Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Apel la responsabilitate! Solicitare de ultimă oră pentru Guvern

Publicat

in

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) face o solicitare de ultimă oră! AmCham îi cere Guvernului să fie responsabil în planificarea bugetară pentru anul 2019.

APEL LA RESPONSABILITATE ÎN PLANIFICAREA BUGETARĂ PENTRU ANUL 2019

Planificarea si execuția bugetară care să susțină potențialul de creștere economică pe termen mediu și lung trebuie fundamentate pe o politică fiscal-bugetară sănătosă și pe măsuri de creștere a colectării veniturilor bugetare.

 În contextul dezbaterilor  pe marginea planificării Bugetului de Stat pentru anul 2019, AmCham Romania reiterează apelul pentru responsabilitate în planificarea bugetară și atrage atenția asupra vulnerabilităților și riscurilor prezentate de proiectul de buget.

În viziunea noastră, o politică fiscal-bugetară dezirabilă trebuie să asigure predicitibilitatea măsurilor de politică fiscal-bugetară și sustenabilitatea pe termen mediu și lung a finanțării deficitului bugetar pentru a evita dezechilibrele macroeconomice ce pot fi generate de  măsurile de corecție a deficitului bugetar.

O evoluție necesară în exercițiul de planificare bugetară este creșterea alocărilor pentru investițiile publice și prioritizarea obiectivelor de investiții publice semnificative, prin planificarea multianuală a bugetului public consolidat, corelate cu alocarea resurselor bugetare care să încurajeze activitățile economice cu valoare adăugată ridicată pentru a întări poziția economiei românești în cadrul lanțului global al valorii adăugate.

Pe termen mediu şi lung, dezvoltarea economică se poate realiza numai în condiţiile unui sistem financiar sănătos şi robust.

Pentru asigurarea veniturilor bugetare analiza AmCham Romania subliniază recomandări pe care mediul de afaceri le aduce în mod repetat în atenția autorităților, respectiv modernizarea infrastructurii de colectare și eforturi susținute pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.

Analiza AmCham Romania semnalează de asemenea menținerea unor vulnerabilități structurale majore confirmate și în  execuția bugetului public consolidat în anul 2018, legate de evoluția cheltuielilor publice care au depășit cu mult țintele stabilite la începutul anului și au atras măsuri corective precum finanțarea necesarului suplimentar de cheltuieli curente prin venituri cu caracter excepțional și temporar sau introducerea de noi taxe.

Referitor la planul de buget aferent pentru anul 2019 sunt îngrijorătoare majorările substanțiale ale cheltuielilor publice, cu un avans de 14% față de anul 2018, și cele ale cheltuielilor de personal al căror salt cu 18,9% le va plasa la un maximum istoric de 10% din PIB.

Considerăm că obiectivele privind creșterea veniturilor publice și nivelul deficitului bugetar sunt foarte ambițioase, având la bază ipoteze optimiste cu privire la performanța economiei (creștere a PIB real de 5,5%), în ciuda prognozelor în scădere avansate de instituțiile financiare internaționale pentru România, toate aceastea pe fondul tendinței de încetinire a creșterii economice și la nivel global.

În acest context, riscurile sunt ca țintele de venituri publice stabilite în planul de buget să nu fie realizate, iar aceasta să se concretizeze în presiuni de creștere a deficitului bugetar. În condițiile de materializare a unui astfel de scenariu negativ, pentru a menţine deficitul bugetar la un nivel sub 3% din PIB în 2019, Guvernul ar putea să reducă din nou investițiile publice atât de necesare pentru finanțarea proiectelor de infrastructură sau a altor domenii strategice pentru recuperarea decalajelor pe care România le înregistrează comparativ cu media UE sau cu țările din regiune.

În opinia AmCham Romania, și Strategia fiscal-bugetară pe termen mediu (2019-2021) ridică numeroase semne de întrebare pentru investitori cu privire la consistența și potențialul de realizare a proiecțiilor prezentate în cadrul acesteia, inclusiv prin faptul că nu iau în calcul creșterile implicate de noua lege a pensiilor în această perioadă.

AmCham Romania va continua să urmărească dezbaterile pe marginea Bugetului de Stat pentru anul 2019 și să promoveze recomandările privind principiile care trebuie să stea la baza unei planificări bugetare sănătoase și a unei execuții sustenabile pe termen mediu și lung”.

Vezi și Lovitură în plin pentru Elena Udrea! Cu ea în Costa Rica, afacerile din România se prăbuşesc

Vești extraordinare pentru acești bugetari! Eugen Teodorovici a semnat

SURSE Rămasă fără șef, Armata Română mută în forță! Operațiunea ‘Echiparea’

Citeste mai mult

NATIONAL

Decizia unui tribunal rus: Activele și conturile Deutsche Bank din Rusia vor fi sechestrate într-un proces legal

Publicat

in

Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, ca parte a unui proces care implică banca germană, au arătat documentele instanţei, citate de Reuters.

Banca a fost unul dintre creditorii garanţi în baza unui contract pentru construirea unei fabrici de procesare a gazelor în Rusia, cu Linde din Germania, care a fost reziliat din cauza sancţiunilor occidentale.

Procesul a fost intentat de RusChemAlliance, cu sediul la Sankt Petersburg, o societate mixtă deţinută în proporţie de 50% de gigantul gazului rus Gazprom, care este operatorul proiectului, conform News.ro.

Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a interzis Deutsche Bank să-şi exercite cota de 100% din capitalul autorizat al filialei sale ruse, precum şi Deutsche Bank Technology Center LLC.

Instanţa a impus, de asemenea, un sechestru pentru titluri de valoare, proprietăţi imobiliare şi conturi bancare ale Deutsche Bank, precum şi ale filialei sale ruse şi ale Deutsche Bank Technology Center, de până la 238,6 milioane de euro (259 milioane de dolari).

Grupul Deutsche Bank din Frankfurt a declarat că a constituit deja provizioane de aproximativ 260 de milioane de euro pentru acest caz.

”Va trebui să vedem cum această cerere este implementată de instanţele ruse şi să evaluăm impactul operaţional imediat în Rusia”, a spus banca într-un comunicat.

Tribunalul rus a ordonat vineri ca activele, conturile şi proprietăţile UniCredit, precum şi acţiunile la două filiale, să fie sechestrate, ca parte a unui proces paralel.

Citeste mai mult

NATIONAL

Dinamo Moscova este la un pas de primul său titlu de campioană a Rusiei: Poate lua trofeul în ultima etapă

Publicat

in

Dinamo Moscova este la un pas de primul său titlu de campioană a Rusiei, după ce a învins sâmbătă, cu scorul de 4-1, formaţia FC Krilia Sovetov Samara, în penultima etapă a sezonului, informează EFE.

Fundaşul paraguayan Fabian Valbuena, căpitanul grupării moscovite, a reuşit o dublă, în minutele 29 şi 57, celelalte goluri fiind marcate de brazilianul Bitello (76) şi de camerunezul Moumi Ngamaleu (90+2) pentru învingători, respectiv Iuri Gorşkov (40), scrie agerpres.ro.

A fost o victorie cu o clară aromă latino-americană pentru Dinamo, care a avut în unsprezecele de start doi paraguayeni, un columbian, un mexican, un uruguayan şi un brazilian.

În urma acestei victorii, Dinamo Moscova a acumulat 56 de puncte în 29 de meciuri, având un avans de cinci lungimi faţă de Zenit Sankt Petersburg, care va evolua duminică în deplasare cu cecenii de la FC Ahmat, înaintea ultimei etape a sezonului.

Dinamo Moscova, fostul club al legendarului portar Lev Iaşin, nu a câştigat niciodată campionatul Rusiei, ultimul său titlu naţional datând din perioada Uniunii Sovietice (1976).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend