Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Andrei Chiliman, aflat sub control judiciar, s-a prezentat la Sectia 1 de Politie: Nu exista demisie, nu exista absolut nimic. Nu exista nici un fel de dovezi la dosar

Publicat

in

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat, sambata dimineata, la Sectia 1 Politie din Capitala, unde trebuie sa mearga dupa ce instanta suprema a decis sa fie cercetat sub control judiciar. “Nu exista demisie, nu exista absolut nimic. Nu exista nici un fel de dovezi la dosarul respectiv. Nu are nici o legatura dosarul cu vreo spaga, nu exista nici un fel de dovada. Lasam justitia sa isi faca treaba. Asa cum am stabilit cu dansii, o sa vin la Politie de doua ori pe saptamana”, a declarat Chiliman, la iesirea din sectia de Politie.

Andrei Chiliman a ajuns la Sectia 1 Politie in jurul orei 9:30, la aproape 10 ore ore dupa ce instanta suprema a respins cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva a primarului si a decis ca acesta sa fie cercetat in libertate, in dosarul in care este acuzat de complicitate la trafic de influenta.

Chiliman a stabilit cu politistii supraveghetori zilele in care se va prezenta la Politie in cadrul masurii controlului judiciar, anuntand ca va veni, pentru inceput, de doua ori pe saptamana.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, vineri noapte, ca edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad sa fie cercetati in libertate, sub control judiciar, in dosarul privind atribuirea preferentiala de lucrari unor firme de la care primeau “comisioane” de 10% din valoarea contractelor incheiate.

  • De ce este acuzat Andrei Chiliman

Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, si Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Chiliman si consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta.

Procurorii DNA i-au retinut pe cei patru si au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lor preventiva, propunerea fiind respinsa, vineri noapte, de instanta, care a dispus masura controlului judiciar.

In perioada in care se vor afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad au interdictie sa paraseasca tara fara incuviintarea procurorilor si sunt obligati sa se prezinte la politie in zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, dar si la procurori si in fata instantei, ori de cate ori sunt chemati, precum si sa anunte daca isi schimba locuintele.

Anchetatorii sustin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infractional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind “comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1”.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obtinute de Mediafax, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care ii respecta cu strictete “ordinele”, le impunea functionarilor Primariei Sectorului 1 si controla modul in care acestia le executa, motiv pentru care “toti functionarii primariei o stiau de frica”. Totodata, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfata lui Moisescu in relatiile cu reprezentantii firmelor care aveau contracte cu Primaria si care trebuiau sa remita cei 10-15% ceruti din banii incasati din contractele atribuite ilegal.

Anchetatorii explica si modul de operare al gruparii, aratand ca principalii actionari sau reprezentanti ai firmelor importante erau contactati personal de Moisescu si de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman si cu directorii serviciilor de investitii si achizitii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Pitigoi, Razvan Munteanu, Ciprian Ghioaca si o alta persoana, decedata intre timp, spunand ca trebuie sa plateasca acel “comision” impus de acestia.

In cazul in care o firma ar fi refuzat sa plateasca mita, respectiv “comisionul” impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firma nu ar mai fi castigat niciodata vreo procedura de achizitie publica in Sectorul 1. Mai mult, in anumite cazuri s-ar fi ajuns si la amenintari la adresa reprezentantilor firmelor care ar fi refuzat sa “cotizeze”, se arata in documentele anchetatorilor.

Banii primiti de la reprezentantii firmelor carora li se atribuiau preferential contractele ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Procurorii DNA au precizat, in documentele citate, ca grupul infractional ar fi obtinut de la reprezentantii firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate.

Plata “comisionului” se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluati direct de Moisescu, sustin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului sa fie platita prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate catre B1 TV si Romania TV.

“Aceasta protectie consta in faptul ca nu aparea nimic negativ despre ei in mass-media, iar daca in mod intamplator ar fi aparut ceva, acestia ar fi avut capacitatea sa opreasca, speculand relatia contractuala”, arata anchetatorii.

De altfel, aceasta metoda era folosita in cazul mai multor firme care voiau sa incheie contracte cu Primaria Sectorului 1, astfel ca o parte din “comisionul” cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era data prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau incheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghita, in care functioneaza postul Romania TV.

Vlad Moisescu era coordonatortul grupul infractional si se ocupa de solicitarea si incasarea comisioanelor, invocand influenta pe care o are asupra persoanelor cu functii decizionale din cadrul Primariei Sectorului 1 si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii banilor primiti ilegal. “Vlad Moisescu este o persoana foarte influenta in interiorul PNL si se bucura de sprijinul conducerii partidului si al multor persoane cu functii importante in institutii de stat. El este persoana care are ultimul cuvant, inclusiv in ceea ce priveste activitatea derulata la nivelul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, iar acest lucru este cunoscut de toata lumea”, au mai aratat procurorii.

Ion Brad era persoana de incredere a lui Vlad Moisescu si cel care, la indicatiile acestuia, gestiona banii primiti ilegal, el fiind trezorier al PNL Sector 1.

Ioana Costescu avea, impreuna cu Ion Brad, rolul de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar primarul Andrei Chiliman garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora si plata comisioanelor, au mai aratat anchetatorii.

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucuresti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost si deputat de Bucuresti timp de doua legislaturi: 1996-2000 si 2000-2004.

Chiliman si ceilalti trei inculpati sunt cercetati in dosarul in care sunt acuzati, printre altii, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Preşedintele Argentinei declanşează un scandal în Spania după ce Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia premierului Sanchez

Publicat

in

Guvernul socialist spaniol l-a chemat duminică pentru consultări pe ambasadorul său de la Buenos Aires, după ce preşedintele argentinian Javier Milei a făcut comentarii critice la adresa soţiei premierului Pedro Sanchez cu ocazia unei reuniuni a extremei dreapta ce a avut loc la Madrid, relatează Reuters.

Javier MileiFoto: Juan MABROMATA / AFP / Profimedia

Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia lui Sanchez, Begona Gomez, în timpul unei adunări organizate la Madrid de partidul de extremă dreapta Vox, la care au participat mulţi dintre aliaţii săi internaţionali.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Alvares a declarat că aşteaptă scuze din partea lui Milei.

Alţi miniştri au condamnat, de asemenea, discursul lui Milei, în care acesta a descris socialismul ca fiind “blestemat şi cancerigen”.

Sanchez conduce Partidul Socialist din Spania.

“Prin comportamentul său, Milei a adus relaţia dintre Spania şi Argentina în cea mai gravă stare din istoria recentă”, a declarat Alvarez într-o declaraţie video.

Vizita lui Milei a încălcat şi protocolul diplomatic, întrucât a refuzat să se întâlnească cu regele Spaniei, Felipe, şi cu premierul Sanchez, preferând să îşi promoveze cartea alături de liderul Vox, Santiago Abascal, la mitingul partidului.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, care provine din rândul socialiştilor spanioli, a declarat, într-o postare pe X, că “atacurile împotriva membrilor de familie ai liderilor politici nu îşi au locul în cultura noastră”.

Principalul partid de opoziţie din Spania, Partidului Popular (PP), conservator, a refuzat să susţină poziţia Madridului, surse din cadrul partidului afirmând că Sanchez ar fi trebuit să ofere explicaţii cu săptămâni în urmă cu privire la presupusul caz de corupţie în care a fost menţionat numele soţiei sale. “Tăcerea sa generează îndoieli interne, dar şi neîncredere în străinătate”, a declarat o sursă din PP, adăugând că treaba partidului este să se opună guvernului spaniol şi nu lui Milei.

Un tribunal din Madrid a declarat în aprilie că analizează acuzaţii de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri împotriva soţiei lui Sanchez, aduse într-o plângere privată de Manos Limpias (Mâini Curate), un grup de activişti anticorupţie. Cu toate acestea, autoritatea de urmărire penală din Madrid a declarat ulterior că a făcut apel pentru ca acest caz să fie respins din lipsă de probe.

Sanchez a decis să rămână în funcţie după cinci zile în care şi-a cântărit viitorul odată ce a fost anunţată ancheta împotriva soţiei sale.

(news.ro)

Citeste mai mult

NATIONAL

Se schimbă agricultura. Românii au început să cultive curmale, kiwi sau fistic, iar soiurile s-au adaptat perfect

Publicat

in

Încălzirea globală și temperaturile tot mai ridicate de la noi din țară schimbă și agricultura. Românii au început să cultive curmale, kiwi, goji sau fistic, iar soiurile s-au adaptat perfect.

Schimbările climatice forțează agricultorii români să găsească soluții inovatoare pentru a-și menține producțiile în fața unor condiții meteorologice tot mai imprevizibile.

Iernile blânde, primăverile cu temperaturi ridicate, verile fierbinți și toamnele secetoase au determinat mulți fermieri să exploreze culturi mediteraneene ca alternative viabile la cele tradiționale.

Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, afirmă că adaptarea la noile condiții climatice este esențială pentru viitorul agriculturii în România.

Curmale, kiwi, kaki și fistic la Dăbuleni

„Noi urmărim schimbările climatice pentru că suntem foarte expuși în zona aceasta și ne pregătim să facem față. Una dintre măsurile pe care le-am luat a fost să găsim specii potrivite condițiilor climatice actuale și viitoare.

Temperaturile ridicate din iarna aceasta, mult peste media lunară multianuală, au pornit vegetația culturilor cu 9-24 de zile mai devreme, foarte multe. Din experiența noastră, am dovedit că se pot face curmale, kiwi, kaki și fistic la Dăbuleni. Chiar și măslinul vegetează aici, înflorește, leagă, dar încă nu a dat fructe“, explică Diaconu.

Există riscul ca schimbările climatice să ducă la dispariția culturilor tradiționale, ceea ce face esențială găsirea unor alternative. Primele încercări de adaptare au avut loc la scară mică, cu plante exotice cultivate în ghivece. În multe gospodării din țară, lămâii, clementinii și kiwi sunt deja prezenți în grădini și pe terase.

Impactul în gospodăriile individuale

Chiar și fără date statistice, impactul climei asupra culturilor locale este vizibil. Într-un sat din Timiș, aproape fiecare curte are un lămâi în ghiveci.

În Belciugatele, județul Călărași, o familie cultivă kiwi în ghiveci, iar în Topoloveni, județul Argeș, doi soți cresc un clementin.

Aceste inițiative reflectă o adaptare la nivel micro, indicând o tendință care ar putea deveni mai răspândită pe măsură ce schimbările climatice se intensifică.

O tânără de 35 de ani din București a reușit să producă măsline pe balconul său, după ce a adus un măslin din Grecia. Acesta a crescut de la 20 cm la peste 1 m și a dat primele roade anul trecut.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend