Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Virgil Popescu dă noi asigurări: ‘Furnizorii de electricitate și gaze își vor primi banii în 30 de zile, așa cum prevede legea’

Publicat

in

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a precizat că furnizorii de gaze și electricitate își vor primit la timp, în termen de 30 de zile.

Comisiile economice reunite din Camera Deputaţilor discută marţi proiectul de lege privind aprobarea OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la electricitate şi gaze.

El a fost întrebat de jurnalişti, în pauza dezbaterilor din comisii, cum le răspunde furnizorilor, care se tem că nu vor primi la timp banii de la stat, ceea ce va duce la blocaje în sistem şi falimentul companiilor.

„Nu este cazul (ca furnizorii să se îngrijoreze că plăţile vor fi întârziate – n.r.). Furnizorii îşi vor primi banii în 30 de zile, aşa cum prevede legea. Ulterior, se va face un control şi, dacă vor fi greşeli, acestea vor fi corectate”, a răspuns Popescu.

El a adăugat că producătorii de energie din combustibili fosili nu vor plăti supraimpozitul de 80%, după ce oficialii CE Oltenia şi Elcen au arătat că această măsură va avea efecte dezastruoase pentru companiile lor.

„Vom corecta acel amendament, ca producătorii de energie din combustibil fosili să fie exceptaţi, întrucât costul de producţie este mai mare de 450 de lei pe MWh. Cei care au beneficiat cel mai mult de creşterea preţurilor la energie sunt cei din regenerabile, inclusiv Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, unde costurile sunt mai mici”, a mai precizat ministrul.

Proiectul de lege va fi votat marţi sau miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, pentru ca prevederile să se aplice de la 1 noiembrie.

„Eu am spus că românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut, plafonare plus compensare. Ce avem acum în proiect duce preţul la ce era în decembrie anul trecut, dar nu scade sub 68 de bani, care era preţul cel mai mic anul trecut”, a completat Popescu.

Un alt amendament introdus în comisiile din Camera Deputaţilor prevede facilităţi pentru IMM-uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, ONG-uri, spitale publice, instituţii publice de învăţământ, furnizorii de servicii sociale.

„Pentru toţi operatorii economici, consumatori finali: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate (tarif de introducere/extragere din reţea, tarif de transport, de distribuţie, de servicii de sistem), certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei. Exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi a accizei”, se arată în amendamentul propus în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

Senatul a votat, lunea trecută, proiectul de lege privind aprobare OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici.

Amendamentele aduse prevăd majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului – pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plata certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA la 5% – pentru cei noncasnici. Totodată, consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturilor cu şase luni.

De asemenea, propunerea de lege include o supraimpozitare de 80% pentru producătorii de energie şi un plafon de 5% a profitului furnizorilor, raportat la costuri.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Elena Popescu (Ministerul Energiei): ‘Decizia de a renunța la cărbune este una foarte dificilă. Este esențială accelerarea construirii de noi capacități din energie regenerabilă’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Capitală Culturală a mirosului de cauciuc și fecale de porc: Timișoara pute până în ultima zi, Garda de Mediu ridică din umeri

Publicat

in

Concertele de încheiere a anului în care Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană țin atenția publicului și a presei locale de zile bune deja. Un lucru despre care presa locală nu scrie și despre care toți politicienii, indiferent de partid politic tac e faptul că Timișoara pute.

Pute zi de zi, oră de oră, de la un capăt la altul. Ba a miros de cauciuc de la compania Continental, premiată de președintele Klaus Iohannis, ba a miros de fecale de porc, de la producătorul Smithfield, care se pare că nu îngroapă fecalele așa cum prevede legea, ci le aruncă în vecinătatea Timișoarei. Garda de Mediu din Timiș, condusă de Luci Mușuroi, unsă în funcție de PSD Timiș, s-a specializat în statul cu mâinile în sân. S-a scurs deja un an de zile de când Mușuroi explica faptul că România nu poate măsura mirosul emis în producția de cauciuc, asta deși toți locuitorii din oraș se plâng că noaptea compania îi sufocă.

Acum, de săptămâni bune, Timișoara pute zilnic a fecale de porc. E un miros care acoperă întregul oraș, iar cazul nu e singular. S-a întâmplat și în Cluj, acolo unde autoritățile locale au luat rapid atitudine. În Timișoara, de la primarul Dominic Fritz, la președintele CJ Timiș Alin Nica, la șefii PSD Timiș Alfred Simonis sau președintele PNL Timiș Alin Nica, nimeni nu suflă o vorbă.

Pe scurt, cam orice reclamație la Garda de Mediu se clasează sub pretextul că inspectorii nu au identificat sursa mirosului. Asta în timp ce Guvernul Ciucă le-a dublat salariile. Rămâne de văzut dacă Guvernul Ciolacu poate mișca lucrurile în Timiș. Dacă Prefectura Timiș în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu poate cere Gărzii de Mediu să facă niște controale.  Sau dacă președintele Klaus Iohannis care se perindă pe la summit-uri legate de climă înțelege că un oraș nu poate fi sufocat cu mirosuri diverse în numele afacerilor!

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Victor Negrescu explică jocurile de culise: De ce au acceptat, de fapt, austriecii ridicarea controalelor aeriene în Schengen

Publicat

in

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu explică discuțiile de culise care au stat în spatele deciziei neașteptate a Austriei de a accepta eliminarea controalelor Schengen pentru zborurile din România și Bulgaria.

Negrescu spune că la mijloc e vorba de lobby făcut de premierul Marcel Ciolacu:

„România are astăzi toate șansele să intre în spațiul Schengen pe cale aeriană. După aproape 13 ani de așteptare, în sfârșit se produce o schimbare pe care mulți o considerau imposibilă după dezastrul înregistrat acum un an.

Prin discuțiile avute de premierul Marcel Ciolacu cu liderii europeni, la care am avut plăcerea să particip, în mod special cu cancelarul social-democrat german Olaf Scholz, dar și ca urmare a vizitei efectuate recent la Viena, am reușit să convingem partenerii austrieci că argumentele României sunt solide.

Soluția identificată reprezintă o victorie importantă de etapă, în care puțin au crezut, dar care iată este pe cale să se realizeze. În curând, sperăm ca toți românii să călătorească pe calea aeriană ca toți ceilalți cetățeni din spațiul Schengen. România este pregătită.

Cerințele vehiculate de Austria în spațiul public nu sunt o problemă deși nu erau necesare în cazul României. Evident, sperăm să demonstrăm în scurt timp și că partenerii noștri bulgari, cu care suntem în continuare cuplați în acest demers, sunt pregătiți și pentru intrarea pe cale terestră. Sunt convins că România are frontierele terestre sigure și respectă complet standardele Schengen.

După votul care ar urma să aibă loc curând în parlamentul olandez privind ridicarea veto-ului pentru Bulgaria, urmează următoarele etape de negociere și finalizare a textului deciziei.

Doresc să profit de ocazie pentru a le mulțumi tuturor celor care în ultimii ani au sprijinit inițiativele noastre #RomâniaCereSchengen și #RomâniiMerităÎnSchengen, realizate împreună cu colegii mei din PES activists Romania și Partidul Social Democrat, care au crezut în demersurile noastre la Bruxelles și în capitalele europene, care au susținut dreptul României și au sprijinit toate eforturile noastre, inclusiv cu ocazia vizitei de lucru pe care am avut-o la Viena pe 24 noiembrie”, scrie Negrescu pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend