Conecteaza-te cu noi

Educatie

ASE anunță începerea înscrierilor la concursul de admitere pentru programele universitare de Licență, vineri 12 iulie

Publicat

in

Academia de Studii Economice din București (ASE), cea mai bună universitate economică, de business și administrație publică din Europa de Sud-Est, își așteaptă absolvenții de liceu la concursul de admitere la programele universitare de LICENȚĂ, vineri, 12 iulie fiind prima zi de înscrieri. 

Procesul de înscriere se desfășoară online în perioada 12-19 iulie. 

Pentru anul universitar 2024-2025, ASE are o generoasă ofertă educațională: 7.696 de locuri, dintre care 3.130 la forma de finanțare de la buget (pentru români, UE, SEE, români de pretutindeni și non-UE). Candidații pot alege una sau mai multe opțiuni dintre cele 35 de programe de licență – 25 pentru forma de învățământ cu frecvență, desfășurate în limbile română, engleză, franceză sau germană, 9 programe la distanţă şi unul cu frecvenţă redusă. 

Documentele necesare înscrierii pot fi consultate pe pagina de Admitere Licență 2024. Taxa de înscriere la programele universitare de licență pentru învățământul cu frecvență este de 120 de lei, sumă în care sunt incluse primele două opțiuni, iar pentru următoarele opțiuni se achită suplimentar o taxă de 40 de lei/opțiune. Pentru  învățământul la distanță și cu frecvență redusă, taxa de înscriere este de 145 de lei (indiferent de numărul de opțiuni). Taxa de înscriere se poate plăti direct din platforma de înscriere.

Calendarul Admiterii poate fi consultatpe pagina Admitere licență și trebuie urmărit de către candidați pe întreaga perioadă de desfășurare a admiterii. Marți, 23 iulie, se va susține online testul de competență lingvistică de către candidații care au opțiuni pentru programele cu predare în limbă străină sau pentru programul „Limbi moderne aplicate (engleză, franceză)” și nu au certificat de competență lingvistică recunoscut de ASE. În perioada 29 – 31 iulie, candidații repartizați la buget, taxă sau aflați în așteptare își confirmă locul, iar pe 1 august are loc afișarea finală, unde candidații vor afla la ce program universitar au fost admiși. 

Candidații care se înscriu laprogramele universitare de licență ale facultăților Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) și Drept vor susține examen scris.

Candidații care formulează opțiuni pentru programele de studii universitare de licență din cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică susțin un examen scris care constă într-un test grilă, la disciplina Matematică, pe baza tematicii și bibliografiei afișate pe site-ul universității. Candidații care se înscriu la programele cu predare în limba română susțin examenul joi, 25 iulie, iar cei care optează pentru programul organizat în limba engleză susțin examenul vineri, 26 iulie. Detalii despre desfășurarea concursului de admitere și calcularea mediei generale de admitere la CSIE se regăsesc pe pagina dedicată – ase.ro/admitere-csie. Candidații pot accesa modelele și broșura de subiecte cu rezolvări.

La Facultatea de Drept, admiterea se face pe baza unui examen scris, care se desfășoară joi, 25 iulie și constă într-un test grilă la disciplinele Limba română și Economie, conform tematicii și bibliografiei de concurs prezentate pe site. Informații complete despre concursul de admitere sunt disponibile pe pagina ase.ro/admitere-drept. Candidații pot accesa modele de subiecte, cu rezolvări, la limba română și economie.

Candidații la facultățile CSIE și/sau Drept pot formula, în cadrul procesului de înscriere, opțiuni și la alte programe universitare de licență din oferta ASE. 

De asemenea, în timpul perioadei de admitere, ASE oferă locuri de cazare pentru candidaţii din provincie şi însoţitorii acestora. Cazarea se va face în limita locurilor disponibile, la un tarif de 15 lei/noapte pentru candidaţi şi de 20 lei/noapte pentru însoţitorii acestora. 

Pentru celelalte 10 facultăți, concursul de admitere constă în: 

  • eseul motivațional 
  • testul de competenţă lingvistică
  • media generală de admitere, calculată ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%). 

Toate detaliile privind condiţiile de admitere, numărul de locuri pentru fiecare program de studii, precum şi calendarul şi actele necesare pentru înscriere, sunt disponibile pe site-ul dedicat ase.ro/admitere/licenta, Facebook, Instagram. La dispoziția celor interesați se află și adresa de e-mail admitere@ase.ro și call center la 021.319.19.00/01, interior 360, 306. Pe pagina de Admitere, candidații pot accesa atât planurile de învățământ, cât și fișele de disciplină, astfel încât să cunoască, atunci când formulează opțiunile, ce discipline vor studia și care este conținutul acestora pentru fiecare program. Studenții ASE intră în legătură directă cu candidații, oferind răspuns la toate întrebările referitoare la procesul de admitere, în grupul special creat pe Facebook – Admitere ASE – 2024 – Grup oficial.

Campusul universitar din centrul Bucureștiului, cu condițiile sale moderne de studiu și cazare, poate fi vizitat și virtual, accesând turul virtual al ASE, ce poate fi vizionat și cu ochelarii VR (realitate virtuală).

De ce ASE?

ASE este o universitate de cercetare avansată şi educaţie, bine poziționată la nivel internaţional, fapt atestat de recentele topuri de prestigiu. În prezent, ASE are semnate peste 350 de acorduri bilaterale cu parteneri din 45 de țări, prin care se promovează creșterea calității procesului didactic și a experienței educaționale internaționale, oferite studenților, absolvenților și cadrelor didactice din universitate. Studenții beneficiază de numeroase oportunități educaționale, în funcție de domeniul lor de interes. Angajatorii apreciază studiile universitare oferite de universitatea noastră, iar diploma de absolvent al Academiei de Studii Economice constituie garanția unui viitor sigur, a unei cariere de succes și a unei bune inserții pe piața muncii. Astfel, 86% dintre absolvenții noștri își găsesc de lucru în primele 6 luni de la terminarea facultății, având oportunitatea de a-și clădi o viață profesională interesantă și bine plătită.

„Academia de Studii Economice din București înseamnă o comunitate universitară puternică, cu peste 25 000 de membri, un brand cu notorietate, cu aspirații ambițioase, conștient de răspunderea ce îi revine în formarea oamenilor integri, dedicați profesional și frumoși sufletește, care să poarte cu ei în timp, prin viață, valorile pe care Alma Mater își propune să le transmită prin ei de aici, din inima Bucureștiului, din Piața Romană, de la kilometrul zero al învățământului economic superior din România, către viitorul societății noastre și al tinerilor de mâine!” a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul ASE.

Articol susținut de ASE

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

Aproape 36.000 de candidați dau azi concursul de titularizare 2024. Ministerul Educației anunță 10.000 de posturi vacante

Publicat

in

Proba scrisă a concursului de titularizare, sesiunea iulie 2024, are loc miercuri, 17 iulie. Examenul începe la ora 9:00 în cele 114 de centre din toată țara. Ministerul Educației a transmis că, din cauza caniculei, în mai multe județe sălile de examen stabilite inițial au fost schimbate, pentru că nu aveau aer condiționat. Primele rezultate ale examenului scris de titularizare vor fi făcute publice pe 23 iulie. 

Concursul de titularizare a avut drept primă probă o inspecție la clasă sau o probă practică. Miercuri, cei care au trecut de prima probă susțin proba scrisă. Ei au la dispoziție patru ore pentru a rezolva subiectele primite. 

„Având în vedere prognoza meteorologică anunțată (cod roșu de caniculă), în mai multe județe, centrele de concurs desemnate inițial au fost schimbate pentru a se asigura climatizare corespunzătoare în sălile de examen”, a transmis Ministerul Educației. 

Totuși, în județele în care schimbarea sălilor de examen nu a fost posibilă, Ministerul Educației a cerut sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) pentru „dotarea sălilor de examen cu aparate mobile de aer condiționat”. 

În toate centrele se va asigura apă potabilă și asistență medicală. 

  • Vezi AICI lista centrelor de concurs în care se desfășoară proba scrisă a examenului de titularizare. 

Durata probei scrise poate fi prelungită cu până la două ore 

Durata probei scrise de la examenul de titularizare 2024 poate fi prelungită cu până la două ore, pentru anumite situații speciale: 

  • pentru candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere 
  • ori în situația în care susținerea acesteia implică dictarea conținutului de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă) 

În această situație se regăsesc 22 de candidați în acest an. 

Peste 37.500 de candidați s-au înscris la examenul de titularizare 2024 

Peste 37.500 de persoane și-au dorit să obțină titularizarea anul acesta. Pentru a ajunge însă la proba scrisă, aceștia trebuiau să obțină cel puțin nota 5 la inspecția de la clasă sau la proba practică. 

„După susținerea inspecțiilor speciale la clasă și a probelor practice au rămas cu drept de participare la proba scrisă peste 35.967 de candidați, dintre care 6.585 sunt absolvenți ai studiilor liceale pedagogice, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau ai departamentelor pentru pregătirea personalului didactic din promoția curentă”, a transmis Ministerul Educației. 

„În cadrul concursului sunt testate cunoștințele de specialitate şi didactica specialităţii, în baza unor programe specifice, aprobate prin ordin al ministrului”, conform aceleiași surse. 

Subiectele de la titularizare 2024 vor fi publicate pe edu.ro 

Subiectele pentru cele 114 discipline de la examenul de titularizare 2024 au fost realizate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.

Atât subiectele, cât și baremele de corectare vor fi publicate pe site-ul edu.ro după ce proba scrisă se va încheia, informează Ministerul Educației. 

Aproape 10.000 de posturi vacante la nivel național 

La nivel național, sunt aproape 10.000 de posturi disponibile pentru angajare pe perioadă nedeterminată, „dintre care 8.691 complete (6.606 urban +1.885 rural) și 1.242 incomplete (673 urban + 569 rural)”. 

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline sau specializări:

  • Învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română: 1.384;
  • Educatoare/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ preșcolar): 1.295;
  • Educator/profesor pentru educaţie timpurie (învățământ antepreșcolar): 1.089;
  • Profesor – consilier şcolar: 628.

Cei mai mulți candidați vor să predea educație fizică și sport 

Peste 3.100 dintre cei care s-au înscris la examenul de titularizare 2024 vor să predea mai departe educație fizică și sport, arată datele Ministerului Educației. 

„Cei mai mulți candidați s-au înscris la disciplinele corespunzătoare ocupării posturilor din învățământul preșcolar cu predare în limba română (peste 8.000 de candidați), respectiv posturilor din învățământul primar cu predare în limba română (peste 5.300 de candidați). 

De asemenea, un număr substanțial de candidați se înregistrează la disciplinele educație fizică și sport – profesori (peste 3.100 de candidați), limba și literatura română (peste 2.200 de candidați) și limba engleză (peste 1.800 de candidați)”, conform aceleiași surse. 

Primele rezultate de la examenul de titularizare 2024 vor fi făcute publice pe 23 iulie 

Lucrările de la examenul de titularizare 2024 vor fi evaluate digitalizat, iar primele rezultate vor fi afișate pe 23 iule, atât la sediul inspectoratelor școlare, cât și pe titularizare.edu.ro. 

„Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) în data de 23 iulie, după afişarea rezultatelor, respectiv în data de 24 iulie. Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul anterior menționat în data de 31 iulie”, conform Ministerului Educației. 

Nota minimă pe care trebuie să o obțină cei care vor să se titularizeze

După afișarea rezultatelor, doar cei care au obținut nota minimă 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția la clasă sau proba practică se pot titulariza (adică angaja pe o perioadă nedeterminată în sistemul de învățământ). 

Pentru a se angaja pe o perioadă determinată (profesor suplinitor), canidații trebuie să obțină la cele două probe cel puțin nota 5. 

„Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 – 6 august”, explică reprezentanții Ministerului Educației. 

Toate sălile de concurs și cele de evaluare a lucrărilor sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video. La examenul de titularizare 2023, au reușit să ia nota 7 puțin peste 50% dintre candidații care au susținut examenul pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar.

Citeste mai mult

ACTUAL

Măsuri de combatere a efectelor caniculei la concursul de ocupare a posturilor în învățământ. Unele centre de examen ar putea fi schimbate

Publicat

in

Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că vor fi luate măsuri de reducere a disconfortului termic pe durata concursului de ocupare a posturilor din învățământul preuniversitar, existând chiar posibilitatea schimbării unor centre de examen.

Comisia națională de organizare a concursului a transmisde săptămâna trecută președinților comisiilor de organizare de la nivelul județelor că se impun măsuri pentru reducerea disconfortului termic al candidaților pe parcursul desfășurării probei scrise.

„Avem confirmarea de la președinții comisiilor de organizare din județe că vor fi asigurate apă și asistență medicală pentru candidați în fiecare centru de examen”, a scris Ligia Deca.

Comisiile județene vor cere sprijin de la autoritățile locale sau de la alte școli pentru furnizarea unor aparate mobile de aer condiționat care să fie folosite în centrele de concurs.

„Luăm în calcul inclusiv schimbarea unora dintre centrele de examen, în județele în care există această posibilitate, astfel încât să fie folosite cu prioritate, pentru desfășurarea probei scrise, școlile care dispun de climatizare corespunzătoare. În cazul în care vor exista județe în care se va decide o astfel de măsură, modificările vor fi comunicate în cursul zilei de mâine”, a precizat ministrul Educației.

Din acest motiv, Deca le cere candidaților să verifice pe canalele de comunicare ale inspectoratelor județene și Ministerului Educației dacă există modificări privind desfășurarea examenului.

„În acest moment, prioritatea noastră este starea de bine a candidaților, precum și a celor implicați în desfășurarea examenului. Lucrăm la identificarea de soluții pentru adaptarea condițiilor de concurs la temperaturile extreme anunțate pentru această perioadă”, a adăugat Ligia Deca.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend