Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VOTEAZĂ INFORMAT! Dacă sunteți bucureștean, oferiți 15 minute orașului dumneavoastră? Scurt bilanț al primarilor din București – ce au făcut și ce nu

Publicat

in

Duminică, românii sunt chemați la vot. Au trecut 3 ani și jumătate de când actualii primari sunt în funcție. În București, ei au avut, în total, pe mână, undeva între 20 și 25 de miliarde în fiecare an.

Primarii Capitalei în mandatul 2020 – 2024Foto: Inquam Photos / Octav Ganea, Sabin Cîrstoveanu și George Călin

Primăria Capitalei are în fiecare an un buget de circa 10 miliarde de lei, cu tot cu instituții subordonate. Strict bugetul Primăriei este de 6-7 miliarde lei.

Ce a făcut primarul Nicușor Dan la Primăria Capitalei

În octombrie 2020, când și-a preluat mandatul, Nicușor Dan a găsit la Primăria Capitalei datorii curente de 3 miliarde de lei de la administrația Firea și conturile blocate, potrivit declarațiilor făcute de actualul edil. „Stăteam și jumătate de zi în fiecare zi, ca să parcurgem toate facturile restante de plătit, să sunăm ca să ne mai amâne puțin, ca să nu ne taie utilitățile sau să blocheze conturile”, povestește Nicușor Dan despre primul an de mandat.

S-a apucat să deschidă marile răni ale orașului

Mulți ar spune că nu se vede mare lucru, însă, pentru prima oară din 2007, din mandatul primarului Adriean Videanu, Primăria Capitalei s-a apucat să rezolve problemele grave ale orașului. Sunt măsuri care nu aduc voturi și capitalul de imagine pierdut este major. În schimb, îmbunătățesc calitatea vieții și reduc decalajele dintre noi și Europa civilizată. Sigur, cei 3 ani vin și cu multe nerealizări, promisiuni din campanie ignorate și cu dezamăgiri.

Cea mai mai mare realizare a primarului Nicușor Dan este că a început lucrări fără precedent pentru modernizarea sistemului de termoficare. În total, în cei 3 ani și jumătate s-au modernizat peste 110 km de rețea principală. Nicușor Dan nu a schimbat 100 de km de rețea principală de termoficare pe an, așa cum a spus în campanie. Însă 110 km înseamnă mai mult decât au schimbat în 12 ani fostele administrații.

Lipsuri medievale: cartiere fără apă

Pe versantul negativ, realitatea este că bucureștenii au stat multe zile în frig sau fără apă caldă în acest mandat. De ce?

  • 1. Din cauza rețelei vechi și avariilor nesfârșite.
  • 2. Pentru că lucrările de modernizare au cauzat și ele neajunsuri rețelei și așa aflate în precolaps.

Deși nu e vina lui că s-a ajuns aici, Nicușor Dan nu a știut să comunice în situația medievală a lipsei apei, ceea ce i-a înfuriat legitim pe bucureșteni. Indiferent cine va fi primar, aceste lucrări trebuie continuate, deoarece Bucureștiul nu poate renunța la sistemul centralizat de încălzire. În primul rând că nu toată lumea ar putea să-și pună centrală de apartament în câteva luni, apoi rețeaua de electricitate și gaze nu ar suporta, iar aerul în București ar deveni irespirabil, spun specialiștii.

Pe trafic, cea de-a doua mare problemă a Capitalei, după termoficare, Nicușor Dan a făcut două lucruri importante:

  • A început eliberarea trotuarelor de mașini și taxarea parcării într-o bună parte din zona centrală. Ținta era ca acest lucru să se întâmple în tot inelul central, dar nu a fost îndeplinită – ceea ce duce la descurajarea folosirii mașinii personale.
  • Au început masiv investițiile în transportul în comun – achiziția a 100 de tramvaie noi, 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice – eficientizarea rutelor STB, au început lucrările de modernizarea celor 50 de km de linie de tramvai aflate în stare avansată de degradare, prioritizarea transportului public, din păcate aici doar 7 km de bandă unică.

Mai este mult, însă s-au făcut pași buni în această direcție. Un transport comun eficient este esențial pentru fluidizarea traficului, deoarece dacă pot ajunge rapid și ieftin la muncă, oamenii își lasă mașinile acasă.

Marile restanțe la acest capitol sunt trenul metropolitan, propus în campania electorală și care a rămas doar pe hârtie, pistele de biciclete – a făcut doar 1,6 km – și semaforizarea inteligentă. La acest capitol s-a parcurs parcurs partea birocratică pentru modernizarea și extinderea sistemului. Dar nu a început nicio lucrare în teren încă.

Pe urbanism, Nicușor Dan a reușit să blocheze sursele haosului urbanistic, în principal în centrul orașului, unde Primăria Capitalei are competențe, parțial și la sectoare prin blocarea PUZ-urilor de Sector (mai puțin 2 și 4 unde s-au emis autorizații pe ele).

Însă soluția adoptată, de a nu aproba PUZ-uri derogatorii, este una temporară și care a stârnit și furia celor care doreau să construiască corect, dar și a rechinilor imobiliari care fac presiuni uriașe să se modifice legea urbanismului. Presiunile sunt ca PUZ-urile să fie date la primăriile de sector, ceea ce ar fi tragic.

Marea problemă pe partea de urbanism este că Nicușor Dan a deblocat abia anul trecut realizarea noului PUG. Dacă este făcut corect, în beneficiul orașului, nu a unor rechini imobiliari, documentul poate să oprească haosul urbanistic din București în următorii 10 ani.

Alte plusuri

Pe partea de administrație, pornind de la datoriile uriașe găsite la Primărie, o altă realizare este că a reușit să redreseze financiar orașul și să desființeze o bună parte din companiile municipale care căpușau bugetul instituției.

Tot la realizări putem trece finalizarea Pasajului de la Doamna Ghica, oprirea toaletărilor care distrugeau copacii din București, refacerea marcajelor rutiere.

Restanțele importante ale lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a rămas însă și cu multe restanțe în acest mandat. Una dintre cele mai importante este Prelungirea Ghencea, unde de altfel HotNews.ro l-a și invitat să meargă el cu mașina ca să vadă cum e. Primarul a acceptat, aveți aici videoreportajul.

Din cele patru tronsoane de aici, a reușit să termine doar unul, între linia tramvaiului 41 și Râul Doamnei, care era început încă din vremea Gabrielei Firea. De anul trecut se lucrează și la tronsonul din fața stadionului Ghencea, însă ultimele două tronsoane, între Râul Doamnei și ieșirea din București nu au fost atinse deși au fost făcute și niște exproprieri în zonă, din octombrie 2022.

Municipalitatea a scos abia anul acesta la licitație ultimele două tronsoane, deși era clar încă din 2022 că Trustul de Clădiri Metropolitane, compania municipală care a făcut primele două tronsoane, nu are capacitate să le facă și pe ultimele două. Licitația a fost în sfârșit finalizată și probabil până la finalul anului vor începe lucrările, dar s-a pierdut timp.

O altă restanță este consolidarea imobilelor. În cei trei ani și jumătate au fost finalizate lucrările la o singură clădire, iar deschise sunt doar 4 șantiere de consolidare: la imobilul din Blănari 14- fostul Club A, Bărăției 50, Blănari 10 și Baltagului 17.

Ca să fim corecți, în ultimii trei ani, totuși, în mandatul lui Nicușor Dan municipalitatea a expertizat aproximativ 90 de imobile, dintre acestea 95% au fost încadrate în clasa I de risc seismic, iar restul în risc seismic II. Pentru cele găsite cu risc seismic a mers mai departe și a găsit finanțare din fonduri nerambursabile.

Tot la capitolul restanțe putem trece lipsa de acțiune în ceea ce privește terasele din Herăstrău, paragina de pe domeniul public din primii 2 ani de mandat – pusă de primar pe seama lipsi banilor -, lipsa de măsuri pe publicitatea stradală ilegală, comunicarea deficitară.

Puteți urmări aici un interviu cu primarul Nicușor Dan despre realizările din acest mandat și explicațiile privind nerealizările.

Ce a făcut primarul Clotilde Armand la Sectorul 1

Dispute de intensitate ridicată definesc madatul primarului Clotilde Armand. La scurt timp după preluarea mandatului, PSD și PNL au făcut alianță în Consiliul Local, astfel că primarul a rămas fără majoritate. A pornit un război aprig între cele două părți, neîncheiat nici astăzi.

Clotilde Armand i-a acuzat pe consilieri de hoție și interese ascunse, că o sabotează, consilierii au acuzat-o că nu știe administrație.

Războiul cu firma Romprest

Cel mai mare scandal din mandat a fost însă legat de compania Romprest, care face curățenie în Sectorul 1.

În perioada noiembrie -decembrie 2020, timp de câteva săptămâni, compania nu a mai ridicat gunoiul din cauza unor facturi neplătite de 80 milioane lei, lăsate moștenire de vechea administrație.

În iulie 2021, gunoiul a rămas pe stradă circa 3 săptămâni. Primarul Clotilde Armand a fost acuzată că nu a plătit companiei facturi de circa 120 milioane lei. Primarul a spus la rândul să că nu a plătit facturile deoarece erau umflate și emise pentru servicii fictive.

Romprest s-a adresat instanței pentru a-și recupera banii.

În final s-a ajuns la un armistițiu tempotrar între cele două părți, Primăria a redus la jumătate prestațiile efectuate de firma de salubrizare, pentru a reduce costurile cu salubrizare.

În 2022, primarul Clotilde Armand a cerut în instanță rezilierea contractului cu Romprest, unul dintre motive fiind că nu a asigurat continuitatea serviciului public cât timp nu a ridicat gunoiul.

A stopat rechinii imobiliari

Printre realizările primarului Clotilde Armand se numără faptul că a oprit dezvoltarea imobiliară haotică și a început verificări dacă blocurile nou construite respectă numărul de locuri de parcare.

De asemenea, s-a implicat în desființarea panourilor publicitare amplasate ilegal (până în 600 panouri demolate) și a încercat închiderea teraselor care funcționează ilegal în Herăstrău, pornind confiscarea a 20 de milioane lei venituri când terasele au funcționat ilegal.

Tot la capitolul realizări se poate nota trecerea pe linie moartă a Direcție de Învățământ și a Companiei de Investiții, prin care, în administrația Tudorache au fost cumpărate tabletele, termoscanerele și alte investiții care fac obiectul unor dosare DNA. Clotilde Armand a făcut și numeroase plângeri penale mai multor funcționari despre care crede că sunt corupți.

În mod ironic, de câteva luni, Clotilde Armand este urmărită urmărită penal în dosarul în care Agenția de Integritate a acuzat-o acuzat de incompatibilitate pentru că a fost remunerată ilegal cu 2.500 euro într-un proiect european în care a implementat măsuri de anticorupție la Primăria Sectorului 1. „Un dosar penal penibil”, a spus Armand într-un interviu acordat HotNews.ro.

Marile teme au rămas nerezolvate

La capitolul proiecte mari, primarul însă are puține lucruri de arătat. Promenada verde a rămas doar la stadiul de proiect pilot. Primarul spune că a modernizat și extins 10 școli și a pornit lucrările la complexul educațional din Greenfield, a asfaltat și sistematizat 30 de străzi și că a început reabilitarea teatrului Bazilescu.

Puteți urmări discuția cu primarul Clotilde Armand despre realizările din acest mandat și explicațiile privind nerealizările.

Ce a făcut primarul Radu Mihaiu la Sectorul 2

Cele mai mari realizări ale primarului Radu Mihaiu sunt amenajarea Parcului Sticlăriei și recuperarea celor 4 hectare retrocedate în Parcul Plumbuita, în 2015.

Un alt proiect important este „Noul Centru Vechi”, unde străzile din zona cuprinsă între străzile Hristo Botev, Calea Călărașilor, Sfântul Ștefan și bulevardul Carol, o zonă cu case vechi superbe, sunt modernizate și mai mult spațiu este alocat pietonilor.

Negustori, prima stradă reabilitată din „Noul Centru Vechi” al Bucureștiului, este aproape gata.

Trotuarele au fost eliberate de mașini și lărgite, iar carosabilul este la același nivel cu trotuarul, o noutate pentru București. Toată suprafața este pavată, cu un model urban specific zonelor pietonale. În lucru mai sunt încă 3 străzi – Plantelor, Popa Soare și Ștefan Mihăileanu – care au termen de finalizare anul acesta.

Tot în încercarea de a face orașul prietenos pentru pietoni, peste 110 km de trotuar au fost eliberați de mașinile parcate neregulamentar, a spus primarul. Ca mașinile să nu mai parcheze pe trotuar, au fost puși stâlpișori. Măsura i-a adus porecla de „primarul stâlpișor”.

O parte dintre locuitori au apreciat că au pe unde circula pe trotuar, alții îi reproșează fiindcă nu mai au unde parca mașina. Sectorul 2 este unul cu cele mai puține locuri de parcare de reședință. O altă realizare este că s-au făcut investiții în școli, grădinițe și creșe.

„În școli am investit aproape 1 miliard de lei. Am făcut 5 grădinițe noi, sunt gata, Avem o creșă nouă care este aproape gata, în Pantelimon, unde este mare nevoie de ea. Am reabilitat 47 de corpuri de școli, suntem în lucru cu încă 54”, a declarat Mihaiu într-un interviu acordat HotNews.ro.

În acest mandat, Primăria Sectorului 2 a reabilitat aproximativ 300 de blocuri și a modernizat Parcul Morarilor.

Problema gunoiului

Primarul Mihaiu nu a rezolvat însă problema salubrizării. Licitația pentru desemnarea unui nou operator de salubritate a eșuat, pe stradă, în anumite zone, este un pic mai curat, însă în altele este foarte mare mizerie. Primarul nu a reușit nici să rezolve problema cu gunoiul aruncat la stâlp, aceasta fiind una dintre principalele surse de mizerie din Sectorul 2. Asta, deși s-a schimbat sistemul de taxare și toată lumea plătește fie taxă de salubrizare, fie are contract cu Supercom.

O altă problemă sunt parcările de reședință. Primarul spune că prin sistematizarea străzilor a făcut circa 3.000 de locuri noi de parcare, însă pe lista de așteptare sunt peste 8.000 de oameni, iar nevoia reală este de câteva zeci de mii. Practic, aceasta rămâne una dintre cele mai mari probleme din Sectorul 2.

Mihaiu a dat autorizații marilor proiecte ale One

Cea mai controversată decizie din mandatul primarului Radu Mihaiu este că a dat autorizații pe PUZ-ul Sectorului 2, înainte ca acesta să fie suspendat și anulat de instanță.

Printre autorizațiile emise se numără cele pentru mai multe proiecte ale dezvoltatorului imobilier One: pe malul lacului Plumbuita, în locul fostei Fabrici de Cărămidă, pe Fabrica de Glucoză și pe Petricani – proiectul Aversa.

Primarul a invocat că era obligat să emită aceste autorizații fiindcă certificatele de urbanism au fost emise înainte să vină el. Primarul nu a dat însă autorizație pe baza sportivă RADET și se judecă cu dezvoltatorul imobiliar.

După anularea PUZ-ului Sector 2 în primă instanță, Mihaiu a suspendat autorizarea proiectelor imobiliare care aveau certificat de urbanism emis pe PUZ-ul Sectorului 2, și care nu au primit autorizație de construire.

Proiectul Promenada Verde

În ceea ce privește cel mai spectaculos proiect anunțat în campania electorală din 2020, Promenada Verde, Mihaiu a reușit să scoată mizeria din lacuri – peste 60.000 de tone, a demarat concursul de soluții pentru amenajarea promenadei, însă proiectul nu a început fizic, fiind doar mici bucățele amenajate.

Primarul a mai promis reabilitarea Parcurilor Plumbuita și Național, a parcurs pașii birocratici, dar lucrările nu au început fizic.

Puteți urmări aici un interviu cu primarul Radu Mihaiu despre realizările din acest mandat și explicațiile privind nerealizările.

Ce a făcut primarul Robert Negoiță la Sectorul 3

Cele mai importante realizări din actualul mandat sunt cele două pasaje de la intrarea în București dinspre Autostrada Soarelui, modernizarea străzii Iuliu Hațieganu, un pod peste Dâmbovița, și parcarea subterană de pe Decebal, plus amenajarea bulevardului.

De asemenea, au fost investiții în extinderea creșelor și grădinițelor – 7 corpuri noi, s-au plantat în medie 10.000 de copaci pe an, s-a făcut sala de scrimă de la Școala 195, peste 350 de blocuri reabilitate termic și 7000 locuri noi de parcare de reședință. Sunt zone care datorită arborilor plantați arată foarte bine.

Exotismul

Mandatul lui Robert Negoiță este plin însă și de controverse. Este vorba despre faptul că s-a tăiat din grădinile blocurilor pentru a face noi trotuare și pentru a crește numărul de locuri de parcare. Măsura i-a mulțumit pe unii și i-a revoltat pe alții. De asemenea, arborii au fost prinși între pavele, și mulți s-au uscat.

O altă controversă este legată de alocarea a 30 de milioane de lei pentru cele două fântâni arteziene – cea de 20 milioane lei din Parcul IOR, proaspăt inaugurată și cea de 10 milioane lei din Parcul Teilor. O parte dintre cetățeni le-au catalogat tichii de mărgăritar și au protestat.

Tot la capitolul exotism greu de explicat intră și palmierii achiziționați de primar, târgul de Crăciun de la Laminor, făcut fără ca hala să aibă autorizație ISU, și despre care nu știm cât a costat nici până azi.

O altă controversă este legată de dorința primarului Negoiță de a face cu orice preț. Astfel a ajuns să facă lucrări fără să aibă drept de administrare al terenului – vezi baza sportivă de pe bd. Unirii sau lucrările de la Biblioteca Națională, unde au murit doui oameni și există un dosar penal.

Banii către propria familie

O altă controversă este că Negoiță a înființat mai multe companii municipale, pe modelul Firea, și dă contracte de zeci de milioane lei acestor companii, pentru lucrări și servicii, iar mai departe banii ajung fără licitație, prin achiziții directe către alte companii private, practic cheltuirea banului public fiind netransparentă. Curtea de Consturi a sesizat acest lucru.

Controversate sunt și cele două investiții fanion ale primarului – Hala Laminor unde s-au investit peste 400 milioane lei, iar acum primarul vrea să o concesionezesau să facă acolo mall cultural și să mute Primăria și Aqua Parcul din Parcul Pantelimon, care a înghițit peste 160 milioane lei, și tot așa, ar urma să fie concesionat.

Ce a făcut primarul Daniel Băluță la Sectorul 4

Cel mai important proiect al primarului Daniel Băluță din acest mandat este extinderea cu stația Tudor Arghezi a magistralei de metrou M2- Pipera- Berceni, până aproape de Șoseaua de centură, plus parcarea park&ride de acolo.

Primarul a semnat recent și contractul de finanțare pentru extinderea metroului de la Gara de Nord la Gara Progresu (M4) în valoare de 2,5 miliarde de euro, bani europeni nerambursabili, licitația pentru desemnarea constructorului fiind în curs.

Realizări rutiere

De asemenea, în acest mandat, Băluță a demarat studiul de fezabilitate pentru extinderea metroului până în comuna Berceni, în colaborare cu CJ Ilfov.

Tot pe partea de infrastructură, în acest mandat Băluță a finalizat pasajul rutier suprateran „Europa Unită”, aflat la intersecția bd. Metalurgiei cu str. Turnu Măgurele, dar și la pasajul pietonal subteran de la Piața Eroii Revoluției, plus sistematizarea zonei.

Aici intră și punerea în siguranță a Pasajului Unirii, cu celebrele flori lipite pe panouri metalice. Lucrarea a costat 12 milioane de euro.

Tot în acest mandat au fost finalizate noua stație de pompieri de pe strada Perșani, zona Progresul, Spitalul de stomatologie, amfiteatrul pentru studenții de la UMF, unitatea de primiri urgențe și secția de mari arși de la Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni, reabilitarea Pieței Norilor, Parcul Tudor Arghezi, iar patinoarul de la Apărătorii Patriei este aproape finalizat.

Potrivit datelor comunicate de primărie, s-au reabilitat termic aproape 300 de blocuri și s-au amenajat circa 30.000 de locuri de parcare de reședință.

Controversele

Dincolo de realizări, în acest mandat al primarului Daniel Băluță au fost și multe controverse.

Ca să crească numărul de locuri de parcare, au fost betonate spații verzi, s-a tăiat din trotuare și s-au făcut chiar parcări pe trotuar. Iar copaci nu prea s-au plantat.

Controversate sunt și achizițiile făcute de Primărie ca să înfrumusețeze Sectorul: jardinierele de 4000 lei/bucata, 50.000 de euro pentru norișorii și siglele de pe Piața Norilor, 5,3 milioane de euro pentru structura metalică din Piața Revoluției care nu are nicio utilitate.

O achiziție controversată sunt și stâlpișorii de 7000 lei bucata, cu care Băluță a împânzit sectorul, deși sunt neconformi. În anumite situații a fost nevoie chiar să pună încă un stâlpișor peste ei, ca să nu îi agațe mașinile. Astfel a apărut stâlpișorul cu etaj.

Ce a făcut primarul Cristian Popescu Piedone la Sectorul 5

Piedone nu a avut un mandat plin la Primăria Sectorului 5, din mai 2022 până în mai 2023 a fost la închisoare, în Dosarul Colectiv, apoi a fost achitat și s-a întors la Primărie.

Printre lucrurile pe care Piedone le-a făcut se numără modernizarea mai multor străzi, de exemplu zona din fața Pieței Rahova, Calea Rahova, o bucată din Șoseaua Sălaj, amenajarea mai multor spații verzi, unde a găsit loc liber și reamenajarea Parcului Sebastian.

În mandatul lui Piedone au fost însă mai multe probleme. Mai mulți locuitori din Sectorul 5 critică faptul că nu s-au făcut investiții în școli.

Un alt lucru contestat este faptul că Piedone și-a angajat familia și prietenii la primărie. Mai multe controverse se leagă și de achizițiile făcute din bani publici.

HotNews.ro a dezvăluit că Magic Star Security, firma de pază preluată de soția lui Ionel Tucmuruz după ce soțul a fost condamnat, a câștigat mai multe contracte pentru paza școlilor și parcurilor din Sectorul 5. Valoarea celor mai mari contracte publice ale Magic Star cu primăria condusă de Cristian Popescu Piedone însumează 61 milioane lei (12 milioane de euro), conform SEAP.

Tot HotNews.ro a dezvăluit că firma Geca Impex PM a primit de la Primăria Sectorului 5, în mai puțin de 3 ore, 11 contracte în valoare totală de aproape 1,9 milioane lei, prin achiziție directă. Firma soțului purtătoarei de cuvânt din Primăria lui Piedone, un fost fotbalist de la Dinamo, a obținut contracte de 15 milioane de lei cu primăria și cu instituțiile publice subordonate.

Ce a făcut primarul Ciprian Ciucu la Sectorul 6

Cele mai importante proiecte realizate în cei 3 ani și jumătate de mandat ai primarului Cipria Ciucu sunt: Parcul Liniei – primele două faze 8 ha- de la Mall-ul AFI până la Cora Lujerului, amenajarea digului de pe Lacul Morii, modernizarea străzii Drumul Osiei.

În ce privește strada Valea Largă, aceasta este în lucru. A început eliberarea trotuarelor de mașini, a fost modernizat bd. Drumul Taberei, Piațeta Favorit.

Ciucu a făcut și câteva evenimente apreciate de locuitorul din Sectorul 6: West Side Flower Fest, West Side Hallo Fest, Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei.

Spitalul de pe bulevardul Timișoara

În acest mandat, Ciucu a reușit să parcurgă o parte din pașii birocratici și să obțină finanțare – 75 milioane de euro Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – pentru spitalul de 300 de paturi care ar urma să fie construit pe bd. Timișoara. Valoarea totală a investiției este de 145,8 milioane de euro.

Un alt proiect pentru care s-au parcurs pașii birocratici este Parcul Lacul Morii, pentru care s-a finalizat concursul de soluții și s-a lansat licitația. În cadrul proiectului va fi amenajată insula de pe Lacul Morii și digul neamenajat de pe partea de sud.

La realizări se mai numără și 8000 de locuri de parcare de reședință și reabilitarea a 210 blocuri.

Și pe învățământ s-au făcut investiții: „În afară de Grădinița 230, alte 11 școli și licee au fost reabilitate și date în folosință, iar 8 sunt în lucru. Pe lângă reabilitări, am construit de la zero o creșă, o grădiniță și două after-school-uri, sunt în lucru alte 5 unități și urmează 7”, a anunțat recent primarul Ciucu.

Nerealizările primarului Ciucu

Printre proiectele promise în campania electorală trecută care nu au fost realizate se numără: modernizarea Drumul Roții și Strada Viscolului (s-au parcurs pașii birocratici, urmează să înceapă lucrările), Parcul din Prelungirea Ghencea, extinderea Parcului Drumul Taberei vizavi (Armata nu a dat terenul).

Ciucu nu a reușit nici să găsească o soluție pentru salvarea bucății retrocedate din Parcul Grozăvești, însă proiectul imobiliar de acolo a fost blocat, cel puțin deocamdată. Însă a preluat de la SRI bucata din parc unde instituția avea în plan să facă un spital și va fi amenajată ca parc.

Puteți urmări aici un interviu cu primarul Ciprian Ciucu despre realizările din acest mandat și explicațiile privind nerealizările.

Loading

NATIONAL

Tanczos Barna merge pe mâna premierului Ciolacu: E foarte important să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare

Publicat

in

Tanczos Barna (UDMR), ministrul Finanțelor, a lăudat decizia premierului PSD Marcel Ciolacu de a trimite Corpul de control la toate cele 16 ministere, pentru a verifica dacă măsurile de reorganizare și debirocratizare sunt respectate. Tanczos Barna a vorbit, pentru B1 TV, despre deficitul bugetar și datoria publică ale României, precum și despre măsurile în curs pentru reducerea acestora.

„Măsura dlui Ciolacu e absolut justificată, pentru că nu e suficient după 3 luni ca singura acțiune a ordonatorilor principali de credite să fie solicitarea de sume suplimentare pentru a acoperi cheltuielile ministerelor și a altor instituții subordonate ministerelor. E nevoie de măsuri de reorganizare, de management prin care să reducă cheltuielile de funcționare și de personal.

Avem primele semnale pozitive din execuția bugetară pe primele două luni. De exemplu, la cheltuieli de funcționare o reducere cu 5% pe toți ordonatorii de credite pe toate instituțiile finanțate de la bugetul de stat. E o primă măsură implementată de noi prin bugetul aprobat în ianuarie pe 2025. Ministerul Finanțelor a redus cheltuielile de funcționare la fiecare ordonator principal și acest lucru se reflectă deja în execuția bugetară

În același timp, se vede și în unitățile administrativ-teritoriale o reducere a cheltuielilor de funcționare cu circa 4%. E, la fel, o măsură foarte importantă. Procentele, chiar dacă poate nu par mari, sunt importante pentru că sumele se adună, la nivel naținal vorbim de miliarde- zeci de miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanțelor.

Tanczos Barna, despre datoria publică a României

„În ceea ce privește datoria publică, într-adevăr, anii precedenți au reprezentat o ieșire dintr-o normalitate și am ajuns la un deficit de peste 8% în 2024… Au ajuns cei care au guvernat atunci. E o situație de fapt pe care am găsit-o la Ministerul Finanțelor. Aici lucrurile nu sunt încă grave, suntem la 52% pe 2024, 55% pe 2025, 58% – 2026 dacă mergem pe acest ritm al investițiilor.

E foarte important că, dacă crește datoria publică, să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare. Dacă majoritatea sumelor împrumutate se duc în investiții, putem să asigurăm o creștere economică bazată pe investiții în următorii ani.

În ceea ce privește comparația între celelalte state UE, suntem doar pe locul 5 în ce privește raportul datoriei totale la PIB, adică datoria publică raportată al PIB nu e foarte mare, dacă ne comparăm cu alte state UE. Nici nu vrem să ajungem acolo.

E sustenabil acest plan de reducere a deficitului pe 7 ani. Așa cum a spus și preșeidntele Bolojan, începem să reducem cheltuielile de funcționare și investim mai mult”, a mai declarat ministrul Tanczos Barna.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Incendiu pe şapte hectare de vegetaţie în Neamț: intervenţia pompierilor a durat opt ore

Publicat

in

Şapte hectare de vegetaţie au fost distruse de un incendiu, în localitatea Petru Vodă, care a fost provocat intenţionat, a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

La misiunea de stingere care a durat aproximativ opt ore au intervenit pompierii militari din Târgu Neamţ şi Poiana Teiului, dar şi voluntari din la ocoale silvice din zonă.

„Incendiul s-a manifestat la o distanţă de aproximativ 1,5 kilometri faţă de drumul de acces al autospecialelor, pe o suprafaţă de aproximativ şapte hectare, existând posibilitatea propagării la fondul forestier. Focul deschis în spaţii deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa.

Pompierii reamintesc că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe gospodării sau păduri, punând în pericol inclusiv viaţa oamenilor.

În cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul.

Arderea miriştilor, a litierelor pădurii sau a vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi constituie contravenţie, fiind sancţionată cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 de lei la 100.000 de lei, pentru persoane juridice.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Războiul Gunoaielor: Moldovenii din Vaslui îi pun la plată pe moldovenii de peste Prut și pe alți străini stabiliți în oraș

Publicat

in

Cetăţenii străini care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în municipiul Vaslui ar putea plăti taxa de salubritate, municipalitatea având în analiză schimbarea regulamentului de plată.

Decizia a venit ca urmare a numărului crescut de cetăţeni din Republica Moldova care, deşi au domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Vaslui, nu plătesc această taxă locală stabilită la suma de 16 lei lunar de persoană.

„Avem în analiză modificarea regulamentului de salubrizare, să vedem în ce măsură anumite persoane care îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, fie că sunt moldoveni, egipteni, israelieni să fie incluşi la această contribuţie la taxa de salubrizare”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale Economice a Primăriei Vaslui, Eugen Boţ.

Potrivit ultimelor date furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, populaţia cu domiciliul în Vaslui la 1 ianuarie 2025 era de 146.058 de persoane, dar această cifră este crescută artificial de numărul cetăţenilor moldoveni care nu locuiesc efectiv în municipiul reşedinţă.

Primarul municipiului Vaslui, Lucian Branişte, a declarat că nu există o situaţie a cetăţenilor moldoveni care au stabilit domiciliul sau reşedinţa în localitate.

„Dacă ei au şi cetăţenie română, noi îi ştim de români, nu-i ştim de moldoveni, nu am cum să fac o diferenţiere. Singurul element pe care noi îl putem folosi spre comparaţie este acel recensământ, nu avem altceva, el este considerat cetăţean român odată ce apare în datele de la Statistică, pentru că are şi domiciliul şi toate documentele de cetăţean român. Nu putem să extragem, să spunem clar că până la linia asta sunt moldoveni. Odată ce ei au aici domiciliul, sunt consideraţi vasluieni”, a spune Lucian Branişte.

La nivelul municipiului Vaslui au înregistrat rol fiscal la primărie aproximativ 30.000 de persoane care au primit decizii de impunere pentru plata impozitelor.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Reportaj de la la mănăstirea în care vor fi aduse pentru prima dată în istoria României moaștele întregi al Sfintei Împărătese Elena

Publicat

in

Credincioşii Bisericii Ortodoxe Române se vor bucura anul acesta de un eveniment unic – moaştele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din judeţul Teleorman, în perioada 30 aprilie – 8 mai.

„Este un an semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română – avem 140 de ani de la Autocefalie, 100 de ani de Patriarhat şi 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Mănăstirea Pantocrator se va continua tradiţia pelerinajului în Duminica Mironosiţelor. Pentru că noi aici, în Mănăstirea Pantocrator, avem o tradiţie a Pelerinajului la Duminica Mironosiţelor. De ce aceasta? Pentru că principala ocrotitoare a mănăstirii este Sfânta Mironosiţă şi-ntocmai cu Apostolii Maria Magdalena. (…) Anul acesta este un an special, deoarece vom avea bucuria de a avea, aici, trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin”, a declarat pentru AGERPRES vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, Serafim Baciu.

El a arătat că, din 1211, trupul sfintei nu a mai ieşit în afara Italiei decât o singură dată, în anul 2017, „la insistenţele autorităţilor bisericeşti de stat din Grecia”, moaştele fiind scoase pentru prima oară şi duse pentru o lună la Atena.

„Este a doua oară când trupul părăseşte Italia şi vine într-o ţară ortodoxă, în România, pentru a binecuvânta şi pe credincioşii ortodocşi români de aici, care au o evlavie deosebită la Sfânta Împărăteasă Elena. Se vede aceasta din mulţimea de biserici închinată Sfinţilor Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin şi Maica Sa Elena, dar şi din faptul că peste 900.000 de români poartă numele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, a spus părintele Serafim.

Părintele a dezvăluit că, întâmplător, în 2017, a găsit „câteva imagini şi filmări de la pelerinajul pe care grecii l-au făcut cu Sfânta la Atena”.

„Am văzut cât de frumos a fost primită Sfânta, ca o adevărată împărăteasă. Văzând acele imagini, mi-a încolţit ideea: ‘zic – oare nu o fi posibil să aducem Trupul Sfintei şi în România, ca românii să se bucure de prezenţa acestei mari sfinte şi împărătese a Lumii Creştine? Noi, aici, la Episcopie, avem pe unul dintre colaboratorii noştri, unul dintre consilieri, care a studiat la Veneţia. Studiind la Veneţia, cunoştea foarte bine conducerea Bisericii din Veneţia, pe Patriarhul latin al Veneţiei şi atunci a fost foarte uşor să punem o întrebare: ‘Este oare posibil ca în 2024 – doream noi – să aducem Trupul Sfintei?’ Ni s-a răspuns că pentru 2024 este imposibil, deoarece ei avuseseră un pelerinaj în interiorul Italiei, undeva în Sardinia, şi au o regulă foarte strictă de conservare a Sfintelor relicve”, a arătat clericul.

Demersurile pentru aducerea Sfintelor Moaşte în România au durat „aproape doi ani şi ceva”, moaştele Sfintei Elena fiind „cel mai de preţ odor” pe care îl deţine Veneţia.

„Alături de Sfântul Apostol Marcu – ce are trupul în Basilica San Marco, celebra catedrală din Veneţia – (Sfânta Elena – n.r.) este considerată a doua ocrotitoare. Şi atunci veneţienii au o deosebită evlavie faţă de ea. Şi există o regulă, vă spuneam, nu se poate ca trupul să iasă consecutiv doi ani în pelerinaj. Şi atunci au zis: încercăm poate în 2025. Eu nici nu m-am gândit atunci că 2025 este, de fapt, un an marcant. (…) Şi iată, în acest an, aşa a rânduit Sfânta. Pentru că să ştiţi, până la urmă, nu noi. Noi facem planuri, noi spunem că vrem anumite lucruri, dar, până la urmă, tot Dumnezeu, tot sfinţii sunt cei care ne spun cum e mai bine de făcut”, a subliniat părintele Serafim.

Autorităţile italiene au impus însă „reguli foarte stricte”.

„Foarte dificil, pentru că, să ştiţi, regulile sunt foarte stricte şi ei au pus foarte multe condiţii vizavi de locul de expunere a Sfintelor Moaşte, vizavi de securitatea acestora pe perioada şederii în România. Deci lucrurile nu sunt foarte simple. Au vrut planuri de situaţie, au vrut lucruri concrete, au vrut să ştie că avem sprijinul autorităţilor din România pentru acest lucru, pentru că, iată, vorbim de un odor care are o vechime de 1.700 de ani. Deci nu vorbim de un lucru foarte simplu. Pe lângă faptul că este sfântă, pe lângă faptul că ei o preţuiesc foarte mult, o protejează foarte mult pe Sfânta Împărăteasă Elena. Şi atunci, în colaborare cu autorităţile, cu Jandarmeria, cu Poliţia, am făcut o întâlnire cu reprezentanţii Patriarhiei de Veneţia şi atunci s-au stabilit anumite rânduieli şi anumite reguli pentru a face posibilă venirea Sfintei în ţara noastră”, a explicat părintele vicar.

Racla cu Sfintele Moaşte va poposi câteva ore şi în Catedrala Patriarhală.

„Principala biserică a ţării pusă sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este Catedrala Istorică Patriarhală din Bucureşti. Şi să nu uităm că anul acesta va fi, iată, cumva, şi o binecuvântare pentru un alt eveniment care va avea loc în Biserica Ortodoxă Română – Sfinţirea Catedralei Naţionale. Deci Sfânta Împărăteasă Elena se va opri în Cetatea Bucureştilor prima dată, cum este firesc, şi va fi întâmpinată de Întâistătătorul Bisericii Noastre, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preţ de două – trei ore, moaştele vor fi în Capitală, la Catedrala Patriarhală. Pentru că este un timp foarte scurt, pelerinii nu vor avea timp să vină acolo şi atunci îi îndemnăm pe toţi să îşi programeze timpul şi să ajungă aici, la Mănăstirea Pantocrator, unde Sfânta va rămâne timp de nouă zile. Pentru că de la Catedrala Patriarhală, în după-amiaza zilei de 30 aprilie, va pleca (…) şi se va îndrepta către Mănăstirea Pantocrator, unde Sfânta Împărăteasă Elena va fi primită cu o procesiune, aici, în mănăstirea aceasta. Şi vorbeam de reguli de securitate, nu au acceptat cei de la Veneţia aşezarea Trupului Sfintei în baldachinul de afară şi au vrut neapărat ca Trupul să fie în biserică. Şi atunci Trupul va fi aşezat chiar aici, în această biserică în care ne aflăm, în biserica cea mare a Mănăstirii Pantocrator”, a informat părintele Serafim Baciu.

În perioada pelerinajului, Biserica Mănăstirii Pantocrator va fi deschisă în permanenţă, „pentru ca fiecare credincios, fiecare român care doreşte să ajungă şi să atingă şi să o cinstească şi să vadă Trupul Sfintei Împărătese Elena să poată face acest lucru”.

„Vor fi măsuri de securitate, măsuri de ordine, culoare unice de intrare, de ieşire, adică totul se va face într-o bună rânduială şi într-o consultare cu autorităţile statului competente pentru desfăşurarea acestui eveniment”, a punctat părintele.

La pelerinaj pot veni şi creştini romano-catolici pentru a se închina la Moaştele Sfintei Elena, aşezată într-o frumoasă raclă din argint şi sticlă.

„Orice credincios creştin din această ţară poate veni şi poate atinge, sau poate vedea, se poate închina la Trupul Sfintei Împărătese Elena. Pentru noi, ortodocşii, acest moment al pelerinajului este, în primul rând, un moment al rugăciunii, este un moment al comuniunii şi este un moment al apropierii noastre de Sfinţi. Şi momentul cel mai prielnic de a vedea puterea Harului Duhului Sfânt. Gândiţi-vă că Trupul Sfintei Împărătese este întreg şi are o vechime atât de mare. Are, am văzut la Veneţia, deschisă racla. A fost într-o raclă istorică, iar când au dus trupul la Atena şi-au dat seama că racla istorică nu rezista călătoriei. Şi atunci au confecţionat o raclă foarte frumoasă din argint, împodobită cu pietre, şi din sticlă. Deci, Sfânta se vede în raclă. Şi, mergând la Veneţia, părinţii de acolo au deschis racla şi am putut vedea Trupul Sfintei. Picioarele, mâinile sunt întregi, au pielea uscată pe oase, chiar şi carnaţie uscată şi rămasă intactă pe oase. Aceasta este numai puterea Harului Duhului Sfânt care lucrează. Şi, mai mult decât atât, (moaştele – n.r.) răspândesc şi bună mireasmă”, a afirmat părintele vicar.

La rândul său, Stareţul Mănăstirii Pantocrator, arhim. dr. Sebastian Serdaru, Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, a arătat că la buna desfăşurare a evenimentului vor contribui preoţi, atât din mănăstire, cât şi cei apropiaţi, maicile de la metocul mănăstirii.

„Sunt foarte mulţi oameni care vor fi implicaţi în organizare, în ajutorul pe care va trebui să îl dăm pelerinilor. Ca în fiecare an se va împărţi apă, ceaiuri şi alte lucruri care le vor fi de imediată trebuinţă. Suntem aici, aşadar, spre slujirea tuturor celor care vor dori să se întâlnească cu Sfânta Elena”, a punctat părintele Sebastian, pentru AGERPRES.

Vorbind despre pelerinaj, arhim. Sebastian Serdaru a subliniat că „aşteptarea în sine la rândul închinării la Sfintele Moaşte arată sau reflectă, mai bine zis, jertfa, sacrificiul pe care noi îl facem pentru a ajunge înaintea unui sfânt”.

„Dacă înaintea unui om deosebit al lumii acesteia, să zicem, de multe ori poate avem emoţie sau ne pregătim într-un anumit fel, cu atât mai mult atunci când, ca oameni plini de credinţă, mergem înaintea prietenilor lui Dumnezeu, cum îi numeşte Scriptura: ‘Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi’. Sunt oameni care au depăşit condiţia aceasta fizică tocmai pentru că mintea lor, inima lor a fost aşezată în Dumnezeu şi de aceea ei, iată, rămân cumva nemuritori în amintirea noastră, în rugăciunile noastre. Sfinţii sunt şi cei care ne inspiră până la urmă de multe ori să luăm tot felul de decizii, să ne schimbăm viaţa. (…) Acum, fiecare dintre noi alegem la ce coadă vrem să stăm. Vrând-nevrând, stăm la diverse cozi în viaţa aceasta, pentru că nu avem încotro. Trebuie totuşi să ne plătim facturile sau, aşa cum vedem în America, vrem să cumpărăm primul telefon sau alte obiecte din acestea, acolo nu ne mai este ruşine să stăm la astfel de cozi. Starea în sine la un pelerinaj, aşteptarea pentru a te întâlni cu un sfânt, pe de o parte, e foarte veche. Este o practică a Bisericii dintotdeauna. Faptul că ne întâlnim cu un trup, care, totuşi, este ‘nestricăcios’ după atâta timp, în primul rând, în credinţa Bisericii, înseamnă că ne întâlnim cu o înflorire a Harului lui Hristos. (…) Rămâne un model pentru noi şi, în egală măsură, un ajutor, pentru faptul că sfinţii sunt cei care mijlocesc înaintea lui Hristos intenţiile, dorinţele pe care noi le aducem cu inimi curate înaintea lor”, a mărturisit părintele stareţ.

Totodată, vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, Serafim Baciu, a informat că în perioada în care lăcaşul de cult va găzdui moaştele Sfintei Împărătese Elena, Mănăstirea Pantocrator în colaborare cu Consiliul Judeţean Teleorman şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, vor organiza un simpozion naţional despre Centenarul Patriarhiei Române şi Sinodul I Ecumenic.

„Simpozionul va avea trei secţiuni: prima secţiune este dedicată tocmai momentului acesta al împlinirii a 100 de ani de Patriarhat, cea de a doua secţiune este dedicată Sinodului de la Niceea, iar a treia secţiune este dedicată Sfintei Elena. (…) Vom avea bucuria să îl avem la Alexandria şi pe preşedintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop”, a menţionat părintele Serafim.

Solicitat ca, în preajma pelerinajului la Moaştele Sfintei Împărătese Elena, să transmită un mesaj credincioşilor din Patriarhia Română, părintele stareţ Sebastian Serdaru a îndemnat la rugăciune „cu inima deschisă”.

„Este o ocazie unică pentru noi să ne întâlnim cu această Sfântă care i-a iubit, de fapt, atât de mult pe creştini. Este o ocazie pentru noi să o vedem pe cea pe care biograful său, Eusebiu de Cezareea, o descria ca fiind ‘o adevărată încântare”. Spunea: ‘Este surprinzător să o vezi pe cea care este una dintre cele mai puternice femei ale Imperiului cât de modest este îmbrăcată şi cum îi place să meargă în mijlocul oamenilor, să le asculte durerile, să dăruiască din belşug milostenii şi ajutorul ei în toate părţile’. Şi avem încredere că acest lucru se va întâmpla şi cu noi, creştinii de astăzi, pentru că sfinţii, aşa cum spuneam, traversează veacurile. Dacă au fost buni cu cei din vremea lor, cu siguranţă sunt buni în continuare cu creştinii din toate generaţiile. (…) De aceea să venim cu inima deschisă pentru că atingându-ne de Moaştele Împărătesei Elena ne vom bucura foarte mult şi vom avea această senzaţie de a atinge cumva Biserica Începuturilor, (…) care a ieşit din Catacombe, din prigoană, vremuri care sunt la fel, probabil, de triste, câteodată, şi în zilele noastre, aşa cum aminteaţi credinţa fiind atacată sub diverse forme. Şi lucrul acesta nu este plăcut pentru nimeni. Cu siguranţă însă, dacă Împărăteasa Elena a ştiut să apere Biserica în acea perioadă cruntă din istoria sa, şi noi trebuie să ne adunăm în jurul ei pentru a o ruga să protejeze Biserica, poporul nostru, familiile noastre şi, desigur, sufletele noastre ale tuturor”, a transmis părintele stareţ al Mănăstirii Pantocrator.

Situată în localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, în judeţul Teleorman, Mănăstirea Pantocrator este închinată Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, Sfântului Ioan Teologul şi Sfintelor Femei Mironosiţe. Lăcaşul de cult a fost ridicat pe ruinele unui fost spital din Primul Război Mondial, devenit spital comunal şi apoi abandonat zeci de ani.

Construirea bisericii, a chiliilor şi altarului de vară nu ar fi fost posibile fără iniţiativa a doi tineri teologi, părinţii arhimandriţi Sebastian Serdaru şi Serafim Baciu, care au decis să devină monahi, pentru a-şi dedica în totalitate viaţa lui Dumnezeu.

În 2012 a început construcţia paraclisului dedicat Sfintei Maria Magdalena, cu propriile economii ale celor doi monahi şi din donaţii strânse de la credincioşi, reuşindu-se ridicarea lăcaşului într-un timp record. Paraclisul a fost sfinţit în anul 2014, în Duminica Mironosiţelor, sala de mese, bucătăria şi altarul de vară închinat Schimbării la Faţă a Domnului fiind sfinţite în anul 2015.

Cu ajutorul episcopului Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Galaction, cei doi părinţi au reuşit să aducă de la Roma la Drăgăneşti-Vlaşca o mică parte din moaştele Sfintei Maria Magdalena, pe care le-au depus spre venerare într-o raclă frumos cizelată cu scene din viaţa Sfintei.

Micul paraclis al Sfintei Maria Magdalena din curtea Mănăstirii Pantocrator devenind cu timpul neîncăpător pentru miile de pelerini veniţi la evenimentele organizate aici, s-a luat decizia ridicării unui lăcaş mai mare, Biserica Nouă. Începute în anul 2015, lucrările de pictură în tehnica fresco au fost finalizate în 2019.

La Mănăstirea Pantocrator trăiesc zece monahi.

Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Sfânta Elena, ataşată mult de valorile religiei creştine, a trăit acum aproape două milenii, între anii 250 – 330 d.Hr. Prin râvna ei a fost descoperit locul Golgotei şi s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos.

Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat lăcaşuri de închinare pentru creştini atât la Ierusalim, cât şi la alte locuri sfinte, mai întâi dorind însă a se zidi, la Ierusalim, Biserica Învierii, construită deasupra Sfântului Mormânt.

Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi „întocmai cu apostolii”.

Veneţia găzduieşte Moaştele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Când a murit, Împărăteasa a fost îngropată la Roma, apoi corpul său a fost transferat la Constantinopol. În 1211 Moaştele Sfintei Elena au fost furate de veneţieni, în timpul uneia dintre cruciade. De atunci, Moaştele au rămas în Veneţia.

Sfânta Împărăteasă Elena este sărbătorită în Biserica Ortodoxă Română şi în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la data de 21 mai, împreună cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare. În Biserica Romano-Catolică este sărbătorită la 18 august.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

POLITICO – Donald Trump recunoaște că e blocat de Vladimir Putin: Trage de timp privind pacea din Ucraina

Publicat

in

Pacea promisă de Donald Trump în Ucraina, în timp record după instalarea sa ca președinte SUA, nu are loc. Vladimir Putin ar putea încerca să întârzie un armistițiu complet cu Ucraina, a declarat marți președintele american Donald Trump. El a adăugat, însă, că este de părere că Moscova dorește să pună capăt războiului în cele din urmă.

În timp ce SUA încearcă să stabilească termenii unui acord de pace între Kiev și Moscova, Ucraina și aliații săi au acuzat Kremlinul că obstrucționează negocierile, prezentând o listă de condiții și cereri de amânare.

Ucraina a fost de acord cu o propunere inițială de încetare totală și necondiționată a focului pentru 30 de zile la începutul acestei luni, dar Putin a respins-o rapid, potrivit Politico.

Trump a declarat marți că el crede că „Rusia vrea să vadă sfârșitul” războiului, „dar s-ar putea ca să tragă de timp”, adăugând că a folosit aceeași tactică în propriile sale afaceri din trecut pentru a câștiga timp.

„Am făcut-o de-a lungul anilor”, a spus Trump. „Știi, nu vreau să semnez un contract, vreau să rămân în joc, dar poate că nu vreau să o fac chiar așa, nu sunt sigur”, a adăugat el.

După discuțiile de pace la nivel înalt care au avut loc luni la Riad, Casa Albă a declarat marți că Ucraina și Rusia au întrerupt luptele de la Marea Neagră.

Cu toate acestea, Kremlinul a afirmat în propriul său comunicat că armistițiul naval va intra în vigoare numai după ce SUA vor ridica unele sancțiuni asupra instituțiilor sale financiare, un detaliu care lipsește din raportul Casei Albe.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Așa ceva…! ȘEF DE POLIȚIE prins la FURAT în Dedeman. Comisarul-șef Ureche are o avere de invidiat

Publicat

in

Un incident șocant a avut loc recent la unul din magazinele Dedeman, unde un bărbat a fost prins la furat. Surpriza a fost de proporții, când s-a descoperit că acesta era nimeni altul decât comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, împuternicit ca șef al Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.

Cum a fost prins infractorul

Bărbatul a intrat în magazin, s-a îndreptat către raionul de „Sanitare”, a luat câteva produse și a ieșit fără să le plătească. Responsabilii cu paza au observat comportamentul suspect al acestuia și au verificat imaginile surprinse de camerele de supraveghere. După ce au notat numărul mașinii cu care venise bărbatul, au alertat poliția.

Identificarea și surpriza

Polițiștii au verificat numărul mașinii și au mers la domiciliul bărbatului, unde l-au identificat pe comisarul-șef Dorin Adrian Ureche. Această descoperire a provocat stupoare, având în vedere funcția importantă pe care o deține Ureche în cadrul IPJ Olt.

Acum, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche este cercetat pentru furt, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Pus în fața faptului împlinit, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche a recunoscut furtul, iar acum urmează să fie cercetat disciplinar.

Ce salariu are comisarul-șef prins la furat în Dedeman

Comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, șeful Serviciului Criminalistic din IPJ Olt, a avut – potrivit declarației de avere din anul 2024 – un salariu anual de 127.212 lei, adică aproximativ 10.600 de lei lunar.

Soția sa a încasat un salariu anul de 92.500 de lei la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend