Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Weekend trending în Veliko Tărnovo: ce poți să faci în acest minunat oraș turistic bulgăresc, dincolo de clișee

Publicat

in

​În această săptămână de vacanță (pentru mulți dintre noi) mutăm rubrica de recomandări „Weekend trending” în Veliko Tărnovo, un oraș turistic bulgăresc aflat la trei ore distanță de București.

Restaurantul Shtastliveca din Veliko TărnovoFoto: Facebook

Veliko Tărnovo este o destinație unde vei găsi tot timpul foarte mulți români. O parte din ei sunt în tranzit, folosind frumosul orășel bulgăresc pe post de popas în drumul spre (sau dinspre) Grecia, prin vama de la Makaza. Alții aleg să petreacă aici un city break, pentru că întreaga zonă este plină de peisaje deosebite, iar orașul în sine are suficient de multe atracții pentru a-ți umple cu vârf și îndesat un weekend.

În plus, prețurile sunt chiar mai mici ca în orașele turistice din România – chiar și benzina e un pic mai ieftină la bulgari (3,4 leva/ litru, adică 8,6 lei).

Pentru că și eu am avut ocazia recent să vizitez de două ori Veliko Tărnovo, am reușit să adun câteva recomandări utile pentru oricine dorește să se bucure de o masă excelentă cu o priveliște memorabilă, o cafea de specialitate din boabe prăjite de un român, beri artizanale bulgărești excelente și altele.

Samurai Specialty Coffeeshop. FOTO: Facebook

După ce ai condus până aici și ai parcat mașina (parcarea în oraș costa 1 leva / oră) cel mai probabil vei dori să te energizezi cu o cafea bună. Cea mai interesantă cafenea de specialitate din oraș este fără doar și poate Samurai Specialty Coffeeshop (Stefan Stambolov 38).

Un loc în care-ți vei da seama că în Veliko Tărnovo sunt foarte mulți oameni cool, care vin aici să lucreze remote, pe terasa cu vedere la bulevard. Cafeaua de specialitate este asigurată de MABÓ Coffee Roasters, a românului Bogdan Georgescu, vicecampion mondial la prăjit cafea. De asemenea, găsești în meniu și deserturi care merg bine cu cafeaua, dar și beri artizanale.

Apropo de beri artizanale, chiar peste drum de Samurai, găsești Zavera Craft Beer Shop and Bar (Stefan Stambolov 37). Aici poți să încerci câteva dintre berile artizanale ale bulgarilor, pentru că au destule și multe dintre ele sunt surprinzătoare, cum ar fi, de exemplu, Summer Blanche de la microberăria Hills, cu un conținut scăzut de alcool (3,8%) și un gust extrem de răcoritor. Bineînțeles, dacă urmează să conduci, poți lua câteva la pachet, pentru a le savura la destinația finală.

Pentru un brunch cu adevărat deosebit trebuie să mergi la Shtastliveca, „The Lucky One” (Stefan Stambolov 79). Este cel mai lăudat restaurant din oraș și e pe bună dreptate. Atât mâncarea, cât și priveliștea sunt incredibile. În meniu vei găsi multe specialități bulgărești, dar și pizza foarte bună.

O idee bună ar fi ca, dacă după Veliko Tărnovo urmează să conduci din nou timp de câteva ore, să iei la to go și o pizza pentru mai târziu. Prețurile sunt decente – o masă pentru două persoane, cu tot cu băuturi, te duce la 50-60 de leva, adică 125-150 lei. Aici vei avea parte și de una dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului și a Parcului Sveta Gora, cu monumentul Dinastiei Asen.

Ego 1. FOTO: Facebook

Un alt restaurant care merită încercat, în cazul în care nu mai găsești loc la Shtastliveca, este Ego 1 (Nezavisimost 17). Și acesta oferă o priveliște frumoasă asupra orașului, iar mâncarea este bună.

În cazul în care ai poftă de burgeri, VkusoteriA (Hadzhi Dimitar 2) este locul în care trebuie să mergi atunci când ești în Veliko Tărnovo. În bulgară, „Vkus” înseamnă „gust”, pentru că asta și oferă micul local: preparate cu gust, comfort food.

VkusoteriA. FOTO: Facebook

Burgerii de aici sunt lăudați de toți cei care i-au încercat și în plus vin la pachet cu o spirala crocantă făcută dintr-un cartof. Mai mult, vei găsi aici și cafea bună, de specialitate. Deci, e cu siguranță locul în care să mergi atunci când ești doar în tranzit și nu vrei neapărat să petreci prea mult timp în oraș și nici nu te interesează să ai o panoramă asupra orașului, ci doar o masă gustoasă și consistentă. În cazul în care te întrebi, au și burgeri vegetarieni extrem de buni.

Dacă rămâi mai mult în oraș și vrei să ai parte și de ceva distracție și viață de noapte, trebuie să treci pe la Tequila BAR Funky Monkey (Stefan Stambolov 32), un cocktail bar cu o atmosferă extraordinară și cu o terasă generoasă și cât se poate de centrală.

Tequila BAR Funky Monkey. FOTO: Facebook

Barul s-a născut în jurul poveștii de dragoste a celor doi proprietari Darina și Ivan, iar echipa de barmani și mixologi este una foarte profi și premiată.

Ristretto (Hristo Botev 13) e un alt cocktail bar ce merită încercat, specializat mai ales în cocktailuri cu gin. Are și pizza bună pentru cei cărora li se face foame după ce au consumat un cocktail.

Hipster Bar. FOTO: Facebook

Un alt bar pe care nu trebuie să-l ratezi când ajungi în Veliko Tărnovo este Hipster Bar (Pop Matey Preobrazhenski 4), situat în inima centrului vechi. Aici au loc tot felul de concerte și evenimente culturale, nu doar seara, uneori chiar în timpul zilei. Terasa din lemn, în trepte, este și unul dintre cele mai pozate locuri din Veliko Tărnovo.

Poți să faci aici o oprire pentru o bere, o cafea sau o gustare. În acest weekend (25-26 iunie) își sărbătorește și aniversarea a șase ani de existență. Tot în acest weekend, la Veliko Tărnovo are loc și Festivalul Medieval Turnovgrad care se va desfășura în cetatea Tsarevets. Festivalul își propune să arate cum trăiau bulgarii în „epoca glorioasă și misterioasă a Evului Mediu”.

Timp de trei zile vor avea loc reconstituiri istorice ale vieții, bucătăriei, meșteșugurilor, artelor și abilităților militare ale Bulgariei, Bizanțului și Europei din secolul XII-XIV. Tema de anul acesta este „Regele Ivan Alexandru – Iubire și diplomație” și este dedicată perioadei de domnie a celebrului domnitor bulgar (1331 – 1371).

Mai mult, în seara de 25 iunie, de la ora 21:40, zidurile cetății Tsarevets vor deveni scena pentru un spectacol de lumini și lasere, în cadrul evenimentului „Sound and Light”. Mai multe detalii găsești pe pagina evenimentului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ce știm până acum și care sunt marile semne de întrebare despre explozia de pe șantierul autostrăzii A7: Transgaz acuză constructorul, CNAIR se poziționează între, UMB tace

Publicat

in

Explozia puternică ce s-a produs joi dimineața pe șantierul autostrăzii „Moldovei” A7, în zona localității Călimănești – accident în urma căruia au murit patru persoane și alte cinci au fost rănite – aduce la lumină o serie de posibile nereguli ce țin de modul în care constructorul UMB a ales să lucreze în șantier, dar și de modul cum autoritățile au supervizat proiectul și nu au intervenit, deși aparent nu toți pașii legali erau îndepliniți.

Locul exploziei de pe Autostrada A7Foto: Captura YouTube / Stirile TVR

HotNews.ro face un scurt inventar a celor mai importante informații legate de accidentul de pe A7 pentru a contura tabloul situației așa cum apare el până acum:

 • UMB, cel mai prolific constructor de autostrăzi din România, cunoscut pentru ritmul alert cu care evoluează pe șantiere, lucrează pe nu mai puțin de 250 de kilometri din Autostrada „Moldovei” A7. Din 13 loturi contractate, de la Ploiești (Dumbrava/A3) până la Pașcani, UMB și firmele sale (Tehnostrade și SA&Pe) lucrează pe 10 dintre ele. Pe Focșani – Bacău lucrează din martie 2023, iar în prezent ajunsese să lucreze chiar și în trei schimburi pe unele tronsoane, inclusiv noaptea.
 • În noaptea de 20 spre 21 septembrie, pe șantierul A7 în apropiere de Călimănești, o explozie puternică s-a petrecut după ce o conductă de gaze a explodat. Din informațiile care au reieșit până acum, explozia s-a produs în timpul unor lucrări executate de constructor. Patru oameni au murit pe loc, alți cinci au fost răniți și au suferit arsuri.
 • Primele informații și reacții au venit de la prefectul de Vrancea, care a spus că acea conductă de gaze s-ar fi aflat mai aproape de suprafață decât ar fi trebuit să fie în acte, adică ar fi fost la 1 metru adâncime, în loc de 1,8 metri.
 • Transportatorul de gaze Transgaz acuză public constructorul că nu a respectat avizul de amplasament, că nu avea voie să lucreze deloc în zona rețelei de gaze care intersectează autostrada și că nu avea avizul CTE Transgaz pentru operațiunile de relocare/deviere a conductelor.
 • În documentele consultate de HotNews.ro apare scris clar că în zona conductei de gaze, pe o zonă de 20 m, de o parte și alta, lucrările de construire a drumului vor fi demarate doar după avizarea CTE Transgaz a operațiunilor de relocare a conductelor de gaz.
 • Compania de Autostrăzi a avut o reacție joi la amiază în care spunea că din informațiile de la acea oră, „antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii”. CNAIR nu spune însă de ce lucra UMB în zona conductei de gaz dacă acestea nu au fost relocate.
 • CNAIR detaliază despre avizele primite de la Transgaz, necesare pentru autorizația de construire, însă pentru operațiunile de relocare a utilităților de gaze sunt necesare alte avize care nu au fost încă acordate.
 • CNAIR mai spune că de supervizarea șantierului – dirigintele lucrării – se ocupau angajați din partea DRDP Iași, adică tot statul român, și nu un consultant privat.
 • Din tot peisajul informațional de joi lipsește chiar vocea personajului principal – constructorul UMB. Compania UMB nu a comunicat absolut nimic până la această oră.
 • În lumina informațiilor publice prezentate de CNAIR și Transgaz, HotNews.ro a solicitat companiei UMB un punct de vedere și a adresat o serie de întrebări legate de lucrările efectuate și va publica răspunsurile de îndată ce le va primi.

După toate cele ieșite la iveală joi, după producerea exploziei, se conturează câteva întrebări la care atât constructorul, câ și autoritățile de la drumuri trebuie să răspundă:

 • 1. De ce lucra constructorul în zona rețelei de gaze care intersecta autostrada, deși conductele nu fuseseră relocate – nici măcar nu fusese aprobată relocarea?
 • 2. De ce CNAIR prin DRDP Iași care monitoriza lucrarea a permis constructorului UMB să lucreze atât de aproape de zonele rețelei de gaze, deși știa că acestea nu au fost relocate, iar avizul de amplasament primit de la Transgaz interzicea orice fel de lucrare până la relocare/deviere?
 • 3. Dacă, în acest caz, informațiile cum că acea conductă de gaze era mai aproape de suprafață decât ar fi trebuit – 1 metru vs 1,8 metri – cum s-a ajuns la o astfel de situație?
 • 4. Știa sau nu constructorul poziția exactă a conductei de gaze? Zvonuri neconfirmate care au circulat în spațiul public în ziua de joi insinuau că de fapt constructorul ar fi știut că acea conductă ar fi trebuit să se afle la câțiva metri distanță de unde era în realitate.

Imagini video din dronă cu locul unde a avut loc explozia – conducta care a explodat se vede în video pe partea stângă, la marginea culoarului autostrăzii unde lucrau echipele UMB:

HARTĂ – Autostrada A7, pe tronsoane – Toate tronsoanele de la Ploiești/Dumbrava(A3) până la Pașcani sunt contractate, mai puțin cel de la Pietroasele la Buzău.

 • Din 13 tronsoane, 10 sunt contractate cu UMB, de la Buzău până la Focșani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru a scăpa de procesele federale

Publicat

in

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA să blocheze activitatea guvernului prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, transmite Reuters.

Agenţia apreciază că manevra este o încercare fără şanse de succes a lui Trump de a scăpa de procesele federale în care este inculpat.

Între republicanii majoritari în Camera Reprezentanţilor există deja disensiuni privind modul de acţiune în privinţa alocărilor bugetare, în lipsa cărora guvernul de la Washington va fi închis în mare măsură din 1 octombrie. Preşedintele Camerei, republicanul Kevin McCarthy, face eforturi pentru a obţine un plan de finanţare pe termen scurt a executivului, însă un grup mic de radicali, inclusiv cei mai fervenţi susţinători ai lui Trump, complică situaţia.

Pe site-ul său media Truth Social fostul lider de la Casa Albă a afirmat că „republicanii din Congres pot şi trebuie să sisteze finanţarea tuturor aspectelor Guvernului transformat în armă al lui Joe Biden cel Necinstit” şi a avertizat că este „ultima şansă de a lăsa fără finanţare aceste urmăriri penale politice împotriva mea şi a altor Patrioţi”.

Departamentul Justiţiei arătase deja că activităţile finanţate din „alocări permanente pe termen nelimitat” vor continua în orice caz.

Oficiul procurorului special care îl anchetează pe Trump nu a comentat oficial, însă conform ultimului comunicat privind finanţarea este acoperit de „alocarea permanentă, pe termen nelimitat, pentru procurorii independenţi”.

Trump este acuzat în două procese federale: unul legat de încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, pe care le-a pierdut în faţa democratului Joe Biden, şi altul referitor la modul în care a gestionat unele documente secrete. El este urmărit penal şi în statele New York şi Georgia, iar procedurile respective nu ar fi afectate de blocajul la nivel federal, arată Reuters.

Casa Albă a insistat asupra independenţei procurorului special.

Atât Trump, cât şi Biden candidează din nou la preşedinţie în alegerile din 2024.

Atât republicanii, cât şi democraţii au reacţionat la apelul lui Trump. Aliatul acestuia, congresmanul republican Matt Gaetz, a scris în reţeaua X (fostă Twitter): „Trump se opune rezoluţiei de continuare (a alocărilor, la nivelul exerciţiului bugetar precedent – n. red.). Rămâneţi pe fir”. Liderul minorităţii democrate din Cameră, Hakeem Jeffries, a folosit aceeaşi reţea socială pentru un alt mesaj: „Trump le-a cerut republicanilor din Cameră să închidă guvernul. Aceşti oameni sunt prea extremişti pentru a putea avea vreodată încredere în ei”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend