Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Xi Jinping vrea să construiască o armată de clasă mondială, avertizând asupra unor „potenţiale pericole”

Publicat

in

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la accelerarea construirii unei armate de clasă mondială, duminică, la deschiderea Congresului Partidului Comunist, punând accentul pe securitate şi reiterând priorităţile politice, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Congres al Partidului Comunist ChinezFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

În discursul său care a durat mai puţin de două ore – mult mai scurt decât cel de aproape trei ore şi jumătate de la congresul din 2017, Xi a descris cei cinci ani de la ultima reuniune a partidului ca fiind „extrem de neobişnuiţi şi anormali”.

Xi Jinping avertizează ci privire la „potențiale pericole” și spune că Beijingul respinge o ”mentalitate de Război Rece”

”Ne aşteaptă vremuri dificile”, a spus Xi Jinping, avertizând asupra unor „potenţiale pericole”, motiv pentru care trebuie să fim „pregătiţi pentru cele mai grave scenarii”. ”Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase”, a spus Xi în faţa a 2.300 de delegaţi ai partidului veniţi la Beijing din toate provinciile Chinei, după cum relatează DPA.

El a solicitat consolidarea capacităţii de a menţine securitatea naţională, de a asigura aprovizionarea cu alimente şi energie, de a securiza lanţurile de aprovizionare, de a îmbunătăţi capacitatea de a face faţă dezastrelor şi de a proteja informaţiile personale.

Preşedintele Jinping a cerut ca ţara să urmeze cu hotărâre conducerea partidului său pentru a întineri naţiunea chineză şi a extinde „socialismul cu caracteristici chinezeşti”. Următorii cinci ani sunt cruciali, a spus el.

Pe plan internaţional, liderul chinez a avertizat asupra unor ”riscuri şi provocări imense”. De asemenea, el a vorbit despre ”schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol”.

Într-o referire clară la Statele Unite, pe care nu le-a menţionat explicit, Xi Jinping a subliniat că Beijingul respinge o ”mentalitate de Război Rece” în relaţiile internaţionale. China „se opune categoric oricărei forme de hegemonism şi de politică de putere, mentalităţii de Război Rece, amestecului în afacerile interne ale altor ţări şi standardelor duble”. ”China urmăreşte în mod hotărât o politică externă independentă şi paşnică”, a insistat preşedintele chinez, citat de AFP.

Xi a reafirmat sprijinul pentru sectorul privat şi pentru a permite pieţelor să joace un rol cheie, deşi China perfecţionează un „sistem economic socialist” şi promovează „prosperitatea comună”.

”Trebuie să construim un sistem economic socialist de piaţă de nivel înalt… să consolidăm şi să dezvoltăm fără ezitare sistemul de proprietate publică, să încurajăm şi să sprijinim fără ezitare dezvoltarea economiei private, să valorificăm deplin rolul decisiv al pieţei în alocarea resurselor şi să punem mai bine în valoare rolul guvernului”, a spus el, adăugând: „Printr-o luptă continuă, am realizat visul milenar al naţiunii chineze de prosperitate moderată”.

În deceniul în care s-a aflat la putere, Xi, acum în vârstă de 69 de ani, a îndreptat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a dat prioritate securităţii, controlului de stat al economiei în numele „prosperităţii comune”, unei diplomaţii mai asertive, unei armate mai puternice şi intensificării presiunilor pentru a alipi Taiwanul guvernat democratic, scrie Reuters.

Fiu al unui revoluţionar al Partidului Comunist, Xi a revigorat un partid care devenise profund corupt şi din ce în ce mai irelevant, extinzându-şi prezenţa în toate aspectele vieţii.

Agenţia Xinhua a redat principalele obiective şi sarcini al Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru următorii cinci ani aşa cum au fost ele dezvăluite într-un raport prezentat în cadrul celui de-al 20-lea Congres Naţional al PCC.

Printre acestea se numără obţinerea unei mai mari autonomii şi a unei mai mari forţe în domeniul ştiinţei şi tehnologiei; îmbunătăţirea economiei de piaţă socialiste; consolidarea instituţiilor, standardelor şi procedurilor democraţiei populare; îmbunătăţirea sistemului statului de drept socialist cu caracteristici chinezeşti; consolidarea securităţii naţionale; îndeplinirea obiectivelor pentru centenarul Armatei Populare de Eliberare în 2027; înregistrarea de progrese solide în construirea unei Chine paşnice; creşterea poziţiei şi influenţei internaţionale a Chinei care să-i permită să joace un rol mai important în guvernanţa globală.

Congresul partidului, care are loc o dată la cinci ani, se concentrează pe extinderea puterii lui Xi, după ce acesta a renunţat în 2018 la limitarea numărului de mandate prezidenţiale, deschizând calea pentru a guverna pentru un al treilea mandat de cinci ani, sau mai mult.

Astfel, având în vedere că delegaţii aproape niciodată nu au fost în dezacord cu politica Biroului politic al Partidului, se aşteaptă ca, după o săptămână de deliberări, să-l reconfirme pe Xi Jinping în funcţia de secretar general al partidului, cea mai puternică funcţie din China, în cea de preşedinte al Comisiei militare centrale, precum şi pentru un al treilea mandat la conducerea ţării, consolidându-i poziţia de cel mai puternic conducător al ţării de la Mao Zedong încoace. Preşedinţia lui Xi urmează să fie reînnoită în martie, în cadrul sesiunii anuale a parlamentului chinez.

Analiştii nu se aşteaptă, în general, la o schimbare semnificativă a direcţiei politice într-un al treilea mandat al lui Xi.

Printre delegaţii mai neobişnuiţi prezenţi la Congres, AFP i-a remarcat pe astronauta Wang Yaping, prima chinezoaică care a efectuat o ieşire în spaţiu, şi pe campionul olimpic la patinaj de viteză Wu Dajing, iar dintre politicieni – pe Zhang Gaoli, fost vicepremier acuzat de vedeta de tenis Peng Shuai că a „forţat-o” să facă sex, înainte de a retracta după ce cazul a fost larg mediatizat în străinătate, pe Hu Jintao, predecesorul lui Xi, cu părul grizonat, dar nu şi Jiang Zemin, în vârstă de 96 de ani, care a preluat conducerea ţării imediat după reprimarea protestelor din Piaţa Tiananmen în 1989.

Jurnaliștii, închiși într-o bulă sanitară

Congresul, care se desfăşoară în cea mai mare parte în spatele uşilor închise, respectă cu stricteţe politica „zero COVID”.

În conformitate cu protocoalele stricte de sănătate, toţi delegaţii poartă mască, cu excepţia primului rând, unde stau personalităţi de marcă. De vineri, jurnaliştii şi toţi participanţii au fost închişi într-o bulă sanitară, cu măşti obligatorii şi cu teste PCR zilnice.

Pe măsură ce data evenimentului se apropia, capitala chineză a căpătat aspectul unei fortăreţe impenetrabile, cu poliţişti şi voluntari amplasaţi în principalele intersecţii din Beijing. Începând de joi, securitatea a fost întărită după scurta – şi foarte neobişnuita – apariţie a unor bannere ostile lui Xi Jinping. Nu au fost făcute publice informaţii cu privire la soarta autorului sau autorilor, scrie AFP care observă şi că, în discursul său, Xi Jinping nu a făcut nicio referire la Xinjiang, unde ţările occidentale acuză Beijingul de încălcări grave ale drepturilor omului împotriva minorităţilor musulmane, în special a uigurilor.

Citește și:

Planul prin care Xi Jinping vrea să devină cel mai puternic lider al Chinei după Mao

Loading

NATIONAL

SURSE AUR se declară gata de guvernare și cere premierul

Publicat

in

În această seară a fost întrunit Biroul Național de Conducere al AUR pentru a se stabili strategia pentru perioada post-electorală.

Conform informațiilor care ne-au parvenit pe surse, președintele George Simion a cerut mandat din partea colegilor săi pentru a forma în jurul său viitoarea coaliție de guvernământ, după alegerile prezidențiale din 8 decembrie.

Surpriza alegerilor de duminică, AUR, se bazează pe alegerea lui Călin Georgescu în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Totodată, aceleași surse politice ne-au transmis că discuții au început să fie purtate cu diferite facțiuni din partidele care vor face parte din Parlament în legislatura 2024-2028.

Cine mai clamează poziția de premier

În timpul campaniei pentru prezidențiale, primul Tur, candidatul USR și cel al PSD au  spus public că l-ar prefera pe noul lider al PNL, Ilie Bolojan pentru funcția de premier. Șansele ca Ilie Bolojan sunt încă reduse at fiind faptul că situat abia pe locul III în preferințele electoratului.

Un alt pretendent este actualul premier Marcel Ciolacu. Deja social-democrații au dat un vot prin care Marcel Ciolacu demisionar revine în fruntea partidului cu puteri depline și cu mandat să facă o coaliție în jurul PSD păstrând și poziția de premier.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Universitatea Cluj – UTA Arad, scor 0-1

Publicat

in

Echipa UTA Arad a învins luni, în deplasare, scor 1-0, gruparea Universitatea Cluj, în etapa a 18-a din Superliga. La începutu meciului s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Helmuth Duckadam.

Arădenii nu au avut complexe la Cluj şi Kadiri a marcat în minutul 13, dar golul a fost anulat pentru o poziţie de ofsaid. Oaspeţii au mai ratat odată, prin Omondi, în minutul 24, iar Kadiri a reuşit să înscrie spectaculos în minutul 29, deschizând scorul. Clujenii au replicat prin şutul pe lângă poartă al lui Miranyan şi prin bara aceluiaşi jucător, în minutul 45+1.

Repriza secundă a fost lipsită de ocazii mari de gol, gazdele s-au precipitat, dar nu s-a mai înscris şi UTA s-a impus cu 1-0 în faţa Universităţii Cluj.

În clasament Universitatea Cluj este pe locul 2, cu 30 puncte, iar UTA e pe 10, cu 21 de puncte.

U CLUJ: Gertmonas – Boboc (Oancea 42), Masoero, Van Der Werff (B. Mitrea 53), Chipciu – Bic, Ov. Popescu (Raţă 46) – R. Silaghi (Blănuţă 46), Nistor, M. Thiam – A. Miranyan (Tchassem 69). ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău;

UTA ARAD: R. Popa (Mitrovic 88) – Râpă, Poulolo, Trif, Mabea – Tsouka Dozi, C. Mihai, Fabry (Hrezdac 79) – Ghezali (Vuletich 70), Kadiri (Zsori 79), Omondi (R. Cristea 88). ANTRENOR: Mircea Rednic

Cartonaşe galbene: Oancea 63, Chipciu 81, Raţă 86 / Tsouka Dozi 52, Fabry 53, Poulolo 72, Mabea 79, C. Mihai 82, Mitrovic 90+7

Arbitri: Marian Barbu – Ovidiu Artene, Imre-Laszlo Bucsi

Arbitri VAR: Istvan Kovacs – Alexandru Vodă

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Elena Lasconi tocmai l-a anunțat pe Ilie Bolojan că nu va fi premier: Trebuie să înțeleagă!

Publicat

in

Elena Lasconi, candidatul partidului USR în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, propune un Guvern de Uniune Națională și nu exclude posibilitatea de a aleger un premier din partea partidului PSD, deși în urmă cu câteva zile a declarat că Ilie Bolojan ar fi prima variantă pentru această funcție.

”Eu cred că cea mai bună variantă pentru România este un Guvern de Uniune Națională cu viziune pro-europeană.

Oamenii au decis duminică: PSD, PNL, USR și UDMR ar face parte din acest Guvern. Despre premier trebuie să discutăm, iar acum nu mai este vorba despre partide.

Domnul Bolojan înțelege procentele și are maturitatea să înțeleagă că ar putea fi un premier tehnocrat sau un premier social-democrat”, a spus Elena Lasconi.

PNL, susținere pentru Elana Lasconi fără negoricere

Preşedintele  PNL, Ilie Bolojan, a anunţat că liberalii o vor susţine, „fără niciun fel de negociere”, pe Elena Lasconi, candidatul USR, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

“Am luat o decizie astăzi ca, pentru alegerile prezidenţiale, pentru turul al doilea, în situaţia celor doi competitori, Partidul Naţional Liberal să susţină fără niciun fel de negociere candidatura Elenei Lasconi, varianta proeuropeană, iar PNL este promotorul acestei direcţii”, a spus Bolojan, în urmă cu o săptămână la Palatul Parlamentului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

ParliamentaryElection2024/AEP – final results diaspora vote for Senate:AUR 25.84%, USR – 21.87%, SOS Romania – 16.24%

Publicat

in

After the centralization of the minutes from all 950 precincts (100%) organized abroad, the Alliance for the Unity of Romanians (AUR) grabbed the top vote of the diaspora for the Senate, specifically 25.84%, shows real-time data released on Monday on the website of the Permanent Electoral Authority (AEP), announce agerpres.ro.

The Save Romania Union (USR) is second with 21.87%, and the S.O.S. Romania Party is third with 16.24%.

Next in the ranking of the diaspora vote for the Senate, as per AEP data, are the following political formations:

The Young People’s Party (POT) – 13.67%

The National Liberal Party (PNL) – 7.51%

The Health, Education, Nature Sustainability Party (SENS) – 3.71%

The Social Democratic Party (PSD) – 3.04%

The Justice and Respect in Europe for All Party (DREPT) – 2.27%

The Renewing Romania’s European Project Party (REPER) – 1.88%.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Elena Lasconi anunță că se duce la negocieri cu PSD, dar îl avertizează înainte pe Marcel Ciolacu

Publicat

in

Prezidențiabilul USR, Elena Lasconi, susține că se va duce la discuții cu Marcel Ciolacu și PSD pentru a încerca să obțină sprijin pentru alegerile prezidențiale. Elena Lasconi i-a transmis lui Marcel Ciolacu că românii nu au nevoie doar de un liant, ci au nevoie de un lider pro european.

”Mă bucur că nu v-ați jucat ruleta rusească cu aceste alegeri!

Dumnezeu ne va ajuta să ținem departe Rusia de țara noastră, Ca președinte voi uni toți românii! Împreună putem să facem o Românie puternică și îmi doresc să transmit un mesaj către toți oamenii politici să nu încerce să deturneze drumul european al României.

Deja am avut discuții cu câțiva lideri, mâine sper să avem discuții cu PSD, dar vreau să îi atrag atenția domnului Ciolacu că în momentele astea nu avem nevoie de liant, avem nevoie de lideri care să asisugre drumul european al României, către NATO. Bursa este în cădere, sunt foarte multe lucruri, foarte multe repercusiuni. Noi ne dorim să gantăm veniturile românilor, pensiile românilor.

Vreau să discut cu fiecare lider politic în parte, pentru că trebuie să reprezentăm toți românii. Eu voi fi un președinte care unește.”, a spus Elena Lasconi.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

PresidentialElection2024/USR’s Fritz says parallel count shows Lasconi leading Ciolacu by 5,000 votes

Publicat

in

Save Romania Union (USR) First Vice President Dominic Fritz declared on Monday that according to the parallel count, party leader Elena Lasconi would be 5,000 votes ahead of the Social Democratic candidate Marcel Ciolacu in the presidential election, with her margin widening compared to the initial report, inform agerpres.ro.

„This is why we see no reason why the Constitutional Court could annul these elections. And it is really of utmost urgency that we are able to start campaigning for the second presidential round,” the mayor of Timisoara city told a press conference held at the USR headquarters.

Fritz reiterated USR’s criticism of the vote recount decision, calling the process „non-transparent.” He stressed, however, that there is „absolutely no indication” that the order validated by the first-round vote has changed.

„We said it right from the start that this recount process is problematic, unnecessary and will not be able to somehow put to rest all the questions about these results. Precisely because it is a non-transparent process. At the moment, through the representatives we have, we are informed that Mrs. Lasconi is leading Mr. Ciolacu by over 5,000 votes. Yet we only have 50 representatives for 9 million votes… of course I cannot rule out that ballot bags will appear, or will vanish, that minutes will appear. That is precisely why we were clear from the beginning that this process should have been much more transparent,” Fritz argued.

Asked if the USR has contacted PSD to ask for their support for Elena Lasconi’s presidential bid, he replied that the Save Romania Union is in contact „with the leaders of all parties,” including PSD, and said that he expects PSD to continue on the pro-European path it has followed in recent years.

„Despite all the criticism we have and have had against the PSD, the pro-European orientation of this party has never been questioned in recent years. And I expect that this clear line of the PSD – pro-Europe, pro-NATO – which was also visible in their foreign policy, in the government’s stance towards Ukraine… this line should continue, and that hopefully the PSD does not try to copy the isolationists’ strategies. Because, in the end, if they try to copy something, the people will vote for the original anyway,” he specified.

Dominic Fritz indicated that the USR will have official discussions with the PSD and the PNL to ensure the necessary support for Elena Lasconi, adding that such informal discussions are already taking place, because „the situation is much too serious for self-conceit to prevail.”

„As soon as we have the CCR ruling, Elena Lasconi and the USR team will hold talks with all the parties. And we won’t engage in these discussions already drawing red lines to keep certain subjects off limits. We are going there with an open heart and with the firm desire to save Romania from a catastrophe. (…) We will engage in these discussions with maturity and responsibility for Romania. In the process, we will keep in mind that we did not win 30 – 40 or 50% of the vote, but just as much as we did. But it’s not the allocation of government seats the most important thing today. We have a functional government, what is important is to have a president,” Dominic Fritz declared.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend