Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Business Report: Patronul clubului de german de fotbal Schalke 04 este cel mai mare proprietar de culturi bio din Romania; Romanii cheltuiesc 200 de milioane de euro anual pe flori. Piata gri are o pondere de 50%; Evaziunea pe care nu o vede nimeni

Publicat

in

​Evaziunea pe care nu o vede nimeni. Investitori din piata de capital acuza ca delistarile de pe piata Rasdaq nu se fac la preturi echitabile. Diferenta intre valoarea intrinseca a pachetelor si cea a ofertelor vaduveste indirect si bugetul statului, spune unul dintre ei. O “batjocura” si in conditii de jungla – asa au caracterizat investitorii cu care am vorbit procesul de delistare a societatilor de pe piata Rasdaq. Nerespectarea termenelor delimitate de legea 151/2014 pentru desfiintarea acestui segment de la Bursa de Valori Bucuresti si preturi inechitabile in oferta sunt principalele aspecte reclamate de actionarii minoritari care au optat pentru procedurile de retragere din firmele care ies de la tranzactionare. Evaluarile sunt cele care ii exaspereaza cel mai mult in masura in care multe dintre acestea nu ar reflecta valorile fundamentale ale emitentilor in care au investit. Prejudiciile care se arata ca nemijlocite pentru investitorii de portofoliu se traduc insa, indirect, si printr-o vaduvire a bugetului de stat, atrage atentia Victor Savu, investitor cu experienta de aproape 20 de ani pe piata de capital romaneasca. Cand agentii Fiscului cutreiera restaurantele pentru a-i cauta in sort pe ospatari, este cel putin ciudat ca este trecuta cu vederea o evaziune usor verificabila in preturile tranzactiilor de delistare, a declarat el pentru revista Capital.

Romanii cheltuiesc 200 de milioane de euro anual pe flori. Piata gri are o pondere de 50%. Fie ca e 1 Martie, 8 Martie sau orice alta sarbatore, romanii cumpara flori, iar acest lucru se vede in business-urile florarilor care s-ar ridica la aproximativ 200 de milioane de euro. Potrivit lui Marius Dosinescu, CEO si fondatorul FlorideLux.ro piata romaneasca de flori se ridica la aproximativ 100 milioane euro. Real, insa, daca includem si business-urile freelancer-ilor, putem vorbi de o piata dubla ca valoare. Prin freelanceri intelegem piata gri a celor care achizitioneaza flori in afara canalelor oficiale. Desi de multe ori nu vad cu propriii ochi ceea ce achizitioneaza, romanii sunt din ce in ce mai interesati de florariile online, iar acest lucru se regaseste in cresterea tot mai mare a numarului comenzilor. “Vanzarile online sunt in crestere, mai ales ca foarte multi comercianti clasici se extind si in mediul digital. In prezent, intre 5 si 7% din totalul pietei de flori este generat de vanzarile online, asa ca putem evalua piata online de flori la aproximativ 5 – 6 milioane euro”, a mai declarat Marius Dosinescu, anunta Economica.net.

Lungul drum al SIF-urilor catre normalitate. In ultimele luni, am lansat o serie de provocari in mass media privind modul de functionare a SIF-urilor si a Fondului Proprietatea (FP). Prezentam mai jos o sinteza a numeroaselor comentarii si reactii pe care le-am avut, parte reflectate in presa, inclusiv in Ziarul Bursa: Exista o puternica perceptie, atat la nivelul investitorilor, cat si al autoritatii de reglementare ca, dupa desfiintarea RASDAQ-ului, SIF-urile se constituie ca principalul factor de risc pentru piata de capital. Cadrul de reglementare specific, promovat in apararea propriilor interese de “founding fathers”, a devenit din ce in ce mai ambiguu si contradictoriu prin “deciziile”, “dispunerile de masuri” si “deciziile pe baza dispunerilor de masuri” emise de reglementator. Avem niste institutii ad-hoc ale pietei de capital care se pretind “closed-end funds”, dar care sunt adevarate “closed boxes” (fara termen de expirare!) si care ajung sa protejeze managementul de exercitare a vointei actionarilor. Astfel de reglementari, existenta pragurilor de detinere si lipsa votului cumulativ genereaza infractionalitate, inclusiv prin stimularea iluziei (la noile generatii de investitori) ca, odata ajuns manager, poti face ce vrei intr-un SIF, informeaza Bursa.ro.

Din culisele grijii paterne a guvernului Ponta fata de Complexul Energetic Oltenia. Pe fondul scandalului legat de urmarirea penala a primului ministru Victor Ponta, care isi are originea in relatiile acestuia cu Complexul Energetic Oltenia, se impune sa precizam ca pe tot parcursul celor trei ani de guvernare, Cabinetul Ponta a purtat o grija aparte acestei companii, fara a reusi insa sa o salveze de o insolventa aproape iminenta. In repetate randuri, guvernul a intervenit, mai mult sau mai putin mascat, in favoarea CE Oltenia, in detrimentul celorlalti jucatori de pe piata de energie electrica si, uneori, chiar a consumatorilor romani. De la accesul garantat in piata de energie electrica , care sa asigure functionarea continua a CE Oltenia la o putere electrica de cel putin 500 MW, si pana la eliminarea taxei de cogenerare pentru export inainte ca alti producatori sa stie, hotararile de guvern au curs continuu, scrie Energy-Center.ro.

Oficial – Vom vedea un Duster pick-up cu cabina dubla. Cu cateva ore in urma, Renault a publicat un comunicat de presa in care face referire la premierele programate pentru Salonul Auto de la Buenos Aires. Alaturi de informatiile oficiale, francezii au publicat si doua fotografii cu un viitor pick-up. Desi francezii inca nu i-au spus adevaratul nume, acestia ne-am confirmat faptul ca pick-upul va beneficia de toate calitatile care au stat la baza succesului numit Duster. In plus, acesta va avea o cabina dubla, spatiu pentru cinci persoane si o bena incapatoare. Viitorul model pregatit de francezi va marca debutul intr-o noua zona, neexplorata pana in prezent. Din pacate, nu stim daca viitorul pick-up va fi comercializat si in Europa, Renault nefiind la prima abatere de acest gen, anunta Auto-Bild.ro

Patronul clubului de german de fotbal Schalke 04 este cel mai mare proprietar de culturi bio din Romania. O firma inregistrata in Iasi, detinuta de catre patronul unuia dintre cele mai cunoscute cluburi de fotbal din Germania, Schalke 04, detine cea mai mare suprafata de teren cultivata ecologic din Romania. Compania SC Orgapic SRL din Iasi, un business detinut de catre patronul clubului de forbal german Schalke 04, Clemens Tonnies, detine cea mai mare suprafata cultivata cu cereale ecologice din Romania, conform informatiilor furnizate Economica.net de catre Agentia de Plati In Agricultura (APIA). Topul APIA a fost realizat pe baza suprafetelor pentru care fermierii au solicitat plati aferente Pachetului 4-Agricultura Ecologica in campaniei agricola 2014.

Dupa patru ani, Credit Europe inca mai incearca sa-si recupereze banii din Pallady Towers. Credit Europe Bank, subsidiara locala a grupului financiar controlat de miliardarul turc Husnu Ozyegin, a iesit din nou pe piata cu cele 114 apartamente si structura unei cladiri de birouri din cadrul proiectului Pallady Towers, dupa ce luna trecuta a preluat complexul imobiliar in propriul portofoliu. Dezvoltarea ansamblului Pallady Towers, din zona platformei industriale Policolor, a fost inceputa in 2007 de sapte investitori islandezi care au cumparat un teren de circa 11.000 mp pe baza unui credit de 3,2 mil. euro accesat la BCR. Imprumutul a fost refinantat de Credit Europe Bank in 2008, nivelul creditului ridicandu-se la 25 mil. euro. Investitorii s-au angajat sa contribuie cu 25% la finantarea proiectului, dar au ramas fara bani, iar in august 2011 si-au declarat insolventa. Inainte de a intra in incapacitate de plata, dezvoltatorul a reusit sa construiasca doua turnuri cu noua etaje si 216 apartamente, a demarat lucrarile de fundatie pentru un al treilea turn si a ridicat structura unei cladiri de birouri. La momentul declansarii procedurii, Credit Europe Bank avea de recuperat 20 mil. euro, adica 80% din valoarea creantelor companiei dezvoltatoare. Timp de trei ani, pana sa intre in faliment, banca nu a reusit sa vanda niciun apartament din cele 114 ramase disponibile. Astfel, in luna mai 2014, compania a intrat in faliment, iar luna trecuta intregul proiect a intrat in proprietatea Credit Europe, scrie Capital.ro.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

LIVE Război în Ucraina – ziua 816: Zelenski spune că soldații săi au succes contra inamicului în Harkov / Rușii intensifică eforturile de cucerire a Ceasiv Iar

Publicat

in

Ucraina a afirmat că bombardamentele rusești au vizat sâmbătă civili din două orașe din regiunea nord-estică Harkov, iar președintele Volodimir Zelenski a raportat succese ale trupelor care luptă împotriva unui nou atac rusesc în această regiune, transmite Reuters. „Ocupantul își pierde infanteria și echipamentele, pierderi tangibile, chiar dacă, la fel ca în 2022, conta pe un avans rapid pe teritoriul nostru”, a declarat Zelenski. El a spus și că forțele sale au respins un asalt mai la sud, în jurul orașului Ceasiv Iar (Donețk), o țintă-cheie în efortul rusesc: „Soldații noștri au distrus mai mult de 20 de vehicule blindate ale ocupantului”.

Soldat ucrainean în tranșeeFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 816 – LIVE pe HotNews.ro:

08:39 Forțele rusești și-au intensificat recent efortul de a cuceri orașul Ceasiv Iar, important din punct de vedere operațional, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele rusești încearcă să exploateze modul în care operațiunile ofensive rusești din nordul regiunii Harkov și operațiunile ofensive în curs de desfășurare în estul Ucrainei au generat o presiune mai mare asupra forțelor ucrainene la nivelul întregului teatru de operații.

Cucerirea de către ruși a orașului Ceasiv Iar ar fi semnificativă din punct de vedere operațional, deoarece ar oferi forțelor rusești poziții favorabile pentru a lansa operațiuni ofensive ulterioare împotriva orașelor Kostyantynivka și Druzhkivka, orașe care formează porțiunea sudică a unei centuri defensive ucrainene care reprezintă coloana vertebrală a apărării Ucrainei în regiunea Donețk, notează ISW.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

—————

Citeste mai mult

NATIONAL

Revoltele din Noua Caledonie: Franța va începe o operațiune cu 600 de jandarmi pentru eliberarea drumului spre aeroport

Publicat

in

​Statul francez a lansat duminică o vastă operaţiune a forţelor de ordine în arhipelagul său din Pacificul de Sud, Noua Caledonie, pentru a debloca drumul spre aeroport, după şase morţi în şase zile de revolte împotriva unei reforme electorale, notează AFP și Agerpres.

Dezastru în Noua Caledonie din cauza revoltelorFoto: NICOLAS JOB / Sipa Press / Profimedia

Această operaţiune „cu peste 600 de jandarmi” urmăreşte “să recâştige controlul complet asupra drumului principal de 60 de kilometri dintre Nouméa şi aeroport”, a anunţat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, într-un mesaj pe X.

Cu atât mai mult cu cât Noua Zeelandă a anunţat duminică că a cerut Franţei să poată ateriza avioane pentru a-şi repatria cetăţenii.

„Suntem pregătiţi de decolare şi aşteptăm autorizaţia autorităţilor franceze pentru a şti când aceste zboruri pot avea loc în deplină siguranţă”, a declarat ministrul de externe Winston Peters într-un comunicat.

În lipsa zborurilor către şi dinspre Noua Caledonie, suspendate de marţi, guvernul arhipelagului a estimat sâmbătă că 3.200 de persoane erau blocate, fie pentru că nu au putut părăsi arhipelagul, fie pentru că nu au putut ajunge acolo.

Violenţele au făcut şase morţi, cel mai recent sâmbătă după-amiază, un caldoche (caledonian de origine europeană) în Kaala-Gomen, în provincia Nord. Ceilalţi cinci morţi sunt doi jandarmi şi trei civili kanak (numele populaţiei autohtone), în zona metropolitană Nouméa.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică dimineaţă, Înaltul Comisariat al Republicii în Noua Caledonie a raportat însă o noapte “mai calmă”.

„Statul se mobilizează pentru a asigura protecţia populaţiei şi a restabili ordinea republicană”, a adăugat reprezentanta statului central.

Ea a anunţat sosirea viitoare a „câteva sute de forţe de securitate internă, sprijin logistic şi operaţional şi de securitate civilă”, pe lângă întăririle deja trimise, a reamintit ea.

Ministrul francez de interne a publicat imagini cu sosirea întăririlor trimise de Paris pe insulă:

Guvernul din Noua Caledonie a anunțat sâmbătă că aproximativ 3.200 de persoane au rămas blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale spre și dinspre arhipelag.

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia lor şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific.

Revoltele de pe insulă au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend