Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zelenski va avea o misiune dificilă în fața republicanilor din Camera Reprezentanților din SUA

Publicat

in

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va confrunta cu o audiență critică atunci când se va adresa miercuri unei sesiuni comune a Congresului SUA, republicanii din Camera Reprezentanților putând bloca miliarde de dolari în ajutorul de război începând de luna viitoare, potrivit Reuters.

Kevin McCarthyFoto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

Administrația președintelui Joe Biden a trimis aproape 50 de miliarde de dolari ca asistență externă Ucrainei de când Rusia a început invazia vecinului său în februarie, inclusiv sprijin umanitar, financiar și militar.

Congresul, controlat în prezent de democrații lui Biden, este de așteptat să aprobe săptămâna aceasta încă 44,9 miliarde de dolari într-un proiect de lege de finanțare a guvernului federal.

Acest flux de finanțare ar putea încetini începând cu 3 ianuarie, când republicanii vor prelua o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților.

Unii membri din linia dură a grupului parlamentar au cerut încetarea ajutorului care a ajutat Ucraina să lupte împotriva forțelor rusești, solicitând în schimb un audit pentru a urmări modul în care au fost cheltuiți banii alocați anterior.

Toate cele 57 de voturi din Cameră împotriva unui proiect de lege care prevedea peste 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina în luna mai au venit din partea republicanilor.

„Gata cu cecurile în alb pentru Ucraina”, a scris pe Twitter reprezentantul republican Andy Biggs cu câteva ore înainte de vizita lui Zelenski la Washington.

Biggs se poziționează ca principalul contracandidat al liderului republican al Camerei, Kevin McCarthy, în alegerile pentru funcția de președinte al Camerei, programate pentru 3 ianuarie.

Un alt republican de linie dură din Cameră, Paul Gosar, a exprimat o opinie similară pe Twitter, în timp ce senatorul republican conservator Josh Hawley a declarat pentru Reuters că, în opinia sa, finanțarea apărării Ucrainei este responsabilitatea Europei, nu a Statelor Unite.

„Când vine vorba de apărarea convențională a Europei, ei trebuie să preia conducerea”, a declarat Hawley.

Diviziuni între partide

Primele săptămâni ale anului 2023 ar putea fi caracterizate de o bătălie pentru conducere în Camera Reprezentanților, timp în care legiferarea s-ar putea opri.

Și chiar și atunci când Camera, condusă de republicani, se va pune de acord asupra liderului său, diviziunile profunde dintre aceasta și Biden și Senatul condus de democrați, ar putea face dificilă ajungerea la un acord între legislatori asupra noilor inițiative.

Deși este puțin probabil ca aceștia să oprească ajutorul în totalitate, republicanii ar putea încetini sau reduce asistența sau ar putea să o folosească drept pârghie pentru a obține concesii din partea democraților cu privire la prioritățile republicane, cum ar fi reducerea imigrației la granița de sud cu Mexicul.

McCarthy a declarat în octombrie că Ucraina nu va mai primi un „cec în alb” din partea Statelor Unite.

Finanțarea pentru Ucraina pune în contradicție prioritățile istorice ale partidului republican: o apărare puternică și opoziția față de Rusia versus dorința de a limita cheltuielile guvernamentale. La această complexitate se adaugă și apartenența multor membri ai partidului la politicile „America First” ale fostului președinte Donald Trump.

Unii dintre aliații săi din Congres au considerat guvernul ucrainean ca fiind corupt încă de la primul proces de destituire a lui Trump.

Democrații din Camera Reprezentanților au votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump în 2019, sub acuzația că a reținut ajutorul militar pentru Ucraina pentru a face presiuni asupra lui Zelenski să îl ancheteze pe unul dintre fiii lui Biden.

Problema ar putea apărea din nou în momentul în care Trump va încerca să obțină nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024.

Mulți republicani din Camera Reprezentanților insistă asupra faptului că susțin Ucraina

Reprezentantul Michael McCaul, în cărți pentru a fi următorul președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a declarat într-un interviu acordat în noiembrie agenției Reuters că partidul dorește mai multă „supraveghere și responsabilitate”, dar și că dorește să ajute Ucraina și să „evite un conflict global”.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a recunoscut îngrijorarea într-un discurs din Senat, miercuri.

„Sper că toți republicanii din Camera Reprezentanților vor participa la discursul lui Zelenski din această seară. Și când o vor face, ar trebui să-l asculte pe președintele Zelenski descriind oroarea pe care poporul său a îndurat-o din partea (președintelui rus) Vladimir Putin”, a declarat Schumer.

„Acum nu este momentul, nu este momentul să luăm piciorul de pe accelerație atunci când vine vorba de a ajuta Ucraina”, a adăugat el.

NATIONAL

Vladimir Putin, reacție la televiziunea publică rusă, după ce Biden l-a numit ‘fiu de căţea’ – VIDEO

Publicat

in

Vladimir Putin l-a lăudat ironic, joi, pe Joe Biden pentru că l-a numit „ticălos nebun”, spunând cu un zâmbet că remarca arată de ce Kremlinul consideră că Biden este un viitor preşedinte american preferabil lui Donald Trump, relatează Reuters.

Joe Biden a vorbit miercuri seară, la San Francisco, în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri pentru campania sa electorală, despre ameninţările cu care se confruntă lumea, menţionând riscul unui conflict nuclear şi ameninţarea existenţială reprezentată de schimbările climatice.

„Aceasta este cea mai recentă ameninţare existenţială. Este vorba despre climă. , şi trebuie să ne facem în continuare griji cu privire la conflictul nuclear, dar ameninţarea existenţială pentru omenire este clima”, a declarat Joe Biden în faţa unui mic grup de donatori.

Biden a folosit termenul „SOB”, prescurtare în engleză de la „son of a bitch” (fiu de căţea).

Întrebat joi, de televiziunea publică rusă, despre comentariile „grosolane” ale preşedintelui american, Vladimir Putin a zâmbit ironic, muşcându-şi buza înainte de a privi spre pământ.

„Suntem gata să lucrăm cu orice preşedinte”, a spus el, reiterând comentarii făcute în trecut. „Dar cred că, pentru noi, Biden este un preşedinte preferabil şi, judecând după ceea ce tocmai a spus, am perfectă dreptate”, a comentat Putin cu un zâmbet în colţul gurii.

Liderul de la Kremlin, în vârstă de 71 de ani, crede că afirmaţiile sale anterioare similare despre Joe Biden (că ar fi preferabil pentru ruşi să fie el preşedinte – n.r.) au provocat o „reacţie adecvată” din partea preşedintelui american. „Nu este ca şi cum ar putea spună: Voloia, mulţumesc, bravo, mai ajutat foarte mult!. M-aţi întrebat cine este (cel mai bun preşedinte american) pentru noi. Am spus-o, o voi spune din nou, este Biden”, a declarat el.

Aceste comentarii evidenţiază dificultatea lui Vladimir Putin de a se poziţiona înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, când Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, care l-a insultat public pe liderul rus de mai multe ori de la preluarea mandatului la Casa Albă, în 2021, se va confrunta cu Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina, dacă va reveni la Casa Albă.

„COWBOY DE LA HOLLYWOOD”

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au deteriorat la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, din cauza războiului din Ucraina, denunţat de aliaţii Kievului, inclusiv de Washington, drept o „invazie” rusă, iar mai recent, în urma morţii opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a acuzaţiilor americane potrivit cărora Moscova intenţionează să desfăşoare o armă nucleară în spaţiu.

Niciodată, până la Joe Biden, un preşedinte american în exerciţiu nu a folosit în mod public cuvinte atât de insultătoare pentru a descrie un preşedinte rus în funcţie la Kremlin.

Fostul preşedinte american Ronald Reagan a jignit Moscova în 1983, descriind Uniunea Sovietică drept un „imperiu al răului”, deşi insultele personale între lideri erau rare în timpul Războiului Rece.

Joi, ceva mai devreme, Kremlinul declarase că insulta lui Joe Biden nu a făcut decât să „înjosească” Statele Unite şi că a fost o încercare zadarnică a preşedintelui american de a arăta ca un „cowboy de la Hollywood”.

„Este puţin probabil ca folosirea unui astfel de limbaj împotriva şefului unui alt stat de către preşedintele Statelor Unite să îl afecteze pe preşedintele nostru, preşedintele Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Reuters. „Dar îi înjoseşte pe cei care folosesc un astfel de vocabular”, a adăugat el.

Nu este prima dată când Joe Biden foloseşte termenul de „SOB” pentru a se referi la anumite persoane. În ianuarie 2022, el a folosit acest termen împotriva unui jurnalist de la Fox News, când a crezut că microfonul său era oprit. În ceea ce-l priveşte pe Vladimir Putin, în 2021, preşedintele american a spus că, în opinia sa, omologul său rus este un „criminal”. Ulterior, Putin a declarat că Biden l-a sunat pentru a clarifica sensul remarcilor sale.

ALTE REACŢII LA MOSCOVA

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că a trimis Departamentului de Stat al SUA „o notă puternică de protest cu privire la natura scandaloasă şi la caracterul inacceptabil” al comentariilor lui Biden. Antonov a declarat pe Telegram că Moscova nu anticipeză o „reacţie adecvată”. „Pe măsură ce se apropie alegerile americane din noiembrie, astfel de derive vor deveni o rutină”, crede ambasadorul.

Aliaţii lui Putin au fost mai puţin reţinuţi în legătură cu ceea ce a spus Biden despre liderul de la Kremlin.Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008-2012, a declarat că ameninţarea existenţială la adresa lumii provine de la „bătrâni inutili, precum Biden însuşi”. Medvedev a mai spus că Biden este „senil” şi „gata să înceapă un război cu Rusia”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că data viitoare când Biden va folosi expresia „ticălos nebun” ar trebui „să încerce să îşi amintească faptul că americanii o asociază cel mai bine cu propriul său urmaş, Hunter Biden”.

Ziarul rus Moskovski Komsomoleţ a scris că „Biden l-a insultat pe Putin”, în timp ce Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a declarat că remarca lui Biden arată că Occidentul îşi intensifică încercarea de a-l demoniza pe Putin înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia din martie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Actorul Will Smith a ajutat la descoperirea celui mai mare șarpe din lume

Publicat

in

Experții au dezvăluit recent descoperirea celui mai mare șarpe din lume în pădurea amazoniană. Această specie de anaconda, cunoscută sub numele de anaconda verde nordic sau Eunectes akaima, a fost găsită în regiunea Bameno din teritoriul Baihuaeri Waorani din Ecuador.

Acesta măsoară o lungime uimitoare de 7,5 metri și cântărește sute de kilograme, având o grosime comparabilă cu cea a unei anvelope de mașină. Dezvăluirea acestui șarpe colosal a avut loc în timpul filmărilor pentru un serial National Geographic intitulat „Pole To Pole With Will Smith”, care a avut loc în Amazon.

Actorul Will Smith a participat activ la expediția în care profesorul Bryan Fry, de la Universitatea din Queensland, a condus o echipă de experți. Vânătorii indigeni Waorani i-au ghidat pe aceștia în timpul unei expediții de 10 zile în căutarea acestor șerpi maiestuoși, considerați a fi sacri de către comunitatea locală.

Echipa a întâlnit mai multe anaconde în timpul expediției, una dintre femele măsurând 6,3 metri în lungime. Vânătorii Waorani au afirmat că au văzut șerpi și mai mari, cu o lungime de până la 7,5 metri și o greutate de 500 de kilograme.

Specia  de șarpe nou descoperită a deviat în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani

Această specie de șarpe nou descoperită, distinctă din punct de vedere genetic de anaconda verde sudică, a deviat în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani. Variația genetică dintre cele două specii este de aproximativ 5,5%, ceea ce face ca această descoperire să fie extrem de importantă pentru comunitatea științifică.

Defrișările cauzate de extinderea agriculturii reprezintă o amenințare semnificativă pentru biodiversitatea Amazonului, cu o pierdere de habitat estimată la 20-31%.

Acest lucru ar putea afecta până la 40% din pădurile din regiune până în 2050. Colaborarea cu poporul Waorani, care este coautor al studiului, subliniază importanța păstrării ecosistemului unic al Amazonului, scrie incredibilia.ro.

Descoperirea celui mai mare șarpe din lume se evidențiază ca o piatră de hotar semnificativă în cariera profesorului Bryan Fry și pune în lumină echilibrul fragil al pădurii amazoniene, subliniind necesitatea de a depune eforturi de conservare pentru a proteja diversitatea faunei sălbatice și a comunităților indigene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend