Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Business Report: Ungurii ne inunda cu energie ieftina cumparata chiar de la noi, platita de noi; Planul maret al unei companii: inginerii vor sa inlocuiasca politicienii; Bancher austriac: Romania are sanse sa devina o a doua Polonie

Publicat

in

Bancher austriac: Romania are sanse sa devina o a doua Polonie. Piata imobiliara din Polonia a ajuns la saturatie, motiv pentru care investitorii isi canalizeaza capitalul spre sudul regiunii si exista sanse ca Romania sa devina o a doua Polonie, este concluzia majoritatii bancherilor, investitorilor si consultantilor imobiliari prezenti ieri la un seminar de specialitate in Bucuresti. Programul de relaxare cantitativa (Quantitative Easing – QE) demarat in aceasta primavara de Banca Centrala Europeana a aruncat sume importante de bani in piata, bani care vor fi directionati si catre sectorul imobiliar, sunt de parere comentatorii din cadrul SEE Property Forum organizat ieri la Bucuresti. “Exista sansa ca Romania sa devina o a doua Polonie. Piata poloneza a ajuns la saturatie si investitorii se intreapta spre sud. Slovenia e o piata mica, Ungaria – din cauza situatiei politice – este un animal diferit, dar Romania e o piata mare si are o sansa in plus, iar daca dezvoltarea va fi sustenabila si graduala atunci se pot atinge cifre bune aici”, a declarat Peter Szamely, head of real estate finance CEE in cadrul bancii Hypo NOE, banca preluata integral in 2007 de statul federal Austria Inferioara, scrie Capital.ro

Schimbare de trend: ungurii ne inunda cu energie ieftina cumparata chiar de la noi, platita de noi. Companiile din Ungaria cumpara pe termen lung energie ieftina, eoliana sau fotovoltaica, din Romania, apoi vin cu aceeasi energie, la un pret mai mare, pe PZU, unde o vand companiilor locale. Un trading profitabil cu energia produsa la noi in tara si subventionata de toti consumatorii de curent din Romania. Cuplarea Pietelor de Ziua Urmatoare din Ungaria, Romania, Slovacia si Cehia in 19 noiembrie 2014 a adus un rezultat neasteptat pentru piata de energie din Romania, evidentiat si in raportul ANRE pe anul trecut: brusc, importurile de energie din Ungaria s-au majorat, in timp ce exporturile au ramas relativ constante. Practic, de la momentul cuplarii pietelor PZU din cele patru state din Europa de Est, Romania a devenit un net importator de energie, de unde, pana in 19 noiembrie, eram net exportatori. “Acest rezultat este neasteptat, avand in vedere ca, la aderarea Romaniei la proiectul de cuplare se preconiza cresterea cantitatilor de energie electrica tranzactionate de mari producatori pe baza de surse clasice pe PZU, crestere justificata de capacitatea neutilizata a acestor producatori in functionarea SEN si care ar fi permis majorarea cantitatilor de energie exportate din Romania spre Ungaria”, se arata in raportul ANRE, anunta Economica.net.

Deficitul comercial a depasit doua miliarde de euro. De neinteles: Petrochimia anuleaza excedentele produse de industria grea. Deficitul balantei comerciale pe primele patru luni ale anului in curs a fost de 2.018,1 milioane euro, mai mare cu 14,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2014. Exporturile au crescut in aprilie fata de aprilie anterior cu 4,9%, in timp ce importurile au avansat cu 9,4%, ceea ce a determinat o dublare a deficitului fata de prima luna a anului. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a redus la de 93,7%, valoare apropiata de cea consemnata pentru 2014. De retinut, insa, cresterea continua a deficitului lunar inregistrata de la inceputul anului, tendinta care va trebui stopata daca vrem sa pastram rezultatele relativ bune din schimburile externe, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Planul maret al unei companii: inginerii vor sa inlocuiasca politicienii. Tinand cont de situatia din Romania, cu siguranta ideea de a inlocui politicienii nu suna rau. Se pare ca cineva s-a gandit la asta, cu mult timp in urma. Este vorba despre compania Technocracy Inc., fondata in 1930 pentru a promova ideile lui Howard Scott. Acesta vede guvernul si industriile ca fiind nedrepte si disfunctionale, si era de parere ca o economie condusa de ingineri ar fi mult mai eficienta si convenabila. De asemenea, credea ca ar trebui ca economia capitalista sa fie inlocuita cu un nou sistem, bazat pe energia necesara pentru a produce bunuri. Potrivit planului sau, inginerii ar conduce un guvern numit Technate si ar optimiza utilizarea energiei pentru a se asigura ca fiecare om traieste decent, scrie Playtech.ro.

Primele schite oficiale cu viitorul Hyundai Creta. Divizia din India a producatorului sud-coreean Hyundai a publicat primele schite cu viitorul crossover Creta. Din punct de vedere al designului, oficialii Hyundai spun ca noul model va prelua o versiune evoluata a filozofiei utilizate pana acum. Aceasta ofera o simbioza placuta intre masiv si sportiv, masina urmand sa fie dominata de grila de dimensiuni generoase cu forme hexagonale si de prizele de aer supradimensionate. La interior, Hyundai Creta preia o serie de accesorii de pe i20 si promite sa ofere un bord in doua nuante, un volan in trei spite si nu in ultimul rand, un sistem de climatizare pe doua zone. Conform oficialilor Hyundai, Creta va fi un model global, iar prezentarea oficiala va avea loc peste catva zile in India, anunta Auto-Bild.ro

Banca Centrala Europeana a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta pentru Grecia. BCE a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni cu 2,3 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari), cea mai mare crestere saptamanala din ultimele trei luni, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Bancile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 83 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta. ‘Din cauza sporirii riscului de intrare in faliment si a unei eventuale iesiri din zona euro, retragerile din depozitele bancilor elene vor continua. Daca in urmatoarele saptamani nu vor exista progrese suficiente si daca nu va fi extins programul de asistenta financiara, credem ca Eurosistemul nu va putea continua sa finanteze in aceleasi conditii bancile din Grecia, au apreciat economistii Philippe Gudin si Antonio Garcia Pascual de la Barclays Plc, informeaza Capital.ro

An foarte bun pentru cei mai mari furnizori privati de sanatate. Au depasit afacerile si profiturile din 2013. 2014 a fost un an foarte bun pentru furnizorii privati de sanatate din liga mare. Toti jucatorii din top cinci – MedLife, reteaua privata de sanatate Regina Maria, Medicover, Sanador, Gral – au rulat afaceri mai mari decat in 2013; grupul Gral a raportat profit de aproape patru ori mai mare decat in 2013; Sanador si-a dublat profitul net, in vreme ce Medicover a reusit sa intre pe profit, potrivit unei analize facute de Economica.net. Configuratia clasamentului celor mai mari cinci jucatori din piata ramane neschimbata. MedLife ramane liderul pietei de servicii medicale private, cu afaceri nete de peste 355,56 milioane lei MedLife a inchis anul 2014 cu afaceri agregate de 80 de milioane de euro (peste 355,56 milioane lei la cursul mediu BNR din 2014), cu 12% mai mari decat in 2013, si cu profit operational (EBITDA) de 13 milioane de euro, cu circa 24% mai mare decat in 2013, ne-au spus oficialii companiei. Locul doi in top, ocupat si in acest an de reteaua privata de sanatate Regina Maria care a rulat afaceri cu 25% mai mari decat in 2013.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Preşedintele Argentinei declanşează un scandal în Spania după ce Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia premierului Sanchez

Publicat

in

Guvernul socialist spaniol l-a chemat duminică pentru consultări pe ambasadorul său de la Buenos Aires, după ce preşedintele argentinian Javier Milei a făcut comentarii critice la adresa soţiei premierului Pedro Sanchez cu ocazia unei reuniuni a extremei dreapta ce a avut loc la Madrid, relatează Reuters.

Javier MileiFoto: Juan MABROMATA / AFP / Profimedia

Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia lui Sanchez, Begona Gomez, în timpul unei adunări organizate la Madrid de partidul de extremă dreapta Vox, la care au participat mulţi dintre aliaţii săi internaţionali.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Alvares a declarat că aşteaptă scuze din partea lui Milei.

Alţi miniştri au condamnat, de asemenea, discursul lui Milei, în care acesta a descris socialismul ca fiind “blestemat şi cancerigen”.

Sanchez conduce Partidul Socialist din Spania.

“Prin comportamentul său, Milei a adus relaţia dintre Spania şi Argentina în cea mai gravă stare din istoria recentă”, a declarat Alvarez într-o declaraţie video.

Vizita lui Milei a încălcat şi protocolul diplomatic, întrucât a refuzat să se întâlnească cu regele Spaniei, Felipe, şi cu premierul Sanchez, preferând să îşi promoveze cartea alături de liderul Vox, Santiago Abascal, la mitingul partidului.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, care provine din rândul socialiştilor spanioli, a declarat, într-o postare pe X, că “atacurile împotriva membrilor de familie ai liderilor politici nu îşi au locul în cultura noastră”.

Principalul partid de opoziţie din Spania, Partidului Popular (PP), conservator, a refuzat să susţină poziţia Madridului, surse din cadrul partidului afirmând că Sanchez ar fi trebuit să ofere explicaţii cu săptămâni în urmă cu privire la presupusul caz de corupţie în care a fost menţionat numele soţiei sale. “Tăcerea sa generează îndoieli interne, dar şi neîncredere în străinătate”, a declarat o sursă din PP, adăugând că treaba partidului este să se opună guvernului spaniol şi nu lui Milei.

Un tribunal din Madrid a declarat în aprilie că analizează acuzaţii de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri împotriva soţiei lui Sanchez, aduse într-o plângere privată de Manos Limpias (Mâini Curate), un grup de activişti anticorupţie. Cu toate acestea, autoritatea de urmărire penală din Madrid a declarat ulterior că a făcut apel pentru ca acest caz să fie respins din lipsă de probe.

Sanchez a decis să rămână în funcţie după cinci zile în care şi-a cântărit viitorul odată ce a fost anunţată ancheta împotriva soţiei sale.

(news.ro)

Citeste mai mult

NATIONAL

Se schimbă agricultura. Românii au început să cultive curmale, kiwi sau fistic, iar soiurile s-au adaptat perfect

Publicat

in

Încălzirea globală și temperaturile tot mai ridicate de la noi din țară schimbă și agricultura. Românii au început să cultive curmale, kiwi, goji sau fistic, iar soiurile s-au adaptat perfect.

Schimbările climatice forțează agricultorii români să găsească soluții inovatoare pentru a-și menține producțiile în fața unor condiții meteorologice tot mai imprevizibile.

Iernile blânde, primăverile cu temperaturi ridicate, verile fierbinți și toamnele secetoase au determinat mulți fermieri să exploreze culturi mediteraneene ca alternative viabile la cele tradiționale.

Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, afirmă că adaptarea la noile condiții climatice este esențială pentru viitorul agriculturii în România.

Curmale, kiwi, kaki și fistic la Dăbuleni

„Noi urmărim schimbările climatice pentru că suntem foarte expuși în zona aceasta și ne pregătim să facem față. Una dintre măsurile pe care le-am luat a fost să găsim specii potrivite condițiilor climatice actuale și viitoare.

Temperaturile ridicate din iarna aceasta, mult peste media lunară multianuală, au pornit vegetația culturilor cu 9-24 de zile mai devreme, foarte multe. Din experiența noastră, am dovedit că se pot face curmale, kiwi, kaki și fistic la Dăbuleni. Chiar și măslinul vegetează aici, înflorește, leagă, dar încă nu a dat fructe“, explică Diaconu.

Există riscul ca schimbările climatice să ducă la dispariția culturilor tradiționale, ceea ce face esențială găsirea unor alternative. Primele încercări de adaptare au avut loc la scară mică, cu plante exotice cultivate în ghivece. În multe gospodării din țară, lămâii, clementinii și kiwi sunt deja prezenți în grădini și pe terase.

Impactul în gospodăriile individuale

Chiar și fără date statistice, impactul climei asupra culturilor locale este vizibil. Într-un sat din Timiș, aproape fiecare curte are un lămâi în ghiveci.

În Belciugatele, județul Călărași, o familie cultivă kiwi în ghiveci, iar în Topoloveni, județul Argeș, doi soți cresc un clementin.

Aceste inițiative reflectă o adaptare la nivel micro, indicând o tendință care ar putea deveni mai răspândită pe măsură ce schimbările climatice se intensifică.

O tânără de 35 de ani din București a reușit să producă măsline pe balconul său, după ce a adus un măslin din Grecia. Acesta a crescut de la 20 cm la peste 1 m și a dat primele roade anul trecut.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend