Conecteaza-te cu noi

FUN

Ştiinţa furiei: Cum este modelată de sex, vârstă şi personalitate această emoţie

Publicat

in

Furia este una dintre emoţiile primitive umane, cu un spectru larg de intensitate, de la frustrare la violenţă absolută, în funcţie de modul de a acţiona al fiecăruia. Cercetătorii oferă din ce în ce mai multe explicaţii privind modul în care personalitatea, vârsta, genul modelează această emoţie.

Ce este furia?

Cercetătorii cred că furia este o emoţie primară, impregnată în creier de milioane de ani de evoluţie, ca element al instinctelor de reacţie la ameninţări, de luptă pentru resurse şi de impunere a normelor sociale, potrivit The Guardian. Furia este un sentiment înrădăcinat în circuitul de recompensare din creier. Constant – şi de multe ori inconştient -, oamenii stabilesc ce aşteaptă din toate situaţiile date şi, atunci când apare o nepotrivire între aşteptări şi rezultate, circuitul de recompensare din creier trage un semnal de alarmă, rezultând o intensificare a activităţii într-o mică regiune numită amigdală.

Furia declanşează reacţia “luptă sau fugi”, glandele suprarenale invadează organismul cu hormoni ai stresului, precum adrenalină sau testosteron, pregătind corpul pentru agresiune fizică. Însă, modul de reacţie, de la o simplă insultă la agresiune fizică, depinde de o a doua zonă din creier, cortexul prefrontal, responsabil de luarea deciziilor şi de judecata raţională. Acesta este responsabil de controlarea furiei, reamintind celui în cauză de comportamente care pot fi social acceptabile şi de care mulţi ţin seama.

Cum modifică furia modul de a gândi?

Multe studii au arătat că furia îi face pe oameni mai impulsivi, cu o mai mare probabilitate de a subestima şansele unor consecinţe negative. În funcţie de context, furia îi poate face pe oameni curajoşi sau nesăbuiţi.

Furia influenţează şi dinamica de grup. Când ne simţim furioşi, avem o tendinţă mai mare de a gândi negativ, de a-i prejudicia pe ceilalţi şi de a găsi trăsături negative în natura unei persoane mai degrabă decât în circumstanţele acţiunilor lor. Oamenii furioşi au tendinţa de a da vina pe alţii, arată mai multe studii. Furia unei persoane poate creşte şi mai mult în intensitate în momentul în care jigneşte un individ sau un grup, în unele cazuri perpetând spirala unei crize iraţionale.

Ce beneficii are furia?

În general, furia este văzută ca un sentiment negativ. Unele studii au arătat însă că are unele beneficii, servind, de exemplu, ca motivaţie puternică.

Într-un studiu din 2010 realizat în Olanda, voluntarilor le-au fost arătate pe computer fotografii cu obiecte, precum creioane şi căni, intercalate cu imagini subliminale cu chipuri umane neutre şi furioase. Obiectele care apăreau după chipuri furioase au fost catalogate de voluntari ca fiind mai dezirabile, deşi participanţii la studiu nu au fost conştienţi că sunt motivaţi – aceştia au menţionat doar că acele obiecte le plac mai mult. Un alt studiu a arătat că oamenii au tendinţa de a agrea mai mult o persoană care îşi exprimă furia decât una care îşi exprimă tristeţea.

Totodată, participanţii la studiu au asociat candidaţii la o slujbă cu un salariu mai mare şi o poziţie ierarhică mai înaltă decât pe cei care s-au descris drept trişti.

Manifestarea furiei în timpul unor negocieri a fost, de asemenea, asociată cu o creştere a şanselor de a reuşi, persoanele furioase fiind percepute ca dominatoare şi încăpăţânate.

Însă studiile au avut în vedere doar bărbaţii şi unele cercetări au arătat că femeile au o imagine puţin mai proastă în acest sens.

Sunt bărbaţii mai furioşi decât femeile?

Deşi, din afară, bărbaţii par mai agresivi, studiile au arătat că femeile simt furie la fel de frecvent şi intens. Bărbaţii furioşi prezintă, însă, mai mari probabilităţi de a manifesta agresiune, potrivit cercetătorilor.

Singura diferenţă identificată ar fi că bărbaţii se simt mai puţin eficienţi când sunt obligaţi să-şi controleze sentimentul de furie, în timp ce femeile sunt mai pricepute la a-şi controla impulsurile imediate.

Potrivit unui studiu al unor cercetători americani, deosebirile ar veni din diferenţa de dimensiune a cortexului frontal orbital, care la femei este mai mare şi care este implicat în controlarea impulsurilor agresive.

Alte studii arată că şi educaţia diferită pe care o primesc băieţii şi fetele poate juca un rol în reglarea acestor reacţii.

De ce sunt copiii mici furioşi şi ce pot face părinţii?

Pentru copiii mici, de până la trei ani, totul este nou şi trebuie explorat, însă aceştia nu ştiu la ce trebuie să se aştepte. Motiv pentru care şi cea mai mică greşeală poate provoca o criză de furie, care, în cazul lor, este o combinaţie de furie şi tristeţe. Michael Potegal, psiholog la Universitatea din Minnesota, SUA, a decis să trateze aceste crize de furie ca fenomene naturale. În urma unui studiu, echipa sa a descoperit că aceste crize urmează o traiectorie previzibilă, fiind rezultatul a două emoţii: furie (ţipă, aruncă obiecte) şi tristeţe (plânge, se târăşte pe podea).

Sunetele triste se auzeau constant în timpul crizelor, iar furia creştea până la un punct maxim apoi dispărea, au descoperit cercetătorii, care au concluzionat că, pentru a evita astfel de momente, este nevoie doar să determini copilul să devină furios cât mai repede… nefăcând nimic.

Sănătatea mintală şi furia

Reacţia la furie depinde de o comunicare echilibrată între mai multe regiuni ale creierului. Când comunicarea este perturbată, apare reacţia agresivă. maladiile neurodegenerative, precum Alzheimer, pot afecta regiunile frontale ale creierului care inhibă reacţiile instinctive la frustrare şi furie şi conexiunile dintre aceste arii şi amigdala. Acesta este motivul pentru care persoanele cu demenţă frontotemporală devin agresive şi morocănoase.

Modul în care sunt gestionate sentimentele de furie contribuie la sănătatea mintală. Persoanele care prezintă un nivel mare de inhibare a emoţiilor pot preveni crizele de furie, dar acest lucru poate duce la depresie.

Experienţele de viaţă pot modela modul în care oamenii resimt furia. Multe studii arată că expunerea la violenţă este asociată cu agresivitatea şi transformarea furiei într-un sentiment romantic.

Un studiu recent a arătat că oamenii care au avut o copilărie violentă au putut face diferenţa între străini “buni” şi “răi”, dar au prezentat o probabilitate mai mică de a manifesta încredere, chiar şi faţă de persoane care au avut faţă de ei un comportament generos.

Sentimentul constant de ameninţare se traduce printr-o declanşare mai rapidă a stării de agresivitate şi furie. În cazul acestor persoane, în viitor, una dintre soluţii ar putea fi terapia comportamentală cognitivă.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Treasure hunt în Sighișoara – un mod inedit de a afla poveștile cetății

Publicat

in

Sighișoara, singura cetate medievală locuită continuu din Europa, ascunde multe secrete încă din timpuri de demult. Turnurile ei înalte și casele colorate atrag o mulțime de turiști, dar puțini știu și secretele din spatele acestor minunății.

Secret Romania este agenția de turism ce oferă experiențe inedite de călătorie în România și tururi private pentru străini. După București, Sinaia, Sibiu și Brașov, aceasta a lansat un traseu tip treasure hunt și prin Sighișoara. Este un joc de explorare a orașului sub formă de vânătoare de comori arhitecturale și se parcurge ghidat de telefonul mobil.

Acest traseu te poartă pe străzile fermecătoare din cetate, prin cotloanele ei ascunse și îți dezvăluie povești neștiute dintr-o Sighișoară veche ce și-a păstrat moștenirea medievală de-a lungul timpului.

Treasure hunt in Sighișoara poate fi achiziționat online. În urma achiziției primești automat pe mail linkul de acces, detaliile și un cod unic. Mergi la punctul de start menționat în descriere, accesează de pe telefon linkul primit, introdu codul unic și pornește la drum. Cu fiecare ghicitoare rezolvată și indiciu găsit vei afla povestea locului în care ai ajuns. Plimbarea ghidată durează în jur de 1,5 ore, este în limba română și în cadrul ei vei descoperi:

  1. Turnurile medievale ale cetății rămase încă în picioare și povestea lor
  2. Case vechi cu tradiție și locuitori faimoși din istoria cetății
  3. Legende interesante din timpuri străvechi
  4. Detalii din oraș pe care le-ai trece ușor cu vederea altfel

Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Dar parcă este păcat să o vizitezi fără să o cunoști puțin și să știi ce sunt construcțiile pe lângă care treci și ce istorii ascund ele. Dacă vrei să le descoperi pe toate într-un mod inedit, în ritmul tău, ești așteptat la vânătoarea de comori prin Sighișoara. Traseul se parcurge la ora aleasă de tine și este potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Despre Secret Romania:

Secret Romania este o agenție de turism ce activează pe piața de turism de incoming din 2014. Aceasta oferă tururi private și experiențe premium personalizate pentru turiștii străini care vor să descopere principalele atracții turistice din România, dar și locurile mai puțin știute. Din 2020 și-a îmbogățit portofoliul de experiențe cu alternative inedite de călătorie: jocuri de explorare prin orasele României, tip treasure hunt.

Citeste mai mult

ACTUAL

Cum să alegi corect un arc

Publicat

in

Ca începător în ale tirului cu arcul, alegerea unui arc nu este foarte ușor de realizat. Există o mulțime de tipuri de arcuri dar și diferite discipline în acest sport, motiv pentru care poți avea emoții atunci când îți propui achiziționarea unui arc. De aceea, în acest articol ne propunem să îți oferim o mână de ajutor.

Mai exact, în rândurile următoare găsești mai multe sfaturi și recomandări pentru alegerea corectă a arcului. Iată care sunt aspectele pe care trebuie să le urmărești:

Tipul arcului

Un prim aspect pe care ar trebui să îl ai numaidecât în vedere atunci când ești interesat să îți cumperi un arc este tipul acestuia. Ei bine, dacă vei arunca o privire pe www.airsoftreplica.ro atunci vei constata imediat că există mai multe tipuri de arcuri. 

Arcurile pot fi grupate în trei mari categorii: arcuri tip long bow, arcuri cu scripete și arcuri recurbate. 

Arcul mare este de departe cel mai simplu tip de arc și totodată respectă, în cea mai mare măsură, modelul primelor arcuri create vreodată. Cu toate acestea, fiind atât de simplu, este recomandat în mod special persoanelor experimentate în acest sport.

Apoi, arcul cu scripete este popular datorită puterii sale generoase pe care o poate oferi. Drept urmare, este un arc folosit adesea atât pentru trasul la țintă cât mai ales în timpul vânătorii. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că vorbim despre un arc ce poate fi folosit chiar și de către începători.

În ceea ce privește arcul recurbat, acestuia i se mai spune și arcul clasic. Poate fi realizat fie dintr-un singur bloc sau poate fi demontabil, oferind foarte multă precizie pentru reglaje. Drept urmare, este utilizat atât de către începători cât și de utilizatorii cu mai multă experiență.

Disciplina

Tirul cu arcul poate fi grupat în două mari discipline, tragere la țintă și tragere instinctivă. Drept urmare, înainte de a cumpăra un arc, va trebui să te decizi care este disciplina care te atrage cel mai mult astfel încât să poți alege un arc special conceput pentru această disciplină.

Puterea arcului

Apoi, un alt detaliu pe care trebuie să îl ai numaidecât în vedere atunci când îți cumperi arcul este puterea acestuia. Un arc puternic îți va oferi posibilitatea de a trage săgeți cu mai multă rapiditate dar și cu o mai mare precizie. Cu toate acestea, vei avea nevoie de mai multă forță pentru a-l putea folosi. 

Drept urmare, dacă ești la început de drum în ceea ce privește tirul cu arcul, ar trebui să ai în vedere un arc mai puțin puternic.

Dimensiunile arcului

Din punct de vedere al dimensiunilor arcului, va trebui să alegi între arcurile lungi și cele scurte. 

Arcurile de dimensiuni reduse îți oferă mai multă flexibilitate dar și o mai bună stabilitate, însă dezavantajul său major este reactivitatea lentă.

În ceea ce privește arcurile lungi acestea sunt mult mai puternice, totodată au avantajul de a lansa săgeți ce ating viteze mult mai mari și au o precizie mult mai bună. Cu toate acestea, pentru a putea manevra un arc lung, vei avea nevoie de mai multă forță.

Ține cont de toate aceste aspecte, iar astfel sigur vei reuși să alegi arcul perfect pentru tine!

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend