Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Guvernul dă banii înapoi: Milioane de români își vor primi taxele plătite, începând de la 1 ianuarie 2018

Publicat

in

Guvernul a completat O.U.G nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.
Citește mai departe…
Guvernul dă banii înapoi: Milioane de români își vor primi taxele plătite, începând de la 1 ianuarie 2018

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Guvernul promite să șteargă informațiile false din online în cel mult 24 de ore. Unde se raportează un fake-news

Publicat

in

Videoclipurile, anunțurile sau știrile false vor putea fi raportate autorităților și șterse în cel mult 24 de ore de pe rețelele de socializare.

Cel puțin așa se laudă Ministerul Cercetării care a lansat o platformă împotriva dezinformării.

Măsura a fost luată îndeosebi pentru a elimina din informațiile false ce ar putea afecta campania electorală din acest an, dar pot fi semnalate informații din orice domeniu, notează Pro Tv.

Autoritățile se așteaptă la to mai multe fake-news

Astfel de videoclipuri în care imaginea unor personaje cu notorietate este folosită pentru a îndemna la false investiții sunt des întâlnite pe internet. Mișcările nefirești ale capului, desincronizarea dintre buze și sunet sau imperfecțiunile feței arată că imaginile sunt falsificate.

Autoritățile se așteaptă ca filmulețele false să fie tot mai des folosite în contextul campaniei electorale.

„E îngrijorătoare constanța cu care atacatorii continuă să propage astfel de conținut pe social media, care se mărginește deocamdată la zona comunității informatice, dar poate devia foarte ușor în zona dezinformării și poate de manipulare a procesului electoral”, spune Mihai Rotariu, manager Direcţia de Comunicare a Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

Platforma lansată de Guvern

Ministerul Cercetării a lansat o platformă pe care se așteaptă ca oamenii să semnaleze înregistrări video, audio sau poze alterate cu ajutorul tehnologiei deep-fake și postate pe Facebook, Instagram, TikTok, YouTube sau Google.

Acestea se pot raporta pe pagina ministerului – mcid.gov.ro/nofake.

Imediat ce este raportat, acel conținut va fi și imediat îndepărtat.

„Trebuie să facem și o analiză, să ajungem la un criteriu înalt de obiectivitate pentru a raporta ceea ce trebuie”, mai spune Rotariu.

Analiza și transmiterea datelor primite de la populație se vor realiza în termen de maximum o oră în intervalul orar 8:00-22:00 și în cel mult 12 ore în afara acestui interval. Apoi sesizările vor fi redirecționate către administratorii platformelor online de socializare, streaming și motoare de căutare online spre soluționare.

Citeste mai mult

NATIONAL

Numărul cadavrelor abandonate în morgi a crescut spectaculos în Canada. Costurile înmormântării reprezintă principalul motiv

Publicat

in

Câteva provincii canadiene au înregistrat un salt al numărului de cadavre nerevendicate în ultimii ani, rudele defuncților invocând costurile înmormântării pentru a nu ridica trupurile de la morgă, informează Reuters.

MorgaFoto: Wikipedia

Fenomenul a determinat autoritățile să construiască noi capacități de stocare a trupurilor, iar strângerile de fonduri pentru ca trupurile să poată fi ridicate de rude au crescut. Costurile maxime ale unei înmormântări au crescut de la 6.000 de dolari în 1998 la 8.800, potrivit unor estimări a asociației companiilor de pompe funebre. În Ontario, cea mai populată provincie a Canadei, numărul trupurile neridicate a creescut de la 242 în 2013 la 1.183 în 2023, susține medicul legist Dirk Huyer.

Rudele nu-și mai ridică morții de la morgă

În cele mai multe cazuri, rudele au fost identificate, dar nu au dorit să ridice corpurile din mai multe motive, cel mai frecvent fiind lipsa banilor. Acest motiv a fost invocat în 20% din cazuri în 2022, iar în 2023 procentajul a ajuns la 24%. „Este tulburător pentru că o perosană a murit și nu este nimeni – familie, prieteni sau alții – care să poată face planuri privind acea persoană după moarte”, spune Huyer.

Oficial, în Ontario se consideră că un cadavru este nerevendicat după 24 de ore. Însă angajații biroului legistului-șef din provincie au nevoie de săptămâni pentru a localiza rudele apropiate. Dacă acestea confirmă că nu pot ridica trupul, municipalitatea locală împreună cu o firmă de pompe funebre asigură o înmormântare simplă. În acest interval, corpul este păstrat într-un frigider al morgii.

„Dintotdeauna au fost familii care aveau nevoie de sprijin, dar niciodată nu am văzut un număr atât de mare de rămășițe revendicate precum cel de acum”, spune Allan Cole, proprietat al unei firme de pompe funebre din Toronto, MacKinnon and Bowes. În Quebec, numărul cadavrelor neridicate a crescut de la 66 în 2013 la 183 în 2023. În Alberta, numărul trupurilor pentru care nu au fost identificate rude a crescut de la 80 în 2016 la 200 în 2023.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de sănătate din Newfoundland a spus că provincia nu avea nevoie să stocheze cadavrele pe termen lung. Acum însă a crescut numărul de trupuri ținute în frigidere în afara spitalului din Saint John, astfel că se construiește o unitate de depozitare permanentă a rămășițelor.

„Oamenii nu au revendicat trupurile pentru că și-au dat seama că nu-și permit să le îngroape. Aici nu este vorba desre construirea unei capacități de stocare mai mare, ci despre rezolvarea problemei care duce la acumularea cadavrelor și de îndepărtarea obstacolelor astfel încât oamenii să aibă o înmormântare demnă”, susține Jim Dinn, liderul partidului de opoziție din Ontario, Noul Partid Democratic.

Costuri exorbitante pentru locurile de veci

Locurile de veci au ajuns să coste foarte mult în anumite zone ale Canadei. De exemplu, în centrul orașului Toronto un loc de veci costă 34.000 de dolari, preț în care nu intră săpatul gropii, acoperirea ei, înmormântarea propriu-zisă, piatra de mormânt sau taxele. Numărul de cazuri de crowdfunding pe site-ul GoFundMee pentru a strânge bani pentru înmormântări a crescut de la 36 în 2013 la 10.257 un deceniu mai târziu.

Sprijinul statului pentru înmormântări nu a ținut pasul cu costurile acestora. Guvernul federal a anunțat că va dubla ajutorul de înmormântare acordat prin casa de pensii, acesta ajungând la 5.000 de dolari canadieni.

„Pierderea partenerului de viață sau a soțului/ soției este devastatoare pentru o persoană în vârstă. De asemenea, poate fi o imensă povară financiară după o viață de muncă. De aceea consolidăm planul de pensii pentru a furnizat un plus la ajutorul de înmormântare”, a afirmat într-un email Katherine Cuplinkas, secretarul de presă al ministrului de Finanțe, Chrystia Freeland.

Jeff Weafer, președintele Asociației Serviciilor Funerare din Canada, crede că nu este suficient. „Acesta nu este un sfârșit demn pentru canadieni. Motivul pentru care persoane decedate rămân nerevendicate de familiile lor este legat de faptul că nu-și permit acest lucru”, a spus Weafer.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend