Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ziua Mondială a Educației. Cifrele anului școlar 2020-2021 de la INS: 5% dintre elevi merg la școli private

Publicat

in

Institutul Național de Statistică a transmis o serie de date cu privire la anul școlar trecut, 2020-2021, cu ocazia zilei mondiale a educației care se sărbătorește pe 5 octombrie. Potrivit INS, raportul mediu dintre populația școlară și numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi și studenți la un cadru didactic.

Câți copii au mers la școală în 2020 – 2021

În anul 2020, populația de vârstă școlară a fost de 4,84 milioane persoane reprezentând 25,2% din totalul populației rezidente a țării.

În anul școlar/universitar 2020-2021 populația școlară a fost de 3,49 milioane copii, elevi și studenți.

Din totalul populaţiei şcolare, 49,8% au fost copiii, elevii și studenții de sex masculin şi 73%, cei care au studiat în mediul urban.

Aproape jumătate din populația școlară s-a regăsit în învățământul primar și gimnazial (45,5%), iar circa o treime în învățământul liceal și cel antepreșcolar și preșcolar (17,8%, respectiv 15%).

Populația școlară a fost cuprinsă cu preponderență (94,7%) în unitățile de învățământ publice, restul de 5,3% studiind în unități de învățământ private.

În profil teritorial, populația școlară din anul școlar/universitar 2020-2021 a înregistrat cele mai ridicate valori în regiunile Nord-Est (601,1 mii persoane), respectiv București-Ilfov (517,6 mii persoane).

Unitățile/instituțiile de învățământ care au funcționat în anul școlar/universitar 2020-2021 au aparținut, în principal, nivelurilor de educație primar și gimnazial (57,4%), liceal (21,0%), respectiv antepreșcolar și preșcolar (16,9%).

Activitatea educațională și de instruire în sistemul de învățământ a fost asigurată de 235,6 mii cadre didactice.

Raportul mediu dintre populația școlară și numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi și studenți la un cadru didactic. Ponderea personalului didactic de sex feminin a fost majoritară atât la nivelul întregului sistem educațional, cât și în învățământul preuniversitar.

În anul 2020, 28,4 % din totalul gospodăriilor aveau în componență copii; 16,1% – 1 copil, 9,7 % – 2 copii, 1,9% 3 copii, 0,7% 4 copii și mai mulți. Cele mai multe gospodării cu peste 4 copii s-au înregistrat în regiunea Nord-Est.

Câte grădinițe, școli și postliceale sunt în România

Rețeaua învățământului preșcolar cuprindea 1153 grădinițe, respectiv 9529 secții din cadrul grupurilor școlare și secții care au școlarizat acest nivel de educație, înregistrându-se 505,2 mii copii; 51,4% din totalul copiilor înscriși erau de sex masculin.

În anul școlar 2020-2021, 54,4% din copii au fost cuprinși în grădinițe cu program normal, 45,1% în grădinițe cu program prelungit, 0,2% în grădinițe cu program săptămânal și 0,3% în grădinițe cu program special.

Din numărul total al copiilor înscriși în învățământul preșcolar, 58,0% au fost cuprinși în grădinițele din mediul urban, iar majoritatea au fost înscriși în grădinițele aparținând sectorului public (94,1%).

În învățământul preșcolar, procesul educațional s-a desfășurat în 27,4 mii săli de clasă.
Din totalul de 26,4 mii echipamente IT cu care au fost dotate unele grădinițe, 22,8 mii (86,6%) au fost utilizate în procesul de educație, 5546 dintre unități având conectare la Internet.

Elevii din învățământul primar și gimnazial de masă au studiat în 3899 unități de învățământ independente, din care 3799 publice, iar restul private. Pe lângă unitățile de învățământ independente, au funcționat și 4559 secții de învățământ primar și gimnazial de masă din cadrul unităților care au școlarizat aceste niveluri de învățământ (grupuri școlare).

Numărul elevilor înscriși în învățământul primar și gimnazial de masă a fost de 1573,1 mii.

Din numărul total al elevilor înscriși în învățământul primar și gimnazial de masă, 93,1 % au studiat în limba română, 5,5% în limba maghiară, 0,9% în limba germană și 0,5 % în alte limbi (sârbă, ucraineană, slovacă, cehă, croată, engleză, turcă, rromanes și italiană).

Din numărul total al elevilor înscriși în învățământul primar de masă, 868,7 mii (99,8%) au studiat o primă limbă modernă, în special engleza sau franceza, iar 17,8 mii (2,0%) au studiat și o a doua limbă modernă. Majoritatea elevilor înscriși în învățământul gimnazial de masă (94,7%) au studiat două limbi moderne, un procent mai mare al acestora înregistrându-se în mediul urban (95,5%). La nivel național, 0,5% din elevii înscriși în învățământul gimnazial de masă au studiat și o a treia limbă modernă.

Rețeaua învățământului liceal cuprindea 1461 unități independente (licee și alte unități care au școlarizat acest nivel de învățământ – grupuri școlare).

Populația școlară cuprinsă în învățământul liceal la începutul anului școlar 2020-2021 a fost de 620, 6 mii elevi.

Pe tipuri de licee, cele mai mari ponderi ale elevilor înscriși s-au înregistrat la profilul real (28,8%), uman (21,8%) tehnic (17,3%) și la profilul servicii (16,6%).

Proporția elevelor în învățământul liceal a fost de 51,9%; fetele au deținut ponderi superioare în filiera vocațională la liceele pedagogice (91,7%) și artistice (66,2%). Din totalul elevilor înscriși în învățământul liceal, aproape toți (620,5 mii) au studiat o limbă modernă, iar dintre aceștia, 614,4 mii (99,0%) au studiat și o a doua limbă modernă. Limbile moderne studiate de majoritatea elevilor ca prima limbă modernă (98,4%) au fost engleza și franceza.

Baza materială a învățământului liceal a fost cea mai diversificată din întreg sistemul preuniversitar. Astfel, la începutul anului școlar ea era formată din 37086 săli de clasă și cabinete școlare, 7744 laboratoare școlare, 1376 săli de gimnastică, 3445 ateliere școlare, 1522 terenuri sportive amenajate și 10 bazine de înot.

Numărul total al elevilor înscriși în învățământul profesional și postliceal a fost de 201,5 mii.

În ceea ce privește repartizarea pe sexe a elevilor înscriși în învățământul profesional, au predominat elevii de sex masculin (65,9%), în timp ce, în învățământul postliceal, au predominat cei de sex feminin (70,3%).

În ceea ce privește repartizarea pe vârste, în învățământul profesional, ponderile cele mai semnificative au fost deținute de elevii cu vârsta de 16 ani (31,4%), 15 ani (27,6%), respectiv 17 ani (23,7%).

În învățământul postliceal au fost înscriși 91,8 mii elevi, fiind însă cel mai puțin reprezentat nivel educațional în totalul populației școlare.

Loading

NATIONAL

Hezbollah anunță un atac direct asupra unei baze de informaţii militare israeliene, în apropierea Tel Avivului

Publicat

in

Hezbollah a anunţat că a vizat o bază a serviciului de informaţii militare israeliene, în apropiere de Tel Aviv, informează AGERPRES.

Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat luni că a lansat o salvă de rachete către principala bază a serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă Tel Aviv, acest atac fiind lansat în special în memoria liderului grupării Hassan Nasrallah, ucis la sfârşitul lunii septembrie într-un atac israelian, relatează AFP.

Într-un comunicat, gruparea pro-iraniană a precizat că “a lansat o salvă de rachete asupra bazei Glilot”.

În această bază a serviciului de informaţii militare s-ar afla de asemenea, potrivit presei israeliene, sediul Mossad, serviciile de informaţii externe israeliene. Mişcarea islamistă pro-iraniană a anunţat deja că a vizat această bază în august şi

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Diana Şoşoacă și-a strigat durerea în Parlamentul European, dar microfonul i-a fost întrerupt

Publicat

in

Eurodeputata Diana Iovanovivi-Şoşoacă s-a plâns luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, după ce Curtea Constituţională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidenţiale, că decizia este abuzivă şi că nu a fost luată pe motive de constituţionalitate, scrie AGERPRES.

“Vreau să vă aduc la cunoştinţă un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt preşedinta partidului SOS România şi conform sondajelor reale deţineam primul loc pentru preşedinţia României care va avea loc pe 24 noiembrie”, le-a spus Diana Şoşoacă eurodeputaţilor care erau încă prezenţi în plenul PE în jurul orei locale 23.00 (24.00 ora României).

Curtea Constituţională, pentru prima dată în istorie, mi-a anulat candidatura la preşedinţia României, nu pe motive de constituţionalitate, pentru că erau îndeplinite toate formele, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii, pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie, pentru că am fost amendată de un poliţist că am depăşit viteza, deşi sunt în proces cu acel poliţist, pentru că am făcut declaraţii politice în Parlamentul României ca senator, încălcându-se articolul 72 din Constituţia României şi articolele 9 şi 10 CEDO prin care declaraţiile politice ale unui parlamentar au imunitate. Nu putem să fim condamnaţi pentru aşa ceva”, a spus eurodeputata.

“Nu am fost judecată, nu am fost citată, nu am avut dreptul la apărare şi am fost judecată pe articole din ziar”, a mai spus ea.

Diana Şoşoacă tocmai le cerea colegilor săi eurodeputaţi să ia act că în România statul de drept este încălcat, când microfonul i-a fost întrerupt de preşedinţa de şedinţă pentru depăşirea timpului de vorbire.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Adio nopți nedormite! Trucul folosit de militari a fost dezvăluit: vei adormi în două minute

Publicat

in

Te agiți și te întorci dar nu găsești somnul? Încercați un truc militar care le permite soldaților să adoarmă în două minute, chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

@justin_agustin Technique to falling asleep in 2 minutes! Insp. AsapSCIENCE on YT #sleep #fallasleep #insomnia #insomniac #learnontiktok #howto ♬ You – Petit Biscuit

Soldații sunt forțați să se odihnească în cele mai dificile circumstanțe – cum ar fi în apropierea unui câmp de luptă activ. Există un truc utilizat pe scară largă care se presupune că îi ajută să adoarmă în doar câteva minute. Desigur, acesta funcționează și acasă și poate fi practicat rapid.

Adormiți imediat cu acest truc militar

Trucul militar pentru a adormi a generat o mare atenție, în special datorită unui videoclip viral TikTok. În clip,  Justin Agustin, fiul unui militar, explică de ce este atât de important: „Această tehnică a fost dezvoltată în armată pentru a permite soldaților să adoarmă oricând, oriunde, chiar și pe câmpul de luptă, când mediul este extrem de inconfortabil și zgomotos – somnul este crucial pentru un soldat”, explică Agustin în videoclipul TikTok.

Această tehnică a apărut pentru prima dată într-o carte de antrenament pentru comandanți în 1981, explică revista britanică Independent. Ea este folosită pentru a împiedica soldații să facă greșeli care le pun viața în pericol, în ciuda stresului enorm de pe câmpul de luptă.

Adormiți mai repede: cum funcționează trucul celor 2 minute

Dacă vrei să adormi în două minute, trebuie să faci următoarele:

* Relaxați-vă conștient și puțin câte puțin. Începeți cu fața și aduceți-vă ușor ochii, fruntea și maxilarul în repaus. Inspirați și expirați profund.

* Acordați atenție umerilor: încercați să îi scoateți din tensiune și să îi „coborâți” cât de mult puteți. Așezați-vă brațele și mâinile lejer lângă corp.

* În timp ce continuați să respirați adânc, concentrați-vă pe partea superioară a corpului. Respirația ar trebui să vă ajute, de asemenea, să eliberați tensiunea din stomac sau piept.

* Odată ce aceste părți ale corpului sunt vizibil relaxate, îndreptați-vă atenția către șolduri și picioare.

* Acum, luați în mod conștient 10 secunde și lăsați să plece toate impresiile zilei. „Eliberați-vă mintea” înainte de a adormi prin vizualizarea cât mai vie a unuia dintre aceste două scenarii:

* Sunteți întins într-o canoe în mijlocul unui lac liniștit. Deasupra ta este doar cerul albastru.

* Corpul tău se odihnește pe un hamac negru într-o cameră adânc întunecată.

* Dacă observați că continuați să vă scufundați în gânduri, ar trebui să vă gândiți conștient timp de câte 10 secunde „Nu gândi, nu gândi” înainte de a reveni la visul cu ochii deschiși din capul dumneavoastră.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un medic renumit dezvăluie care este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva

Publicat

in

Analizele privind refuzul donării de organe realizate la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant arată că, de cele mai multe ori, aparţinătorii care refuză donarea organelor rudelor lor invocă motive religioase, informează news.ro.

Oficialii Agenţiei spun că deşi oficial Biserica Ortodoxă Română nu s-a poziţionat împotriva donării de organe în teritoriu sunt preoţi care îi îndeamnă pe enoriaşi să nu accepte acest lucru.

Directorul executiv interimar al Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki, a declarat, luni seară, la Medika Tv, întrebat care sunt motivele pentru care aparţinătorii refuză donarea de organe, că de cele mai multe ori sunt invocate motivele religioase, el amintind, în acest context, că în România Biserica Ortodoxă nu s-a împotrivit oficial donării de organe.

content-image

”Din ce în ce mai des aud, din păcate, motive religioase şi aici e o situaţie foarte delicată pentru că, teoretic, Biserica Ortodoxă Română nu se împotriveşte transplantului sau donării de organe, cel puţin nu oficial, însă sunt preoţi în teritoriu care îşi sfătuiesc enoriaşii să nu doneze, ceea mi se pare foarte regretabil, mi se pare că donarea fie a organelor, a ţesuturilor sau celulelor unui om către semenii lui este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva”, a afirmat Guenadiy Vatachki.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cât costă anvelopele de iarnă și când trebuie montante: Ce taxă percep vulcanizările pentru manoperă

Publicat

in

Pe măsură ce sezonul rece se apropie, șoferii din România trebuie să își schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă. Această schimbare nu este doar crucială pentru siguranța pe drum, ci și o obligație legală în condiții de zăpadă, gheață sau polei.

În 2024, pe fondul creșterii prețurilor și al schimbărilor economice, costurile pentru cauciucurile de iarnă și montarea acestora au suferit modificări. În acest articol, vom analiza cât te va costa să-ți echipezi mașina corespunzător și cum poți evita aglomerația de la service-uri.

Contrar opiniei generale, legislația din România nu stabilește o dată precisă pentru schimbarea anvelopelor. Conform Ordonanței de Guvern nr. 5/2011, actualizată în 2022, mașinile trebuie echipate cu cauciucuri de iarnă când condițiile meteorologice devin nefavorabile, adică în momentul în care drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Așadar, schimbarea anvelopelor depinde de vreme, nu de un calendar fix.

Specialiștii din domeniu recomandă totuși să efectuezi schimbarea din timp, pentru a evita riscurile legate de temperaturile scăzute. În general, când temperaturile medii scad sub 7 grade Celsius, cauciucurile de vară își pierd eficiența, iar anvelopele de iarnă devin esențiale pentru o aderență optimă.

Pentru a evita aglomerația, este sugerat să schimbi cauciucurile în intervalul 15-20 octombrie, în special în zonele de câmpie și orașe mari, cum ar fi București. În regiunile montane, unde vremea se schimbă rapid, începutul lunii octombrie poate fi momentul potrivit pentru această operațiune.

Costurile cauciucurilor de iarnă în 2024

Prețul anvelopelor de iarnă variază în funcție de dimensiuni, tipul vehiculului și brandul ales. În 2024, din cauza inflației și a creșterii prețurilor la materii prime, costul anvelopelor a crescut ușor comparativ cu anii anteriori. De exemplu:

Pentru o mașină mică, cu anvelope de dimensiune 185/65/R15, prețul începe de la aproximativ 180 lei per bucată.

Pentru SUV-uri sau mașini mai mari, cu dimensiuni 215/55/R16, prețurile pot varia între 220 și 500 lei per anvelopă, în funcție de marcă și calitate.

Pentru vehicule de teren sau mașini mari, prețurile pot depăși 500 lei pe bucată, în funcție de specificațiile tehnice.

Se recomandă achiziționarea unor anvelope de calitate, chiar dacă prețul este mai ridicat, deoarece acestea oferă o aderență mai bună pe drumurile alunecoase și rezistă mai bine la uzură.

Costurile manoperei pentru schimbarea anvelopelor

În plus față de achiziția anvelopelor, trebuie să iei în considerare și costul montării acestora la un service autorizat. În 2024, prețul manoperei pentru un pachet complet, care include montarea, echilibrarea roților și alte ajustări, variază între 120 și 550 lei, în funcție de complexitatea serviciilor și tipul de autoturism.

Este important să planifici din timp vizita la service. Mulți șoferi așteaptă până în ultimele zile ale lunii noiembrie pentru a face această schimbare, ceea ce provoacă aglomerație și timpi de așteptare mari. Programându-te din timp, poți evita cozile și eventualele costuri suplimentare generate de urgențe.

Durata de viață a cauciucurilor de iarnă

Cauciucurile de iarnă au o durată de viață care depinde de utilizare și de condițiile de drum. O anvelopă nouă are o adâncime a profilului de aproximativ 8-9 mm. Pe măsură ce se uzează, adâncimea profilului scade, iar când ajunge la 3-4 mm, anvelopele își pierd eficiența, necesitând înlocuire pentru a evita riscurile pe drumurile alunecoase.

Dacă mașina nu este utilizată intens și șoferul parcurge în jur de 30.000 de km pe an, anvelopele de calitate pot rezista până la cinci ani. Totuși, dacă observi semne de îmbătrânire, cum ar fi crăpături sau deformări, acestea trebuie înlocuite mai devreme. În cazul în care parcurgi distanțe mari, de peste 50.000 de km pe an, anvelopele se vor uza mai repede, necesitând înlocuire după un singur sezon.

Sfaturi pentru a evita problemele în sezonul de iarnă

Pentru a te bucura de o experiență lipsită de stres în sezonul rece, este esențial să îți planifici din timp schimbarea cauciucurilor și să optezi pentru anvelope de calitate. Verifică anual starea cauciucurilor, inclusiv adâncimea profilului, și asigură-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă. Dacă plănuiești drumuri lungi, mai ales în zone montane, este indicat să faci schimbarea mai devreme pentru a evita surprizele neplăcute.

Fiind bine informat și pregătit, vei evita problemele legate de siguranță și vei putea circula în condiții optime pe drumurile acoperite de zăpadă și gheață din România.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cât de puternic este cu adevărat președintele României? Adevărul din spatele funcției supreme

Publicat

in

În sistemul politic românesc, funcția de președinte reprezintă una dintre cele mai dorite și respectate poziții, fiind adesea privită ca vârful carierei politice și simbolul autorității supreme în stat. Cu toate acestea, realitatea din spatele acestei funcții este mult mai complexă și adesea mult mai nuanțată decât lasă impresia imaginea publică. Pe lângă prestigiul și responsabilitatea pe care le implică, președintele României trebuie să navigheze prin provocările constante ale scenei politice interne și internaționale, jonglând cu echilibre fragile între forțele politice, deciziile economice critice și interesele geopolitice.

Chiar dacă președintele este considerat garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării, puterile sale sunt, de fapt, limitate și bine definite de Constituție. Mandatul prezidențial se întinde pe o perioadă de cinci ani, începând din momentul depunerii jurământului.

Această perioadă poate fi prelungită doar în circumstanțe excepționale, precum război sau catastrofe naturale, printr-o lege organică adoptată de Parlament. În mod normal, președintele își exercită atribuțiile până la învestirea succesorului său.

Una dintre prerogativele esențiale ale președintelui este desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru și numirea Guvernului, în urma obținerii votului de încredere din partea Parlamentului.

Nu are autoritatea de a demite primul-ministru

content-image

În cazul remanierii guvernamentale, președintele poate revoca și numi miniștri la propunerea premierului, dar nu are autoritatea de a demite primul-ministru. În situații de criză, președintele poate numi un prim-ministru interimar până la formarea unui nou Guvern.

Procesul legislativ implică, de asemenea, președintele în mod semnificativ. Acesta are responsabilitatea de a promulga legile adoptate de Parlament, având la dispoziție un termen de 20 de zile pentru a face acest lucru.

Președintele poate solicita o singură dată reexaminarea unei legi înainte de promulgare, exercitând astfel un rol de control și echilibru în procesul legislativ. În situații extreme, președintele deține puterea de a dizolva Parlamentul, dar numai în condiții strict reglementate.

Această măsură poate fi luată doar dacă Parlamentul nu a reușit să acorde votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile și după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Există, de asemenea, restricții temporale pentru exercitarea acestei prerogative.

Poate declara mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate

content-image

În calitate de comandant al forțelor armate și președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, șeful statului are autoritatea de a declara mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului.

Acest aspect subliniază importanța rolului prezidențial în asigurarea securității naționale. Pe plan internațional, președintele României are un rol crucial în reprezentarea țării.

Acesta are autoritatea de a încheia tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și de a le supune ratificării Parlamentului. Această prerogativă plasează președintele în centrul diplomației române și al relațiilor externe ale țării, scrie incredibilia.ro.

Așadar, deși funcția de președinte al României este învestită cu o autoritate și un prestigiu considerabile, puterile efective ale acestui rol sunt atent echilibrate și limitate de cadrul constituțional.

Președintele acționează ca un garant al stabilității și integrității naționale, având un rol esențial în menținerea echilibrului între diferitele ramuri ale puterii de stat și în reprezentarea României pe scena internațională.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend