Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Viktor Orban vede o schimbare globală: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an

Publicat

in

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi premierul ungar Viktor Orban, în discursul de deschidere al reuniunii de la Budapesta a Conferinţei Acţiunii Politice Conservatoare (conservatorii americani şi aliaţii lor), transmite MTI, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Orban, ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat, aducând doar războaie, discordie, colaps economic şi haos.
Adepţii acesteia au susţinut că misiunea lor este să-şi realizeze propriile idealuri, şi nu să reprezinte poporul, şi au împărţit lumea în democraţii şi autocraţii, afirmând că rolul lor este să poarte o cruciadă împotriva autocraţiilor, a mai spus Orban.

“Susţinătorii acestei lumi vechi se află în continuare la frâie la Bruxelles şi, deşi nu este treaba mea să intervin în politica americană, mă tem că tot ei sunt şi la Washington”, a avertizat el.

Anul acesta vom face tot ce ne stă în putinţă să-i înlăturăm, a mai declarat premierul ungar. “Să vină, în sfârşit, epoca suveraniştilor, să revenim pe drumul paşnic şi sigur care a făcut măreţ Occidentul”, a conchis Orban.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Presiunea crește pe Joe Biden. Un aliat îi cere să-şi retragă candidatura: ‘Naţiunea noastră este la o răscruce de drumuri’

Publicat

in

Un reprezentant de prim-plan al Partidului Democrat, Adam Schiff, îi cere miercuri preşedintelui Joe Biden să-şi retragă candidatura la un al doilea mandat, subliniind că se îndoieşte de faptul că şeful statului îl poate înfrânge pe Donald Trump, relatează AFP, conform news.ro.

„Naţiunea noastră este la o răscruce de drumuri”, subliniază Adam Schiff într-un comunicat transmis cotidianului Los Angeles Times.

„O a doua preşedinţie Trump va submina fundamentele însele ale democraţiei noastre şi am îngrijorări serioase în privinţa capacităţii preşedintelui de a-l învinge pe Donald Trump în noiembrie”, scrie el.

Alesul este ultimul dintr-o serie de lideri democraţi care îi cer lui Biden să abandoneze, după performanţa sa dezastruoasă de la 27 iunie, într-o dezbatere televizată CNN, la Atlanta, cu Donald Trump.

Citeste mai mult

NATIONAL

Dragoș Damian, scrisoare către Burduja: România stă pe infrastructura construită de ‘odiosul’ Ceaușescu. Nu s-a adăugat aproape nimic în ultimii 35 de ani

Publicat

in

Scrisoare către Sebastian Burduja: Sebastian, România stă pe infrastructura construită de „odiosul” Nicolae Ceaușescu. Nu s-a adăugat aproape nimic în infrastructură în ultimii 35 de ani.

Sebastian Burduja este supărat că se folosesc în energie echipamente și instalații vechi de peste 50 de ani și că există riscul de pene de curent.

Sebastian, așa este, dar știi foarte bine că nu este vorba doar de energie. Nu s-a construit aproape nimic în ultimii 35 de ani, trăim pe infrastructura lui Nicolae Ceaușescu – spitale, școli, facultăți, infrastructura de transport – rutieră , feroviară, aeriană, maritimă – infrastructura energetică, industrială, de apărare – sunt toate construite de părinții și bunicii noștri în Epoca de Aur, aproape nimic nu s-a adăugat în ultimii 35 de ani. De construit s-au construit mall-uri, clădiri de birouri, ansambluri de locuințe, marea lor majoritate pe fostele fabrici, dărâmate. Chiar și fabricile care au rămas în picioare și au avut norocul să intre în portofoliul unor investitori strategici și să fie modernizate, puține, din păcate – automobile, bunuri de larg consum, medicamente, construcții, chimie – sunt construite tot de „nebunul” Nicolae Ceaușescu.

De ce nu s-a construit nimic in ultimii 35 de ani, de ce o facem doar acum, când sunt problemele cu deficitul sau îmbătrânirea resursei umane, când suntem extrem de dependenți de capitalul internațional (pentru că noi nu mai avem capital industrial) și când se scrie noua ordine mondială, chiar lângă noi? Nici nu mai contează, bine că acum avem bani – dacă ii avem, iată, modernizarea liniilor de tramvai de pe Barbu Văcărescu este oprită, scrie pe bannerele puse acolo că „din lipsa de finanțare”.

S-a reușit chiar mai bine decât sperau cei care au furat cât au putut, ne-am îndatorat peste măsură și nu mai producem aproape nimic, uită-te la prăbușirea producției industriale de anul ăsta, nici nu mai amintesc de deficitul de balanță comercială. Când o țară nu are o infrastructură modernă și o industrie puternică de prelucrare, cu accent pe nevoile de bază, mâncare, chimie, energie și apărare, ea nu există, Sebastian. Și știi de ce ar trebui să ne fie ciudă? Că în curând o să importăm în marile proiecte europene Digital și Green Deal microprocesoare și acumulatori de mare capacitate pe care va scrie „Made in Hungary”.

Depedența României de importuri ne va îndatora, săraci și, mai grav, ne va crește în mod dramatic subordonarea de alții. Nu este de mirare că vor crește îngrijorare, resentimentele, „nostalgia” și că ne așteaptă o emergență de extremă dreaptă sau extremă stângă sau cine știe ce alte extreme teribile ar putea să apară.

Sebastian, tânăra generație de politicieni trebuie să oprească furtul generației bătrâne de politicieni, care nu a construit nimic. Destul tot constatăm că nu s-a făcut nimic în ultimii 35 de ani, aruncăm vina pe „cei de dinainte” sau plătim bani la directori incompetenți și membri sinecuri în consiliile de administrație, consultanți, analiști, lobbisti. Voi, cei tineri, trebuie să treceți la treabă. Infrastructură, reindustrializare, modernizare și reformă administrativă. Succes!

____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend