Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

MANDATE DE PRIMAR ÎNCETATE ÎNAINTE DE VREME! Ordinele emise de către Instituţia Prefectului Judeţului Argeş!

Publicat

in

În anul 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constat că PRIMARUL COMUNEI VLĂDEŞTI, judeţul Argeş, Dică Hristu-Cristian s-a aflat în conflict de interese.

Raportul de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate a fost contestat de către primarul comunei Vlădeşti la Curtea de Apel Piteşti formându-se dosarul nr. 467/46/2015. Curtea de Apel Piteşti prin Decizia civilă nr. 183/25.11.2015 a respins contestaţia primarului comunei Vlădeşti, menţinând raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Împotriva Deciziei civile nr. 183/25.11.2015 a Curţii de Apel Piteşti, primarul comunei Vlădeşti a formulat cerere de recurs care i-a fost respinsă prin Decizia nr.2069/31.05.2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Aşadar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit prin decizie definitivă că primarul comunei Vlădeşti, judeţul Argeş, Dică Hristu-Cristian s-a aflat în conflict de interese.

În acest context, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate, Prefectul judeţului Argeş, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, a emis ordinul încetare înainte de termen a mandatului de primar.

Ordinul prefectului a fost contestat la Tribunalul Argeş, prin Sentinţa civilă nr. 1184/2017 fiind admisă cererea de suspendare a ordinului prefectului, iar prin Sentinţa civilă nr. 2074/2017 a fost respinsă cererea de anulare a ordinului prefectului formulată de primarul comunei Vlădeşti.

Împotriva Sentinţei civile nr. 1184/2017, Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş a formulat recurs, acesta fiind admis prin Decizia civilă nr. 494/2018 a Curţii de Apel Piteşti.

Împotriva Sentinţei civilă nr. 2074/2017, care potrivit art. 69 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, era definitivă, primarul comunei Vlădeşti a formulat recurs, acesta fiind admis prin Decizia civilă nr. 2140/2018 a Curţii de Apel Piteşti.

În ceea ce priveşte conflictul de interese prevăzut de art. 301 din Codul Penal, prin Decizia penală nr. 1094/2017, Curtea de Apel Piteşti a condamnat pe inculpatul Dică Hristu Cristian la pedeapsa închisorii de 2 ani. Împotriva acestei decizii, Dică Hristu-Cristian a formulat recurs în casaţie, acesta fiind admis prin Decizia 232/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, cauza fiind trimisă pentru rejudecare la Curtea de Apel Piteşti.

Rejudecând cauza, aceeaşi Curte de Apel Piteşti care în anul 2017 l-a condamnat pe primarul comunei Vlădeşti la pedeapsa închisorii de 2 ani, în anul 2019, prin decizia penală nr. 67/2019 îl achită pe primarul comunei Vlădeşti. Facem precizarea că în cazul conflictul de interese prevăzut de art. 301 din Codul Penal, Prefectul judeţului Argeş nu a emis ordin de încetare înainte de termen a mandatului de primar.

Referitor la primarul comunei ANINOASA, judeţul Argeş, prin Ordinul Prefectului Judeţului Argeş nr. 128/02.05.2018 a încetat, înainte de expirarea duratei normale, mandatul de primar al comunei Aninoasa, deţinut de dl. Benonie Ştefan. Ordinul a fost emis ca urmare a rămânerii definitive a Raportului prin care Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului incompatibilităţilor de către dl. Benonie Ştefan.

Dl. Benonie Ştefan a solicitat Tribunalului Argeş suspendarea efectelor Ordinului nr. 128/02.05.2018 emis de Prefectul Judeţului Argeş, fiind constituit dosarul nr. 2897/109/2018/a1. Prin hotărârea din data de 08.06.2018 a fost admisă cererea reclamantului şi a fost suspendat ordinul până la soluţionarea cererii de anulare.

Împotriva acestei sentinţe civile, Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş a formulat recurs, acesta fiind respins prin decizia civilă nr. 128/2019 a Curţii de Apel Piteşti.

Totodată, dl Benonie Ştefan a solicitat Tribunalului Argeş anularea ordinului la care am făcut referire, prin care i-a fost încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, mandatul de primar al comunei Aninoasa, judeţul Argeş, constituindu-se dosarul nr. 2897/109/2018.

Soluţionarea acestui dosar a fost suspendată de către instanţa de judecată, deoarece, prin acţiunea care face obiectul dosarului nr. 2504/109/2018, dl Benonie Ştefan a solicitat ca instanţa să constate prescripţia răspunderii pentru faptele prevăzute în raportul ANI. 

Mai precizăm că prin Ordinul Prefectului Judeţului Argeş nr. 127/02.05.2018 a încetat, înainte de expirarea duratei normale, mandatul de primar al comunei Albeştii de Muscel, deţinut de dl. Manta Cătălin. Ordinul a fost emis ca urmare a rămânerii definitive a Raportului prin care Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului conflictului de interese de către dl. Manta Cătălin.

Dl. Manta Cătălin a solicitat Tribunalului Argeş suspendarea efectelor Ordinului nr. 127/02.05.2018 emis de Prefectul Judeţului Argeş, fiind constituit dosarul nr. 2898/109/2018/a1. Prin încheierea din data de 14.06.2018 a fost admisă cererea reclamantului şi a fost suspendat ordinul până la soluţionarea cererii de anulare.

Împotriva acestei sentinţe, Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş a formulat cerere de recurs, care a fost admisă de Curtea de Apel Piteşti, în acest sens fiind pronunţată Decizia civilă nr. 90/09.01.2019.

n ceea ce priveşte situaţia primarului comunei Moşoaia judeţul Argeş, precizăm că prin Decizia penală nr. 1158/A din 11 decembrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti în dosarul nr. 23133/280/2016 a fost admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti împotriva sentinţei penale nr. 190 din data de 02.02.2018 pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 23133/280/2016 şi a fost desfiinţată în parte sentinţa şi rejudecând a aplicat primarului comunei Moşoaia pedeapsa accesorie şi complementară, constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. De art. 66 alin. 1 lit. A, b şi g (dreptul de a ocupa funcţia de primar) pe o perioadă de 5 ani.

În conformitate cu art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri:

– condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;

– pierderea drepturilor electorale;

Potrivit dispoziţiilor art. 16 din Legea nr. 393/2004, în toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului.

Într-o situaţie similară, s-a aflat şi primarul comunei Şuici, Prefectul judeţului Argeş emiţând Ordinul nr. 166/15.06.2018 prin care a încetat, înainte de expirarea duratei normale, mandatul de primar al comunei Şuici, deţinut de dl. Iatagan Constantin. Ordinul a fost emis ca urmare a condamnării penale a domnului Iatagan Constantin la pedeapsa de 1 an şi 7 luni închisoare şi interzicerea unor drepturi, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere.

Împotriva acestui ordin a formulat plângere dl Iatagan Constantin, însă Tribunalul Argeş a respins cererea prin sentinţa civilă nr. 743/20.07.2018.

Din cele patru cazuri prezentate, se poate observa că în trei situaţii instanţa a respins definitiv cererile de suspendare a ordinelor prefectului, admitând o singură cerere si anume aceea a primarului comunei Aninoasa.

În ceea ce priveşte, cererile de anulare a ordinelor prefectului, facem precizarea că aceea referitoare la anularea ordinului emis în cazul primarului comunei Şuici a fost soluţionată definitiv, fiind respinsă, trei sunt în curs de soluţionare şi o singură cerere de anulare a fost admisă, în recurs.

În toate cazurile enumerate, prefectul judeţului Argeş a respectat dispoziţiile legale în vigoare şi a emis ordinele de încetare înainte de termen a mandatului de primar la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate sau ca urmare a unor decizii penale definitive.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Premii mari pentru micii fizicieni ai profesoarei Rodica BUCĂȚA de la școala “Mircea cel Bătrân”

Publicat

in

Elevii pasionați de fizică ai Școlii Gimnaziale “Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Fizică, desfășurată la Brașov în perioada 22-26 aprilie 2024. Ghidați de profesoara Cristieana Rodica BUCĂȚA, elevii au demonstrat o pregătire exemplară, sporind palmaresul școlii cu medalii și diplome de excelență.

Performanțe excepționale

  • Picu Ștefan, din clasa a VI-a, a obținut o medalie de argint și o mențiune, demonstrând talent remarcabil și o pasiune pentru fizică încă de la o vârstă fragedă.
  • Georgescu Yanis Constantin, elev în clasa a VIII-a, a cucerit o medalie de bronz și o mențiune, confirmând abilitățile sale excepționale și perseverența în studiu.
  • Țîroiu Alexandru Theodor, tot din clasa a VIII-a, a obținut o diplomă de excelență, demonstrând o pregătire solidă și o dorință constantă de a-și depăși limitele.

Pasiune pentru carte și școală

Cei trei elevi olimpici se remarcă nu doar prin performanțele lor academice, ci și prin pasiunea pentru învățătură și prin conștientizarea importanței educației pentru viitorul lor. Ei consideră că școala și cartea le pot deschide o mulțime de oportunități și le pot facilita accesul spre o profesie de succes.

Cristieana Rodica BUCĂȚA, un dascăl de excepție

Profesora Cristieana Rodica BUCĂȚA a jucat un rol esențial în succesul elevilor săi. Dedicată meseriei sale, ea a abordat tematica fizicii la un nivel superior, atât din punct de vedere teoretic, cât și experimental, facilitând elevilor o înțelegere aprofundată a cunoștințelor avansate și pregătindu-i pentru competițiile de prim rang.

Felicitări și aprecieri

Elevii olimpici merită toate felicitările pentru performanțele lor excepționale și pentru dedicarea cu care abordează studiul fizicii. De asemenea, profesoara Cristieana Rodica BUCĂȚA merită apreciere pentru implicarea sa constantă și pentru contribuția semnificativă la succesul elevilor săi.

Rezultatele obținute la Olimpiada Națională de Fizică demonstrează calitatea educației oferite la Școala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș și confirmă potențialul remarcabil al elevilor săi.

Citeste mai mult

ACTUAL

Sărbătoare la Călinești! Ion Mînzînă și echipa PSD alături de locuitorii comunei

Publicat

in

Comuna Călinești a marcat ieri o zi dublă de sărbătoare: 636 de ani de la prima atestare documentară și cea de-a doua ediție a “Festivalului Florilor de Mai”. Evenimentul a reunit locuitorii comunei, dar și oaspeți din localitățile învecinate, într-o atmosferă de bucurie și voie bună.

Sărbătoare cu tradiție și muzică populară

Festivalul a debutat cu o paradă a costumelor populare, urmată de spectacole susținute de artiști locali și renumiți din zonă. Nu au lipsit momentele dedicate dansurilor tradiționale și muzicii populare, care au adunat publicul numeros în jurul scenei.

Ion Mînzînă: “Sprijin constant pentru comunitatea din Călinești”

Prezent la eveniment, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean și al PSD Argeș, a transmis un mesaj de felicitare locuitorilor comunei și a reiterat sprijinul său pentru proiectele de dezvoltare locală: “Este un moment de bucurie în care ne întâlnim cu toții pentru a sărbători comunitatea din Călinești. Vă asigur că veți avea permanent în mine, în Consiliul Județean și în parlamentarii noștri un sprijin constant și consistent, ca și până acum. Vă doresc tuturor multă sănătate și să dea Dumnezeu să ne revedem cu bine de fiecare dată. La mulți ani!”.

Oaspeți din Republica Moldova

La sărbătoare au participat și oaspeți din Republica Moldova, semn al relațiilor strânse de colaborare dintre cele două regiuni. Festivalul Florilor de Mai a reconfirmat statutul de eveniment important în calendarul cultural al județului Argeș, oferind o atmosferă de bucurie și relaxare pentru toți participanții.

Sărbătoarea din Călinești a demonstrat încă o dată coeziunea comunității locale și dorința de a păstra tradițiile și valorile specifice zonei. Sprijinul constant al autorităților județene și locale este esențial pentru ca astfel de evenimente să se poată desfășura cu succes și să contribuie la promovarea județului Argeș.

Material publicat de către Uta Media Network SRL la comanda Partidului Social Democrat – Organizatia Arges, cod mandatar financiar 21240002

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend