Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vrei să mergi la sală în noul an? Un antrenor personal explică ce să faci și ce nu în sala de fitness: Cei 3 factori pentru a slăbi sănătos

Publicat

in

Multe persoane își propun să înceapă noul an cu un stil de viață sănătos, mai exact să înceapă să meargă la sala de fitness. Problema este că te poți accidenta foarte ușor dacă nu ești atent(ă) la unele mișcări.

Iulian DinuFoto: Hotnews

HotNews.ro a discutat cu Iulian Dinu – antrenor personal, instructor de fitness, kinetoterapeut, preparator fizic, psiholog sportiv și președinte al Asociației Internationale de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness.

Ce greșeli fac unele persoane care intră într-o sală de fitness

Multe persoane care merg în sala de fitness își stabilesc obiective nerealist, spune Iulian Dinu.

„Îmi doresc să slăbesc 30 de kilograme în 2 luni. Prima întebare pe care o pun clienților este: În cât timp ai luat aceste 30 de kilograme? Dacă ne dăm seama că le-am luat într-un an, un an și jumătate – doi, poate este bine să ne stabilim niște obiective mai realiste și mai ușor de implementat”, a explicat antrenorul.

O metodă rapidă de slăbit, dar care nu este prea eficientă: „să faci foamea” și foarte mult sport. „Va fi de multe ori frustrant, demotivant, greu, nu te vei odihni și așa mai departe”. Mulți vor ajunge să renunțe.

„Pentru cei care își stabilesc niște obiective concrete: Vreau să slăbesc 30 de kilograme. În cât timp le-am pus? În doi ani și jumătate! Bun, hai să slăbesc în jumătate din timpul acesta. Să zicem: un an și jumătate”, a precizat Dinu.

În acest timp, spune el, începem cu implementarea de obiceiuri sănătoase: reducem din zahăr, sucuri, alcool, mergem la sală de 2-3 ori pe săptămână.

  • Apoi începem să schimbăm alimentele nesănătoase cu cele sănătoase, să citim cu atenție etichetele alimentare. Asta ne va ajuta atât cu scăderea în greutate: poate observăm în primele luni scăderea a 5-6-7 kilograme. Depinde de organism.

„Vom observa că dormim mai bine, suntem mai sănătoși, că ne simțim mai bine, că suntem mai fericiți, ceea ce ne va motiva să mergem mai departe. Acolo este lansarea noastră către un stil de viață sănătos. La început e greu”, a spus Dinu.

  • Sportul trebuie să facă parte din viața mea. Nu mult: 3 ședințe pe săptămână de o oră – o oră și jumătate.

Ca să slăbești sănătos trebuie să ai 3 factori, spune el:

1. Alimentația: importanță de 70-80%

2. Sportul: importanță de 20-30%

3. Odihna

Antrenamentele scurte de 30 minute nu sunt recomandate începătorilor

„Antrenamentul intens pe o perioadă mai scurtă (30 min de exemplu) nu este recomandat începătorilor. Cei care n-au mai fost în sălile fitness dau au luat pauză cel puțin un an este bine să o ia mai ușor”, a explicat el.

Altfel, afirmă antrenorul, riscăm să avem o febră musculară că nu ne vom mai putea mișca două zile sau pot să apară diverse accidentări.

  • În sălile de fitness foarte mulți se accidentează în zona spatelui, genunchilor, cervicală sau toracală. Cel mai bine este să o luăm mai ușor, poate chiar supervizat, cu un antrenor personal.

Mișcările trebuie să fie controlate în sală: atât când ducem cât și când aducem greutatea

„Din punct de vedere articular, mișcarea controlată lucrează musculatura, nu forțează articulațiile. Trebuie să controlăm și când ducem și când aducem greutatea. Altfel ne putem accidenta”, explică el.

  • De exemplu, dacă facem o fluturare laterală, ridicăm gandera lateral și îi dăm drumul jos imediat: în acest caz, te poți lovi cu gantera peste picior sau poți avea o întindere.

Este recomandat, spune el, să te antrenezi uitându-te în oglindă, să vezi mișcarea pe care o faci și să fii cu capul acolo, nu să te antrenezi și să vorbești cu colegul de lângă tine sau să te uiți după cineva prin sală. Atunci riscul de accidentare este mai mare.

Fă încălzirea cu gantere mici de 1-2 kilograme

În perioada asta, când este frig, este bine să te încălzești articulațiile cu gandere de 1-2 kilograme, spune el.

  • Poți să faci încălzire articulară: rotiri de brațe, de spate, de gât flexii de trunchi, extensii de trunchi. Apoi să iei două gantere și să simulezi fiecare exercițiu pe care îl vei face pentru antrenamentul respectiv.

„Este foarte important să o luăm de la ușor către greu: ne-am încălzit și apoi luăm greutățile treptat”, a explicat el.

De ce este important stretchingul la final

„Stretchingul, la finalul antrenamentului ajută la elasticitatea musculară. Multe persoane cu mușchi din ce în ce mai mari, dacă nu fac stretching, pot ajunge să nu se mai poată scărpina deasupra capului. Își pierd din această capacitate”, a explicat Iulian Dinu.

Potrivit acestuia, stretchingul ajută să detensionezi musculatura.

„Scoți puțin mușchiul de sub presiune. Este important să-l faci ușor, să nu bruschezi mușchiul. După un antrenament în care ai pompat musculatura, sângele a intrat în muschi, dacă faci un stretching brusc poți face întindere la final de antrenament”, a explicat antrenorul.

Deadlift sau îndreptările nu sunt pentru începători. Exercițiul trebuie făcut supervizat la început

Deadliftul sau îndrepturile lucrează zona lombară și bicepsul femural, dar nu este recomandat începătorilor, în opinia sa.

„Dacă-l faci incorect, te poți accidenta destul de urât în zona lombară. Au ajuns la operație sportivi sau persoane care fac sport de ceva timp”, a explicat el.

  • Deci pentru începători este recomandat să se evite astfel de execiții dacă nu le faci supervizat sau dacă nu te uiți cu atenție la mișcarea propriu-zisă. Indicat este să te învețe un antrenor cum să faci această mișcare corect.

„Mersul la sală supervizat de un antrenor este ca la școala de șoferi: am avut câteva ședințe cu cineva specializat pe acel domeniu care să ne explice cât de important este să adaptăm distanța între mașini etc. Această paralelă o putem face și în sală: cum să ne alegem exercițiile, ce să facem, cum să facem o încălzire corectă, ce exerciții sunt recomandate pentru scopul nostru ca antrenament și ce exerciții nu sunt recomandate dacă avem diverse probleme medicale”, a mai afirmat Iulian Dinu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

CCR a motivat în doar trei zile decizia prin care a respins argumentele lui Iohannis: Noile prevederi privind Consiliul Legislativ trebuie promulgate

Publicat

in

Curtea Constituțională (CCR) a publicat Decizia nr.335 din 9 iulie 2024 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a Legii privind modificarea și completarea Legii nr.73/1993 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ.

Sesizarea de neconstituționalitate formulată de președintele Iohannis se referă la Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 73/1993 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ. Aceasta a fost adoptată de Senat pe 4 martie 2024, în urma cererii de reexaminare formulate de președintele României.

După adoptarea inițială a legii de către Parlament, președintele României a cerut reexaminarea legii. Parlamentul a reexaminat și modificat legea conform cererii președintelui, dar a eliminat și un articol (art. I pct. 18) fără legătură directă cu cererea de reexaminare, ceea ce a condus la sesizarea Curții Constituționale pentru a doua oară.

Admisibilitatea obiecției de neconstituționalitate

Curtea a verificat îndeplinirea condițiilor de admisibilitate a obiecției de neconstituționalitate, conform art. 146 lit. a) din Constituție și art. 15 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, privind titularul dreptului de sesizare, termenul legal și obiectul controlului de constituționalitate. Obiecția a fost depusă în termenul de 10 zile prevăzut pentru promulgare, deci a fost admisibilă sub aspectul respectării termenului.

Curtea a constatat că este competentă să soluționeze obiecția de neconstituționalitate, având în vedere că legea criticată nu fusese promulgată și se afla încă în procedura de control a constituționalității.

Analiza fondului obiecției de neconstituționalitate

Principalul punct al obiecției de neconstituționalitate a fost eliminarea art. I pct. 18, care modifica art. 25 din Legea nr. 73/1993. Acesta prevedea aplicarea dispozițiilor Legii nr. 7/2006 personalului Consiliului Legislativ și membrilor acestuia. Eliminarea acestui articol a fost contestată pentru că ar fi depășit limitele cererii de reexaminare.

Autorul sesizării a susținut că Parlamentul a încălcat limitele cererii de reexaminare și considerentele Deciziei nr. 725 din 13 decembrie 2023, unde Curtea a statuat că dispozițiile art. I pct. 18 nu generau un paralelism legislativ neconstituțional.

Curtea a reiterat că reexaminarea legii de către Parlament trebuie să se limiteze la obiecțiile specificate în cererea Președintelui. În același timp, trebuie asigurate corelările necesare cu textele vizate de cerere.

Curtea a concluzionat că eliminarea articolului nu contravine Constituției, deoarece nu generează incoerențe legislative și nu depășește limitele cererii de reexaminare. Mai mult, existența normei în vigoare în alte acte legislative (de exemplu, Legea nr. 7/2006) oferă un cadru legislativ suficient pentru reglementarea statutului funcționarilor publici din Consiliul Legislativ.

Curtea a respins argumentul că Președintele trebuie să folosească instrumentele constituționale (cererea de reexaminare și obiecția de neconstituționalitate) într-o anumită ordine. Constituția permite Președintelui să utilizeze aceste instrumente în orice ordine, înainte de promulgarea legi.

Curtea a invocat mai multe decizii anterioare (Decizia nr. 562/2018, Decizia nr. 334/2018) pentru a susține că obiecțiile de neconstituționalitate pot fi analizate pe fond chiar dacă Președintele a cerut mai întâi reexaminarea legii și apoi a sesizat Curtea.

Deciziile Curții sunt obligatorii și pentru Președintele României. În cazul de față, Președintele a respectat procedura constituțională prin sesizarea Curții înainte de reexaminare, deci obiecția de neconstituționalitate este admisibilă.

Curtea a decis să respingă obiecția de neconstituționalitate ca neîntemeiată, concluzionând că legea privind modificarea și completarea Legii nr. 73/1993 este constituțională în raport cu criticile formulate.

Ce prevede legea

Legea, transmisă în data de 16 martie 2024 de Parlament preşedintelui în vederea promulgării, are ca obiect de reglementare stabilirea duratei mandatelor preşedintelui Consiliului Legislativ şi preşedinţilor de secţie, care pot fi reînnoite o singură dată, mandatele aflate în curs urmând să înceteze la 5 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Actul normativ mai prevede introducerea unor dispoziţii referitoare la dezvoltarea carierei personalului de altă specialitate decât cea juridică, modificarea unor proceduri şi atribuţii ale Consiliului Legislativ, restructurarea departamentelor din cadrul Consiliului, precum şi armonizarea unor norme juridice cu legislaţia – cadru aplicabilă.

Citeste mai mult

NATIONAL

Vânătoare de comori prin Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat

in

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte timp de o lună proiectul CultMuse, prin care 14 voluntari din ţări ale Uniunii Europene, desfăşoară diverse activităţi atractive, pentru a ajuta publicul să descopere lumea muzeelor, informează Rador Radio România.

Voluntarii vin din România, Franţa, Suedia, Estonia, Finlanda şi Letonia. Astăzi a debutat proiectul european CultMuse, cu o vânătoare de comori prin Muzeul de Istorie – experienţă care se va repeta şi mâine, de la ora 14:30. Intrarea este gratuită. Reporterul RRA Ancuţa Cocoroveanu a stat de vorbă cu doi dintre participanţi.

Richard: „Numele meu este Richard, sunt din Letonia. În cadrul acestui proiect, scopul nostru este să creăm activităţi prin care oamenii să afle mai multe despre muzeu şi expoziţiile sale. Am pregătit un joc în care participanţii trebuie să descopere misterul din spatele unei aşa-zise crime. Noi le spunem că directorul muzeului a fost omorât de una dintre personalităţile istorice ale României, iar în urma indiciilor primite, vizitatorii vor ghici despre cine este vorba.”

Alex: „Numele meu este Alex, am 18 ani. Eu vreau să fac medicină, dar mereu am fost pasionat de istorie şi de aceea am decis să vin să particip în acest proiect. Mi s-a părut o oportunitate foarte grozavă pentru dezvoltarea mea personală şi am decis să mă alătur.”

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend