Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce propune PNL în privința banilor confiscați de la cei care au încălcat legea

Publicat

in

Banii si bunurile care sunt confiscate de la cei care au încalcat legea ar trebui sa se foloseasca pentru copii, a declarat, miercuri, deputatul PNL Cristina Pocora, la conferinta ‘Reutilizarea sociala în România: modele, bune practici si alternative de reglementare’ organizata de Centrul de Resurse Juridice.

‘Din punctul meu de vedere, trebuie sa gasim o solutie în asa fel încât banii si bunurile confiscate de la cei care au savârsit acte de coruptie sa se întoarca în societate. Sunt bani care au fost luati de la sanatate, de la educatie, bani publici care au fost tocati de unii si de altii, în trecut si în prezent, si as vrea sa îi vad investiti în viitor‘, a spus Pocora, care este vicepresedinte al Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor si a initiat un proiect de lege privind constituirea unui fond special din bunurile confiscate din infractiuni.

Ea a dat exemplul CNADNR care strânge bani care se duc într-un fond pentru autostrazi, mentionând ca trebuie vazut cum este constituit acesta si daca modelul poate fi utilizat si în cadrul Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

Cred ca si Agentia Nationala Antidrog gestioneaza un astfel de fond sau alta varianta ar fi, daca tot monitorizati bunurile confiscate, sa monitorizati fiecare banut si imobil confiscat, apoi sa-l treceti într-un fond generic, iar prin legea bugetului toata acea suma sa revina pentru proiectele sociale’, a spus deputatul PNL.

În opinia Cristinei Pocora, Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate ar trebui sa aiba atributii pentru a gestiona banii proveniti din vânzarea bunurilor sechestrate si nu doar pentru a monitoriza aceste bunuri.

‘Cred ca pentru toata societatea noastra ar fi extrem de benefic, ar fi asa ca o terapie sa vedem cum banii care au fost luati societatii se reîntorc, sa fie palpabili, pentru ca astazi ceea ce vedem – oameni de afaceri, politicieni, oameni care au încalcat legea cum se plimba cu catuse – pe mine nu ma încalzeste. Daca au încalcat legea trebuie sa raspunda, dar nu e suficient, arestul la domiciliu în nu stiu ce conditii de lux nu e suficient, daca au încalcat legea, daca acele averi au fost facute prin acte de coruptie, vreau acei bani înapoi, la bugetul de stat, respectiv în acest fond pentru copii, a explicat Pocora.

Directorul Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor din cadrul Ministerului Justitiei, Cornel Calinescu, a declarat, la rândul sau, ca, potrivit formei actuale a proiectului de lege privind înfiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, aceasta nu are atributii în procedura de initiere a reutilizarii bunurilor confiscate, ci are rol de monitorizare si, la rândul sau, poate fi beneficiara.

Proiectul în momentul de fata nu mai include prevederi legate de rolul agentiei în aceasta procedura de reutilizare, poate fi beneficiar al reutilizarii, în sensul ca poate primi în administrare imobile care pot fi folosite ca depozite, de exemplu, pentru bunuri sechestrate, însa ceea ce cuprinde este rolul agentiei de a cunoaste, de a monitoriza soarta fiecarui bun confiscat’, a aratat Calinescu.

Reutilizarea sociala este unica forma de valorificare care garanteaza cetatenilor reutilizarea bunurilor confiscate, întrucât ceea ce provine din infractiuni este înapoiat societatii în mod explicit, a punctat directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, organizatorul conferintei.

Potrivit CRJ, reutilizarea bunurilor confiscate înseamna transmiterea cu titlu gratuit a acestora sau a sumelor provenite din infractiuni pentru a fi folosite în interes public sau în scopuri sociale de catre institutii publice (autoritati publice locale) sau organizatii neguvernamentale.

Desi la nivelul Uniunii Europene nu exista prevederi care sa oblige statele membre la integrarea reutilizarii sociale în sistemele lor legislative, acest subiect a beneficiat de atentie crescânda în ultimii ani la nivel comunitar, precizeaza CRJ.

Primul document cu valoare obligatorie la nivelul Uniunii Europene care mentioneaza reutilizarea în scopuri sociale a bunurilor provenite din infractiuni este Directiva 2014/42/UE privind înghetarea si confiscarea produselor provenite din savârsirea de infractiuni în UE.

AGERPRES

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/ce-propune-pnl-in-privin-a-banilor-confisca-i-de-la-cei-care-au-incalcat-legea_957674.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Revoltele din Noua Caledonie: Franța va începe o operațiune cu 600 de jandarmi pentru eliberarea drumului spre aeroport

Publicat

in

​Statul francez a lansat duminică o vastă operaţiune a forţelor de ordine în arhipelagul său din Pacificul de Sud, Noua Caledonie, pentru a debloca drumul spre aeroport, după şase morţi în şase zile de revolte împotriva unei reforme electorale, notează AFP și Agerpres.

Dezastru în Noua Caledonie din cauza revoltelorFoto: NICOLAS JOB / Sipa Press / Profimedia

Această operaţiune „cu peste 600 de jandarmi” urmăreşte “să recâştige controlul complet asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre Nouméa şi aeroport”, a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.

Cu atât mai mult cu cât Noua Zeelandă a anunţat duminică că a cerut Franţei să poată ateriza avioane pentru a-şi repatria cetăţenii.

„Suntem pregătiţi de decolare şi aşteptăm autorizaţia autorităţilor franceze pentru a şti când aceste zboruri pot avea loc în deplină siguranţă”, a declarat ministrul de externe Winston Peters într-un comunicat.

În lipsa zborurilor către şi dinspre Noua Caledonie, suspendate de marţi, guvernul arhipelagului a estimat sâmbătă că 3.200 de persoane erau blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au putut ajunge acolo.

Violenţele au făcut şase morţi, cel mai recent sâmbătă după-amiază, un caldoche (caledonian de origine europeană) în Kaala-Gomen, în provincia Nord. Ceilalţi cinci morţi sunt doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone), în zona metropolitană Nouméa.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică dimineaţă, Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a raportat însă o noapte “mai calmă”.

„Statul se mobilizează pentru a asigura protecţia populaţiei şi a restabili ordinea republicană”, a adăugat reprezentanta statului central.

Ea a anunţat sosirea viitoare a „câteva sute de forţe de securitate internă, sprijin logistic şi operaţional şi de securitate civilă”, pe lângă întăririle deja trimise, a reamintit ea.

Ministrul francez de interne a publicat imagini cu sosirea întăririlor trimise de Paris pe insulă:

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Revoltele de pe insulă au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Vulcanul Ibu erupe spectaculos / Mai multe localități din Indonezia evacuate

Publicat

in

Mai multe localități de pe o insulă indoneziană au fost evacuate din cauza unui vulcan care a început să erupă. Erupția a început în noaptea de sâmbătă spre duminică. Indonezia se află pe „Inelul de foc” al Pacificului și are 127 de vulcani activi.

Vulcanul Ibu de pe îndepărtata insulă indoneziană Halmahera a erupt spectaculos, aruncând în aer un nor de cenușă gri. Locuitorii din șapte sate de pe o rază de șapte kilometri au fost evacuați, au declarat autoritățile duminică, potrivit Reuters.

O echipă comună formată din polițiști, militari și pompieri a fost trimisă în zonă pentru a-i muta pe localnici. Aceștia au fost cazați în corturi pe parcursul nopții.

Indonezia s-a confruntat cu mai multe erupții vulcanice în ultimele săptămâni. De altfel, activitatea vulcanică nu reprezintă o surpriză, țara insulară find așezată pe o zonă foarte activă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend