Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

A fost Ioan Rus un agent provocator cum a fost acuzat de mulți?

Publicat

in

Evenimentul Zilei:

Să ne imaginăm cum ar fi arătat atmosfera premergătoare Moțiunii, dacă n-ar fi fost Convocarea premierului la DNA, dar mai ales șmecheria lui Klaus Iohannis cu cererea de demisie a premierului. Dintr-o acțiune ce părea fără sorți de izbîndă și despre care mulți spuneau că n-ar trebui înfăptuită, depunerea Moțiunii a devenit un fapt politic nu numai util, dar și necesar. Un alt moment prin care Moțiunea a căpătat rost, și nu numai Moțiunea, dar și tema fantasmagorică a votului din Diaspora, a fost reprezentat de declarațiile lui Ioan Rus despre Diasporă. Fostul ministru al Transporturilor a făcut declaraţii imposibil de calificat nu numai la un demnitar, dar şi la un simplu cetăţean… Afirmaţiile lui Ioan Rus, făcute tocmai în preajma unei Moţiuni de cenzură avînd drept temă Diaspora au fost devastatoare pentru PSD. Mult mai important, ele au dat un rost Moțiunii de cenzură. Asupra PSD s-a năpustit o mașinărie de propagandă și agitație menită să arate că partidul lui Victor Ponta disprețuiește Diaspora și că, prin urmare, tema Moțiunii de cenzură se justifică din plin. A fost Ioan Rus un agent provocator cum a fost acuzat de mulți? N-avem date pentru a răspunde corect acestei întrebări. Cred însă că PSD, dacă mai e un partid cît de cît structurat, trebuie să-l convoace pe Ioan Rus în fața unui organism colectiv de conducere pentru a-și explica declarațiile. Indiferent de aceste explicații, Ioan Rus nu poate scăpa nepedepsit și pe linie de partid, avînd în vedere uriașele pagube de imagine aduse PSD. Și astfel momentul Moțiunii s-a transformat dintr-un eşec dezastruos anunţat, într-un succes electoral important.

Romania Libera:

Victor Ponta rămâne la Palatul Victoria după respingerea moțiunii de cenzură, dar raporturile de forțe din interiorul coaliției de guvernare încep să se reașeze. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, de care depinde majoritatea parlamentară, câștigă teren și pare că dictează deciziile coaliției… UNPR poate deveni o destinație dezirabilă pentru nemulțumiții din PSD. Unii dintre baronii PSD sunt convinși că planul lui Oprea este mult mai vast, urmărind să se substituie chiar PSD. „Cred că este o tendinţă naţională sau încercarea UNPR, a domnului Oprea, de a târî PSD, de a-l transforma în UNPR pentru a se contopi sub comanda domniei sale unică. Este un plan pe care îl văd în toată România vorbind cu colegii mei“, a afirmat Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al CJ Constanța.

Ziarul Financiar:

România are în acest moment 4,5 milioane de angajaţi, din care 1,2 milioane la stat (funcţionari publici, medici, profesori etc.) şi 3,3 milioane în sectorul privat. La aceştia se mai adaugă  320.000 de salariaţi din firmele de stat, care sunt plătiţi din bugetele companiilor şi nu de la bugetul de stat (ASF, BNR, Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica etc) plus vreo 250.000-300.000 de persoane care lucrează în industria de apărare şi servicii secrete.  Statistica menţionează că numărul celor care lucrează în economie este de 5,85 de milioane, ceea ce înseamnă că restul până în această cifră reprezintă pe cei care lucrează  la negru. În 2008, anul de vârf, România a avut 4,8 milioane de angajaţi în prima categorie, din care 1,4 milioane lucrau la stat, iar 3,4 erau în privat. La începutul lui 2011 această cifră coborâse la 4,09 milioane. Din 2012 încoace, deci în trei ani, România a creat un plus de numai 200.000 de locuri de muncă (USL-  PSD plus PNL – promisese 1 milion de locuri de muncă în patru ani). Numărul celor care pot să muncească este de 9,2 milioane, din care populaţia activă este de 8,6 milioane (salariaţi – 5,8 milioane şi alte categorii 2,7 milioane) la care se adaugă peste 600.000 de şomeri. Cei 2,7 milioane sunt patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi sau membri ai unei societăţi agricole… Din resursa internă România mai poate să livreze numai 200.000-300.000 de salariaţi în economie, către companii, număr insuficient dacă ritmul de creştere economică depăşeşte 4% pe an. În vestul ţării deja s-a instalat seceta pe piaţa forţei de muncă, companiile ajungând acum cu anunţurile în comune şi sate pentru a găsi oameni.

 

 

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/a-fost-ioan-rus-un-agent-provocator-cum-a-fost-acuzat-de-mul-i_958739.html

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, pe ultima sută de metri: Un tribunal britanic ar putea lua luni decizia finală

Publicat

in

Un tribunal britanic ar putea lua luni o decizie finală dacă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ar trebui extrădat în Statele Unite din cauza scurgerii în masă a documentelor secrete americane, punctul culminant a 13 ani de bătălii legale şi detenţii, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Doi judecători de la Înalta Curte din Londra urmează să decidă dacă instanţa este mulţumită de asigurările SUA că Assange, în vârstă de 52 de ani, nu s-ar putea confrunta cu pedeapsa cu moartea şi s-ar putea baza pe dreptul la libertatea de exprimare conform Primului Amendament, dacă s-ar confrunta cu un proces în SUA pentru spionaj.

Ce spune echipa juridică a lui Assange

Echipa juridică a lui Assange spune că el s-ar putea afla într-un avion care traversează Atlanticul în 24 de ore de la decizie, ar putea fi eliberat din închisoare sau cazul său ar putea fi din nou blocat în luni de lupte legale.

”Am impresia că s-ar putea întâmpla orice în acest stadiu. Julian ar putea fi extrădat, sau ar putea fi eliberat”, a declarat soţia sa, Stella, săptămâna trecută.

Ea a spus că soţul ei spera să fie în instanţă pentru audierea crucială.

WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate cu privire la războaiele Washingtonului din Afganistan şi Irak – cele mai mari breşe de securitate de acest gen din istoria militară a SUA – împreună cu telegrame diplomatice.

În aprilie 2010, a publicat un videoclip clasificat care arată un atac american cu elicopterul din 2007, care a ucis o duzină de persoane în capitala irakiană, Bagdad, inclusiv doi membri ai echipei de ştiri a Reuters.

Autorităţile americane vor să-l judece pe Assange, născut în Australia, pentru 18 acuzaţii, aproape toate conform Legii de spionaj, spunând că acţiunile sale cu WikiLeaks au fost imprudente, au afectat securitatea naţională şi au pus în pericol viaţa agenţilor.

Numeroşii săi susţinători la nivel mondial numesc urmărirea penală o parodie, un atac la adresa jurnalismului şi a libertăţii de exprimare şi o răzbunare pentru că a provocat jenă.

Solicitările pentru eliminarea cazului au variat de la grupuri pentru drepturile omului şi unele organisme media, până la premierul australian Anthony Albanese şi alţi lideri politici.

Reținut din 2010

Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzaţii de infracţiuni sexuale, care au fost ulterior retrase. De atunci, el a fost în arest la domiciliu, a fost închis timp de şapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra şi a fost deţinut din 2019 la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, în ultimul timp în timp ce aştepta o decizie privind extrădarea sa.

”În fiecare zi, din 7 decembrie 2010, a fost într-o formă sau alta de detenţie”, a spus Stella Assange, care a făcut parte iniţial din echipa sa juridică şi s-a căsătorit cu el în Belmarsh în 2022.

Dacă Înalta Curte decide că extrădarea poate continua, căile legale ale lui Assange în Marea Britanie sunt epuizate, iar avocaţii săi se vor adresa imediat Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru a solicita o ordonanţă de urgenţă care blochează deportarea în aşteptarea unei audieri complete de către această instanţă în cazul său, la o dată ulterioară.

Pe de altă parte, dacă judecătorii resping afirmaţiile SUA, atunci el va avea permisiunea de a face apel la cazul său de extrădare din trei motive şi s-ar putea să nu fie audiat până anul viitor.

De asemenea, este posibil ca judecătorii să decidă ca şedinţa de luni să ia în considerare nu doar dacă poate face recurs, ci şi fondul apelului respectiv. Dacă va avea câştig de cauză, el ar putea fi eliberat.

Stella Assange a spus că, indiferent de rezultat, ea va continua să lupte pentru libertatea lui. Dacă este eliberat, ea plănuieşte să-l urmeze în Australia sau oriunde este în siguranţă. Dacă va fi extrădat, ea a spus că toate dovezile psihiatrice prezentate în instanţă au ajuns la concluzia că el are un risc foarte grav de sinucidere.

“Trăim de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, de la decizie la decizie. Acesta este modul în care trăim de ani de zile. Acesta pur şi simplu nu este un mod de a trăi – este atât de crud. Şi nu mă pot pregăti pentru extrădarea lui – cum aş putea? Dar dacă el este extrădat, atunci voi face tot ce pot, iar familia noastră va lupta pentru el până va fi liber”, a declarat ea pentru Reuters.

Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele Argentinei declanşează un scandal în Spania după ce Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia premierului Sanchez

Publicat

in

Guvernul socialist spaniol l-a chemat duminică pentru consultări pe ambasadorul său de la Buenos Aires, după ce preşedintele argentinian Javier Milei a făcut comentarii critice la adresa soţiei premierului Pedro Sanchez cu ocazia unei reuniuni a extremei dreapta ce a avut loc la Madrid, relatează Reuters.

Javier MileiFoto: Juan MABROMATA / AFP / Profimedia

Javier Milei a numit-o “coruptă” pe soţia lui Sanchez, Begona Gomez, în timpul unei adunări organizate la Madrid de partidul de extremă dreapta Vox, la care au participat mulţi dintre aliaţii săi internaţionali.

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Alvares a declarat că aşteaptă scuze din partea lui Milei.

Alţi miniştri au condamnat, de asemenea, discursul lui Milei, în care acesta a descris socialismul ca fiind “blestemat şi cancerigen”.

Sanchez conduce Partidul Socialist din Spania.

“Prin comportamentul său, Milei a adus relaţia dintre Spania şi Argentina în cea mai gravă stare din istoria recentă”, a declarat Alvarez într-o declaraţie video.

Vizita lui Milei a încălcat şi protocolul diplomatic, întrucât a refuzat să se întâlnească cu regele Spaniei, Felipe, şi cu premierul Sanchez, preferând să îşi promoveze cartea alături de liderul Vox, Santiago Abascal, la mitingul partidului.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, care provine din rândul socialiştilor spanioli, a declarat, într-o postare pe X, că “atacurile împotriva membrilor de familie ai liderilor politici nu îşi au locul în cultura noastră”.

Principalul partid de opoziţie din Spania, Partidului Popular (PP), conservator, a refuzat să susţină poziţia Madridului, surse din cadrul partidului afirmând că Sanchez ar fi trebuit să ofere explicaţii cu săptămâni în urmă cu privire la presupusul caz de corupţie în care a fost menţionat numele soţiei sale. “Tăcerea sa generează îndoieli interne, dar şi neîncredere în străinătate”, a declarat o sursă din PP, adăugând că treaba partidului este să se opună guvernului spaniol şi nu lui Milei.

Un tribunal din Madrid a declarat în aprilie că analizează acuzaţii de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri împotriva soţiei lui Sanchez, aduse într-o plângere privată de Manos Limpias (Mâini Curate), un grup de activişti anticorupţie. Cu toate acestea, autoritatea de urmărire penală din Madrid a declarat ulterior că a făcut apel pentru ca acest caz să fie respins din lipsă de probe.

Sanchez a decis să rămână în funcţie după cinci zile în care şi-a cântărit viitorul odată ce a fost anunţată ancheta împotriva soţiei sale.

(news.ro)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend