Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Zelenski spune că trebuie să înfrunte realitate și să discute cu Putin / Kremlinul susține că nu înțelege ce vrea Ucraina

Publicat

in

Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a spus vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

„Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar trebuie să înfruntăm realitatea de a supravieţui”, a declarat Zelenski în intervenţia sa din cadrul unei conferinţe organizate de un think-tank indonezian. ‘

„Ceea ce vrem de la această întâlnire… Ne vrem vieţile înapoi. Vrem să recuperăm viaţa unei ţări suverane în interiorul propriului său teritoriu”, a spus vineri Zelenski.

Liderul de la Kiev adăugat că Rusia nu pare să fie pregătită deocamdată pentru convorbiri de pace serioase.

În acelați timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus vineri că Ucraina este vină pentru înghețarea discuțiilor despre pace dintre cele două țări, susținând că nu este clar ce își dorește Kievul.

„Conducerea ucraineană face în mod constant declarații contradictorii. Acest lucru nu ne permite să înțelegem pe deplin ce dorește partea ucraineană”, a declarat vineri în cadrul unei convorbiri cu reporterii, Dmitri Peskov.

Loading

NATIONAL

Gabriela Firea a izbucnit după ce a văzut scandalul cu planșeul de la Piața Unirii: ‘Viața oamenilor nu poate fi manipulată la infinit în scop politic’

Publicat

in

Fostul primar general și actual europarlamentar PSD Gabriela Firea a comentat situația de la planșeul de la Piața Unirii, acolo unde, luni, a fost un adevărat scandal după ce primarul de la Sectorul 4, Daniel Băluță, a început reabilitarea, air primarul general a venit cu poliția locală peste el.

“Siguranța cetățenilor este o datorie! Ce se întâmplă astăzi în centrul Capitalei este tragic, iar acțiunile primarului general nu au legătură cu administrația locală, ci doar cu politica. Viața oamenilor nu poate fi manipulată la infinit în scop politic.

Planșeul Unirii trebuie consolidat de urgență. Este realitatea îngrijorătoare pe care Nicușor Dan pare că o ignoră. Primarul general s-a obișnuit cu rolul de victimă și vrea, din nou, să pozeze în edilul abuzat când, de fapt, el este agresorul.

Doi primari de sector, Daniel Băluță și Robert Negoiță, și-au dat mâna și au încercat să găsească o soluție ca lucrările de consolidare, urgente, să înceapă. Sunt pașii normali care urmează după expertizele realizate în mandatul meu de primar general. În ultimii patru ani, cu Nicușor Dan la cârma Capitalei, s-a stat, iar, acum, primarul general blochează lucrările.

Primăria Sectorului 4 și-a asumat proiectul, a realizat expertize noi, a obținut banii necesari, a depus documentațiile. A făcut treaba Primăriei Capitalei și nici așa nu e bine. Sunt total de acord cu ideea că orice astfel de lucrare trebuie să respecte legislația în vigoare. Însă, Nicușor Dan putea să dea o mână de ajutor, dacă a sesizat așa-zisele probleme, nu să le închidă ușa-n nas celor doi primari de sector, doar pentru că au altă viziune și culoare politică.

Îi amintesc primarului general că siguranța oamenilor nu este o joacă. Nu a consolidat nimic în București, capitala europeană cu cel mai ridicat risc seismic. Nici măcar o clădire pericol public nu a fost restaurată, nici un pod dintre cele deteriorate nu a intrat în reparații. A terminat Podul Grant, început în mandatul meu și…cam atât.

În mandatul meu de primar general, am început primul program serios de consolidare a clădirilor pericol public și a podurilor și pasajelor cu mari probleme de structură. Am consolidat 20 de imobile și am lăsat alte 20 în diferite stadii. De asemenea, am demarat consolidarea Podului Grant și urma să începem lucrările la Podul Fundeni, cu mari probleme tehnice, despre care Nicușor Dan nu comunică nimic. În ce privește planșeul Unirii, tot în mandatul meu au coborât în subteran pentru prima dată echipele de experți în construcții”, a spus Gabriela Firea.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Omul care a supravițuit unei otraviri cu noviciok arată cu degetul către Putin: Cred că el trebuie să fi dat cel puţin permisiunea

Publicat

in

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal crede că Vladimir Putin a ordonat otrăvirea sa cu noviciok, a declarat el în cadrul unei proceduri care a început luni cu privire la moartea unei femei care a fost otrăvită involuntar cu agentul neurotoxic, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Skripal, care a vândut secrete ruseşti Marii Britanii, şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă publică în oraşul Salisbury din sudul Angliei, în martie 2018, după ce clanţa uşii de la intrarea în casa sa a fost contaminată intenţionat cu noviciok.

Patru luni mai târziu, Dawn Sturgess a murit din cauza expunerii la agentul neurotoxic. Partenerul ei a găsit o sticlă de parfum contrafăcut despre care poliţia crede că a fost folosită de agenţii serviciilor secrete ruseşti pentru a introduce otrava în ţară.

Familia Skripal şi un ofiţer de poliţie care s-a deplasat la casa lui Skripal au fost afectaţi grav din cauza efectelor agentului neurotoxic de uz militar, dar şi-au revenit, la fel ca şi partenerul lui Sturgess, Charlie Rowley.

Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile britanice potrivit cărora ar fi implicată.

Skripal nu a vorbit public de la atac, dar ancheta deschisă pentru moartea lui Sturgess consemnează o declaraţie a acestuia în care spune că el, ca şi guvernul britanic, dă vina pe Putin, deşi fostul spion a spus că nu are dovezi concrete. „Cred că Putin ia singur toate deciziile importante. Prin urmare, cred că el trebuie să fi dat cel puţin permisiunea pentru atacul asupra mea şi a Iuliei”, a spus Skripal în declaraţia citită de Andrew O’Connor, avocat public.

În declaraţia sa, Skripal, care a dezvăluit că nu a fost avertizat că viaţa sa era în pericol la momentul respectiv, a spus că era la curent cu acuzaţiile potrivit cărora Putin, pe care a spus că îl cunoaşte personal, ar fi fost implicat în activităţi ilegale cu metale rare. „Am citit că Putin este personal foarte interesat de otravă şi îi place să citească cărţi despre aceasta”, se arată în declaraţia lui Skripal.

Poliţia britanică a inculpat în lipsă trei ruşi, despre care spune că sunt ofiţeri de informaţii ai serviciului militar GRU, pentru tentativa de asasinare asupra lui Skripal şi a fiicei sale, deşi nu a fost intentat niciun proces oficial împotriva lor pentru moartea lui Sturgess. Doi dintre ruşii acuzaţi de Marea Britanie că sunt responsabili pentru otrăvire au apărut ulterior la televiziunea rusă pentru a nega implicarea, afirmând că au fost turişti nevinovaţi care doar au vizitat catedrala oraşului. Toţi trei au negat orice implicare.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, mamă a trei copii, a fost prinsă în „focul încrucişat” al unei tentative internaţionale de asasinat. Dovezile au sugerat că sticla de parfum conţinea suficientă otravă pentru a ucide mii de oameni, a spus O’Connor. „Puteţi concluziona că cei care au aruncat flaconul în acest fel au acţionat cu un dispreţ grotesc faţă de viaţa umană”, i-a spus el preşedintelui audierii publice care a început luni, fostul judecător al Curţii Supreme Anthony Hughes.

Procedura, care are loc în urma unei anchete a poliţiei şi a demersurilor juridice îndelungate care sunt necesare în prealabil, îşi desfăşoară audierile iniţiale în Salisbury. Ea presupune audierea în secret a unor dovezi confidenţiale din partea serviciilor de securitate britanice, inclusiv detalii despre relaţia lui Skripal cu agenţiile de informaţii britanice, a declarat O’Connor.

Luna trecută, Hughes a decis că familia Skripal nu va depune mărturie în persoană, afirmând că există un „risc covârşitor” ca aceştia să fie atacaţi fizic dacă ar putea fi identificaţi şi dacă li s-ar dezvălui locaţia actuală.

Incidentul a dus la cea mai mare expulzare diplomatică dintre Est şi Vest de la Războiul Rece, iar de atunci relaţiile dintre Londra şi Moscova s-au deteriorat şi mai mult în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Ambasada Rusiei la Londra a declarat săptămâna trecută că „referirile Ministerului britanic de Externe la presupusa utilizare a miticului noviciok sunt de-a dreptul absurde”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

(Document) Încep lucrările la autostrada așteptată de milioane de români: a fost emisă autorizaţia de construire

Publicat

in

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioşteanu, anunţă, luni, că a fost emisă Autorizaţia de Construire pentru construcţia Lotului 1 al Autostrăzii Bucureşiului A0 Nord, ultimul segment pe care nu demaraseră lucrările.

”A fost emisă Autorizaţia de Construire pentru construcţia Lotului 1 al Autostrăzii Bucureşiului A0 Nord, ultimul lot al acestei autostrăzi pe care nu erau începute lucrările şi, totodată, lotul care întregeşte Coridorul de Transport Pan-european nr. IV (Constanţa – Nădlac)”, a transmis, luni, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioşteanu.

Potrivit acestuia, au fost autorizate: lucrări de drum şi lucrări de artă, respectiv:

1) pod pe autostradă peste râul Dâmboviţa (km 2+999)

2) pod pe autostradă peste râul Bâldana (km 4+024)

3) pasaj pe autostradă peste CF101 Bucureşti – Piteşti şi DN7 (km 8+724), în lungime de 733 metri

4) pod/pasaj pe autostradă peste râul Colentina, CF 300 Bucureşti – Ploieşti, CF Mogoşoaia – Buftea, în lungime de 650 metri

Durata de execuţie a lucrărilor este de 22 luni

De asemenea, s-au autorizat lucrări de scurgere a apelor, lucrări de consolidare, noduri rutiere la intersecţiile cu DN7 şi DN1A, intersecţii şi restabiliri drumuri existente, dar şi lucrări de siguranţa circulaţiei, relocări reţele utilităţi şi iluminat rutier, conform News.ro.

”Durata de execuţie a lucrărilor este de 22 luni, calculată de la data ordinului de începere a lucrărilor, iar săptămâna viitoare voi convoca la faţa locului toţi responsabilii, pentru a demara rapid lucrările”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, traseul acestui lot are o lungime de 17,5 km şi se află între Autostrada Bucureşti – Piteşti A1 şi DN1, iar amplasamentul lucrărilor este situat pe teritoriul judeţului Ilfov, pe raza unităţilor administrativ teritoriale Dragomireşti-Vale, Buftea, Mogoşoaia, Corbeanca şi pe teritoriul judeţului Giurgiu, pe raza localităţilor Joiţa şi Săbăreni.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Avertisment dur din partea șefului Stellantis: ‘Unele fabrici ar putea fi închise!’

Publicat

in

Carlos Tavares, directorul general al Stellantis, a indicat luni într-un interviu că firma nu exclude închideri de fabrici, pe fondul concurenţei din China.

“Nimic nu poate fi exclus. Dacă producătorii auto chinezi îşi asigură în Europa o cotă de piaţă de 10% până la finalul actualei lor campanii, aceasta ar implica un volum de 1,5 milioane de maşini, ceea ce corespunde unui număr de şapte fabrici. Producătorii auto europeni fie vor trebui să le închisă, fie le vor preda chinezilor”, a declarat Tavares pentru publicaţia financiară franceză Les Échos, transmite DPA, conform Agerpres.

Acesta a estimat că producătorii auto chinezi se vor sustrage taxelor vamale suplimentare planificate de Uniunea Europeană investind în uzine din Europa.

“Odată ce s-a întâmplat asta, nimeni nu ar trebui să fie surprins că unităţile de producţie vr trebui să fie închise pentru a reduce supracapacitatea de producţie”, a avertizat Tavares.

Contractul lui Tavares expiră la începutul lui 2026, când se va pensiona. În prezent, al patrulea producător auto mondial este în căutarea unui succesor.

Tavares, lăudat în ultimii ani pentru că a făcut din Stellantis unul dintre cei mai profitabili producători auto, a condus compania de la crearea sa, în 2021, în urma fuziunii dintre Fiat-Chrysler şi PSA, unde fusese preşedintele Board-ului din 2014.

Luna trecută, Stellantis şi-a înrăutăţit previziunile anuale, pe fondul costurilor mai ridicate pentru revizuirea afacerii sale din SUA şi a concurenţei din China pe segmentul vehiculelor electrice (EV).

„Întâzierea tranziţiei către maşinile electrice este o capcană”

CEO-ul Stellantis a avertizat că întâzierea tranziţiei către maşinile electrice este o „capcană” deoarece va aduce costuri mai mari.

Carlos Tavares, şeful grupului din spatele Peugeot, Fiat şi Jeep, a spus că industria va suferi din cauza profitabilităţii scăzute dacă companiile vor fi nevoite să investească atât în vehiculele electrice cât şi în cele clasice, scrie FT, citat de ZF, relateaz[ Mediafax.

„Întârzierea tranziţiei către maşinile electrice este o capcană. Dacă tranziţia durează mai mult, de fapt, nu înlocuieşti tehnologia veche cu cea nouă”, a explicat Tavares.

Acesta a mai arătat că prioritatea Stellantis este aceea de a produce maşini electrice ieftine pentru a supravieţui competiţiei din China.

În acest timp, producătorii europeni îndeamnă autorităţile de reglementare să regândească standardele de emsii din cauza scăderii vânzărilor de maşini electrice.

„Cel mai important lucru este ca aşteptările consumatorilor să fie sincronizate cu cerinţele de reglementare”, a spus Martin Sander, şeful echipei de vânzări şi marketing la Volkswagen.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ligile europene și sindicatele jucătorilor atacă abuzurile calendaristice ale FIFA

Publicat

in

Ligile europene și sindicatele jucătorilor acuză FIFA de „abuz” în gestionarea calendarului internațional. Conform Reuters, un sindicat al jucătorilor, împreună cu European Leagues și LaLiga din Spania, au depus luni o plângere la autoritățile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană, potrivit mediafax.

Cluburile de elită sunt îngrijorate de impactul tot mai mare al unui calendar fotbalistic aglomerat asupra sănătății jucătorilor. Aceștia se confruntă cu oboseală, accidentări și stres psihic, chiar dacă beneficiază de salarii substanțiale.

„Plângerea subliniază cum impunerea deciziilor FIFA reprezintă un abuz de poziție dominantă și încalcă legislația Uniunii Europene”, au declarat reclamanții, reprezentanți ai FIFPRO Europe, European Leagues și LaLiga.

Un punct central al disputei este extinderea Cupei Mondiale a Cluburilor, care va include 32 de echipe în loc de 7 și se va desfășura în SUA timp de aproape o lună. Aceasta nu doar că va adăuga meciuri în calendar, dar ar putea întârzia și turneele pre-sezon ale cluburilor.

Richard Masters, CEO al Premier League, a afirmat, citat de Reuters: „Se ajunge la un punct de cotitură. Feedback-ul pe care îl primim de la jucători este că se joacă prea mult fotbal și că există o expansiune constantă”.

Președintele LaLiga, Javier Tebas, a criticat FIFA pentru că „acționează doar în propriul interes, fără a lua în considerare daunele aduse întregului ecosistem fotbalistic”.

Căpitanul naționalei Franței, Kylian Mbappe, a adus un plus de greutate discuției printr-un videoclip difuzat la conferința de presă a celor trei organizații, spunând: „Când este prea mult, este prea mult”.

În ciuda acestor acuzații, FIFA susține că acest calendar internațional a fost aprobat de reprezentanții tuturor continentelor, inclusiv Europa, după consultarea cu FIFPRO și ligile.

Pe lângă extinderea Cupei Mondiale a Cluburilor, următoarea Cupă Mondială va avea 48 de echipe în loc de 32.

La începutul zilei de luni, FIFA a declarat că va începe negocierile cu părțile interesate ale sportului cu privire la sistemul de transferuri, după ce UE a decis că anumite părți ale acestuia sunt ilegale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

EnergMin Burduja: Romania has one of the highest levels of energy poverty among EU countries

Publicat

in

Energy poverty is still a thing in Romania, with the country having one of the highest levels among the member states of the European Union, according to Energy Minister Sebastian Burduja.

“Romania has, unfortunately, one of the highest levels of energy poverty among the European Union states. Although many of us take for granted the fact that we can turn on the light, the TV or the microwave when we get home, the heat from the radiators, the hot water, the truth is that there are still enough Romanians for whom all this is not at hand, especially in rural areas. The effects of such a reality are multiple: we cannot speak, for example, of equal opportunities in education, when one child can do his homework on the computer, and another only by candlelight, sometimes with his hands frozen by the cold. The fact that we have the lowest per capita energy consumption in Europe, lower than Ukraine or the Republic of Moldova, says a lot. About a third of households in Romania are affected, to varying degrees, by energy poverty,” Burduja wrote on Monday in a social media post.

He added that, beyond obvious progress, “the reality is that energy poverty is still a thing in Romania.”

“In 2024 Romania, that is unacceptable, and normalcy should be one in which every Romanian has access to energy resources – regardless of whether they live in a picturesque hamlet in the Apuseni Mountains or in one of the big cities. There is a broader vision of what the development of the energy sector means. We have said it time and time again: investments in green energy, energy efficiency and in the expansion and modernisation of distribution networks are the key to reducing bills in the medium and long term and protecting the environment. Romania must continue to modernise its energy infrastructure and increase the share of renewable energies in its energy mix. But that is not enough.”

He added that in order to have competitive energy prices, all the resources we have, from nuclear energy to natural gas, must be used pragmatically and smartly.

“Romania must not leave anyone behind. We are obliged to use short-term solutions for the most vulnerable – such as price cap decisions – along with medium and long-term strategies, including for increasing the energy efficiency of homes.”

Burduja on Monday participated in the presentation of a World Bank report on energy poverty in Romania.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend