Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Atacuri ÎN RAFALĂ ale lui Adrian Năstase la adresa lui Victor Ponta şi Traian Băsescu: Fostul premier s-a DEZLĂNŢUIT – 'PUNEA judecătorii din complete'

Publicat

in

NATIONAL

Documentul care trebuie depus obligatoriu la ANAF. Cei vizați mai au la dispoziție doar 7 zile

Publicat

in

Sunt ultimele zile în care cei care obțin bani din alte surse în afară de salarii pot declara veniturile la ANAF, pentru a plăti impozitele datorate statului.

Termenul limită este 27 mai. Tot până atunci, salariații care vor să sprijine un ONG pot trimite formularele.

„Dacă ne referim strict la persoanele fizice, într-adevăr, cele mai importante formulare sunt cele două – declarația unică și formularul 230, pentru situația în care avem o cauză nobilă pe care am vrea să o susținem și vrem să redirecționăm o parte din impozitul pe care îl plătim către către stat”, afirmă Andreea Gheorghe, consultant fiscal, la Pro Tv.

E vorba de 3,5% din impozitul pe care îl plătim către stat din salariu. Așadar, cei care vor să facă o donație către un ONG, dacă n-au completat deja acest formular, mai au câteva zile. Formularul este foarte simplu de completat și multe ONG-uri chiar l-au pre-completat.

Declarația unică este pentru mai multe feluri de venituri

Declarația unică este aceea pe care trebuie să o completeze cei care obțin venituri din alte surse decât salarii.

„Termenul de depunere este 25. Anul acesta este 27. În principiu, este vorba de orice alte venituri pe care le obții în afara salariului, cum ar fi chirii, dividende, dobânzi, câștiguri pe piața de capital, dacă avem vânzare de acțiuni, spre exemplu, și venituri independente”, spune Andreea Gheorghe.

Probabil cea mai întâlnită situație este cea care se referă la chirii. Știm că suntem țara proprietarilor și sunt foarte mulți oameni care au apartamente închiriate.

A fost inclusă cota forfetară de cheltuieli de 20%

„În principiu, anul acesta a venit cu câteva noutăți în ceea ce privește veniturile din chirii și cea mai importantă este includerea cotei forfetare de cheltuieli de 20%. Practic, ce se întâmplă este că din venitul total pe care îl obținem ca și proprietar al apartamentului pe care îl închiriem, vom reduce 20%, iar din rezultat, de fapt, acel rezultat este este considerat ca fiind venit impozabil și acel rezultat îl vom impozita cu 10%.

Dacă ar fi să facem un calcul grosier, dacă avem un venit lunar de 500 euro pe an am achita în jur de 480 euro impozit pe venit și, evident, suplimentar de acest impozit avem și obligația de a declara și a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate, în situația în care ne încadrăm într-unul din plafoanele menționate în codul fiscal”, precizează aceasta.

Citeste mai mult

NATIONAL

Tururile cu bicicleta şi caiacul în Delta Dunării vor include în traseu Muzeul Ivan Patzaichin

Publicat

in

Organizatorii tururilor cu bicicleta şi caiacul în Deltă vor include în traseu Muzeul Ivan Patzaichin, din Mila 23, care se va deschide la finele acestei săptămâni, şi susţin că darea în folosinţă a primului traseu verde din Deltă înseamnă inclusiv intrarea în legalitate a acestor tururi.

Un grup de 14 persoane a plecat duminică din suburbia Tudor Vladimirescu a municipiului Tulcea, cu bicicletele, spre oraşul Sulina, traseul acestora incluzând satele Pardina, Chilia Veche, Periprava şi CA Rosetti.

“Am călătorit mult în ţară, dar în Deltă nu am ajuns niciodată. Pentru mine, fiinţa umană este făcută să se mişte. Nu cred că va fi prea mult efort fizic. Îmi plac vacanţele active şi nu cred că va fi suficientă mişcare”, a declarat pentru AGERPRES Anamaria Cucuteanu, din Iaşi, una din cele 14 persoane.

Înnoptarea are loc în campinguri, de cele mai multe ori, iar în suburbia Tudor Vladimirescu, un asemenea loc a fost amenajat de Alexandru Redvanov, care le oferă oaspeţilor nu doar toate facilităţile, ci şi o masă cu preparate locale făcute doar la cerere.

“Le oferim oaspeţilor un borş de peşte tradiţional, adică le dăm mai întâi peştele cu cartofii şi mujdei, iar la final le servim şi zeama. Costă 40 de lei. Avem scrumbie la grătar, saramură de crap, toate făcute de mine, după reţetele învăţate la bunicul şi tatăl meu. Bunicul meu a fost pescar, iar tatăl meu marinar”, a afirmat Alexandru Redvanov.

Campingul din suburbia Tudor Vladimirescu nu figurează pe google maps, drumul din suburbie este foarte rău, dar aceste lucruri care pot fi considerate un antrenament pentru turele cu bicicleta în Deltă.

Organizatorul excursiei, Călin Ene, a menţionat că următoarele ture cu bicicleta şi caiacul în Deltă vor include şi Muzeul Ivan Patzaichin care se va deschide la finele acestei săptămâni în satul Mila 23, inaugurarea obiectivului care presupune şi deschiderea primul traseu dedicat bărcilor fără motor din Deltă, însemnând şi intrarea în legalitate a excursiilor cu cortul.

“Odată cu deschid muzeului se va inaugura şi prima autostradă verde, primul traseu de caiac prevăzut şi cu locuri de înnoptare. Una din problemele noastre este că nu se pot parcurge distanţe lungi cu caiacul şi eram cumva infractori până în momentul în care se va deschide acest traseu care include şi locuri de înnoptare. Vom putea ajunge cu caiacul de la Letea la Sulina şi cu un efort de voinţă vom putea face şi Mila 23-Sulina”, a menţionat Călin Ene.

El a mai spus că turele cu bicicleta şi caiacul în Deltă sunt preferate în special de persoanele active, deşeurile fiind transportate de participanţi şi puse în spaţiile special amenajate.

“Discuţiile sunt ca acest prim traseu verde din Deltă să fie administrat în comun cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Suntem direct interesaţi să-l păstrăm curat, să fie o carte de vizită a noastră”, a mai spus Călin Ene.

La Sulina, grupul de vizitatorii va schimba bicicletele cu caiacul, turele oferite fiind în apropierea oraşului.

“Eu vin de foarte mult timp în Deltă şi ca organizator de activităţi şi am un mare ‘coup de foudre’ cu Sulina care are aşa un farmec desuet foarte autentic, deşi vine la pachet cu un iz de paragină. Îmi place foarte mult Delta, pentru că, deşi s-a dezvoltat un pic haotic, are un acces restricţionat, dacă am reuşi să restricţionăm şi excursiile de o zi în Deltă ar fi nemaipomenit, avem o infrastructură de cazare care începe să fie mai bună, cu mai multe pensiuni autentice care folosesc materiale tradiţionale de construcţie, mi se pare că merge într-o direcţie mai bună în ultimii ani”, a afirmat proprietara unei agenţii de turism din Bucureşti, Raluca Teodor, participantă la tura cu bicicleta şi caiacul în Deltă.

Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară va fi inaugurat joi, 23 mai, în satul Mila 23, celebrează succesele lui Ivan Patzaichin şi oferă un cadru pentru expunerea preocupărilor sale privind Delta, pentru încurajarea şi exprimarea culturii şi tradiţiilor lipovenilor din Mila 23 şi pentru punerea în valoare a biodiversităţii fragile a Deltei Dunării.

Potrivit asociaţiei “Ivan Patzaichin-Mila 23”, prin proiecte de educaţie şi asigurarea unui spaţiu pentru rezidenţe artistice şi de cercetare, muzeul va deveni un pilon esenţial în viaţa comunităţii şi va contribui la evoluţia Deltei Dunării şi la bunăstarea locuitorilor ei, oferind tuturor zonelor naturale protejate din ţară un model de instituţie bazată pe principii moderne de colaborare comunitară.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend