Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Dosar de politician: Iohannis nu vrea să ajute PNL să intre la guvernare pentru că mulţi dintre liderii partidului au probleme de imagine. Unul dintre ei este Sorin Frunzăverde

Publicat

in

Preşedintele Iohannis nu vrea să ajute PNL să intre la guvernare din cauză că mulţi dintre liderii partidului au probleme de imagine. Unul dintre ei este Sorin Frunzăverde, baronul atotputernic din Caraş Severin.

Președintele Iohannis vrea curățenie în “partidul meu” – așa cum numește domnia sa PNL. Așadar PNL trebuie curățat de liderii cu probleme de imagine. În acest moment, Iohannis știe că PNL nu este suficient de curat pentru a intra la guvernare. O lista cu lideri PNL care vor fi executați de Justiție circulă deja pe culoarele puterii.

După ce baronii PNL Moloț, Căncescu, Turcanu, Bîgiu, Fenechiu sau Uioreanu au fost eliminați din politică, urmează o nouă serie de retrageri. De exemplu, Sorin Frunzăverde, cel poreclit Ayatolahul, care deține încă funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș Severin și șef al PNL în județ.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, când Iohannis a pierdut în fața lui Ponta cu 10 procente, Sorin Frunzăverde a fost văzut la sediul partidului alături de ceilalți baroni PNL. Iohannis le-a jurat atunci baronilor că, dacă va câștiga alegerile, o să-i execute pe toți cei care l-au sabotat în primul tur.

Martorii spun că a fost singura dată în care președintele Iohannis s-a enervat și a strigat în campania electorală. În primul tur al alegerilor prezidențiale au fost 4-5 județe în care liderii PNL au trântit meciul cum se spune in fotbal: Iohannis a pierdut alegerile în primul tur la Caraș cu zece procente. La fel, baronii de la Buzău, Botoșani sau Hunedoara au trântit meciul în favoarea lui Ponta.

Doar minunea electorală din 16 Noiembrie l-a salvat pe Iohannis de trădarea baronilor. De fapt, la Caraș Severin se știe că Sorin Frunzăverde colaborează foarte bine cu cei de la PSD, având o relație apropiata cu deputatul Ion Mocioalca, șeful PSD Caraș.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Dosarul Orfelinatului Groazei de la Siret ajunge pe agenda CCR. Curtea se va pronunța asupra ordonanței de clasare

Publicat

in

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat că magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti sesisează Curtea Constituţională a României (CCR) în dosarul privind victimele-copii din căminul-spital de la Siret din timpul regimului comunist, transmite News.ro.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR)Foto: AGERPRES

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) salută decizia Curţii de Apel Bucureşti care a admis solicitarea Institutului de a putea sesiza Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de clasare a dosarului referitor la crimele comise de regimul comunist privind sute de copii supuşi la tratamente neomenoase la Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret”, au anunţat reprezentanţii IICCMER, vineri, printr-un comunicat de presă.

IICMER a cerut Parchetului să redeschidă dosarul

Pe 25 iunie 2018, IICCMER a înaintat un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret. Denunţul făcea referire la perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, în care au murit 340 de minori.

„Pe 13 martie 2023, un procuror de la Parchetul General a emis o ordonanţă de clasare în acest caz, iar pe 7 aprilie 2023, IICCMER a depus o plângere împotriva acestui document, pe care îl considera nelegal şi netemeinic, la procurorul ierarhic superior. Plângerea noastră a fost respinsă de procurorul ierarhic superior, invocându-se faptul că IICCMER nu ar avea un interes legitim pentru a formula o asemenea cerere, nefiind o veritabilă victimă implicată în dosar, ci un simplu denunţător. După ce ne-a fost comunicată această soluţie (21 martie 2024), am formulat o nouă plângere împotriva Ordonanţei de clasare, conform art. 340 alin. 1 din Codul de Procedură Penală, sens în care s-a format dosarul nr. 2477/2/2024 pe rolul Curţii de Apel Bucureşti”, au afirmat reprezentanţii IICCMER.

Ei au precizat că pe 17 mai, un judecător din cadrul acestei instanţe a decis admisibilitatea sesizării IICCMER cu excepţia de neconstituţionalitate invocată în cauză, dosarul urmând să ajungă pe rolul Curţii Constituţionale pentru soluţionare.

„În cazul în care Curtea Constituţională decide că ordonanţa de clasare a dosarului este neconstituţională, decizia de clasare nu mai are efecte legale. Cu alte cuvinte, dosarul va fi redeschis, iar procurorii trebuie să reia investigaţiile şi să continue procedurile legale”, a precizat sursa citată.

Rata mortalității din Orfelinatul Groazei era de aproape 20%

Reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au reamintit că Spitalul de copii neuropsihici Siret, localizat în partea de nord a României, numit sugestiv în limbajul localnicilor Orfelinatul Groazei, a fost înfiinţat 1956 prin ordin al ministrului Sănătăţii, fiind printre primele unităţi medicale din România comunistă dedicată afecţiunilor neurologice infantile.

În perioada 1956 – 2001 au fost internaţi la Siret 8586 copii, dintre aceştia pierzându-şi viaţa nu mai puţin de 1500.

„Din raţiuni de timp şi resurse umane limitate, ştiind că investigaţia este de mari proporţii, atât pentru IICCMER, cât şi pentru Parchetul General, s-a ales pentru început perioada anilor `80. Pentru perioada de referinţă pentru care IICCMER a înaintat denunţul, cuprinsă aşadar între 01.01.1980 – 22.12.1989, s-au înregistrat 340 decese, cu un maxim în anul 1981 de 81 de copii decedaţi, în timp ce în 1991, în noile condiţii create prin implicarea unor organizaţii filantropice, registrele de stare civilă consemnează doar două decese”, au mai transmis reprezentanţii IICCMER.

Ei mai afirmă că numărul declarat al deceselor scade considerabil începând cu anii 1983 şi 1984 (12 decese în 1984), ca urmare a transferului masiv de copii către alte unităţi din ţară. Registrul spitalului consemnează transferul a peste 750 de copii în numai câteva zile de la finele lunii noiembrie 1983.

Specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc mai adaugă că majoritatea deceselor aveau loc în lunile de iarnă, cauzele acestora fiind, într-o proporţie covârşitoare, afecţiunile pulmonare, urmate de epilepsii, afecţiuni cardiace, renale, hepatice, gastrointestinale etc.

Pe grupe de vârstă, cele mai multe decese au fost consemnate în dreptul grupei 1-4 ani (mai mult de jumătate), urmate de grupele 5-10 ani, 11-18 ani şi peste 18 ani. O analiză asupra locului de provenienţă al copiilor decedaţi demonstrează faptul că o mare parte a acestora proveneau din localităţi din judeţul Suceava sau judeţe învecinate, dar şi din zone mai îndepărtate precum Bucureşti, Bihor, Timiş, Dâmboviţa, Constanţa etc.

Citeste mai mult

NATIONAL

Edi Iordănescu a anunţat lista preliminară a stranierilor pentru ultimele amicale înainte de Euro 2024

Publicat

in

Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat lista preliminară cu jucători din străinătate în vederea celor două jocuri de pregătire rămase de disputat înaintea participării la Campionatul European, potrivit news.ro

Meciul România – Bulgaria va avea loc marţi, 4 iunie, de la ora 21:30. Vineri, 7 iunie, de la ora 21:00, se va disputa partida România – Liechtenstein.

Lista celor 21 de fotbalişti aleşi de Iordănescu şi care evoluează la cluburi din străinătate:

PORTARI
Florin NIŢĂ (Gaziantep | Turcia, 20/0), Horaţiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 10/0);

FUNDAŞI
Andrei RAŢIU (Rayo Vallecano | Spania, 16/1), Radu DRĂGUŞIN (Tottenham | Anglia, 15/0), Bogdan RACOVIŢAN (Rakow | Polonia, 1/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuţ NEDELCEARU (Palermo | Italia, 26/2), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 27/1);

MIJLOCAŞI
Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 16/0), Marius MARIN (Pisa | Italia, 16/0), Andrei ARTEAN (Apollon Limassol | Cipru, 0/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 36/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 54/3), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită), Dennis MAN (Parma | Italia, 68/14), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 19/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 33/5), Florin TĂNASE (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 18/3);

ATACANŢI
Denis DRĂGUŞ (Gaziantep | Turcia, 9/2), George PUŞCAŞ (Bari | Italia, 41/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 37/5).

Lotul pentru cele două jocuri, care va fi format dintr-o parte dintre stranierii de mai jos plus jucătorii din competiţia internă, va fi anunţat ulterior. Lotul final pentru EURO 2024, care poate cuprinde până la 26 de fotbalişti, va fi anunţat vineri, 7 iunie.

PROGRAMUL ROMÂNIEI LA EURO 2024

Luni, 17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (München, 16:00)

Sâmbătă, 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Köln, 22:00)

Miercuri, 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend