Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vor fi schimbări majore în piața de profil, după embargoul și plafonarea prețului petrolului rusesc – avertizează experții în energie

Publicat

in

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, transmite că embargoul și plafonarea prețului petrolului rusesc urmează să aducă schimbări majoare în piața de energie.

Embargoul pentru țițeiul rusesc în UE și plafonarea prețului petrolului rusesc transportat pe mare și CF va aduce schimbări majore în întreaga lume atât sub aspectul continuării rescrierii hărții energetice a lumii, cât și sub aspectul schimbărilor care probabil se vor declanșa în toate taberele. Chiar dacă aparent producția de țiței rusesc exportată este de doar 8% din producția mondială totală, aceasta va afecta cererea și implicit va genera efecte economice și sociale, spune Chisăliță.

„Se poate spune că au mai fost crize ale petrolului!

Totuși cum diferă acest șoc de alimentare cu țiței de șocurile anterioare

În mod tradițional, șocurile aprovizionării cu petrol au apărut din cauza Războiului de Iom Kipur dintre țările Arabe și Israel (1973, 1979) sau din cauza conflictului militar din 1990 care a dus la distrugerea instalațiilor de producție a petrolului la invazia Kuweitului de către Irak.

În schimb, astăzi, principalul motiv pentru care exporturile rusești de țiței și produse rafinate vor fi supuse embargoului se datorează invaziei Rusiei. În plus, tarifele de transport al țițeiului rusesc pentru diferite destinații au crescut la niveluri record, reflectând presiunea publică asupra companiilor petroliere pentru a evita achiziționarea de petrol rusesc, teama de sancțiuni oficiale asupra exporturilor rusești de energie, dar și atacurile asupra navelor din Marea Neagră. 

O altă dimensiune în care evenimentul actual diferă de precedentul istoric este că reducerea exporturilor rusești de petrol a fost precedată de o reducere a exporturilor rusești de gaze naturale către Europa. Gazul natural este folosit pentru încălzirea locuințelor, pentru producerea de energie și în producția industrială. Creșterile de preț rezultate în diferite grade s-au răspândit pe tot globul prin comerțul cu gaze naturale lichefiate.

Europa poate atenua impactul penuriei de gaze naturale și petrol prin întârzierea opririi centralelor nucleare și a cărbunelui, dar Europa depinde de Rusia și pentru aprovizionarea cu cărbune și chiar uraniu. 

În cele din urmă, efectul invaziei ruse nu se limitează la piețele energetice. Rusia și Ucraina reprezintă împreună 29 la sută din exporturile globale de grâu. Perturbarea exporturilor din Marea Neagră, împreună cu sancțiunile financiare asupra Rusiei, înseamnă că aprovizionarea cu grâu și alte cereale este probabil să fie redusă și în următorii ani. Scăderea ofertei, împreună cu deficitul de îngrășăminte produse din gaze naturale, vor conduce la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și vor consolida efectele de întârziere a creșterii și inflaționiste ale prețurilor mai mari ale combustibililor. De asemenea, războiul crește prețul materiilor prime și metalelor produse în Rusia și sau nemaiproduse în Ucraina.

OPEC+, care este condus de Arabia Saudită și Rusia, a decis să nu facă nicio modificare imediată în obiectivele de producție ale grupului, dar au spus că există disponibilitatea producătorilor de petrol „se întâlnească în orice moment” și că ar putea „lua imediat măsuri suplimentare”. 

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut ieri cu 2%, dar au revenit la prețul de dinainte, chiar dacă OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile actuale.

Scăderea prețului petrolului este pusă pe seama temerii că Rezerva Federală ar putea continua calea de înăsprire a politicii sale agresive.

Rusia a spus în repetate rânduri că nu va vinde petrol țărilor care utilizează plafonul și, în schimb, s-a apucat în liniște să achiziționeze peste 100 de petroliere pentru a forma o „flotă din umbră” de nave pentru a încerca să-și mențină petrolul în ciuda restricțiilor vestice și a profita de momentul prețurilor mari care vor apărea în cazul unei cereri mari.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a reiterat duminică că Moscova nu va exporta petrol care face obiectul vreunei limite de preț impuse de Occident, si va vinde petrol și produse petroliere acelor țări care vor lucra cu noi în condițiile pieței. 

Cert este ca Moscova a gasit un mare cumpărător al petrolului său Arabia Saudită!!! Arabia Saudită fiind și țara care și a crescut exporturile de petrol în Europa!!!

Amploarea scăderii exporturilor reale rusești de petrol poate determina dacă prețurile petrolului cresc sau scad în 2023. Producătorii de petrol sunt însă îngrijorați de reducerea cererii, dacă economiile mari intră în recesiune.

Analiștii iau în calcul diferite scenarii care să compenseze deficitul legat de blocarea exporturilor de petrol rusesc:

  • China cel mai mare consumator din lume de petrol să-și mențină consumul redus de energie și să achiziționeze petrol la nivelul prețului plafonat, o abordare puțin probabilă.
  • creșterea producției de petrol în altă parte din lume pentru a compensa lipsa petrolului rusesc. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au transmis însă deja că nu vor oferi ajutor de data aceasta. 
  • creșterea capacității producătorilor de petrol de șist din Statele Unite de a stimula în mod semnificativ producția de petrol pe termen scurt, dar care este limitată de blocajele lanțului de aprovizionare, lipsa forței de muncă și insistența investitorilor publici asupra disciplinei capitalului.
  • Repunerea pe harta energetică a petrolului din Iran și Venezuela. Puțin probabilă încheierea unor acorduri în acest sens, dar și așa producția de petrol iraniană/venezueleană, ar răspunde lent, iar creșterile ar fi mult mai mici decât deficitul care probabil trebuie acoperit. 

Aceste scenarii lasă ca o singură soluție să fie posibilă pentru a trece această iarnă, scoaterea petrolului din rezervele strategice de petrol pe termen scurt. Ipotetic, SUA ar putea elibera până la 4,4 mb/zi de țiței din Rezerva Strategică de Petrol (SPR), dar numai pentru aproximativ trei luni!”, explică expertul în energie.

Citeste mai mult

NATIONAL

BVB era în scădere la jumătate de oră după începerea tranzacţiilor de vineri

Publicat

in

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) era în scădere pe aproape toţi indicii la jumătate de oră de la începerea tranzacţiilor de vineri, iar rulajul se cifra la 4,257 milioane de lei (856.745 milioane de euro).

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,13%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere de 0,12%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,16%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, se deprecia cu 0,26%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era în scădere cu 0,10%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, cu 0,09%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe plus cu 0,15%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Ropharma (+3,19%), Farmaceutica Remedia (+2,04%) şi AAGES (+1,33%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Condmag (-8,33%), Carbochim (-4,81%) şi Compa (-2,52%).

Citeste mai mult

ACTUAL

A fost găsit al treilea cadavru, victimă a cuplului ucigaș din Vaslui. Procurorii i-au prins acum două zile pentru crima bărbatului ascuns în geamantan

Publicat

in

Procurorii vasluieni au început, în această dimineață, căutările pentru o altă victimă a concubinilor din Pungești care au ucis un bărbat și i-au ascuns trupul într-un geamantan, iar ieri mărturiseau și o a doua crimă, a unei femei dispărute acum aproape un an. În urma căutărilor, au descoperit o a treia victimă, o femeie, spun polițiștii.

A treia victima a fost găsită la marginea unei păduri, la aproximativ patru kilometri de satul Pungesti și este o femeie. Ar fi vorba de o persoană din județul Bacău, dată dispărută de familie. Autoritățile nu au oferit, momentan, mai multe date despre cum au ajuns la descoperirea celui de-al treila cadavru.

Informația vine după ce joi, rămășițele osoase și îmbrăcămintea celei de-a doua victime au fost găsite într-o pădure dintr-o comună din apropiere. Autorul a indicat locul, a precizat, pentru HotNews.ro, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. Este vorba de o femeie a cărei dispariție a fost reclamată la poliție în luna august anul trecut.

Descoperirea de joi a venit la trei zile distanță de la cadavrul găsit într-un geamantan în aceeași localitate.

Autorii crimei, un localnic din Pungești, în vârstă de 32 de ani, și concubina acestuia, o femeie de 27 de ani, au fugit din localitate, după ce au abandonat valiza cu victima. Au fost găsiți la Brașov de polițistul Marian Godină și colegii săi.

La audieri, bărbatul de 32 de ani a susținut că a atacat victima pentru că ar fi încercat să o violeze pe concubina sa. Inițial, procurorii au solicitat arestarea preventivă doar a bărbatului. Ulterior, după audieri și administrarea de noi probe, a fost pusă sub acuzație și arestată și partenera acestuia. Anchetatorii au stabilit că victima a fost ucisă în locuința acestora, iar hainele i-au fost incendiate.

Anchetatorii bănuiesc că inculpaților aveau loc acte de prostituție și că bărbatul din județul Bacău sosise la Pungești pentru a întreține relații sexuale contracost. De altfel, șoferul care a condus victima din Bacău la locuința autorilor din Pungești a confirmat, la audieri, că pe durata călătoriei victima i-ar fi mărturisit acest lucru. Cadavrul victimei a fost găsit complet dezbrăcat în geamantanul aruncat la marginea unui drum.

Au mărturisit a doua crimă la audieri

Anchetatorii au continuat audierile pentru a stabili întreaga situație, fără să bănuiească o clipă că autorul crimei va mărturisi o nouă faptă.

„Urmare a audierilor desfășurate ieri, au rezultat date cu privire la o altă presupusă faptă de omor comisă probabil în august 2023. În cursul dimineții, organele de cercetare penală, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, s-au deplasat în zona indicată, o zonă împădurită din proximitatea comunei Gârceni, unde au fost găsite rămășițe osoase ce par a fi umane și articole de încălțăminte și îmbrăcăminte ale victimei, o femeie de 51 de ani, din Pungești, dispărută din august 2023. Cei doi bănuiți de comiterea omorului, un bărbat de 32 de ani și o femeie de 27 de ani, sunt deja arestați preventiv pentru comiterea unei infracțiuni de omor-speța cu geamantanul”, a precizat pentru HotNews.ro, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Femeia despre care cei doi concubini au recunoscut că au ucis-o este din localitatea Pungești. Familia sa a reclamat dispariția în luna august anul trecut, când femeia nu s-a mai întors acasă de la oficiul poștal unde a mers să ridice o sumă de bani trimisă de soț și de fiu din străinătate.

Soțul femeii susține că aceasta obișnuia să meargă la locuința celor doi concubini și că a aflat după ce s-a întors în țară că acolo era ademenită să întrețină relații sexuale cu diverși bărbați.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend