Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

EXCLUSIV !  Şobolani şi ţânţari pe banii cui ? Primăria lui Pic şi Poc încalcă legea de mai bine de doi ani 

Publicat

in

Locuitorii din Curtea de Argeş ne-au tot transmis, în ultima perioadă, semnale de alarmă cu privire la faptul că, in timp ce celelalte localităţi ale judeţului au loc periodic acţiuni de deratizare si desinfectie coordonate de primarii, la Curtea de Argeş nici nu se poate vorbi de aşa ceva, cu atat mai mult cu cat şobolanii şi ţanţarii fac legea în oraşul regal. Dacă mai adăugăm şi fapul ca există o legislaţie clară care impune primăriei obligaţia să înfiinţeze Serviciul Public de Dezinfecţie, Dezinsecţie şi Deratizare care să funţioneze după un regulament clar, stabilit de ANRSC, putem spune că, avand în vedere realitatea din oraşul regal, Primăria lui Pic şi Poc încalcă legea de mai bine de doi ani.

Un serviciu inexistent, consilierii locali tac !

Cu exact doi ani in urma, in iulie 2017, ziarul nostru anunta că la primarie a venit o adresa din partea ANRSCE care informeaza autoritatile ca sunt obligate sa infiinteze si la Curtea de Arges un serviciu de dezinfectie si deratizare. Un lucru normal de altfel tinand cont de faptul ca in municipiul regal astfel de activitati nu au fost facute niciodata spre disperarea argesenilor care se umplu de purici si capuse in parcuri sau a celor care sunt invadati de tantari in anumite zone ale orasului. Practic, acum doi ani, Autoritatea de Reglementare pentru Serviciile Comunitare soma Primăria să înfiinţeze serviciul menţionat şi să decidă modalitatea de gestiune a acestuia. Practic, a somat-o degeaba pentru că, in afară de intocmirea si aprobarea in 2018 a Regulamentului de organizare şi funcţionare a noului Serviciu Public, acest serviciu atat de necesar urbei este inexistent. In ciuda faptului ca potrivit acestui refulament si al prevederilor legale in vigoare la Curtea de Argeş dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea se fac periodic, o dată pe lună, trimestrial, sau de câte ori e nevoie pentru stingerea unui focar de infecţie, iar costurile sunt suportate de Primărie pentru locurile de joacă, parcuri, instituţii publice, etc., şi de proprietari în cazul spaţiilor comune din blocuri, etc.

Legea si interesul cetăţenului, călcate în picioare de primărie !

Fără prea multe comentarii – realitatea din oraş spune totul – dar cu precizarea că operatiunile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare se presteaza numai de catre un operator licentiat de A.N.R.S.C. caruia i-a fost atribuita activitatea in gestiune directa sau delegata de catre unitatea administrativ-teritoriala iar costurile sunt suportate de Primărie pentru locurile de joacă, parcuri, instituţii publice, etc., şi de proprietari în cazul spaţiilor comune din blocuri, etc, iată exact ce spune legea de care ar fi trebuit să beneficieze toţi locuitorii din Curtea de Argeş.Astfel, potrivit Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităților modificat prin Ordinul nr. 520/2018 al președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice

Art. 104. – (1) Dezinsectia se efectueaza in:
c) spatiile comune inchise din cladirile de tip condominiu (casa scarii, subsol si alte asemenea) ale persoanelor fizice si juridice, inclusiv asociatii de proprietari/locatari;
d) spatiile deschise din domeniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale: terenuri ale institutiilor publice din subordine, parcuri, spatii verzi, cimitire, maluri de lac, piete, targuri, oboare, balciuri si alte asemenea;
e) spatiile deschise din proprietatea privata a persoanelor fizice si juridice: terenuri ale operatorilor economici, terenuri ale persoanelor fizice si asociatiilor de proprietari/locatari, terenuri ale institutiilor publice
(2) Dezinfectia se efectueaza in:
c) spatiile special amenajate pentru colectarea deseurilor menajere;
d) mijloace de transport in comun;
e) cladiri ale institutiilor publice, ale operatorilor economici si ale persoanelor fizice;
f) locurile in care exista focare declarate care pun in pericol sanatatea oamenilor si a animalelor.

Pe banii primăriei, trebuiau efectuate tratamente lunare de dezinsecţie contra ţânţarilor

Art. 105. – (1) În ceea ce privește frecvența, dezinsecția pentru combaterea țânțarilor se execută:
a) lunar, în sezonul cald, pe spațiile deschise prevăzute în programul unitar de acțiune, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea țânțarilor adulți și a larvelor de țânțari;
b) minimum 3 tratamente pe an și ori de câte ori este nevoie, corespunzător concentrației și tipului de substanțe insecticide ce urmează a fi utilizate în spațiile comune închise ale clădirilor, inclusiv subsoluri umede sau inundate”
(2) Pentru combaterea altor vectori dezinsectia se executa:
a) trimestrial si ori de cate ori este nevoie, in spatiile inchise ale operatorilor economici cu profil nealimentar, institutiilor publice si spatiile comune inchise ale cladirilor;
Art. 106. – Din punctul de vedere al frecventei, deratizarea se executa:
c) pentru spatiile deschise din domeniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale in conformitate cu programul unitar de actiune, dar nu mai putin de 3 tratamente pe an;

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Premii mari pentru micii fizicieni ai profesoarei Rodica BUCĂȚA de la școala “Mircea cel Bătrân”

Publicat

in

Elevii pasionați de fizică ai Școlii Gimnaziale “Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Fizică, desfășurată la Brașov în perioada 22-26 aprilie 2024. Ghidați de profesoara Cristieana Rodica BUCĂȚA, elevii au demonstrat o pregătire exemplară, sporind palmaresul școlii cu medalii și diplome de excelență.

Performanțe excepționale

  • Picu Ștefan, din clasa a VI-a, a obținut o medalie de argint și o mențiune, demonstrând talent remarcabil și o pasiune pentru fizică încă de la o vârstă fragedă.
  • Georgescu Yanis Constantin, elev în clasa a VIII-a, a cucerit o medalie de bronz și o mențiune, confirmând abilitățile sale excepționale și perseverența în studiu.
  • Țîroiu Alexandru Theodor, tot din clasa a VIII-a, a obținut o diplomă de excelență, demonstrând o pregătire solidă și o dorință constantă de a-și depăși limitele.

Pasiune pentru carte și școală

Cei trei elevi olimpici se remarcă nu doar prin performanțele lor academice, ci și prin pasiunea pentru învățătură și prin conștientizarea importanței educației pentru viitorul lor. Ei consideră că școala și cartea le pot deschide o mulțime de oportunități și le pot facilita accesul spre o profesie de succes.

Cristieana Rodica BUCĂȚA, un dascăl de excepție

Profesora Cristieana Rodica BUCĂȚA a jucat un rol esențial în succesul elevilor săi. Dedicată meseriei sale, ea a abordat tematica fizicii la un nivel superior, atât din punct de vedere teoretic, cât și experimental, facilitând elevilor o înțelegere aprofundată a cunoștințelor avansate și pregătindu-i pentru competițiile de prim rang.

Felicitări și aprecieri

Elevii olimpici merită toate felicitările pentru performanțele lor excepționale și pentru dedicarea cu care abordează studiul fizicii. De asemenea, profesoara Cristieana Rodica BUCĂȚA merită apreciere pentru implicarea sa constantă și pentru contribuția semnificativă la succesul elevilor săi.

Rezultatele obținute la Olimpiada Națională de Fizică demonstrează calitatea educației oferite la Școala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș și confirmă potențialul remarcabil al elevilor săi.

Citeste mai mult

ACTUAL

Sărbătoare la Călinești! Ion Mînzînă și echipa PSD alături de locuitorii comunei

Publicat

in

Comuna Călinești a marcat ieri o zi dublă de sărbătoare: 636 de ani de la prima atestare documentară și cea de-a doua ediție a “Festivalului Florilor de Mai”. Evenimentul a reunit locuitorii comunei, dar și oaspeți din localitățile învecinate, într-o atmosferă de bucurie și voie bună.

Sărbătoare cu tradiție și muzică populară

Festivalul a debutat cu o paradă a costumelor populare, urmată de spectacole susținute de artiști locali și renumiți din zonă. Nu au lipsit momentele dedicate dansurilor tradiționale și muzicii populare, care au adunat publicul numeros în jurul scenei.

Ion Mînzînă: “Sprijin constant pentru comunitatea din Călinești”

Prezent la eveniment, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean și al PSD Argeș, a transmis un mesaj de felicitare locuitorilor comunei și a reiterat sprijinul său pentru proiectele de dezvoltare locală: “Este un moment de bucurie în care ne întâlnim cu toții pentru a sărbători comunitatea din Călinești. Vă asigur că veți avea permanent în mine, în Consiliul Județean și în parlamentarii noștri un sprijin constant și consistent, ca și până acum. Vă doresc tuturor multă sănătate și să dea Dumnezeu să ne revedem cu bine de fiecare dată. La mulți ani!”.

Oaspeți din Republica Moldova

La sărbătoare au participat și oaspeți din Republica Moldova, semn al relațiilor strânse de colaborare dintre cele două regiuni. Festivalul Florilor de Mai a reconfirmat statutul de eveniment important în calendarul cultural al județului Argeș, oferind o atmosferă de bucurie și relaxare pentru toți participanții.

Sărbătoarea din Călinești a demonstrat încă o dată coeziunea comunității locale și dorința de a păstra tradițiile și valorile specifice zonei. Sprijinul constant al autorităților județene și locale este esențial pentru ca astfel de evenimente să se poată desfășura cu succes și să contribuie la promovarea județului Argeș.

Material publicat de către Uta Media Network SRL la comanda Partidului Social Democrat – Organizatia Arges, cod mandatar financiar 21240002

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend