Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Viktor Orban promite să țină Ungaria în afara războiului: ‘Suntem cea mai mare forţă de menţinere a păcii din Europa’

Publicat

in

Războiul din Ucraina domină campania din Ungaria pentru alegerile europarlamentare, premierul  Viktor Orban acuzând Bruxellesul că este favorabil războiului, scrie EFE, conform Agerpres.

Campania Fidesz se concentrează pe acuzarea opoziţiei că este în favoarea războiului şi că se supune ordinelor venite de la Bruxelles, despre care spune că urmăreşte să prelungească conflictul armat dintre Ucraina şi Rusia şi să forţeze implicarea Ungariei în război.

“Doar pace, doar Fidesz” este unul dintre principalele sloganuri ale formaţiunii. “Ceea ce se întâmplă astăzi la Bruxelles şi Washington este un tip de pregătire a atmosferei pentru un eventual conflict armat direct. Am putea spune că este pregătirea pentru intrarea Europei în război”, a declarat recent premierul Orban la radioul public Kossuth.

El a afirmat răspicat că se bazează pe o consolidare a naţionalismului şi a dreptei în Parlamentul European şi că partidul său aspiră să se alăture Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), din care fac parte partide ultranaţionaliste şi de extrema dreaptă, cum ar fi Vox (Spania), Fraţii Italiei sau Lege şi Justiţie (Polonia).

“Planul nostru nu este să renunţăm, ci să ocupăm UE”, declara încă din decembrie premierul ungar care, în calitatea sa de cel mai bun aliat al Moscovei în rândul Celor 27, atacă constant Bruxellesul şi se opune livrării de arme către Ucraina sau impunerii de sancţiuni Rusiei pentru invazia pe care a declanşat-o asupra ţării vecine în februarie 2022.

”Suntem cel mai mare corp al păcii din Europa”

“Niciodată până acum nu s-au strâns pentru pace atât de mulţi oameni. Suntem cel mai mare corp al păcii, cea mai mare forţă de menţinere a păcii din Europa”, a declarat Orban la un miting organizat la 1 iunie în centrul capitalei Budapesta la care au participat peste 10.000 de mii de oameni, potrivit MTI.

“Europa trebuie împiedicată să se îndrepte rapid spre război, spre propria sa distrugere. Europa se pregăteşte astăzi de război, cu anunţuri zilnice despre inaugurarea unui nou tronson de drum către iad”, a adăugat el.

“Vrem să vărsăm sânge maghiar pentru Ucraina? Nu! Nu vom merge la război, nu vom muri pentru altcineva pe pământ străin”, a declarat Orban în discursul său, potrivit MTI. “Misiunea noastră este să rămânem în afara războiului şi să păstrăm Ungaria ca o insulă a păcii”, a adăugat şeful executivului ungar.

În acest sens, Orban a apreciat că partidele de dreapta de pe ambele maluri ale Atlanticului ar putea juca un rol în a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a informat dpa. Premierul ungar visează la o “coaliţie de pace transatlantică” al cărei vârf de lance să fie dreapta europeană şi Donald Trump, aceasta în cazul în care magnatul american câştigă alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie.

“La începutul anului eram încă în minoritate, dar până la sfârşitul anului am putea fi în majoritate în întreaga lume occidentală”, şi-a exprimat Orban speranţa.

Momentul exorcizării

Orban a avertizat că “a venit momentul exorcizării” la Bruxelles şi a repetat aceleaşi teorii ale conspiraţiei potrivit cărora magnatul şi filantropul american de origine maghiară George Soros ar fi cel care trage toate sforile la Bruxelles cu presupusul scop de a distruge cultura creştină europeană, notează EFE.

Orban şi-a reiterat încrederea într-o ascensiune a extremei drepte în Europa pentru a opri o presupusă “tabără a războiului” care, promovată de Soros, ar încerca să atragă Occidentul într-un război împotriva Rusiei pentru a înlocui cu migranţi din afara UE milioanele de europeni care ar cădea seceraţi în război.

Mai mult, el a acuzat “stânga” că este dependentă de o “frenezie războinică” ce acţionează “ca un drog”. “Fie câştigăm noi, fie câştigă ei, nu există a treia cale, doar un al treilea război mondial. Să-i arătăm lui Soros unde locuieşte zeul ungurilor”, a mai spus el.

Un actor politic nou

Sondajele prevăd o scădere a sprijinului pentru Fidesz la alegerile pentru Parlamentul European: între 39 şi 46% din voturi, faţă de 52% obţinute la alegerile europene precedente (2019).

Pierderea sprijinului este parţial atribuită partidului Tisza, al lui Peter Magyar, fost aliat al lui Orban, care a părăsit Fidesz după un scandal la începutul anului şi care în câteva săptămâni a devenit principalul său rival politic. Acest partid pune accentul pe acuzarea lui Orban de nepotism şi corupţie, dar poziţiile sale cu privire la probleme precum imigraţia sau războiul din Ucraina sunt neclare, notează EFE. Magyar şi-a exprimat intenţia de a-şi integra europarlamentarii în grupul Partidului Popular European (PPE).

La rândul său, opoziţia liberală dă vina pe Fidesz pentru faptul că o mare parte din fondurile europene alocate Ungariei rămân îngheţate de Comisia Europeană din cauza nerespectării standardelor democratice ale Uniunii.

Apariţia Tisza “a schimbat totul”, apreciază Zoltan Ranschburg, analist la Institutul Republikon, în declaraţii acordate EFE. El explică faptul că Magyar este primul politician care a reuşit să schimbe discursul dominant în ciuda controlului strâns pe care guvernul îl exercită asupra unei mari părţi a presei ungare.

“A dărâmat acest zid”, remarcă Ranschburg.

Pe de altă parte, însuşi Orban a spus că nu vrea să-i convingă pe indecişi, ceea ce, potrivit expertului, ar însemna că premierul ungar preferă să se concentreze pe mobilizarea celor mai loiali alegători ai săi.

Oricum ar fi, partidul lui Magyar s-a impus ca a doua forţă pe scena politică a ţării, fiind creditat cu un procent cuprins între 24% şi 26% din intenţiile de vot, “retrogradând” Coaliţia Democrată (DK, stânga) pe locul trei, cu 17% din intenţiile de vot.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Un avion militar s-a prăbușit în Polonia

Publicat

in

În orașul Gdynia, în toiul nopții în Polonia, pe 12 iulie, în timpul pregătirilor pentru spectacolul aerian, un avion de antrenament de luptă M-346 s-a prăbușit. Pilotul a murit, notează „Adevărul european” cu referire la RMF FM.

Detalii: Aeronava aparținând aripii 4 de antrenament de aviație a exersat manevre de pregătire pentru spectacolul aerian de sâmbătă – sărbătorirea a 30 de ani de existență a Brigăzii de Aviație Navală Gdynia.

La un moment dat, avionul a început să se scufunde. Pilotul – singurul de la bord – nu a reușit să evite o coliziune cu solul, s-a prăbușit pe asfalt.

Martorii oculari au raportat un pană de fum care se ridica de la locul accidentului. Incendiul a fost stins pe loc.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului General al Forțelor Armate Poloneze, Marek Pawliak, a declarat pentru RMF FM că la cârmă se afla un pilot „foarte experimentat”.

Circumstanțele producerii dezastrului vor fi investigate de Comisia Națională de Investigare a Evenimentelor Aviatice. Motivele căderii lui M-346 sunt momentan necunoscute. Din cauza dezastrului, spectacolul aerian a fost anulat.

Săptămâna trecută, s-a raportat că un avion de atac militar Su-25 s-a prăbușit în apropierea unei baze militare din satul Disveli din municipiul Bolnisi din Georgia, iar pilotul nu a supraviețuit.

Înainte de asta, un avion cu motor ușor al serviciului de pompieri și salvare s-a prăbușit în suburbiile Varșoviei, pilotul a supraviețuit.

Citeste mai mult

NATIONAL

Sebastian Burduja: Listarea Hidroelectrica pe bursă a fost una dintre cele mai mari din Europa anul trecut şi a patra la nivel global

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, vineri, că Hidroelectrica ”rămâne perla energiei româneşti”, iar prin investiţiile pregătite compania va asigura în continuare stabilitatea sistemului naţional.

”Astăzi marcăm un moment important pentru sistemul energetic din România, pentru piaţa de energie şi cea de capital: Hidroelectrica împlineşte un an de la listarea sa pe Bursa de Valori Bucureşti! Listarea Hidroelectrica pe bursă a fost una dintre cele mai mari din Europa anul trecut şi a patra la nivel global. În prima zi de tranzacţionare, acţiunile companiei au fost incluse în cei mai importanţi indici bursieri, ceea ce înseamnă că au devenit imediat relevante şi atractive pentru investitori”, a scris, vineri, pe Facebook, Sebastian Burduja,

Ministrul Energiei apreciază că ”aceasta a fost o oportunitate excelentă şi pentru investitorii individuali, românii care investesc pe piaţa de capital în număr tot mai mare, stimulaţi şi de iniţiativa mea legislativă de acum câţiva ani”.

”Procesul de listare finalizat în actualul mandat este rezultatul unui efort cumulat de ani, iar meritul pentru această realizare revine şi foştilor miniştri, care au pus bazele şi au pregătit compania pentru acest pas important. Hidroelectrica rămâne perla energiei româneşti şi sunt convins că, prin investiţiile pregătite în noi hidrocentrale şi în lucrările de retehnologizare, această companie va asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic naţional şi va produce pentru români energie verde la un preţ corect”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, lucrările de retehnologizare vizează modernizarea infrastructurii existente, îmbunătăţirea eficienţei şi reducerea pierderilor, asigurând astfel o furnizare constantă şi fiabilă de energie.

”Aceste investiţii nu doar că protejează mediul, dar şi ajută la menţinerea unor preţuri accesibile pentru consumatori casnici şi cei din mediul economic. Felicitări echipei Hidroelectrica pentru realizările de până acum şi mult succes în continuare”, a mai afirmat Sebastian Burduja.

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, marchează un an de la listarea sa la Bursa de Valori Bucureşti, în iulie 2023 sub simbolul bursier H20, în urma încheierii cu succes a celui mai mare IPO realizat vreodată la bursă, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

În tot acest timp, acţiunea Hidroelectrica este cea mai tranzacţionată acţiune la bursă.

Investitorii au realizat peste 213.000 de tranzacţii cu peste 43 milioane de acţiuni Hidroelectrica, în valoare de peste 5 miliarde de lei. În decursul primului an la bursă, randamentul de preţ al acţiunii H2O a fost de 24%, în timp ce randamentul total, ce include dividendele, a fost de 37%. Hidroelectrica este cea mai mare companie românească în funcţie de capitalizare, care, la finalul zilei de 11 iulie 2024 era de 57,89 miliarde de lei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend