Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cui îi ține Oprea locul cald în fruntea PSD?

Publicat

in

Oprea e soluția de compromis dintre Ponta și baroni. Dintre PSD-ul guvernamental de tip Roman/Năstase și PSD-ul popular de tip Iliescu/Dragnea. Nimeni nu are interesul ca PSD-ul lui Ponta să fie preluat de Dragnea și baroni. Evident, Oprea e doar o soluție temporară. Știe și el asta și nici nu are cine știe ce ambiții politice, în afară de statutul de balama și pompier universal. Oprea e o soluție pînă va fi găsit înlocuitorul lui Ponta. Care nu va fi baron sau reprezentant al baronilor. Va fi tot un fel de Ponta sau ce ar fi trebuit să fie Ponta dacă nu avea atîtea tare de caracter. Va fi ales din cercul pesediștilor guvernamentali, de la centru, plimbați prin lume, cu imagine de tehnocrați descurcăreți.

PSD a avut cîteva schisme la viața lui. Prima oară ”reformatorii” lui Roman s-au despărțit de ”conservatorii” lui Iliescu. A rezultat PD, un partid de tehnocrați spălăței, orientați spre business. Adică un FSN business oriented. A doua mare schismă a avut loc în 2001, pe vremea cînd Năstase era marea speranță a europeniștilor, a reformării PSD, cînd Ponta și alți băieți de la oraș intrau în PSD, cînd Hurezeanu devenea consilierul lui Năstase, cînd PNL-ul lui Valeriu Stoica semna un protocol de suport parlamentar cu PSD. Pe vremea aceea, chiar dacă astăzi se fac că uită, mulți vedeau în Năstase marea speranță a occidentalizării și reformării PSD. Imaginea actuală, de arogant și mafiot, o are de prin 2003, mai exact decît Iliescu s-a supărat și l-a decretat arogant și capitalist de cumetrie, așa cum mai tîrziu îi va decreta prostănac pe Geoană și cîrlan pe Ponta. Aripa Iliescu a avut întotdeauna succces electoral la popor și structuri puternice în teritoriu, în timp ce aripa reformistă a fost întotdeauna legată de guvern și de structurile de la București. În timp, din aripa Iliescu s-au născut baronii, ultimii rămași în războiul cu Năstase, după ce acesta a preluat total centrul guvernamental. Năsrase avea să înceapă în 2004 un război cu baronii, război pe care-l va pierde în decembrie, cînd baronii vor asista satisfăcuți la înfrîngerea prezidențială a Împăratului. În vremea lui Geoană PSD a fost preluat total și complet de baroni, chiar dacă inițial victoria lui Geoană a avut loc împotriva lui Iliescu și părea debutul unei perioade reformiste. Ponta a încercat să joace rolul lui Adrian Năstase. A centralizat partidul, a eliminat votul direct pentru președinții de consilii județene, a promovat revenirea la votul pe liste (care duce la centralizarea partidelor). Acum, Ponta e la final de carieră. Iliescu nu mai există. A rămas Dragnea, reprezentantul teritoriului conservator împotriva centrului guvernamental și tehnocrat. Bine, și teritoriul PSD e business oriented, dar spre biznisuri mai feudale, mai prea ca la țară. Centrul strînge tablouri, se bate pe burtă cu socialiștii europeni, agață în cluburi și face biznisuri de bulevard.

Ieșirea lui Ponta din scenă ar putea readuce PSD-ul în brațele baronilor. Căderea guvernului ar fi dus la preluarea PSD-ului de către Dragnea și baroni, cei pe care puterea centrală nu-i prea interesează acum fiindcă n-o au. O are gruparea Ponta, clasica grupare guvernamentală, tehnocrată, care, de la Roman la Ponta, trecînd prin Năstase, se bate cu opincărimea pesedistă, reprezentată de prim secretarii și președinții de CAP-uri moșteniți de Iliescu de la PCR și de Dragnea de la Iliescu.

Nimănui nu-i convine să lase PSD-ul pe mîna lui Dragnea și a baronilor. Pînă cînd se găsește o variantă de înlocuire a lui Ponta, guvernul și PSD, aripa guvernamentală, va rămîne în grija lui Oprea. Mă rog, el e doar un reprezentant al unei puteri mult mai mari.

Pînă la urmă Maior nu va avea ce face, va trebui să preia PSD-ul. Însă nimeni nu poate prelua PSD-ul împotriva baronilor cît PSD e în opoziție. Maior și alții ca el nu au forță în PSD, nu pot controla structurile din teritoriu și poporul pesedist fără a avea puterea centrală, guvernamentală. Maior, dacă va accepta provocarea, va fi, la fel ca Năstase și Ponta, un pesedist guvernamental. Șansele sale de a controla PSD fără să aibă guvernul sînt nule. Se pune astfel întrebarea: ce se va întîmpla după 2016, cînd aproape sigur PSD va trece în opoziție? Va fi capabilă gruparea guvernamentală să supraviețuiască? Va reuși Maior să controleze partidul? Foarte greu. Depinde de cum se pregătește terenul structural, legislativ, economic și, mai ales, pe partea de resursă umană. Cu Maior prim ministru pînă în decembrie 2016 și președinte PSD, gruparea guvernamentală are șanse să pregătească controlul PSD-ului și după decembrie 2016. E greu, fiindcă, în timp ce pesediștii de la centru intră în opoziție, pesediștii din teritoriu, baronii, rămîn la putere, așa cum s-a întîmplat și după pierderea alegerilor în 2004. În timp ce pesediștii de la centru sînt deconectați de la resurse și primesc doar firimituri de la partidul de la putere, prin rețelele transpartinice, pesediștii din teritoriu, rețelele de baroni care controlează consilii județene, locale și primării mari și mici, sînt conectați la resurse și le pot utiliza în lupta internă de partid.

Fără o schimbare structurală de anvergură, de paradigmă politică, Maior, la fel ca orice alt reprezentant al PSD-ului de la Centru, are șanse minime să controleze partidul. O astfel de schimbare trebuie să se facă în primul rînd în ceea ce privește sistemul de motivații, finanțare și recompensare a politicienilor. Dacă nu se va face, din populism mai ales, sistemul paralel, corupția ca sistem alternativ de funcționare a statului, se va păstra, oricît se va da DNA-ul peste cap.

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/cui-ii-ine-oprea-locul-cald-in-fruntea-psd_959526.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina – ziua 816: Zelenski spune că soldații săi au succes contra inamicului în Harkov / Rușii intensifică eforturile de cucerire a Ceasiv Iar

Publicat

in

Ucraina a afirmat că bombardamentele rusești au vizat sâmbătă civili din două orașe din regiunea nord-estică Harkov, iar președintele Volodimir Zelenski a raportat succese ale trupelor care luptă împotriva unui nou atac rusesc în această regiune, transmite Reuters. „Ocupantul își pierde infanteria și echipamentele, pierderi tangibile, chiar dacă, la fel ca în 2022, conta pe un avans rapid pe teritoriul nostru”, a declarat Zelenski. El a spus și că forțele sale au respins un asalt mai la sud, în jurul orașului Ceasiv Iar (Donețk), o țintă-cheie în efortul rusesc: „Soldații noștri au distrus mai mult de 20 de vehicule blindate ale ocupantului”.

Soldat ucrainean în tranșeeFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 816 – LIVE pe HotNews.ro:

08:39 Forțele rusești și-au intensificat recent efortul de a cuceri orașul Ceasiv Iar, important din punct de vedere operațional, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele rusești încearcă să exploateze modul în care operațiunile ofensive rusești din nordul regiunii Harkov și operațiunile ofensive în curs de desfășurare în estul Ucrainei au generat o presiune mai mare asupra forțelor ucrainene la nivelul întregului teatru de operații.

Cucerirea de către ruși a orașului Ceasiv Iar ar fi semnificativă din punct de vedere operațional, deoarece ar oferi forțelor rusești poziții favorabile pentru a lansa operațiuni ofensive ulterioare împotriva orașelor Kostyantynivka și Druzhkivka, orașe care formează porțiunea sudică a unei centuri defensive ucrainene care reprezintă coloana vertebrală a apărării Ucrainei în regiunea Donețk, notează ISW.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

—————

Citeste mai mult

NATIONAL

Revoltele din Noua Caledonie: Franța va începe o operațiune cu 600 de jandarmi pentru eliberarea drumului spre aeroport

Publicat

in

​Statul francez a lansat duminică o vastă operaţiune a forţelor de ordine în arhipelagul său din Pacificul de Sud, Noua Caledonie, pentru a debloca drumul spre aeroport, după şase morţi în şase zile de revolte împotriva unei reforme electorale, notează AFP și Agerpres.

Dezastru în Noua Caledonie din cauza revoltelorFoto: NICOLAS JOB / Sipa Press / Profimedia

Această operaţiune „cu peste 600 de jandarmi” urmăreşte “să recâştige controlul complet asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre Nouméa şi aeroport”, a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.

Cu atât mai mult cu cât Noua Zeelandă a anunţat duminică că a cerut Franţei să poată ateriza avioane pentru a-şi repatria cetăţenii.

„Suntem pregătiţi de decolare şi aşteptăm autorizaţia autorităţilor franceze pentru a şti când aceste zboruri pot avea loc în deplină siguranţă”, a declarat ministrul de externe Winston Peters într-un comunicat.

În lipsa zborurilor către şi dinspre Noua Caledonie, suspendate de marţi, guvernul arhipelagului a estimat sâmbătă că 3.200 de persoane erau blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au putut ajunge acolo.

Violenţele au făcut şase morţi, cel mai recent sâmbătă după-amiază, un caldoche (caledonian de origine europeană) în Kaala-Gomen, în provincia Nord. Ceilalţi cinci morţi sunt doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone), în zona metropolitană Nouméa.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică dimineaţă, Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a raportat însă o noapte “mai calmă”.

„Statul se mobilizează pentru a asigura protecţia populaţiei şi a restabili ordinea republicană”, a adăugat reprezentanta statului central.

Ea a anunţat sosirea viitoare a „câteva sute de forţe de securitate internă, sprijin logistic şi operaţional şi de securitate civilă”, pe lângă întăririle deja trimise, a reamintit ea.

Ministrul francez de interne a publicat imagini cu sosirea întăririlor trimise de Paris pe insulă:

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Revoltele de pe insulă au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend