Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zilnic un bancomat e aruncat în aer, în Germania. Tot mai mulți spărgători vin din alte țări

Publicat

in

Anul trecut au fost aruncate în aer mai multe bancomate decât oricând, potrivit Oficiului Federal de Poliție Criminală (BKA): „În unele cazuri, până la cinci bancomate au fost aruncate în aer într-o singură noapte în toată Germania”. Tot mai mulți spărgători vin din alte țări.

bancomatFoto: Dreamstime.com

Exploziile se înmulțesc, de câteva luni. O imagine exactă a situației pentru 2022 nu este încă disponibilă, dar BKA se așteaptă la un nou record. Statistic, cel puțin un bancomat este aruncat în aer, în fiecare zi, în Germania. Până acum, 2020 a fost anul record, cu un total de 414 bancomate aruncate în aer. În 2021, numărul de atacuri a scăzut ușor, acum se ridică la un nou maxim.

Potrivit Oficiului Regional al Poliției Criminale (LKA), numărul exploziilor de la bancomate a crescut din nou în ultimii ani, după o scădere temporară. Se acționează întotdeauna în bandă, iar „unii dintre autori vin din Olanda și din sud-estul Europei”, s-a precizat.

Procedura este foarte rapidă, uneori infracțiunea are loc în câteva minute, de obicei între miezul nopții și 6 dimineața. Se preferă punctele la care se poate ajunge rapid pe autostrăzi, ceea ce face scăparea mai ușoară.

Cazuri pe rol

Iată cateva exemple recente. Infractorii au aruncat în aer un bancomat în districtul Kusel din Renania-Palatinat, precum și în Aschaffenburg, din Bavaria. În weekend, acest lucru s-a întâmplat de două ori în 24 de ore în Heidekreis, din Saxonia Inferioară. La sfârșitul săptămânii trecute, bancomatele au explodat în Rottenburg, Dortmund și Wetzlar.

Poliția a arestat recent cinci bărbați din zona Göppingen, suspectați că ar fi aruncat în aer cel puțin patru bancomate. Acest lucru a fost anunțat joi de procurorul din Ulm și Biroul de poliție penală din Baden-Württemberg.

Spargerea de la Lorch, din 12 octombrie 2022, le-a dat anchetatorilor indicii relevante. Un pont de la un martor a condus la un vehicul suspect, în care au fost găsite instrumente de spargere și îmbrăcăminte.

Îmbrăcămintea purtată i-a trădat pe cei trei făptași din zona Göppingen, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani. Potrivit unui raport al poliției, împotriva lor a fost emis un mandat de arestare la mijlocul lunii noiembrie, pentru tentativă de furt agravat, în bandă, ca și de provocarea unei explozii. Acum, aceștia sunt în arest în diferite închisori.

Alți doi suspecți din zona Göppingen, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost arestați provizoriu, la jumătatea lunii decembrie. Potrivit polițiștilor și procurorului, ultimul a oferit informații ample despre infracțiune, motiv pentru care mandatul de arestare i-a fost suspendat.

Dragostea de numerar

„Asistăm la o translatare spre Germania”, explică Bastian Kipping, inspector șef la Biroul de poliție penală de land, din Renania-Palatinat. Mulți suspecți vin din Țările de Jos și, de asemenea, din Franța.

În ultimii ani, ambele țări și-au modernizat bancomatele „cu tehnologie adezivă și sisteme de colorare”, astfel numerarul furat devine inutilizabil fie prin lipici, fie prin vopsea. Aceste măsuri nu sunt încă răspândite în Germania. „Răufăcătorii exploatează acest lucru fără milă”, spune Kipping.

Un magnet pentru făptașii din țările învecinate este așadar, din cauza apropierii graniței, vestul Germaniei. Numai în Renania de Nord-Westfalia, conform LKA, au avut loc peste 180 de jafuri de bancomate, cu explozibili, anul trecut, cu 30 mai multe decât în ​​anul precedent. În Renania-Palatinat, numărul demolărilor de bancomate s-a multiplicat: 56 în 2022, față de 23 în anul anterior.

Desigur, există și slăbiciuni pe care spărgătorii le exploatează. Un factor important este volumul de numerar care circulă în Germania. „Germanii își iubesc banii”, spune Kipping. „În Țările de Jos, plățile cu cardul sunt mult mai frecvente”.

Astfel, numărul de bancomate din Germania este foarte mare, de peste 55.000. În Olanda, în schimb, conform industriei bancare germane, acesta se află în „zona miilor”. Nu în ultimul rând, aparatele germane sunt de obicei pline cu mai mulți bani, decât în ​​țările vecine.

Pericol pentru clădiri și trecători

„Autorilor nu le pasă de martori. Spargerea are loc uneori într-un mod foarte calm și relaxat”, a precizat un purtător de cuvânt al LKA. În plus, bandele încep acum să folosească explozibili solizi în loc de gaz, iar forța rezultată poate fi devastatoare.. „Ca urmare, daunele materiale aduse clădirii sunt mai mari decât cele cauzate de banii furați”, a explicat acesta pentru televiziunea de stat germană.

El mai spune că făptașii, atunci când fug, ignoră limitele de viteză și pun în pericol trecătorii. „Este doar o chestiune de timp până când trecătorii să fie grav răniți, iar la 250 de kilometri pe oră e greu să fie urmăriți de mașinile de patrulare”.

Strategia băncilor

Băncile încearcă să țină pasul cu amenințarea crescută. Prin urmare, multe bănci au instalat dispozitive în bancomatele lor, care pot neutraliza gazul exploziv, însă acestea nu sunt eficace împotriva explozibililor solizi folosiți acum.

De aceea, băncile încep să se bazeze din ce în ce mai mult pe supraveghere video și alarme de intruziune, precum și pe vopsea și lipici în bancomate. În noiembrie 2022, la o întâlnire cu Ministerul Federal de Interne, băncile germane cădeau de acord asupra unei mai ample stategii de prevenție.

Astfel, tot mai multe bănci demontează bancomate, iar altele își închid filialele peste noapte. Pentru bănci, însă, aceasta este considerată o ultimă soluție, pentru că, dacă sediul băncii este complet închis, clienții cu carduri bancare nu vor mai avea acces la bancomate pe timpul nopții.

În 2021, autorii au furat aproape 20 de milioane de euro prin aruncarea în aer a bancomatelor din Germania. Cu toate acestea, costurile daunelor materiale cauzate de explozie sunt semnificativ mai mari. Cifrele pentru anul trecut nu sunt încă disponibile, însă potrivit estimărilor BKA, în 2022, este posibil să se mai adauge câteva milioane.

foto: Dreamstime

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Europarlamentarul Rareș Bogdan: ‘România va fi un tigru european. Între 12 și 15 ani de aici înainte se va trăi mai bine decât în peste 70% din țările europene’

Publicat

in

Europarlamentarul Rareş Bogdan a vorbit despre actuala situație economică a României și cum va evolu aceasta în următorii ani.

Prim-vicepreședintele PNL a declarat că în România, între 12 şi 15 ani de aici înainte, se va trăi mai bine decât în peste 70% din ţările europene şi ştie ce vorbeşte.

”În România, între 12 şi 15 ani de aici înainte se va trăi mai bine decât în peste 70% din ţările europene şi ştiu ce vorbesc şi ştiu de ce”, a spus europarlamentarul PNL în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

El a precizat că ”România va fi un tigru european şi va avea soarta pe care o au ţările din Orientul Mijlociu, datorită gazului, datorită energiei, datorită alimentelor, marea provocare pentru următorii 50 de ani, la nivel global”.

Rareş Bogdan a afirmat că se bazează numai pe cifre.

România a evoluat. Legat de investiţii, faptul că am reuşit să creştem cu 6 miliarde bugetul la Ministerul Dezvoltării e un mare plus. Domnul Grindeanu, la Transporturi, are cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Ministerul în ultimii 30 de ani”, a mai spus europarlamentarul PNL, precizând că la Educaţie creşterea este de la 35 de miliarde la 57 de miliarde.

El a mai spus că banii vor fi luaţi o parte din pachetul fiscal, o parte din încasări şi o parte din combaterea evaziunii.

”Nu garantez că în următorii 3, 4, 5 ani se va trăi mai bine ca în Spania, sau Portugalia sau în Grecia, dar pot să le garantez că în 10 ani se va trăi mai bine în ţara asta decât în Portugalia, sau în Belgia, sau decât în Polonia”, a completat Rareş Bogdan, arătând că securitatea individului va fi infinit mai mare în ţara noastră decât a lui astăzi în centrul Bruxelles-ului, conform news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Orange România introduce livrarea în lockere pentru comenzile realizate pe site

Publicat

in

Operatorul Orange România anunţă o nouă modalitate de livrare a produselor achiziţionate pe site-ul său, prin intermediul unei reţele de lockere disponibile în peste 5.000 de locaţii ale companiilor de curierat Sameday şi Fan Courier, scrie Agerpres.

”În prag de sărbatori, Orange oferă clienţilor o nouă modalitate de livrare a produselor achiziţionate pe site, prin intermediul unei ample reţele de lockere disponibile în peste 5.000 de locaţii ale partenerilor Sameday şi Fan Courier. În plus, Orange susţine clienţii în luna cadourilor şi le oferă, până pe 9 ianuarie 2024, livrare gratuită în lockere, dar şi oferte speciale la sute de produse pe site”, anunţă compania.

Amplasarea lockerelor se face în locaţii usor accesibile, deschise 24/7, nemai fiind astfel necesară prezenţa clienţilor la o anumită adresă, într-un interval orar prestabilit ca în cazul livrărilor door to door. Lockerele sunt dotate cu sisteme de alarmă anti-efracţie şi supraveghere video.

Totodată, prin introducerea livrărilor în locaţii fixe dotate cu lockere, oferim clienţilor o soluţie prietenoasă cu mediul şi contribuim la reducerea emisiilor de CO2, prin reducerea numărului de trasee pe care maşinile de curierat le parcurg în cazul unei livrări obişnuite. Astfel, o livrare la lockere salvează 95% din consumul de CO2, comparativ cu livrările door to door, precizează compania.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend