Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

CNANDR ia șoferii la întrebări, pe drumurile naționale, pentru a afla care sunt principalele rute de transport din România

Publicat

in

Stăm mai prost cu drumurile, dar măcar să facem sondaje. După sutele de studii de fezabilitate pentru drumuri care întârzie să apară, CNADNR a început un nou proiect. Un sondaj referitor la principalele rute de transport din România.

Timp de mai multe zile, inclusiv miercuri, în lunile iunie și august, în 488 de puncte, șoferii vor fi trași pe dreapta pentru a răspunde la chestionarele CNADNR, informează B1 TV.

Se înregistrează pe formulare special întocmite pentru fiecare vehicul originea, destinația, ruta, scopul călătoriei sau felul încărcăturii ori numărul de pasageri.

Agenții de la Polița Rutieră sunt cei care trag pe dreapta șoferii, iar angajații CNADNR cei care realizează chestionarul. Conducătorii auto au posibilitatea de a refuza participarea la acest studiu.

Dacă veți fi opriți în trafic, de recenzorii CNADNR, aveți de răspuns la doar câteva întrebări. Din ce localitate ați plecat, care este localitatea de destinație, ce rută ați folosit și ce rută aveți de gând să folosiți în continuare.

Datele rezultate din aceste anchete de circulație stau la baza stabilirii bugetelor alocate bugetelor de investiții și a strategiilor ulterioare

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Preşedintele Argentinei declanşează un scandal în Spania după ce Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia premierului Sanchez

Publicat

in

Guvernul socialist spaniol l-a chemat duminică pentru consultări pe ambasadorul său de la Buenos Aires, după ce preşedintele argentinian Javier Milei a făcut comentarii critice la adresa soţiei premierului Pedro Sanchez cu ocazia unei reuniuni a extremei dreapta ce a avut loc la Madrid, relatează Reuters.

Javier MileiFoto: Juan MABROMATA / AFP / Profimedia

Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia lui Sanchez, Begona Gomez, în timpul unei adunări organizate la Madrid de partidul de extremă dreapta Vox, la care au participat mulţi dintre aliaţii săi internaţionali.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Alvares a declarat că aşteaptă scuze din partea lui Milei.

Alţi miniştri au condamnat, de asemenea, discursul lui Milei, în care acesta a descris socialismul ca fiind “blestemat şi cancerigen”.

Sanchez conduce Partidul Socialist din Spania.

“Prin comportamentul său, Milei a adus relaţia dintre Spania şi Argentina în cea mai gravă stare din istoria recentă”, a declarat Alvarez într-o declaraţie video.

Vizita lui Milei a încălcat şi protocolul diplomatic, întrucât a refuzat să se întâlnească cu regele Spaniei, Felipe, şi cu premierul Sanchez, preferând să îşi promoveze cartea alături de liderul Vox, Santiago Abascal, la mitingul partidului.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, care provine din rândul socialiştilor spanioli, a declarat, într-o postare pe X, că “atacurile împotriva membrilor de familie ai liderilor politici nu îşi au locul în cultura noastră”.

Principalul partid de opoziţie din Spania, Partidului Popular (PP), conservator, a refuzat să susţină poziţia Madridului, surse din cadrul partidului afirmând că Sanchez ar fi trebuit să ofere explicaţii cu săptămâni în urmă cu privire la presupusul caz de corupţie în care a fost menţionat numele soţiei sale. “Tăcerea sa generează îndoieli interne, dar şi neîncredere în străinătate”, a declarat o sursă din PP, adăugând că treaba partidului este să se opună guvernului spaniol şi nu lui Milei.

Un tribunal din Madrid a declarat în aprilie că analizează acuzaţii de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri împotriva soţiei lui Sanchez, aduse într-o plângere privată de Manos Limpias (Mâini Curate), un grup de activişti anticorupţie. Cu toate acestea, autoritatea de urmărire penală din Madrid a declarat ulterior că a făcut apel pentru ca acest caz să fie respins din lipsă de probe.

Sanchez a decis să rămână în funcţie după cinci zile în care şi-a cântărit viitorul odată ce a fost anunţată ancheta împotriva soţiei sale.

(news.ro)

Citeste mai mult

NATIONAL

Se schimbă agricultura. Românii au început să cultive curmale, kiwi sau fistic, iar soiurile s-au adaptat perfect

Publicat

in

Încălzirea globală și temperaturile tot mai ridicate de la noi din țară schimbă și agricultura. Românii au început să cultive curmale, kiwi, goji sau fistic, iar soiurile s-au adaptat perfect.

Schimbările climatice forțează agricultorii români să găsească soluții inovatoare pentru a-și menține producțiile în fața unor condiții meteorologice tot mai imprevizibile.

Iernile blânde, primăverile cu temperaturi ridicate, verile fierbinți și toamnele secetoase au determinat mulți fermieri să exploreze culturi mediteraneene ca alternative viabile la cele tradiționale.

Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, afirmă că adaptarea la noile condiții climatice este esențială pentru viitorul agriculturii în România.

Curmale, kiwi, kaki și fistic la Dăbuleni

„Noi urmărim schimbările climatice pentru că suntem foarte expuși în zona aceasta și ne pregătim să facem față. Una dintre măsurile pe care le-am luat a fost să găsim specii potrivite condițiilor climatice actuale și viitoare.

Temperaturile ridicate din iarna aceasta, mult peste media lunară multianuală, au pornit vegetația culturilor cu 9-24 de zile mai devreme, foarte multe. Din experiența noastră, am dovedit că se pot face curmale, kiwi, kaki și fistic la Dăbuleni. Chiar și măslinul vegetează aici, înflorește, leagă, dar încă nu a dat fructe“, explică Diaconu.

Există riscul ca schimbările climatice să ducă la dispariția culturilor tradiționale, ceea ce face esențială găsirea unor alternative. Primele încercări de adaptare au avut loc la scară mică, cu plante exotice cultivate în ghivece. În multe gospodării din țară, lămâii, clementinii și kiwi sunt deja prezenți în grădini și pe terase.

Impactul în gospodăriile individuale

Chiar și fără date statistice, impactul climei asupra culturilor locale este vizibil. Într-un sat din Timiș, aproape fiecare curte are un lămâi în ghiveci.

În Belciugatele, județul Călărași, o familie cultivă kiwi în ghiveci, iar în Topoloveni, județul Argeș, doi soți cresc un clementin.

Aceste inițiative reflectă o adaptare la nivel micro, indicând o tendință care ar putea deveni mai răspândită pe măsură ce schimbările climatice se intensifică.

O tânără de 35 de ani din București a reușit să producă măsline pe balconul său, după ce a adus un măslin din Grecia. Acesta a crescut de la 20 cm la peste 1 m și a dat primele roade anul trecut.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend