Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Analiza: Cum alegi banca potrivita pentru firma ta

Publicat

in

Deschiderea uni cont bancar pentru capitalul social si operatiuni este una dintre conditiile de indeplinit pentru constituirea unei firme. Daca te-ai hotarat sa intri in afaceri, cum iti alegi banca la care sa iti tii contul pentru firma. StartupCafe a facut o scurta analiza pentru fundamentarea alegerii bancii.

Pentru a deschide o societate cu raspundere limitata (SRL), trebuie sa constitui un capital minim de 200 de lei, intr-un cont bancar.

De regula, la banca trebuie sa te prezinti cu urmatoarele documente pentru deshiderea contului:

– Actul Constitutiv (copie si original)
– Rezervarea denumirii firmei la Oficiul National al Registrului Comertului
– Cartea de identitate a titularului si a eventualilor imputerniciti.
– La banca se completeaza cererea pentru deschidere cont capital social si specimenul de semnatura pentru imputerniciti (daca e cazul).
– Dovada depunerii sumei in cont se prezinta la Registrul Comertului.

La alegerea firmei, este bine sa tinem cont atat de costurile serviciilor, cat si de aspectele parctice:

1. Comisioane de deschidere si de administrare pentru conturi in lei si valuta.
2. Comisionul de depunere.
3. Comisionul pentru incasarile firmei.
4. Comisionul de retragere de bani.
5. Posibilitati de online banking.
6. Comisionul la transfer catre alte banci.
7. Comisionul la transferul interbancar in alte state UE.
8. Costurile pentru serviciile POS (daca ai un magazin)
9. Costurile pentru serviciile e-commerce (pentru magazine online)
10. Cat de vasta este reteaua de sucursale, oficii si bancomate si ce distributie teritoriala are.

Dupa criteriile privind costurile operatiunilor curente, putem lua in calcul si altele:

11. Depozite si alte solutii de economisire pentru firme (dobanzi, comisioane, termen – de urmarit).
12. Schimb valutar – cursuri preferentiale pentru clientii constanti ai bancii.
13. Credite pentru IMM-uri – in ce masura li se ofera in conditii mai bune credite firmelor cu istoric in relatia cu banca.

Principalele banci din Romania spun ca deschid conturi curente pentru operatiunile firmelor in diferite conditii:

BRD: comision zero la deschiderea contului curent, gratuitate la depunerea de numerar in contul curent propriu, posibilitatea deschiderii de conturi in diverse valute, acces la diverse produse si servicii bancare (card de debit, BRD@ffice, depozite, produse de creditare). Amanunte despre costuri, AICI.

BCR. Printre altele, banca ofera Contul Antreprenor. Potrivit BCR, cu acest serviciu, antreprenorii au comision zero de administrare a contului principal si a inca unui cont in lei si a unui cont in euro. In forma cea masi simpla (PLUS), poti face gratuit in fiecare luna 2 plati interbancare, 1 incasare interbancarain lei si o retragere de la ATM BCR. Mai multe amanunte AICI .  Lista completa a comisionarelor BCR pentru persoane juridice, AICI.

Banca Transilvania: accesarea produsului cont de capital social nu implica costuri pentru antreprenor, comision comision zero la deschiderea contului, se pot face operatiuni intrabancare si interbancare (plati si incasari), ridicari si depuneri de numerar gratuit, in lei si orice valuta, in limita a 200 de lei, intr-un interval de cel mult 12 luni. Pentru operatiunile efectuate platesc comisioanele dupa fiecare tranzactie, iar in momentul in care valoarea cumulata a acestor comisioane atinge suma de 400 de lei, clientului ii sunt returnati (virati pe cont) cei 200 de lei. Comisionul pentru administrarea lunara a contului curent este de 5 lei/luna, indiferent de numarul de conturi (comisionul este inclus in voucher-ul de 200 de lei oferit prin accesarea Contul de Capital Social). Pentru Startup-uri (maximum 12 luni vechime), comisionul de deschidere si cel de de administrare sunt zero (timp de 12 luni de la deschiderea contului, la administrare), zero fiind si costul la abonamentul de internet banking. Mai multe amanunte AICI.

ING Bank. Ofera mai multe versiuni de pachete si servicii pentru opreatiunile firmelor. O posibilitate este pachetul ING Profesional, la care banca spune ca nu percepe comision de administrare start-up-urilor (firme cu pana in 12 luni vechime) timp de 12 luni de la deschidere. Altfel, firma plateste comision de administrare lunar de 25 de lei, daca deruleaza mai putin de 10 plati de orice tip pe luna. Nu se iau in calcul transferurile intre conturile proprii. Aceste pachete sunt valabile pentru firme cu cifre de afaceri si rulaje bancare prin ING mai mici de 22 de milioane de lei.  Contului start-up i se pot atasa toate tipurile de carduri disponibile pentru companii. Patronul isi poate plati salariatii pe carduri fara sa mai plateasca un comision de transfer, daca si ei au conturile la ING. Mai multe amanunte, AICI.

Raiffeisen Bank. La contul curent pentru IMM-uri abonamentul lunar este gratuit, iar in afara segmentului IMM conta 40 de lei. Apoi se adauga taxa de 12 euro plus TVA pentru tokenil folosit la tranzactiile electronice. Transferurile intre coturile proprii nu au comision, iar platile interbancare in lei sunt taxate cu un comision de 1 leu. Platile intrebancare in valuta au comision intre 2 si 8 lei, plus un comision pentru BNR (51 de bani pentru valori sub 50.000 de lei ecivalent si 6 lei pentru valori peste 50.000 de lei), in functie de suma transferata. Mai multe amanunte, AICI.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Inteligența artificială clonează persoanele moarte. Clone pentru rudele decedate

Publicat

in

Au apărut clonele AI pentru rude decedate. În China, roboții care imită persoane apropiate după moartea acestora au devenit o adevărată afacere.

Prețul unui astfel de robot a scăzut în ultimii ani de la o mie la doar 150 de dolari. Asta din cauza cererii tot mai mari, potrivit Realitatea Plus.

Ideea i-a venit unui afacerist din domeniu după moartea mamei sale. Le-a cerut inginerilor să folosească tehnologia ca să o cloneze și să poată comunica din nou cu ea.

Ulterior, ideea sa s-a transformat într-o afacere când a început să vândă roboți și altor persoane îndoliate.

Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un ultraconservator aflat la putere din 2021 şi inamic declarat al Israelului

Publicat

in

Purtând mereu un turban negru şi un veşmânt clerical, preşedintele iranian Ebrahim Raisi, despre care nu se ştie nimic în urma accidentului aviatic în care a fost implicat elicopterul în care se afla, conduce Iranul din 2021, scrie News.ro citând AFP.

Ebrahim Raisi, preşedintele IranuluiFoto: Iranian Presidency / Zuma Press / Profimedia

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, este considerat un ultraconservator şi un susţinător declarat al legii şi ordinii.

Duminică, în nord-vestul Iranului,, se desfăşoară o operaţiune intensivă de căutare a elicopterului care îl transporta, care a fost implicat într-un “accident”, potrivit oficialilor şi presei oficiale.

Prezentându-se drept campionul claselor defavorizate şi al luptei împotriva corupţiei, Raisi a fost ales la 18 iunie 2021 în primul tur al unui scrutin marcat de o rată de abţinere record pentru un scrutin prezidenţial şi de absenţa unor rivali puternici.

El i-a succedat moderatului Hassan Rohani, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din 2017 şi care nu a fost eligibil pentru realegere după două mandate consecutive.

Raisi a devenit şi mai puternic din alegerile legislative desfăşurate în martie şi în mai, primele alegeri naţionale de la mişcarea de protest care a zguduit Iranul la sfârşitul anului 2022, după moartea lui Mahsei Amini, o tânără arestată pentru că nu a respectat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

La vremea respectivă, preşedintele iranian s-a felicitat pentru “o altă înfrângere istorică aplicată duşmanilor Iranului după revoltele” din 2022.

Parlamentul, care va intra în funcţie la 27 mai, va fi în mare parte sub controlul taberelor conservatoare şi ultraconservatoare care susţin guvernul său.

Duşman declarat al Israelului

În ultimele luni, Raisi s-a prezentat ca un adversar hotărât al Israelului, duşmanul declarat al Republicii Islamice, acordând sprijin mişcării islamiste palestiniene Hamas de la începutul războiului declanşat de Israel împotriva acesteia în Fâşia Gaza, la 7 octombrie 2023.

El a justificat astfel atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, la 13 aprilie, cu 350 de drone şi rachete, dintre care majoritatea au fost interceptate cu ajutorul Statelor Unite şi al altor câteva ţări aliate.

Raisi se află pe lista neagră a SUA a oficialilor iranieni sancţionaţi pentru “complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului”, acuzaţii pe care autorităţile de la Teheran le-au respins ca fiind nule şi neavenite.

Elev al lui Khamenei

Născut în noiembrie 1960 în oraşul sfânt şiit Machhad (nord-est), Raisi a petrecut trei decenii urcând în ierarhia sistemului judiciar, după ce a fost numit procuror general al oraşului Karaj, în apropiere de Teheran, la vârsta de doar 20 de ani, în urma victoriei Revoluţiei islamice din 1979.

A fost apoi procuror general al Teheranului între 1989 şi 1994, apoi adjunct al şefului autorităţii judiciare între 2004 şi 2014, anul în care a fost numit procuror general al ţării.

În 2016, liderul suprem Ali Khamenei l-a plasat în fruntea puternicei fundaţii caritabile Astan-é Qods Razavi, care gestionează mausoleul Imam-Reza din Mashhad, precum şi un uriaş portofoliu industrial şi imobiliar. Trei ani mai târziu, a devenit şeful Autorităţii Judiciare.

Nu foarte carismatic şi purtând întotdeauna turbanul negru al unui “seyyed” (descendent al lui Mahomed), Raisi a studiat religia şi jurisprudenţa islamică sub conducerea ayatollahului Khamenei.

Căsătorit cu Jamileh Alamolhoda, profesoară de ştiinţe educaţie la Universitatea Shahid-Behechti din Teheran, cu care are două fiice care sunt absolvente de universitate, Raisi este ginerele lui Ahmad Alamolhoda, imam şi reprezentant provincial al Liderului Suprem în Mashhad, al doilea oraş ca mărime din Iran.

Conştient, fără îndoială, că trebuie să încerce să unească o societate iraniană divizată pe tema libertăţilor individuale, el s-a angajat, în timpul campaniei electorale din 2021, să fie apărătorul “libertăţii de exprimare” şi al “drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor iranieni”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend