Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cele 125 de tablouri puse sub sechestru in dosarul Valcov au ajuns in custodia Muzeului National de Arta si vor fi evaluate de un expert independent

Publicat

in

Cele 125 de tablouri care au fost sechestrate de procurorii DNA in dosarul fostului ministru al Finantelor Darius Valcov se afla in custodia Muzeului National de Arta a Romaniei din Bucuresti, dar institutia muzeala nu este implicata in evaluarea si autentificarea obiectelor de arta preluate. “In conformitate cu prevederile legale si avand in vedere dispozitia Parchetului, Muzeul National de Arta al Romaniei a preluat in custodie de la Directia Nationala Anticoruptie un numar de 125 de obiecte de arta care au fost sechestrate de Parchet in dosarul domnului Darius Valcov”, informeaza institutia muzeala, potrivit Mediafax.

Toate obiectele au fost sigilate de Directia Nationala Anticoruptie si vor fi tinute la dispozitia acesteia pe tot parcursul cercetarilor, bunurile urmand a fi expertizate si evaluate de un expert independent, care va fi desemnat de unitatea de parchet, a precizat MNAR.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost adus luni din Arestul Politiei Capitalei la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a da noi declaratii in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

Darius Valcov a fost audiat si in 2 aprilie la DNA, unde a mers dupa ce Senatul a avizat, in 1 aprilie, o noua cerere a procurorilor de arestare a acestuia.

Procurorii au cerut noul aviz de la Senat pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov dupa ce au extins acuzatiile aduse acestuia, initial fiind inceputa urmarirea penala pe numele fostului ministru pentru trafic de influenta. Astfel, Darius Valcov este acuzat si ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi.

Darius Valcov a stat in arest la domiciliu din 26 martie pana in 2 aprilie, cand a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, pana in 24 aprilie inclusiv. Instanta suprema a admis in 2 aprilie contestatia procurorilor DNA in cazul deciziei de arestare la domiciliu a lui Valcov luata de un judecator de drepturi si libertati de la ICCJ. Decizia a fost luata dupa ce procurorii l-au acuzat de trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Procurorii DNA au facut, in 26 martie, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 opere de arta, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat ca, recent, fostul ministru al Finantelor a predat procurorilor alte 47 de tablouri, pe langa opere de arta ridicate deja de anchetatori.

Potrivit surselor citate, Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop luase un spatiu si incepuse amenajarea, dar, din cauza cercetarilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de incredere. Anchetatorii ar fi gasit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului ca Valcov si oamenii sai de incredere s-ar fi grabit sa le ascunda.

Galeria de arta pe care Darius Valcov intentiona sa o deschida in Capitala este pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au gasit la perchezitii 29 de tablouri. Darius Valcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, in 2013, pentru achizitia de tablouri, au precizat sursele citate.

Operele de arta gasite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Darascu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Stefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiata, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuta, Constantin Paulet, Andy Worhol si Mihai Sarbulescu. Tot la aceeasi adresa au fost gasite si obiecte decorative semnate Pablo Picasso si Victor Brauner, au precizat sursele citate.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Ludovic Orban se dă de partea PNL – Ruptură de PMP și USR într-un municipiu

Publicat

in

Preşedintele Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a declarat, vineri, la Râmnicu Vâlcea, că e o “decizie bună” că organizaţia municipală îl susţine pe candidatul liberal la funcţia de primar al municipiului reşedinţă.

Orban a precizat de altfel că susţine şi decizia filialei judeţene Vâlcea de a avea candidaţi la alegerile locale separat de celelalte două formaţiuni din Alianţa Dreapta Unită, USR şi PMP, obiectivul fiind acela de a învinge PSD-ul, cu care nu intenţionează să colaboreze nici după alegerile din 9 iunie.

“Noi, practic, fiind pe Forţa Dreptei şi candidând pe Forţa Dreptei, candidăm pentru că ne luptăm cu PSD-ul, ca întotdeauna aşa cum am luptat cu PSD-ul, fără niciun compromis, fără niciun blat pe sub masă şi obiectivul nostru este să scoatem PSD-ul din municipiu şi din judeţ. (…) Noi colaborăm. Eu, de exemplu, când fac campanie, şi vin a doua oară în Vâlcea în campanie, fac campanie pentru candidaţii noştri la locale, dar fac în acelaşi timp campanie pentru lista comună pe care o avem la alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, în ceea ce mă priveşte – şi le-am transmis şi colegilor mei – să nu existe niciun fel de critici, atacuri între noi. Chiar dacă suntem, să fim într-o competiţie de proiecte şi de oameni, în care să venim cu ceea ce vrem să facem bun pentru oameni”, a spus Orban.

Candidatul Forța Dreptei, „parcat” viceprimar

El a menţionat, totodată, că îl susţine doar pe candidatul liberal Virgil Pîrvulescu, şi nu PNL-ul la Râmnicu Vâlcea, candidatul Forţa Dreptei, Romeo Rădulescu, urmând să devină viceprimar în cazul unei victorii împotriva candidatului Partidului Social Democrat, actual primar Mircia Gutău.

“Colaborăm cu un om pe care eu l-am susţinut în 2020. Dacă vă aduceţi aminte, a fost aproape, a fost cel mai bun rezultat al unui candidat la primărie şi noi sprijinim un om cu care considerăm că putem să colaborăm. Am spus că îl sprijinim pe Virgil Pîrvulescu. E o decizie pe care a luat-o organizaţia noastră municipală, pe care eu o consider o decizie bună, pentru că eu cred că a cam trecut vremea lui Gutău. Cred că oamenii vin, dar mai şi pleacă şi această vorbă înţeleaptă trebuie să se aplice şi în materie de primari. Ştiţi cum e, ca în agricultură: poţi să semeni numai porumb pe un teren că la un moment dat îl deşertifici, îi iei toată seva, toată substanţa. Pământul devine sărac şi trebuie să mai schimbi din când în când cultura. Noi considerăm că în Râmnicu Vâlcea este absolut necesară o schimbare, care practic să dinamizeze municipiul Râmnicu Vâlcea, să creeze o nouă perspectivă, să asigure o viziune dezvoltare economică, pentru că, din păcate, în ultimii opt-zece ani de zile Râmnicu Vâlcea a mers în jos”, a adăugat liderul Forţa Dreptei.

Ludovic Orban s-a aflat în judeţul Vâlcea pentru a lansa candidaţii Forţa Dreptei la funcţia de primar din localităţile Orleşti, Tetoiu şi Drăgăşani, precum şi pentru prezentarea propunerilor de consilieri municipali şi judeţeni, în frunte cu Mariana Niţu, care candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea.

Citeste mai mult

NATIONAL

Atac armat într-o provincie din Afganistan. Trei turiști străini au fost uciși, alți patru răniți

Publicat

in

Trei turiști străini și un cetățean afgan au fost uciși de oameni înarmați în provincia Bamyan din regiunea a Afganistanului, a anunțat Ministerul de Interne al regimului taliban de la Kabul, transmite Reuters.

Taliban în KabulFoto: Sahel ARMAN / AFP / Profimedia

Alți patru cetățeni străini și trei afgani au fost răniți în atac, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Abdul Mateen Qaniee. Autoritățile au arestat patru persoane în acest caz.

Naționalitatea turiștilor și identitatea atacatorilor nu a fost făcută încă publică.

Provincia muntoasă Bamyan găzduiește un site aflat pe lista UNESCO cu rămășițele celor două statui gigantice ale lui Buddha care au fost bombardate de taliban în 2001, în cursul primei lor guvernări.

De când au preluat controlul asupra Afganistanului în 2021, talibanii au promis să reinstaureze securitatea și încurajează un mic, dar în creștere număr de turiști să se aventureze în țară, inclusiv vânzând bilete de acces la statuile lui Buddha.

Dintre atacurile care au avut ca țintă cetățeni străini, cel de vineri este printre cele mai grave de când forțele internaționale au plecat, iar talibanii au luat puterea.

Statul Islamic a revendicat în 2022 un atac ce a rănit cetățeni chinezi la un hotel popular printre oamenii de afaceri veniți din China la Kabul.

Tot Statul Islamic a fost în spatele unui atac armat ce a avut loc în Herat, la sfârșitul lunii trecute, vizată fiind o moschee ce aparține minorității șiite. Atacul s-a soldat cu șase morți și un rănit.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend