistematic la frontiere, cu prezenta armatei. Aceasta cerere a fost respinsa de presedinta Elvetiei, Simonetta Sommaruga, în opinia careia tara nu este în pericol.

La rândul sau, ministrul apararii al Elvetiei, Ueli Maurer, a dat asigurari ca, în caz de necesitate, armata ar putea oferi material si mobilier.

Potrivit lui Peter Gomm, presedintele grupului de directori pentru afaceri sociale ai cantoanelor, în prezent nu exista niciun semn ca ar putea surveni un aflux masiv de imigranti pe termen scurt. Cu toate acestea, explica Gomm într-un interviu pentru publicatia NZZ, Elvetia dispune de un stat major special însarcinat sa raspunda la asemenea provocari.

La Chiasso, nimeni nu vrea sa treaca din nou prin infernul Primaverii arabe, când ‘râuri de alcool curgeau pe strazi, provocând numeroase incidente printre imigranti’, explica primarul.

În alte locuri din Elvetia exista de asemenea îngrijorare. Comuna Oberwil-Lieli, din cantonul Argovia (nord), a decis ca e mai bine sa-i plateasca Bernei 290.000 de franci elvetieni (267.500 de euro) decât sa primeasca solicitanti de azil.

AGERPRES

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/elvetia-se-pregateste-pentru-sosirea-a-mii-de-imigranti_967849.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Inteligența artificială clonează persoanele moarte. Clone pentru rudele decedate

Publicat

in

Au apărut clonele AI pentru rude decedate. În China, roboții care imită persoane apropiate după moartea acestora au devenit o adevărată afacere.

Prețul unui astfel de robot a scăzut în ultimii ani de la o mie la doar 150 de dolari. Asta din cauza cererii tot mai mari, potrivit Realitatea Plus.

Ideea i-a venit unui afacerist din domeniu după moartea mamei sale. Le-a cerut inginerilor să folosească tehnologia ca să o cloneze și să poată comunica din nou cu ea.

Ulterior, ideea sa s-a transformat într-o afacere când a început să vândă roboți și altor persoane îndoliate.

Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un ultraconservator aflat la putere din 2021 şi inamic declarat al Israelului

Publicat

in

Purtând mereu un turban negru şi un veşmânt clerical, preşedintele iranian Ebrahim Raisi, despre care nu se ştie nimic în urma accidentului aviatic în care a fost implicat elicopterul în care se afla, conduce Iranul din 2021, scrie News.ro citând AFP.

Ebrahim Raisi, preşedintele IranuluiFoto: Iranian Presidency / Zuma Press / Profimedia

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, este considerat un ultraconservator şi un susţinător declarat al legii şi ordinii.

Duminică, în nord-vestul Iranului,, se desfăşoară o operaţiune intensivă de căutare a elicopterului care îl transporta, care a fost implicat într-un “accident”, potrivit oficialilor şi presei oficiale.

Prezentându-se drept campionul claselor defavorizate şi al luptei împotriva corupţiei, Raisi a fost ales la 18 iunie 2021 în primul tur al unui scrutin marcat de o rată de abţinere record pentru un scrutin prezidenţial şi de absenţa unor rivali puternici.

El i-a succedat moderatului Hassan Rohani, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din 2017 şi care nu a fost eligibil pentru realegere după două mandate consecutive.

Raisi a devenit şi mai puternic din alegerile legislative desfăşurate în martie şi în mai, primele alegeri naţionale de la mişcarea de protest care a zguduit Iranul la sfârşitul anului 2022, după moartea lui Mahsei Amini, o tânără arestată pentru că nu a respectat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

La vremea respectivă, preşedintele iranian s-a felicitat pentru “o altă înfrângere istorică aplicată duşmanilor Iranului după revoltele” din 2022.

Parlamentul, care va intra în funcţie la 27 mai, va fi în mare parte sub controlul taberelor conservatoare şi ultraconservatoare care susţin guvernul său.

Duşman declarat al Israelului

În ultimele luni, Raisi s-a prezentat ca un adversar hotărât al Israelului, duşmanul declarat al Republicii Islamice, acordând sprijin mişcării islamiste palestiniene Hamas de la începutul războiului declanşat de Israel împotriva acesteia în Fâşia Gaza, la 7 octombrie 2023.

El a justificat astfel atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, la 13 aprilie, cu 350 de drone şi rachete, dintre care majoritatea au fost interceptate cu ajutorul Statelor Unite şi al altor câteva ţări aliate.

Raisi se află pe lista neagră a SUA a oficialilor iranieni sancţionaţi pentru “complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului”, acuzaţii pe care autorităţile de la Teheran le-au respins ca fiind nule şi neavenite.

Elev al lui Khamenei

Născut în noiembrie 1960 în oraşul sfânt şiit Machhad (nord-est), Raisi a petrecut trei decenii urcând în ierarhia sistemului judiciar, după ce a fost numit procuror general al oraşului Karaj, în apropiere de Teheran, la vârsta de doar 20 de ani, în urma victoriei Revoluţiei islamice din 1979.

A fost apoi procuror general al Teheranului între 1989 şi 1994, apoi adjunct al şefului autorităţii judiciare între 2004 şi 2014, anul în care a fost numit procuror general al ţării.

În 2016, liderul suprem Ali Khamenei l-a plasat în fruntea puternicei fundaţii caritabile Astan-é Qods Razavi, care gestionează mausoleul Imam-Reza din Mashhad, precum şi un uriaş portofoliu industrial şi imobiliar. Trei ani mai târziu, a devenit şeful Autorităţii Judiciare.

Nu foarte carismatic şi purtând întotdeauna turbanul negru al unui “seyyed” (descendent al lui Mahomed), Raisi a studiat religia şi jurisprudenţa islamică sub conducerea ayatollahului Khamenei.

Căsătorit cu Jamileh Alamolhoda, profesoară de ştiinţe educaţie la Universitatea Shahid-Behechti din Teheran, cu care are două fiice care sunt absolvente de universitate, Raisi este ginerele lui Ahmad Alamolhoda, imam şi reprezentant provincial al Liderului Suprem în Mashhad, al doilea oraş ca mărime din Iran.

Conştient, fără îndoială, că trebuie să încerce să unească o societate iraniană divizată pe tema libertăţilor individuale, el s-a angajat, în timpul campaniei electorale din 2021, să fie apărătorul “libertăţii de exprimare” şi al “drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor iranieni”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend