Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

SPOVEDANIA unui PREOT din Argeş – CÂŢI BANI AU CÂŞTIGAT POPII DE BOBOTEAZĂ

Publicat

in

– Orice preot cu parohie poate avea un castig de minim 2500 Euro in maxim doua zile

Primele zile ele fiecarui an sunt foarte aglomerate pentru preoţii ortodocşi. Aceştia au foarte mult de alergat chiar din prima zi a noului an, de Sf. Vasile,  si până la sărbătoarea Bobotezei.  Aceștia, conform tradiţiei si canoanelor bisericesti, trebuie sa meargă la familiile din parohia pe care o păstoreşte pentru slujbele speciale de Sf Vasile, in prima fază si, mai apoi, cu Iordanul, de Bobotează. Potrivit unei reguli vechi, enoriaşii le oferă slujitorilor domnului mici „atenții”, cu preponderenţă sume de bani dar şi alte cadouri gen fleici de carne afumata, carnati, cafea sau bauturi fine. Un preot din Argeş sosit in redactia PROFIT ieri, chiar în ziua de Sf. Ion, ne-a mărturisit ca desi e o … munca grea, aleargă cu placere prin frig pentru ca recompensa este pe masura. Potrivit acestuia, un preot cu lipici la enoriasi si ceva noroc,  poate aduna in doar 2, 3 zile sume frumoase, care se învârt în jurul sumei de 2.500 – 3000 de euro pentru parohiile mici sau medii. ” Eu am o parohie măricică cu oameni darnici si multi înstăriţi pe care îi cheama Vasile, Vasilica, Ion sau Ioana. Nu fac nimic ilegal, doar respect o traditie iar oamenii se bucura sa ma vada si cred ca inteleg ca nu este usor sa bati kilometri pe la casele lor pe frig, pe zăpada. Preotii nu cer nimic, oamenii ne dau cat ii lasa inima. Cei cu nume de sfant dau mai mult, altii ne dau si carne, carnati sau sticle cu bautura mai acatari. Inca nu am facut un calcul exact, dar in ziua de Sf Vasile si de Boboteaza cred ca am strans undeva la 3500 Euro. Poate vi se pare mult dar sa stiti ca asa mai compensam si noi veniturile mici de peste an”, ne-a declarat C. I, preot la o parohie din Argeş. Întrebat daca pentru aceste sume emite vreo chitanta sau alt tip de document acesta ne-a spus ca nu are cum atat timp cat aceste sume sunt donatii. ” Oamenii sunt convinsi ca nu dau popii banii ci ii dau bisericii de care apartin. Si ce chitanta sa dau: la carne sau la sticlele de vin pe care mi le ofera ?”

Acelasi preot ne-a marturisit ca are colegi preoti cu parohii mari de peste 700-900 de familii, în timp ce la ţară numărul familiilor este mult mai mic.  “Am un fost coleg, acum preot la o parohie in Pitesti care castiga de Sf. Vasile si Boboteaza cel putin 6000 Euro. Anul asta chiar mi-a zis ca din banii stransi de Boboteaza işi va termina casa care o are in constructie. Desigur va lasa ceva din banii astia si in vistieria bisericii”

Preotul C.I ne-a facut si un calcul potrivit căruia, pentru o parohie mica de tara , dacă doar jumătate dintre persoane vor fi găsite acasă și dacă fiecare familie va da în medie 20 lei pentru sfințirea casei, suma cu care se alege un preot după Bobotează poate ajunge este cuprinsă între 6.500 lei și 10.000 lei. Aceşti bani scapă de impozitare.

Din punct de vedere al regulilor bisericesti fiecare preot, după sfințirea caselor înregistrează aceste daruri pe care le primesc si merg în visteria bisericii. Din moment ce sunt înregistrate nu pot merge decât acolo, sopun regulile Bisericii Ortodoxe. Dar se inregostreaza ?

Nici fiscul nu are o opinie diferita si , potrivit legislatiei fiscale in vigoare, aceste sume de bani fiind primite sub titlu de donație,  veniturile astfel contabilizate nu sunt supuse impozitului pe venit.

Mai nou, tehnologia are un cuvant greu de spus si in privinta acestor tipuri de slujbe. Cei mai mulţi preoți anunță din timp când urmează să meargă cu Iordanul. Astfel, unii slujitori ai domnului le dau credincioşilor numărul de telefon sau adresa de facebook, aşa că oamenii pot suna dacă doresc să îşi sfinţească locuinţa la o anume ora. e drept, acest moft costa mai mult !

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Premii mari pentru micii fizicieni ai profesoarei Rodica BUCĂȚA de la școala “Mircea cel Bătrân”

Publicat

in

Elevii pasionați de fizică ai Școlii Gimnaziale “Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Fizică, desfășurată la Brașov în perioada 22-26 aprilie 2024. Ghidați de profesoara Cristieana Rodica BUCĂȚA, elevii au demonstrat o pregătire exemplară, sporind palmaresul școlii cu medalii și diplome de excelență.

Performanțe excepționale

  • Picu Ștefan, din clasa a VI-a, a obținut o medalie de argint și o mențiune, demonstrând talent remarcabil și o pasiune pentru fizică încă de la o vârstă fragedă.
  • Georgescu Yanis Constantin, elev în clasa a VIII-a, a cucerit o medalie de bronz și o mențiune, confirmând abilitățile sale excepționale și perseverența în studiu.
  • Țîroiu Alexandru Theodor, tot din clasa a VIII-a, a obținut o diplomă de excelență, demonstrând o pregătire solidă și o dorință constantă de a-și depăși limitele.

Pasiune pentru carte și școală

Cei trei elevi olimpici se remarcă nu doar prin performanțele lor academice, ci și prin pasiunea pentru învățătură și prin conștientizarea importanței educației pentru viitorul lor. Ei consideră că școala și cartea le pot deschide o mulțime de oportunități și le pot facilita accesul spre o profesie de succes.

Cristieana Rodica BUCĂȚA, un dascăl de excepție

Profesora Cristieana Rodica BUCĂȚA a jucat un rol esențial în succesul elevilor săi. Dedicată meseriei sale, ea a abordat tematica fizicii la un nivel superior, atât din punct de vedere teoretic, cât și experimental, facilitând elevilor o înțelegere aprofundată a cunoștințelor avansate și pregătindu-i pentru competițiile de prim rang.

Felicitări și aprecieri

Elevii olimpici merită toate felicitările pentru performanțele lor excepționale și pentru dedicarea cu care abordează studiul fizicii. De asemenea, profesoara Cristieana Rodica BUCĂȚA merită apreciere pentru implicarea sa constantă și pentru contribuția semnificativă la succesul elevilor săi.

Rezultatele obținute la Olimpiada Națională de Fizică demonstrează calitatea educației oferite la Școala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș și confirmă potențialul remarcabil al elevilor săi.

Citeste mai mult

ACTUAL

Sărbătoare la Călinești! Ion Mînzînă și echipa PSD alături de locuitorii comunei

Publicat

in

Comuna Călinești a marcat ieri o zi dublă de sărbătoare: 636 de ani de la prima atestare documentară și cea de-a doua ediție a “Festivalului Florilor de Mai”. Evenimentul a reunit locuitorii comunei, dar și oaspeți din localitățile învecinate, într-o atmosferă de bucurie și voie bună.

Sărbătoare cu tradiție și muzică populară

Festivalul a debutat cu o paradă a costumelor populare, urmată de spectacole susținute de artiști locali și renumiți din zonă. Nu au lipsit momentele dedicate dansurilor tradiționale și muzicii populare, care au adunat publicul numeros în jurul scenei.

Ion Mînzînă: “Sprijin constant pentru comunitatea din Călinești”

Prezent la eveniment, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean și al PSD Argeș, a transmis un mesaj de felicitare locuitorilor comunei și a reiterat sprijinul său pentru proiectele de dezvoltare locală: “Este un moment de bucurie în care ne întâlnim cu toții pentru a sărbători comunitatea din Călinești. Vă asigur că veți avea permanent în mine, în Consiliul Județean și în parlamentarii noștri un sprijin constant și consistent, ca și până acum. Vă doresc tuturor multă sănătate și să dea Dumnezeu să ne revedem cu bine de fiecare dată. La mulți ani!”.

Oaspeți din Republica Moldova

La sărbătoare au participat și oaspeți din Republica Moldova, semn al relațiilor strânse de colaborare dintre cele două regiuni. Festivalul Florilor de Mai a reconfirmat statutul de eveniment important în calendarul cultural al județului Argeș, oferind o atmosferă de bucurie și relaxare pentru toți participanții.

Sărbătoarea din Călinești a demonstrat încă o dată coeziunea comunității locale și dorința de a păstra tradițiile și valorile specifice zonei. Sprijinul constant al autorităților județene și locale este esențial pentru ca astfel de evenimente să se poată desfășura cu succes și să contribuie la promovarea județului Argeș.

Material publicat de către Uta Media Network SRL la comanda Partidului Social Democrat – Organizatia Arges, cod mandatar financiar 21240002

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend