Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ardealul are Delegație în Parlamentul European. Ce își propune

Publicat

in

Europarlamentarii Victor Negrescu şi Emilian Pavel au lansat, sâmbătă, la Bruxelles, Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului, un demers prin care vor fi promovate, prin evenimente periodice, valorile culturale şi oportunităţile economice ale zonei de Vest a României. 

Lansarea a avut loc în debutul celei de-a X-a ediţii a Festivalului ‘Primăvara Românească la Bruxelles’, eveniment la care au fost prezenţi ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, deputaţii social-democraţi Ioan Dîrzu, Dorel Căprar şi Cătălin Tiuch, vicepreşedinţii Consiliilor judeţene din Bistriţa Năsăud – Alexandru Pugna şi Maramureş – Gabriel Zetea, preşedintele PSD Bihor – Ioan Mang, primari şi viceprimari. 

‘Este o Delegaţie prin care vrem să reprezentăm zona de vest a României la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană, aşa cum o fac şi alţii’, a declarat Victor Negrescu. 

Europarlamentarul a subliniat că acest proiect este posibil datorită sprijinului venit din partea comunităţii româneşti din Belgia. El a explicat că există în total peste 400 de reprezentanţe regionale sau locale din toată Europa la Bruxelles. 

‘Când am ajuns aici, am observat că celelalte zone din Europa sunt reprezentate la Bruxelles. Există în total peste 400 de reprezentanţe regionale sau locale din toată Europa la Bruxelles, reprezentanţe care joacă acest rol, de a crea un dialog între interesul local şi interesul european, pentru că atunci când este vorba de atragerea fondurilor europene, de promovarea interesului naţional, inclusiv al României, este important să se vadă şi ceea ce are de oferit o ţară, cu particularităţile şi tradiţiile sale’, a declarat Victor Negrescu. 

Europarlamentarul a menţionat că au mai existat demersuri asemănătoare, care au eşuat. 

‘Acest demers a mai fost încercat şi în trecut. Nu spunem că suntem primii. Spre exemplu, în 2009-2010, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională din toată ţara au încercat să deschidă birouri la Bruxelles. Ele nu au supravieţuit mai mult de un an pentru că nu au avut nici resursele umane, poate nici calificarea şi nici sprijinul necesar. Noi, prin activitatea noastră de europarlamentari, (…), încercăm să oferim posibilitatea ca o zonă din România să fie vizibilă – o zonă care reprezintă aproape opt milioane de locuitori, o zonă care are particularităţile sale, tradiţiile sale – şi să întărim mesajul european şi imaginea de ţară a României’, a declarat Victor Negrescu. 

Europarlamentarul a adăugat că prin acest demers urmează ca zona de Vest a României să fie mai bine cunoscută. 

‘Înseamnă că noi, practic, deschidem o structură în care invităm pe toţi cei interesaţi din zona de Vest a României – administraţii locale, antreprenori, cetăţeni, asociaţii – să vină alături de acest proiect pentru a construi împreună o serie de activităţi permanente, în aşa fel încât să întărim vizibilitatea locală. (…). Sper ca acest demers să fie bine înţeles şi să reuşim să atingem obiectivele pe care ni le-am fixat şi împreună să facem în aşa fel încât zona de Vest a României să fie mai bine cunoscută, şi ulterior întreaga ţară, şi, evident a întări potenţialul pe care îl are România, pentru că vorbim şi de fonduri şi de granturi disponibile de la Bruxelles pe care putem să le accesăm doar lucrând la nivel regional şi în cooperare între judeţele şi regiunile din zona de Vest’, a spus europarlamentarul. 

Victor Negrescu a menţionat că deja există un site dedicat acestui proiect, în limbile engleză şi română. 

‘Vrem să organizăm evenimente în care promovăm lucruri care nu sunt cunoscute la nivelul Uniunii Europene, să facem în aşa fel încât o parte din această informaţie să ajungă, prin reţeaua Ministerului de Externe şi reprezentanţele României peste hotare, în aşa fel încât într-adevăr toată reţeaua de diplomaţi să cunoască ce înseamnă zona de vest a României, care sunt tradiţiile, să reuşim să realizăm un plan foarte clar al posibilităţilor de investiţii pentru zona respectivă, atât pentru crearea de locuri de muncă, cât şi investiţii în turism’, a declarat Negrescu. 

El şi-a exprimat dorinţa ca şi alte zone din ţară să fie reprezentate astfel la Bruxelles, menţionând că va susţine orice demers similar. 

La rândul său, europarlamentarul Emilian Pavel a spus că vor fi promovate prin acest proiect valorile româneşti. 

‘Aceste lucruri vrem să le promovăm. Nu vrem să promovăm mesaje antinaţionale, nu vrem să chemăm România la raport, cum fac alţi europarlamentari, vrem să promovăm această regiune frumoasă. (…). Vom organiza regulat evenimente de promovare, vom aduce informaţia de la Bruxelles mai aproape de administraţiile publice locale, de ONG-uri, de firme din această zonă’, a declarat Pavel. AGERPRES

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/ardealul-are-delega-ie-in-parlamentul-european-ce-i-i-propune_954013.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care persoanele paralizate își pot mișca mâinile

Publicat

in

Ceea ce era până acum doar un experiment limitat ar putea deveni în curând o soluţie benefică pentru mai multe persoane paralizate în viaţa de zi cu zi. Aproximativ 40 de tetraplegici şi-au recăpătat controlul asupra braţelor sau al mâinilor datorită unor electrozi plasaţi în jurul măduvei spinării, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste rezultate, detaliate într-un articol publicat în revista Nature Medicine, demonstrează, potrivit concluziilor formulate într-un nou studiu, “siguranţa şi eficacitatea” unui dispozitiv ce constă în plasarea unor electrozi pe pielea persoanelor paralizate în jurul zonei în care măduva spinării a fost afectată în urma unui accident.

În total, 40 de tetraplegici şi-au recâştigat atât forţa, cât şi capacitatea de a-şi mişca braţele sau mâinile, după două luni de terapie cu acest dispozitiv.

Acesta din urmă, proiectat de start-upul Onward, “ar putea schimba datele problemei pentru majoritatea pacienţilor afectaţi de o leziune a măduvei spinării”, a declarat cercetătorul Chet Moritz, coordonatorul acestui studiu, într-o conferinţă de presă organizată de revista Nature.

Cercetările avansează

Noile cercetări se înscriu într-un domeniu care a cunoscut progrese majore în ultimii ani. Este vorba despre faptul de a le permite persoanelor paralizate să se mişte din nou, cu ajutorul unei stimulări electrice a măduvei spinării.

Mai mulţi pacienţi au reuşit astfel chiar să meargă din nou, permanent, datorită unui implant plasat direct în măduva spinării.

Deşi mai puţin spectaculoase la prima vedere, rezultatele anunţate luni ar putea schimba vieţile unor pacienţi la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, pe termen scurt.

“Toată lumea crede (…) că noi vrem doar să putem merge din nou”, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă jurnalista britanică Melanie Reid, rămasă paralizată după o căzătură de pe cal în urmă cu 15 ani.

“Dar, pentru un tetraplegic, cel mai important lucru este să poată să se folosească de mâinile sale”, a adăugat ea, după ce a beneficiat de acel dispozitiv şi care reuşeşte în prezent să facă să defileze o pagină de internet pe ecranul unui telefon mobil.

Uşor de utilizat

Noul sistem este interesant şi dintr-un punct de vedere practic. El necesită plasarea unei cutii pe piele, nu implantarea unor electrozi printr-o operaţie chirurgicală.

Un implant, o pistă explorată şi de Onward, ar fi probabil mai eficient, dar şi mai complex de utilizat.

Iar cutia nu trebuie să fie purtată tot timpul pentru a fi benefică: ea a fost testată în sesiuni care au durat o oră fiecare. În timp, efectele sale par să dureze, deoarece ajută la dezvoltarea unor noi conexiuni între creier şi membrele afectate.

“Beneficiile cresc cu timpul, chiar şi atunci când stimulatorul nu funcţionează”, a adăugat Melanie Moritz.

Mai presus de toate, amploarea acestui studiu este cea care marchează un pas înainte considerat crucial. Până în prezent, cercetările în acest domeniu au implicat doar câţiva pacienţi izolaţi, cu rezultate impresionante, dar insuficiente pentru a concluziona dacă astfel de instrumente sunt viabile în viaţa de zi cu zi.

Când ar putea ajunge pe piață

Noul studiu a fost realizat la nivel global pe 60 de pacienţi, un eşantion fără precedent. Deşi nu toţi au înregistrat progrese notabile, aproape trei sferturi dintre ei au avut de beneficiat de pe urma dispozitivului.

În acest stadiu, rezultatele obţinute le permit reprezentanţilor de la Onward să înceapă negocieri imediate cu autorităţile sanitare de reglementare din mai multe ţări, inclusiv cu cele din Statele Unite.

“Niciodată nu putem să prezicem când vom obţine o autorizare”, a explicat cercetătorul Gregoire Courtine, care a supervizat studiul şi care face parte din echipa start-upului Onward. “Dar, după părerea mea, vom putea să îl comercializăm până la sfârşitul anului în Statele Unite, apoi imediat după aceea şi în Europa”, a adăugat el.

În schimb, în raport cu stadiul în care se află cercetarea medicală în prezent, vor trebui să treacă mai mulţi ani înainte ca pacienţii tetraplegici să aibă acces în mod frecvent la implanturi care să le permită să meargă din nou.

Rămâne o mare necunoscută: preţul noului dispozitiv. “Nu a fost încă stabilit”, a recunoscut Gregoire Courtine, care promite că obiectivul specialiştilor de la Onward este acela ca preţul să rămână “accesibil”.

Citeste mai mult

NATIONAL

SUA spun că s-au aflat „în imposibilitatea” de a oferi ajutor Iranului după prăbușirea elicopterului lui Ebrahim Raisi, „în mare parte din motive logistice”

Publicat

in

Statele Unite au anunțat luni că nu au fost în măsură, în mare parte din motive logistice, să accepte o cerere de asistență din partea Iranului venită în urma accidentului de elicopter din weekend în care a murit președintele Ebrahim Raisi, Washingtonul prezentându-și condoleanțele pentru decesul acestuia, scrie Reuters.

Varzaghan, nord-vestul Iranului, locul prăbușirii elicopterului în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi, 20 mai 2024. Foto: Azin HAGHIGHI / AFP / Profimedia

Această rară solicitare a Iranului, care consideră SUA și Israelul drept principalii săi adversari, a fost dezvăluită de Departamentul de Stat, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ne-a fost solicitată asistență de către guvernul iranian. Le-am spus clar că le vom oferi ajutor, așa cum am face ca răspuns la orice solicitare din partea unui guvern străin în acest tip de situație”, a declarat în fața presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„În cele din urmă, în mare parte din motive logistice, nu am fost în măsură să oferim această asistență”, a spus Miller, fără a oferi alte detalii.

Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbușit duminică, în care se aflau Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian și alți șase pasageri și membri ai echipajului, a fost găsită luni dimineață, după o căutare care s-a întins pe parcursul nopții, în condiții meteorologice extrem de dificile.

Iranul nu a oferit încă nicio explicație oficială cu privire la cauza prăbușirii elicopterului Bell 212 de fabricație americană în munții din apropierea graniței cu Azerbaidjanul.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Teheranul ar putea da vina pe Washington, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a răspuns: „Statele Unite nu au avut niciun rol în acest accident”.

„Continuăm să monitorizăm situația, dar nu avem nicio perspectivă asupra cauzei accidentului”, a adăugat Austin, citat de Reuters și AFP.

Prăbușirea avionului s-a produs într-un moment în care disensiunile interne din Iran, cauzate de o serie de crize politice, sociale și economice, s-au înmulțit. Conducătorii clerici ai Iranului se confruntă cu presiuni internaționale în legătură cu programul nuclear al Teheranului și cu aprofundarea legăturilor militare cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, Austin a negat orice îngrijorare a SUA cu privire la faptul că accidentul ar putea avea implicații imediate de securitate în Orientul Mijlociu.

„Nu văd neapărat un impact mai larg, regional, asupra securității în acest moment”, a precizat el.

Conform constituției Republicii Islamice, noi alegeri prezidențiale trebuie organizate în termen de 50 de zile. De altfel, presa de stat a anunțat, conform AFP, că autoritățile au decis să țină alegeri prezidențiale pe data de 28 iunie

Suzanne Maloney, cercetătoare din cadrul think tank-ului Brookings Institution, specializată în chestiuni care au legătură cu Iranul, a explicat că ayatollahul Ali Khamenei și serviciile de securitate iraniene vor încerca să evite orice percepție de vulnerabilitate în timpul perioadei de tranziție.

„Prin urmare, m-aș aștepta la un Iran timid și reactiv, care ar putea fi mai reticent la riscuri pe termen scurt, dar, în mod paradoxal, mai periculos dacă se percepe în defensivă”, a spus Maloney.

Zi de doliu naţional în Turcia, decretată de Erdogan

Tot luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea lui Ebrahim Raisi.

„În timpul şedinţei de guvern, am decis să declaram o zi de doliu naţional în ţara noastră pentru a împărtăşi durerea profundă trăită de poporul iranian”, a declarat liderul de la Ankara, într-un discurs televizat.

„Transmitem din nou condoleanţe fraţilor noştri iranieni”, a mai spus Erdogan, care a afirmat anterior în cursul zilei de luni că „ne rugăm pentru mila lui Dumnezeu pentru dragul meu coleg şi frate” Ebrahim Raisi.

Ministrul turc al transporturilor Abdulkadir Uraloglu a precizat că elicopterul la bordul căruia se afla preşedintele iranian nu avea „sistem de semnalizare” sau acesta nu funcţiona în momentul prăbuşirii duminică a aparatului de zbor.

„Am stabilit că sistemul de semnalizare al elicopterului era probabil stricat sau că (aparatul de zbor) nu avea un sistem de semnalizare”, a declarat presei ministrul turc, potrivit Agerpres.

Ankara, care a trimis duminică seara o dronă Akinci în zona accidentului, a afirmat luni că dispozitivul său a făcut posibilă localizarea epavei elicopterului la bordul căruia se afla preşedintele Raisi, descoperită în zorii zilei de luni în nord-vestul Iranului.

Preşedintele Erdogan, care se mândreşte deseori cu dezvoltarea industriei de apărare a Turciei, a salutat luni seara „rolul activ” pe care l-a avut drona turcească în localizarea epavei elicopterului.

Autorităţile iraniene au mai anunţat luni că procesiunea funerară pentru preşedintele Raisi va avea loc miercuri la Teheran.

Citiți și:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend