Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vladimir Putin, portret psihologic făcut de oameni de știință : o personalitate sumbră, antisocială, un autocrat narcisist și machiavelic

Publicat

in

Adâncirea Rusiei în represiune sub conducerea lui Vladimir Putin a atins un punct critic cu decizia acestuia de a invada Ucraina. În timpul acestei invazii nelegitime și pe scară largă, el a amenințat cu represalii dure orice țară dispusă să intervină, unii temându-se că acestea ar putea include arme nucleare.

Vladimir PutinFoto: Profimedia

S-a sugerat că gândirea lui Putin ar fi deplin rațională – produsul unui realism calculat și aspru despre politicile globale, sau o tentativă de a câștiga putere pe plan intern. Alții cred că acțiunile sunt disperate, sălbatice și exagerate – dovezi ale unor defecte psihologice profunde.

Dar care este cu adevărat psihologia din spatele modului de conducere al lui Putin și ce se poate face pentru a-i combate efectele negative?

Psihologia lui Putin

Putin are o atitudine de „bărbat puternic”. El afișează o lipsă aparentă de regrete sau remușcări pentru deciziile sale imorale și efectele lor negative asupra oamenilor nevinovați. De asemenea, el nu acceptă responsabilitatea pentru rezultatele negative și în mod tipic îi învinovățește pe alții când ceva nu reușește.

Ce ne spun acestea despre personalitatea lui? Fără posibilitatea de a „diagnostica” lideri politici fără a le cere să se supună unui test de personalitate, psihologii îi pot evalua prin observații comportamentale. Aceasta nu este în mod necesar o abordare greșită – oamenii pot minți în testele de personalitate.

Putin este un lider autocrat și autoritar. Decenii de studii în domeniul psihologiei organizaționale arată că astfel de lideri sunt mai înclinați să ia ei înșiși deciziile importante. Ei tind și să fie mai atenți la obiective decât la bunăstarea generală a poporului lor. Un alt semn grăitor este că mențin o distanță față de ceilalți – uneori prin recurgerea la pedepse și amenințări.

Un studiu recent al unui număr de 14 de lideri din state autoritare, inclusiv Putin și președintele brazilian Bolsonaro, a constatat că ei sunt mai puțin agreabili (în termenii de altruism și de a fi de încredere) și mai puțin stabili emoțional în comparație cu lideri mai puțin autocratici. Ei punctează mai mult la trăsăturile de personalitate sumbră, antisocială, ca machiavelismul (manipulare și înșelăciune), narcisismul (grandiozitate, superioritate și îndreptățire) și psihopatie (empatie redusă, agresivitate și impulsivitate).

Cercetările sugerează că aceste trăsături îi fac mai puțin competenți și mai greu de înțeles de către alții.

Din această perspectivă, multe dovezi duc spre concluzia că Putin are îngrijorătoare tendințe antisociale. Sunt vizibile în comportamentul lui față de rivali politici și lideri internaționali. Un exemplu evident este că, atunci când s-a întâlnit prima oară cu Angela Merkel, a adus în mod deliberat un câine mare la întâlnire, deși știa că ea se teme de câini – sau poate că tocmai de aceea.

Alte exemple sunt otrăvirea și încarcerarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi. Nepăsarea rece față de un proces corect și drepturile omului în raport cu Navalnîi sunt exemple grăitoare de trăsături negative de personalitate.

Tactici psihologice

Cum pot fi utilizate aceste cunoștințe? În război este necesar un joc pe două niveluri. Este necesar să fie abordat Putin, dar trebuie avuți în vedere și factori complicați creați de păienjenișul lui de relații interne și internaționale. Ultimii implică întărirea solidarității cu cetățenii ruși și respectarea normelor lor.

Metoda celor două niveluri este una testată de abordare a oamenilor cu trăsături antisociale care lucrează în cadru corporativ. În cele din urmă, liderii răi trebuie abordați având în vedere nevoile angajaților lor.

La Putin trebuie luate foarte serios semnele unor trăsături de personalitate negativă. Nu trebuie presupus că vor da rezultate abordările convenționale prin diplomație sau negocieri. Liderii autocratici cu personalități negative refuză adesea să creadă că au nevoie să-i asculte pe alții sau să se angajeze în stingeri de conflicte. De aceea, demonstrațiile de forță pot da rezultate mai bune.

Cercetări asupra modului de conducere narcisist mai arată că reacțiile deschise și oneste – ca, de exemplu, cele la minciuni – pot contribui la ținerea sub control a unor asemenea lideri. Dar nu trebuie să evolueze spre umilire în public, care poate cu ușurință înrăutăți lucrurile.

Punctarea și blamarea acțiunilor negative pot la rândul lor să facă evident că Putin va fi condamnat pe plan internațional pentru încălcarea în țară și în străinătate a drepturilor oamenilor. Deși ar părea că un autocrat nu poate fi afectat, cercetările sugerează că liderii politici din autocrații pure pot fi mai sensibili la asemenea critici decât lideri din democrații sau regimuri hibride, deoarece în ultimă instanță țin mai mult la imaginea lor publică.

Eficacitatea sancțiunilor economice – precum cele aplicate în prezent lui Putin – este dezbătută de oamenii de știință. Din pricină că asemenea sancțiuni pot provoca sărăcirea oamenilor obișnuiți, ele pot duce la niveluri sporite de autoritarism întrucât atât liderii, cât și oamenii, se simt victimizați de comunitatea internațională.

Trebuie avute însă în vedere efectele perturbatoare ale controlului psihologic pe care Putin încearcă să-l impună asupra propriului popor. De exemplu, el controlează cu ferocitate informațiile pentru a insufla nesiguranță și frică în rândurile populației. Acestea o pot face, pentru propria protecție, să sprijine o conducere autoritară.

O altă opțiune este recunoașterea și validarea acelor ruși care caută o identitate de grup dincolo de cea statală propusă de Putin. În vreme ce propaganda Kremlinului îi diferențiază pe ruși de cei care sunt prezentați drept periculoși – occidentali, liberali, protestanți, catolici, musulmani – cultura și istoria ruse au întărit adesea mesajul psihologic că ființele umane au mai multe în comun decât cele care ne diferențiază.

Liderii politici autocratici reprezintă o amenințare la adresa stabilității internaționale. Probabil că nu vom fi capabili să-i împiedicăm să apară – dar ne putem folosi cunoștințele despre modul în care lucrează pentru a le limita puterile distructive.

Autori: Magnus Linden (profesor de psihologie, Lund University) și George R. Wilkes (director, Proiectul Relwar, King’s College London) în The Conversation

NATIONAL

Dimitri Medvedev, pe urmele lui Stalin: Folosirea retoricii epurării din era Stalin este semnificativă

Publicat

in

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a făcut ecou liderului sovietic Iosif Stalin în amenințările sale împotriva ucrainenilor din teritoriile ocupate de Rusia, a scris Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul său din 22 februarie.

Medvedev, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu acordat presei ruse pe 22 februarie că cetățenii ucraineni din Ucraina ocupată care încearcă să saboteze Rusia ar trebui „demascați și pedepsiți, trimiși în Siberia… pentru reeducare. în lagărele de muncă forțată”.

„Folosirea de către Medvedev a retoricii epurării din era Stalin este semnificativă”, a spus ISW.

Regimul lui Stalin a vizat în mod infam „sabotori” și dizidenți în epurări de-a lungul anilor 1920 și 1930. Holodomorul, o foamete provocată de om care a cauzat aproximativ 3,5 până la 5 milioane de morți ucraineni, a avut loc și sub comanda lui Stalin.

Ucrainenii din regiunile ocupate ilegal ale Ucrainei suferă deja deportări de către autoritățile ruse. O investigație a BBC din 8 ianuarie a constatat că Rusia a deportat și reținut mii de civili ucraineni, reținându-i fără acuzații, procese sau acces la un consilier juridic.

Mulți au fost arestați pentru că nu au sprijinit războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Medvedev a mai spus în interviu că Rusia ar trebui să captureze și să ocupe Kievul „dacă nu acum, după ceva timp”. El a repetat afirmațiile propagandistice pro-Kremlin că atât Kievul, cât și Odesa sunt orașe istorice „rusești”.

Comentariile au precedat un atac rusesc împotriva Odesei peste noaptea de 23 februarie, care a ucis trei persoane. Centrul istoric al orașului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, a fost grav avariat de atacurile rusești.

„Comentariile lui Medvedev continuă să indice că Kremlinul a revenit la narațiunea sa internă conform căreia Rusia luptă în război pentru a „elibera pământurile sale istorice”, au spus analiștii ISW.

Medvedev a amenințat la începutul acestei luni că va folosi arme nucleare împotriva SUA, Regatului Unit, Germaniei și Ucrainei dacă Moscova pierde toate teritoriile ucrainene ocupate.

Citeste mai mult

NATIONAL

Pacienții sunt impresionați de condițiile excelente din acest spital de recuperare medicală

Publicat

in

Spitalul de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, Ilfov, reușește să impresioneze pacienții și pe familiile acestora prin condițiile excelente pe care le oferă, atât în privința terapiilor, cât și în ce privește condițiie de cazare și hrană.

În numai 6 ani de existență, spitalul a depășit numărul de 5.000 de pacienți recuperați medical, cele mai multe dintre cazuri fiind grave și foarte grave, cărora nu li se mai dădeau șanse că ar mai putea merge vreodată.

Anul trecut, am suferit două operații: una pentru hernie de disc, alta pentru o fractură la picior. După cea de-a doua intervenție, m-au adus la Spitalul ”Sfântul Sava” pentru recuperare. Nu eram în stare să mă așez în pat, să îmi ridic piciorul bolnav, decât ajutându-mă de piciorul sănătos. Acum nu se mai pune problema, umblu prin cameră, merg cu bastonul, merg cu cadrul, deci mă deplasez bine.

Terapeuții sunt tineri extraordinari, se ocupă îndeaproape de fiecare pacient. Mă însoțesc de la fizioterapie, la sală, de la sală în cameră, să am eu siguranța că nu cad, deși nu se pune problema. Sunt niște oameni deosebiți. Aici este un mediu extraordinar.

A venit cumnatul meu, care e profesor universitar și avocat. A fost încântat de condițiile pe care le-a văzut aici, la ”Sfântul Sava”. Este locul cel mai bun, după părerea mea, pentru oamenii care suferă un accident de circulație sau la locul de muncă ori un AVC (n.n. accident vascular cerebral), să se recupereze. Este un mediu extraordinar”, spune Victor Pașca, pacient al Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon.

content-image

Spitalul de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, Ilfov este un centru de excelență, cu peste 40 de specialiști în kinetoterapie și fizioterapie. Aici se găsesc aproape 100 dintre cele mai performante echipamente de recuperare medicală, considerate astfel la nivel mondial. Cele mai multe dintre acestea sunt inovative, fiind aduse în premieră în România.

Programul de recuperare este intensiv, cu mai multe ședințe în fiecare zi, în funcție de patologia pacienților. Procedurile de recuperare medicală se efectuează fără pauze pentru sărbătorile legale, astfel încât exercițiile să aibă continuitate și eficiență, iar recuperarea să fie cât mai rapidă posibil, în funcție de tipologie.

Internarea se face în saloane de 2 și 3 paturi, fiind incluse și 3 mese pe zi. Hrana pacienților este mereu proaspătă preparată în bucătăria proprie.

content-image

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

http://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend